ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΚΑ
Δυο στους τρεις με σύνταξη κάτω από 540 ευρώ
  • Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο Ιδρυμα
  • Σε αγώνα ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάλεσε ο Γ. Ζιώγας, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, χαιρετίζοντας το συνέδριο εκ μέρους του Κόμματος

Ζοφερή είναι η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ και τη φετινή χρονιά, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος τα οποία ανακοινώθηκαν κατά τις εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με αυτά, 125.000 συνταξιούχοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον «πάτο του βαρελιού» και παίρνουν σύνταξη μέχρι 390 ευρώ, ενώ ακόμα 295.000 λαμβάνουν φέτος σύνταξη από 390 έως 450 ευρώ. Συνολικά από τους 864.735 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 583.192 ή οι δύο στους τρεις παίρνουν σύνταξη κάτω από 540 ευρώ!

Στα 3,2 δισ. ευρώ οι βεβαιωμένες οφειλές

Η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα πιο προκλητική, αν αναλογιστεί κανείς ότι χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει η εισφοροδιαφυγή, αλλά και οι βεβαιωμένες οφειλές προς το ΙΚΑ, τις οποίες δεν καταβάλλουν με το έτσι θέλω οι επιχειρήσεις. Ετσι, ενώ το 2002 οι βεβαιωμένες οφειλές προς τον Οργανισμό ανέρχονταν στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ, σήμερα το ποσό αυτό έχει ανέλθει στα 3,2 δισ. ευρώ. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται όταν ήδη έχουν μεσολαβήσει δύο χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ήδη σχεδιάζεται ακόμα μία χαριστική πράξη υπέρ των μεγαλοοφειλετών. Η εισφοροδιαφυγή ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ την ημέρα, ενώ μία στις επτά επιχειρήσεις δεν είναι ούτε καν γραμμένη στα κατάστιχα και λειτουργεί ως φάντασμα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του «νόμου Ρέππα» και η ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ θα επιβαρύνουν τον Οργανισμό με 1,1 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Με κάτω από 540 ευρώ το μήνα προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα δυο στους τρεις συνταξιούχους του ΙΚΑ
Με κάτω από 540 ευρώ το μήνα προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα δυο στους τρεις συνταξιούχους του ΙΚΑ
Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά, αφού όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του Ταμείου, επί της ουσίας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τις επιχειρήσεις είναι μόνο στα χαρτιά. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα λειτουργούν μόνο τα 4 και αυτά με τους μισούς υπαλλήλους. Η υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, οι περικοπές στις παροχές πέρα από τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις επιτείνονται ακόμα περισσότερο από την αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού που φτάνει στους 4.000 υπαλλήλους, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος ο διοικητής του ΙΚΑ την επόμενη τριετία θα συνταξιοδοτηθούν ακόμα 3.000 υπάλληλοι. Δίπλα σ' αυτό, τα έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού καρκινοβατούν και η περίφημη μηχανοργάνωση είναι ακόμα ημιτελής, αν και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ εικοσαετίας. Στο λεγόμενο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) έχουν ενταχθεί μόνο 120 υποκαταστήματα από τα 300 του ταμείου.

Οι μόνοι που δεν αντιμετωπίζουν «πρόβλημα» με το Ιδρυμα είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στη λειτουργία του και βέβαια με το αζημίωτο. Ετσι προς χάριν των κερδών της φαρμακοβιομηχανίας, η δαπάνη του για φάρμακα αυξήθηκε κατά 73,5% από το 2002. Από τα 803 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε το Ιδρυμα στους φαρμακοβιομήχανους το 2002, φέτος θα καταβάλει το ποσό των 1.353 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οχι» στον αντεργατικό διάλογο

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που βιώνουν σήμερα οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που μαζί με τα έμμεσα μέλη ανέρχονται στα 5,5 εκατομμύρια. Ακόμα πιο ανησυχητική κάνουν την κατάσταση τα σχέδια που ετοιμάζουν σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε αυτή ακριβώς την επίθεση, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Ζιώγας, στέλεχος του Κόμματος και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης με τη ΝΑΣ. Είναι εμπαιγμός να εμφανίζονται ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δήθεν να ενδιαφέρονται για την Κοινωνική Ασφάλιση, τόνισε το στέλεχος του ΚΚΕ. Ετοιμάζεται νέα αντιασφαλιστική καταιγίδα και σε αυτή οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν, λέγοντας «όχι» στο διάλογο που στήνουν. Απορρίπτοντας ταυτόχρονα τα ψευτοεπιχειρήματα περί «δημογραφικού», «ελλειμμάτων» κλπ. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα ότι τώρα δήθεν θα γίνει συζήτηση και αργότερα η κυβέρνηση θα νομοθετήσει. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπαραταχτούν με το ΠΑΜΕ και το αγωνιστικό του πλαίσιο.

«Το ΙΚΑ με ταχύτατους ρυθμούς μετατρέπεται σε έναν οργανισμό - επιχειρηματία, υπηρετώντας την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου» υπογραμμίζει στην παρέμβασή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα», σημειώνοντας ότι «έχουν μεγάλη ευθύνη οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΕΑΣΠ, διότι αποδέχονται και στηρίζουν αυτή τη λογική».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αντικομμουνιστική προπαγάνδα σε έκδοση για παιδιά

Διαμάντω Μανωλάκου: Να αποσυρθεί

Την αντικομμουνιστική εκστρατεία και την παραποίηση της Ιστορίας, που επιχειρείται μέσα από την έκδοση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παιδιά «Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη», ανέδειξε, με Ερώτησή της προς την Επιτροπή, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η έκδοση αυτή αποσιωπά ή αλλοιώνει ιστορικά στοιχεία, αφού δεν κάνει καμία αναφορά στην Οχτωβριανή Επανάσταση, στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο και στο ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, ενώ συγχρόνως παρουσιάζει τον κομμουνισμό ως ανελεύθερο καθεστώς επιβεβλημένο από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών χωρών και φτάνει να χαρακτηρίσει τη Γαλλική Επανάσταση ως εγκληματική δραστηριότητα κατά των βασιλέων και των αριστοκρατών! Επισημαίνει, επίσης, ότι η έκδοση αυτή ήδη αποσύρθηκε από δημοτικά σχολεία της Ρόδου και ζητά την άμεση συνολική απόσυρσή της, καθώς «προωθεί διχαστικά μηνύματα, παραποιεί την ιστορία της Ευρώπης, συκοφαντεί τον Διαφωτισμό και τον Κομμουνισμό και προσβάλλει ανθρώπους, εργαζομένους, πολιτικά ρεύματα και κόμματα».

Στην απάντησή της, η Επιτροπή, επιμένοντας στη διοχέτευση του αντικομμουνιστικού δηλητηρίου της από την πιο τρυφερή ηλικία, υποστηρίζει ότι η έκδοση απευθύνεται σε μικρές ηλικίες - «μαθητές ηλικίας μεταξύ 9 και 12 ετών» - και ότι το φυλλάδιο «περιέχει πολύ σύντομες πληροφορίες σε απλουστευμένη γλώσσα, σχετικά με την ευρωπαϊκή γεωγραφία, ιστορία και άλλα θέματα». Ουσιαστικά, η ΕΕ δεν κρύβει το στόχο της, να γαλουχηθούν οι νέοι με κάθε μέσο στις αξίες του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού ως μονόδρομου, από πολύ μικρή ηλικία.

Η αντικομμουνιστική προπαγάνδα της έκδοσης, που παρουσιάζει το σοσιαλισμό ως ανελεύθερο σύστημα, που αποσιωπά την πραγματικότητα για τις κατακτήσεις των σοσιαλιστικών χωρών και χαρακτηρίζει την «απελευθέρωση» των λαών των ανατολικών χωρών της Ευρώπης ως «υπέροχη ιστορική στιγμή», αποκρύβοντας τη φτώχεια, την ανισότητα, την εκμετάλλευση και την εξαθλίωση που ακολούθησε, είναι απροκάλυπτη παρέμβαση στις νεανικές συνειδήσεις - και όχι μόνο - με στόχο να μη γνωρίσουν ένα ποιοτικά ανώτερο σύστημα, το σοσιαλιστικό, και να μην αμφισβητούν τη σημερινή πραγματικότητα της κυριαρχίας του κεφαλαίου.

Οι νέοι, όμως, δεν πείθονται από τις ψυχροπολεμικές κορόνες της ευρωενωσιακής προπαγάνδας. Ζουν καθημερινά την πραγματικότητα της ΕΕ του κεφαλαίου, που καταπατά τα δικαιώματά τους στην πραγματική μόρφωση, στη δουλιά με πλήρη δικαιώματα, στον ελεύθερο χρόνο, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Η νεολαία με την εργατική τάξη και γενικότερα με τους εργαζόμενους, όλο και πιο μαζικά, θα αντιπαλεύει την αντιδραστική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Περιοδεία σε Ξάνθη - Ροδόπη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, σήμερα και αύριο.

Συγκεκριμένα:

Σήμερα Παρασκευή, Ξάνθη

-- Στις 9 π.μ. θα επισκεφθεί την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

-- Στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΖΗΤΑ ΠΑΛΑΣ».

-- Στη 1 μ.μ. θα επισκεφθεί τη ΣΕΚΑΠ.

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Κένταυρο.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Αύριο, Σάββατο, Ροδόπη

-- Στις 11 π.μ. η Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη μονάδα αποκατάστασης και αποθεραπείας «Αγιος Γεώργιος» και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΧΡΗΣΤΟΣ και ΕΥΗ».

-- Στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Οργάνη.

-- Στις 9 μ.μ. θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ