ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναδιανομή σε όφελος της πλουτοκρατίας
  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι σήκωσαν το 44,5% των φόρων που πληρώθηκαν το 2005, από 39,7% της προηγούμενης χρονιάς
  • Στις 173 μεγαλύτερες ΑΕ το 50% των συνολικών επιχειρηματικών κερδών

Ταξική και αναδιανεμητική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου αποδείχνεται η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι φόροι που πληρώθηκαν το 2005 (για τα εισοδήματα του 2004) οι μισθοσυντήρητοι, και συνταξιούχοι, αγρότες, μικροί ελευθεροεπαγγελματίες αυξήθηκαν - σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο - πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Συνολικά τα «φυσικά πρόσωπα» πλήρωσαν 6,7 εκατ. ευρώ (από 5,6 εκατ. ευρώ το 2004) με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 19,6%. Την ίδια χρονιά, ο συνολικός φόρος που πλήρωσαν οι κάθε είδους επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) παρέμεινε σταθερός στα επίπεδα του προηγουμένου έτους 2004, κυρίως εξαιτίας των φοροελαφρύνσεων σε όφελος των ισχυρών ομίλων. Τόσο σε απόλυτα όσο και σε σχετικά μεγέθη, η πίτα της κατανομής των άμεσων φόρων αλλάζει σε όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των λαϊκών τάξεων. Τα επίσημα στοιχεία καταγράφουν την κατάσταση οικονομικής μιζέριας για τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, το 20% δήλωσε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 3.668 ευρώ, το 50% μέχρι 9.538 ευρώ και το 71,7% μέχρι 16.141 ευρώ. Στον αντίποδα διαβιώνει το 3,2% με εισοδήματα πάνω 5,3 εκατ. ευρώ, ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται 39 «σαπρόφυτα» με εισοδήματα πάνω από 880.000 ευρώ το χρόνο. Να σημειωθεί πως στα παραπάνω δεν υπάρχουν τα εισοδήματα που φορολογούνται «αυτοτελώς», όπως τόκοι, μερίσματα για τα οποία καταβάλλονται ευτελή ποσά, ή που απαλλάσσονται πλήρως (κέρδη από μετοχές, ομόλογα κ.ά.).

Τα στοιχεία αφορούν στα εισοδήματα του 2004 και άρα είναι αποτέλεσμα των ρυθμίσεων που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα μέτρα της ΝΔ την επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έτους 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Φυσικά πρόσωπα: Μέσα στο 2005 κατέβαλαν το 57,83% των άμεσων φόρων έναντι 54,04% που τους αναλογούσε το 2004. Ειδικότερα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορτώθηκαν με αύξηση της συμμετοχής τους σχεδόν κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, στο 44,47% για το 2005 από 39,72% το 2004. Κατά μέσο όρο, οι μισθωτοί πλήρωσαν περίπου 240 ευρώ περισσότερους φόρους και οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν μεσοσταθμικά με ακόμη 158 ευρώ
  • Νομικά πρόσωπα: Το 2005 πλήρωσαν το 42,17% των άμεσων φόρων, μειώνοντας τη συμμετοχή τους, η οποία την αμέσως προηγούμενη χρονιά ήταν στο 45,96%. Δηλαδή, η «συνεισφορά» τους μειώθηκε κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες. Σε απόλυτα μεγέθη, οι επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα) πλήρωσαν φόρους ύψους 4,9 εκατ. ευρώ (από 4,8 εκατ. ευρώ το 2004). Να σημειωθεί πως οι φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους μπήκαν σε ισχύ από το Γενάρη του 2005. Ετσι δεν εμφανίζονται ακόμη στα απολογιστικά στοιχεία.
  • Συγκεντρωτικά για το έτος 2005 οι μισθωτοί -συνταξιούχοι πλήρωσαν φόρο εισοδήματος 5,2 δισ. ευρώ (44,47% της πίτας) οι «λοιποί φορολογούμενοι» - αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες - 1,55 δισ. ευρώ (ποσοστό 13,36%) και οι κάθε είδους επιχειρήσεις 4,9 δισ. ευρώ (ή 42,17%)
  • Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της φοροαφαίμαξης των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνών (ΚΕΠΕ) η μάζα των κάθε είδους έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κ.ά.) που φορτώνεται εξ ολοκλήρου στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε το 2005 σε 23,48 δισ. ευρώ. Συνολικά (οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι) που πλήρωσαν τα λαϊκά στρώματα για το έτος 2005 έφτασε σε 23,4 δισ. ευρώ.

Η φοροεπέλαση της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μικροδαπάνες του νοικοκυριού που μειώνουν το φόρο κόστισαν στο Δημόσιο το ποσό των 114,1 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ήδη έσπευσε να τις καταργήσει...

Συγκέντρωση κερδών

Το πλήθος των κάθε είδους επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα είχε φτάσει στις 184.939, οι οποίες δήλωσαν φορολογητέα κέρδη ύψους 14,8 δισ. ευρώ. Οι 39.233 ΑΕ δήλωσαν 11,4 δισ. ευρώ ή το 77% των συνολικών κερδών. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι 173 μεγαλύτερες ΑΕ που απέσπασαν κέρδη ύψους 7,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 50% των συνολικών επιχειρηματικών κερδών.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Οργιάζουν η νοθεία και το λαθρεμπόριο

Ενα καθαρά πολιτικό πρόβλημα, η κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, το αντιμετωπίζουν σαν ...διαχειριστικό και το αποδίδουν σαν «αδυναμία ελέγχου από το κράτος»

Οργιάζουν η νοθεία και το λαθρεμπόριο στα υγρά καύσιμα. Οπως επισημάνθηκε από παράγοντες της αγοράς καυσίμων σε σχετική ημερίδα που οργάνωσε χτες ο οργανισμός «ΕΚΟΣΙΤΙ», η νοθεία και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα φτάνει στο 40%. Ετσι, ο τζίρος από τη διακίνηση νοθευμένων και λαθραίων καυσίμων φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ και οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο από την αντίστοιχη φοροδιαφυγή εκτιμώνται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ το χρόνο! Το πρόβλημα της νοθείας και λαθρεμπορίας με τα υγρά καύσιμα δεν είναι καινούριο. Είναι παλαιό και οφείλεται στην πολιτική απροθυμία των κυβερνώντων - τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ - να θίξουν όλους εκείνους που θησαυρίζουν (σε βάρος των εργαζομένων και του Δημοσίου) από το ...δημοφιλές «σπορ» της νοθείας και λαθρεμπορίας.

Επιχειρώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπαινίχθηκαν ότι το πρόβλημα της νοθείας και λαθρεμπορίας καυσίμων είναι ...διαχειριστικό και όχι πολιτικό. Ετσι, από το βήμα της ημερίδας του «ΕΚΟΣΙΤΙ», ο Β. Μπαγιώκος (εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης) παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά το απέδωσε στην ...αδυναμία πλήρους ελέγχου από το κράτος. «Το κράτος - είπε - δεν έχει τη δυνατότητα για ολοκληρωτικούς ελέγχους». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του κινήματος Χρ. Πρωτόπαππας είπε ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του ΕΚΟΣΙΤΙ «για ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Δ. Μακρυβέλιος πρότεινε τη σύσταση σχετικής επιτροπής και την ενίσχυση του ανταγωνισμού για τη διαμόρφωση των τιμών.

Η διαχειριστική αντιμετώπιση αφήνει στο απυρόβλητο τη δικομματική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, που ευνοεί πρώτα απ' όλα τη «νόμιμη» κερδοσκοπία των εταιριών διύλισης και εμπορίας υγρών καυσίμων, αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις τεχνικές αυξήσεις τιμών και, τελικά, εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα φαινόμενα λαθρεμπορίου και νοθείας.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, η οποία παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Γ. Πανηγυράκη:

  • Ο 1 στους 3 οδηγούς θεωρεί ότι όλα τα πρατήρια είναι ίδια και το 37% ότι μπορεί να αγοράζει νοθευμένα καύσιμα.
  • Το 26% ξοδεύει περισσότερα από 100 ευρώ το μήνα για βενζίνη.
  • Η νοθεία αυξάνει και το κόστος συντήρησης των αυτοκινήτων κατά 32%.

Ωστόσο, οι αρνητικές επιπτώσεις από τη νοθεία στα καύσιμα δεν περιορίζονται στην οικονομία, αλλά επεκτείνονται στο περιβάλλον και στην ίδια την ανθρώπινη ζωή! Ετσι, εκτιμάται ότι, ειδικά λόγω της νοθείας στα καύσιμα την περίοδο 2000 - 2003, αυξήθηκαν κατά 3% τα πνευμονικά νοσήματα. Και σε αυτό το ζήτημα, όμως, υπάρχει η οικονομική πλευρά, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες υποδομής και οι δαπάνες Υγείας για την περίθαλψη των ασθενών, τόσο οι κρατικές όσο και οι οικογενειακές (6,7%).

ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αντιπροσφορά από την Τράπεζα Κύπρου

Συνεχίζονται τα παζάρια και οι επιχειρηματικές καραμπόλες γύρω από την υπόθεση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας και της δρομολογημένης πλήρους αποχώρησης του Δημοσίου. Μετά τη γαλλική Κρεντί Αγκρικόλ και η Τράπεζα Κύπρου υπέβαλε επίσημη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει συνδυασμό πληρωμής σε μετρητά και ανταλλαγής μετοχών. Με αυτό το συνδυασμό και με βάση τις τρέχουσες τιμές στη Σοφοκλέους, το τίμημα για το 100% της Εμπορικής υπολογίζεται σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δισ. ευρώ που προσφέρει η γαλλική τράπεζα.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ενδιαφέρεται για την πώληση «τοις μετρητοίς». Η δημόσια προσφορά της «Κύπρου» για το 100% της «Εμπορικής» προτείνει 6 ευρώ σε μετρητά και 3,25 μετοχές της Κύπρου για κάθε μια μετοχή της Εμπορικής. Οι εκπρόσωποι της κυπριακής τράπεζας «σφυρίζουν αδιάφορα» για την εξαγορά του 6% του μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς του ομίλου Σάλλα, αναφέροντας πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ τους.

  • Η Αγροτική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες την εξαγορά του 50,94% της ρουμανικής τράπεζας «MindBank», αντί 32,06 εκατ. ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ