ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΡΑΣΙΟΥ
Προτάσεις για το ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας

Η Κομισιόν προτείνει κίνητρα για εκριζώσεις και πρόωρες συντάξεις και καταργεί κάθε έννοια προστασίας της ποιότητας

Το ξεπάτωμα της αμπελοκαλλιέργειας έβαλε ως στόχο η ΕΕ κι αυτό αποτυπώνεται ολοφάνερα στις νέες προτάσεις που έκανε χτες η Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) κρασιού. Από τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι επιδιώκεται με κάθε μέσο η εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας, η δραστική συρρίκνωση της παραγωγής κρασιού, η κατάργηση κάθε έννοιας στήριξης των τιμών, καθώς και προστασίας της ποιότητας. Μάλιστα, προτείνονται και δελεαστικά κίνητρα για την εγκατάλειψη - εκρίζωση και μεγάλες πρόωρες συντάξεις.

Στη χτεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν σημειώνεται πως η προτιμότερη επιλογή για την αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού λέγεται «ριζική μεταρρύθμιση του καθεστώτος οίνου». Αυτό υποτίθεται είναι η επιλογή του δεύτερου από τα τέσσερα αρνητικά σενάρια που έστειλε η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν στην επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ. Κι εκτός των άλλων οι προτάσεις που προτίμησε η Κομισιόν για να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι αυτές που εξυπηρετούν καλύτερα τις επιταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και τις απαιτήσεις των μεγάλων οινοβιομηχανιών και των βόρειων χωρών της ΕΕ. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, το τελικό σχέδιο προτάσεων της Κομισιόν θα γίνει το Δεκέμβρη του 2006 ή το Γενάρη του 2007.

Στη νέα πρόταση, προτάσσεται ο στόχος της εκρίζωσης 4.000.000 στρεμμάτων αμπελώνων στην ΕΕ σε μια πενταετία, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, κατά μέσο όρο, 600 ευρώ πριμ εκρίζωσης ανά στρέμμα. Ομως, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως η πριμοδότηση εκρίζωσης θα μειώνεται ανά έτος για να ενθαρρυνθούν έτσι οι παραγωγοί να την επιλέξουν ευθύς εξ αρχής. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η πριμοδότηση εγκατάλειψης μπορεί να είναι τον πρώτο χρόνο 1.000 ευρώ και τον πέμπτο χρόνο 200 ευρώ...

Στη λογική της εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας προτείνεται να μεταφερθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του τομέα κρασιού στο λεγόμενο Β΄ πυλώνα ή, αλλιώς, αγροτική ανάπτυξη για προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Εδώ προτείνεται ένα ποσό 18.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα. Ακολούθως προτείνεται οι εκτάσεις των αμπελώνων που θα εκριζωθούν να είναι επιλέξιμες για ενιαία ενίσχυση. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν θα λαμβάνουν επιπλέον αποδεσμευμένη ενίσχυση, ή απλώς ότι θα δηλώνονται για να δικαιολογούνται τα υπάρχοντα δικαιώματα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Επίσης, γίνεται λόγος για γεωργο-περιβαλλοντικά προγράμματα, σε αντικατάσταση πάντα των αμπελώνων.

Προτείνεται ακόμη να ισχύσει η παράταση της απαγόρευσης νέων φυτεύσεων μέχρι το 2013. Εδώ προτείνεται και μια παραλλαγή ως εναλλακτική λύση. Δηλαδή, να μην ισχύσει η προηγούμενη πρόταση, αν καταργηθούν οριστικά οι όποιες ενισχύσεις για αναδιαρθρώσεις, καθώς και το πλαφόν των νέων φυτεύσεων, μόλις ψηφιστεί ο σχετικός κανονισμός ή από την 1η του Αυγούστου του 2010.

Ακόμη προτείνεται η κατάργηση των αποστάξεων, των υποπροϊόντων και της εδώδιμου αλκοόλης και οι ενισχύσεις για την ιδιωτική αποθεματοποίηση και τα γλεύκη. Η απόσταξη κρίσης επίσης θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από ένα μηχανισμό ασφαλείας που θα χρησιμοποιεί το κάθε κράτος-μέλος μέσα από εθνικά κονδύλια.

Επιπλέον, προτείνεται η κατάργηση της ύπαρξης κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (ΟΠΑΠ) και να υπάρξουν δύο κατηγορίες οίνων: Με γεωγραφική ένδειξη και χωρίς γεωγραφική ένδειξη. Ομως, στις ετικέτες των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη θα μπορεί πλέον να αναγράφεται η ποικιλία και το έτος παραγωγής. Προτείνεται βέβαια η απαγόρευση της χρήσης ζάχαρης, αλλά αυτό δε λέει τίποτα αφού η αύξηση των βαθμών των οίνων μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα... Επίσης, η αναγνώριση των οινολογικών πρακτικών του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου σημαίνει πρακτικά πως θα γίνεται ό,τι ζητούν οι μεγάλες οινοβιομηχανίες εντός και εκτός ΕΕ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μεγάλες καταστροφές από το χαλάζι

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες από τη σφοδρή χαλαζόπτωση που έχει πλήξει τις τελευταίες μέρες πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης.

Περίπου 150.000 στρέμματα, κυρίως με βαμβάκι, τεύτλα, σιτηρά και κηπευτικά καταστράφηκαν από την προχτεσινή έντονη χαλαζόπτωση στο νομό Σερρών. Επλήγησαν κυρίως τα δημοτικά διαμερίσματα Εμ. Παππά, Στρυμόνα, Νέα Ζίχνη, Τράγειλο, Νιγρίτα και Σιδηρόκαστρο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσοστό των ζημιών κυμαίνεται από 60% έως 100%.

Χιλιάδες δέντρα με κεράσια επλήγησαν και στο νομό Ροδόπης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή των προϊόντων τους. Αλλά και στο νομό Εβρου, χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, αραβόσιτο και τεύτλα έχουν πληγεί από το χαλάζι και την έντονη βροχόπτωση. Στο Δήμο Ορφανού του νομού Καβάλας καταστράφηκαν καλλιέργειες με ελαιόδεντρα, αμπελώνες και σταφύλια. Ζημιές σε ελαιόδεντρα προκλήθηκαν στη Σιθωνία Χαλκιδικής, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στα Κουφάλια, το Καβαλάρι και τον Αγιο Βασίλειο έγιναν καταστροφές σε σιτηρά, κηπευτικά, καλαμπόκια και τριφύλλια. Ακόμη, καταστράφηκαν από το χαλάζι περίπου 3.000 στρέμματα με πατάτες στο Νευροκόπι του νομού Δράμας.

Τέλος, έντονη ανησυχία εκφράζουν οι σιτοκαλλιεργητές στους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς καθυστερεί ο θερισμός λόγω της κακοκαιρίας, ενώ από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις υποβαθμίζεται η ποιότητα των σιταριών και κριθαριών.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ
Στα πρόθυρα του μπλακ άουτ

Τα προβλήματα που δημιουργούνται για την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς, έκαναν χτες την εμφάνισή τους. Η ενεργειακή διακρατική διασύνδεση, όπως αποφασίστηκε και έχει προωθηθεί, εμπεριέχει κινδύνους, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Βλάβη στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσσοβο οδήγησε, σύμφωνα με τη ΔΕΗ και τον διαχειριστή του ελληνικού συστήματος μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ), σε υπερφόρτωση της γραμμής διασύνδεσης της χώρας μας με τη Βουλγαρία. Ο ΔΕΣΜΗΕ περιέκοψε 700 MW από την Αττική και 300 MW από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αποφευχθεί μπλακ άουτ! Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση για περίπου 1 ώρα σε διάφορες περιοχές γύρω στις 4 το απόγευμα.

Το ακριβές πρόβλημα διερευνάται, αλλά φαίνεται ότι μεταξύ άλλων υπήρξε και αναστροφή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι, να εξάγουμε αντί να εισάγουμε, ενώ οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για βλάβη στα Σκόπια.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ
Εντονους ρυθμούς υλοποίησης απαιτεί η ΕΕ

Τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας που υπέγραψαν την περασμένη χρονιά, για τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ή αλλιώς τη λεηλασία των κρατικών υποδομών ενέργειας στην περιοχή από το μεγάλο κεφάλαιο, συζητούν από χτες στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων χωρών με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας, της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.ά.

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου επισήμανε ότι η Ενεργειακή Κοινότητα «αποτελεί βασικό παράγοντα της στρατηγικής της ΕΕ στο χώρο της Ενέργειας» και κάλεσε σε επιτάχυνση των ρυθμών για την εφαρμογή της συνθήκης που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη. «Η στρατηγική όλων μας είναι σαφής και ξεκάθαρη» τόνισε το κυβερνητικό στέλεχος, που παράλληλα αναφέρθηκε στην κυβερνητική πολιτική και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, με επίκεντρο τις διαδοχικές «απελευθερώσεις» στην αγορά Ενέργειας, μεταφέροντας... τεχνογνωσία στους γείτονες, πάντα στο όνομα της «ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας».

Η συμφωνία υποχρεώνει τα 9 κράτη που την έχουν υπογράψει να πετύχουν το «κοινοτικό κεκτημένο» στην Ενέργεια, στους κανόνες ανταγωνισμού και στην προστασία του... περιβάλλοντος (από την πλευρά της νομοθετικής εναρμόνισης για την αποφυγή... αθέμιτου ανταγωνισμού). Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση και ανάλογο χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση Κοινοτικών Οδηγιών και Κανονισμών και τη σταδιακή «απελευθέρωση» των αγορών Ενέργειας σε αυτές τις χώρες.

Τέσσερις υποψήφιοι για την «ArmenTel»

Τέσσερις από τις 10 μη δεσμευτικές προσφορές που δέχτηκε συνολικά, επέλεξε ο ΟΤΕ για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας πώλησης του 90% των μετοχών που κατέχει στην «ArmenTel».

Πρόκειται για τις εταιρίες: «ΑΟ Vimpelcom», «Mobile Telesystems» και τις κοινοπραξίες «Emirates Telecommunications Corporation» και «VTEL Holdings/Knightsbridge Associates».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ