ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η αναθεώρηση θα κριθεί εκτός Βουλής

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, για τα θέματα της Παιδείας

«Είμαι βέβαιη ότι το ΠΑΣΟΚ θα εύχεται να περάσουν οι προτάσεις της ΝΔ, γιατί εάν επιστρέψει στην κυβέρνηση θα τις βρει έτοιμες», τόνισε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Παιδεία υπογράμμισε:

«Ψάχνω να βρω πού είναι οι διαφορές. Θυμάμαι τον Ευ. Βενιζέλο που στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, όταν η ΝΔ πίεζε για "μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια" αρνήθηκε λέγοντας... "μα, βρε παιδιά, αυτά θα έρθουν από την ΕΕ αργά ή γρήγορα, δεν είναι ανάγκη να τα βάλουμε στο Σύνταγμα"! Τέτοιες διαφορές υπάρχουν! Στην Παιδεία δεν άκουσα τίποτα το διαφορετικό. Τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες, αυτοτέλεια των πανεπιστημίων κ.ά. ενώ σήμερα η λέξη "δημόσιος" έχει χάσει τη σημασία της, αφού λένε όχι κρατικά, αλλά δημόσια πανεπιστήμια».

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι το «δημόσιο» που λένε, δε σημαίνει ούτε δωρεάν, ούτε λαϊκή, ούτε σύγχρονη Παιδεία και υπογράμμισε: Ούτε ο δημόσιος τομέας λέει τίποτα σήμερα, ούτε το κρατικό και μη κρατικό επίσης. Είναι μορφές συγκάλυψης, αφού είτε πούμε δημόσιο το πανεπιστήμιο είτε το πούμε «μη κρατικό», είτε «μη κερδοσκοπικό», τα πανεπιστήμια θα είναι ανώνυμες εταιρείες, όχι μόνο στο ζήτημα της χρηματοδότησης και των εσόδων, αλλά θα έχουν στόχο την κερδοσκοπία και ως περιεχόμενο.

Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι να υπάρχει κρατική δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους, γιατί άμα αρχίσουν κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι να μην πληρώνουν θα την πληρώσει η πλειοψηφία του λαού. «Δεν μπορεί - είπε - να υπάρξει ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε προηγούμενη συζήτηση, ο Γ. Παπανδρέου μάς είπε ότι το ΚΚΕ δε δέχεται έλεγχο του μη κρατικού τομέα της ιδιωτικής Παιδείας. Τον έλεγχο θα συζητήσουμε; Τη μη ύπαρξή του εμείς παλεύουμε»! Η Αλ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος δε θα γίνουν πολλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά θα γίνουν πολλές αμφιλεγόμενες σχολές, διετείς, τριετείς κ.τ.λ.

Οι αγώνες, συνέχισε, θα είναι πάρα πολύ σκληροί και ο όρος δεν αφορά μόνο τη σύγκρουση με την κρατική καταστολή, που έτσι και αλλιώς χρησιμοποιείται και βεβαίως καταδικάζεται, αλλά θα είναι σκληροί «γιατί οι αλλαγές που προωθείτε στην Παιδεία και αλλού, δεν είναι ευκαιριακές, ούτε επιλογές της Γιαννάκου, του Καραμανλή ή του Παπανδρέου. Είναι παγκόσμιες επιλογές ενός συστήματος που πρέπει να κάνει βαθιές αντιδραστικές αναπροσαρμογές. Και εδώ υπάρχουν συμφέροντα όχι μόνο κυβερνητικά».

Επομένως, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα κριθεί κυρίως εκτός Βουλής και ανάλογα με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα και την ποιότητα της εναλλακτικής λύσης που προωθείται, μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικές επιδράσεις στη Βουλή, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Θα παλέψουμε για ό,τι μπορεί να μη γίνει και να περικοπεί».

Η πλήρης επιβεβαίωση της εκτίμησης της Αλ. Παπαρήγα για την ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήρθε από τις ομιλίες των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» και για να χρυσώσει το χάπι είπε ότι τα «μη κρατικά» θα λειτουργούν «με αυστηρή εποπτεία του κράτους».

Στην πρόταση του πρωθυπουργού ανταποκρίθηκε αμέσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που παραδέχτηκε ότι σταθερά υποστήριζε την αναθεώρηση του άρθρου 16, αφού «η μη ρύθμιση της λειτουργίας των ιδιωτικών μονάδων σημαίνει ιδιωτική ασυδοσία». «Είμαστε υπέρ ενός πανεπιστημίου απαλλαγμένου από τον κρατισμό» είπε και, κατά τα άλλα, αφιέρωσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση «στη νέα γενιά που διαδήλωνε έξω από τη Βουλή», ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16!

Είμαστε σε εγρήγορση

«Είμαστε σε εγρήγορση. Οποτε και να το καταθέσουν, θα μας βρουν απέναντί τους. Δεν πατάμε την μπανανόφλουδα του "διαλόγου". Το προσχέδιο του νόμου - πλαίσιο που δόθηκε αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο». Ηταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το πρωί φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι που περικύκλωσαν συμβολικά τη Βουλή, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την πολιτική που τους θέλει αμόρφωτους και άνεργους.

«Στο διάλογό τους καμία συμμετοχή. Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή. ΟΧΙ στο νόμο - πλαίσιο, ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16», είναι το πάγιο αίτημα που απλώθηκε στη Βουλή, με το τεράστιο πανό, 90 μέτρων, του Πανελλαδικού Συντονιστικού των ΤΕΙ και των φοιτητικών συλλόγων. Εκεί, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ήταν για άλλη μια φορά το ΠΑΜΕ. Μαζί με τα παιδιά της βρέθηκε και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, απαιτώντας με το δικό της πανό: «Κάτω τα χέρια από το άρθρο 16»!

Ενα βήμα μπροστά, φωνάζει η ντουντούκα, τα καπνογόνα παίρνουν φωτιά και αμέσως μετά αρχίζει ο απαγχονισμός και η «καύση των ελεεινών». Πρώτα απαγχονίζουν και βάζουν φωτιά στα «ομοιώματα» των αποφάσεων της Μπολόνια, καθώς «ήδη ζούμε τα πρώτα αποτελέσματά της». Ακολουθεί ο απαγχονισμός και η καύση του ΟΟΣΑ, με τη συνοδεία του συνθήματος: «Τέρμα πια στις αυταπάτες - ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες». Σειρά έχει ο νόμος - πλαίσιο: «-Θα περάσει; Οχι! -Θα κατατεθεί; Οχι! -Θα καεί; Ναι!!»...

Συνεχίζουν με όλες τις μορφές

Χτες ολοκληρώθηκε ο κύκλος γενικών συνελεύσεων στους συλλόγους της Αθήνας και όλοι αποφάσισαν να κλείσουν τις σχολές και να κατέβουν σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Δεκατρείς φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας επιβεβαίωσαν (με ένα πλαίσιο που ξεκάθαρα τοποθετείται απέναντι από την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ) την απαίτησή τους να μην κατατεθεί ο νόμος, να μη συμμετέχουν σε κανένα διάλογο - παζάρεμα του τι θα δικαιώματα θα χάσουν, ενώ στη βάση και των βημάτων που ήδη έχουν γίνει, επισημαίνουν και την ανάγκη να πάρει ο αγώνας τους παλλαϊκό χαρακτήρα.

Οι αποφάσεις αυτές (ανάμεσά τους οι πιο μαζικοί σύλλογοι της Αθήνας) δε βάζουν τελείες και κόμματα στην πάλη τους, αλλά συνεχίζουν τον αγώνα με όλες τις μορφές.

Επίσης, για άλλη μια φορά αναδείχτηκε από τις γενικές συνελεύσεις ότι οι δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «συντονιστικό», στην πραγματικότητα αξιοποιούν αυτή την «ταμπέλα» με άλλες σκοπιμότητες από τον πραγματικό συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων, στη βάση των γενικών τους συνελεύσεων. Τρανταχτό παράδειγμα οι διαδηλώσεις στο Λαγονήσι, που ενώ είχαν παρθεί σχετικές αποφάσεις από όλες τις γενικές συνελεύσεις, το αυτοαποκαλούμενο «συντονιστικό» οδήγησε έναν κόσμο την Τρίτη στην Αθήνα και την Τετάρτη στην οδό Ευελπίδων, μίλια μακριά από όπου είχαν αποφασίσει να διαδηλώσουν οι φοιτητές!

Απορρίπτουν τις αλλαγές

Αρνητική γνώμη για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης καταγράφει η έρευνα της VPRC, που έγινε για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Σκάι», χωρίς όμως η πλειοψηφία να θεωρεί θετικές τις αλλαγές στην κατεύθυνση που προτείνει η κυβέρνηση. Από τους ερωτηθέντες, μόλις το 25% δηλώνει ικανοποίηση για τη σημερινή κατάσταση του πανεπιστημίου, ωστόσο φαίνεται πως οι αλλαγές προς ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία των επιχειρήσεων, περισσότερο ιδιωτικοποιημένο, βρίσκει σύμφωνο μόλις το 36% των ερωτηθέντων, ενώ το 50% διαφωνεί.

Το 53% δηλώνει έλλειψη ενημέρωσης για τις προωθούμενες αλλαγές, αποτέλεσμα της στάσης της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης, που αποφεύγουν να ασχοληθούν με τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας και το περιεχόμενο του αγώνα φοιτητών και σπουδαστών. Επίσης, το 54% θεωρεί σκληρή τη στάση της Αστυνομίας στις κινητοποιήσεις και ένα 48% μάλλον εγκρίνει τις καταλήψεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ