ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗ - ΠΕΡΑΜΑ
Μάχη για την προστασία εργατών και κατοίκων

Συγκέντρωση χτες στα καρνάγια από τα σωματεία της Ζώνης, τη ΝΑΣ και τη Δημοτική Παράταξη «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη»

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση
Αγώνα για να προστατεύουν συνολικά τη δημόσια υγεία τους από τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, δίνουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι κάτοικοι του Περάματος.

Χτες το μεσημέρι και μετά τα επίσημα στοιχεία ότι η λυματολάσπη είναι πηγή μολυσματικών ασθενειών, εργατοτεχνίτες και κάτοικοι έκαναν μαζική συγκέντρωση έξω από το καρνάγιο Ατσαλάκη στη Ζώνη, εκεί, που εδώ και τρεις βδομάδες βρίσκεται το φορτηγό πλοίο που φέρει στα αμπάρια του 2.800 τόνους αυτού του επικίνδυνου απόβλητου.

Το πλοίο βρέθηκε στο καρνάγιο, στα πλαίσια της... «λύσης» του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία. Κατά τη φόρτωση αποδείχτηκε ακατάλληλο και με κυβερνητική εντολή παραμένει στο καρνάγιο για να δουν τι «πατέντα» θα γίνει, ώστε να καταστεί αξιόπλοο. Στα πλαίσια των κυβερνητικών κατευθύνσεων ασκούνται από τις λιμενικές αρχές ασφυκτικές πιέσεις σε εργατοτεχνίτες να πιάσουν δουλιά στο πλοίο και μάλιστα χωρίς τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και αυτό παρά το γεγονός ότι το ίδιο το ΚΕΠΕΚ (υπηρεσία του υπουργείου Απασχόλησης) έχει απαγορεύσει κάθε είδους εργασία στο πλοίο, όσο και στα παρακείμενα!

Μπροστάρηδες στη μάχη κατοίκων και εργαζομένων οι επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης
Μπροστάρηδες στη μάχη κατοίκων και εργαζομένων οι επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων και τα ταξικά σωματεία της Ζώνης
Η χτεσινή συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία και μετά το αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν τα ψηφοδέλτια της δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ). Ολοι μαζί απαίτησαν την επιστροφή τώρα του πλοίου από το καρνάγιο στην Ψυττάλεια και το επικίνδυνο φορτίο του να μεταφορτωθεί σε άλλο αξιόπλοο πλοίο, ώστε να γίνει με ασφάλεια ο απόπλους, να απομακρυνθεί με ασφαλή τρόπο όλη η ποσότητα των 250.000 τόνων λυματολάσπης που έχει κατακλύσει το νησί και να αρχίσει άμεσα η κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, ώστε να δοθεί οριστική λύση στην υπόθεση του βιολογικού καθαρισμού.

Να τιμωρηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο Γιάννης Πατσιλινάκος πρώην δήμαρχος και σημερινός υποψήφιος στο Πέραμα με το ψηφοδέλτιο της Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη» και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ.

Ο Γ. Πατσιλινάκος, κατήγγειλε ότι «η μη λύση στο πρόβλημα του βιολογικού καθαρισμού» είναι συνειδητή με ευθύνη των ΝΔ σήμερα, ΠΑΣΟΚ πριν για να κερδίζουν οι μεγαλοεργολάβοι και επιχειρηματίες. Αυτά τα κόμματα, επισήμανε δεν ενδιαφέρονται για την υγεία στις λαϊκές συνοικίες, γι' αυτό πρέπει να πάρουν την κατάλληλη απάντηση με την ψήφο και με την κλιμάκωση του αγώνα.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης επισήμανε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για την κατασκευή ενός μόνο βιολογικού καθαρισμού για όλη την Αττική, που με μπούσουλα τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου όχι μόνο δεν εξασφαλίστηκε από την αρχή η ταυτόχρονη κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει μπει ούτε τούβλο. Απευθύνοντας το κάλεσμα τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν και αγωνιστικά, αλλά και με την ψήφο με την ευκαιρία που δίνουν οι επικείμενες εκλογές.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πιλότος εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών

Στη συγκρότηση «Ομάδας Εργασίας» για τις προωθούμενες αντιλαϊκές επιλογές κατέληξε η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Υγείας και Απασχόλησης

Μετά τη διαμόρφωση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για την ιδιωτική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) η κυβέρνηση έκανε χτες ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της ΠΦΥ αποφασίζοντας τη συγκρότηση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα παρουσιάσει «πιλοτικές εφαρμογές μεταβατικού χαρακτήρα», κατά την έκφραση του υπουργού Υγείας.

Η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Υγείας Θανάση Γιαννόπουλο αποφασίστηκε σε συνάντηση των υπουργών Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των αντίστοιχων υπουργείων και τους διοικητές του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο, του ΟΑΕΕ Κώστα Κόντο, του ΟΓΑ Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο και εκπροσώπων του ΟΠΑΔ και άλλων ταμείων. Πυρήνας των επιλογών της Επιτροπής θα είναι η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής στις 4/1/2006, τους άξονες της οποίας είχε περιγράψει με ανακοίνωσή του ο τότε υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης. Και χτες κυβερνητικά στελέχη επέμεναν ότι κεντρική ιδέα θα είναι η «μεταφορά των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ» χωρίς να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις. Αυτό στην πράξη θα σημάνει το φόρτωμα της ΠΦΥ στο ΙΚΑ χωρίς την ανάπτυξη -πλην ελαχίστων μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων- νέων δομών ΠΦΥ.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία αποκαλύπτοντας έτσι το περιεχόμενο της εμπορευματοποίησης. Η δομή της ΠΦΥ -όπως έχει περιγραφεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ- εκτός του ότι εξοβελίζει την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, μεταφέρει τη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης το πρόγραμμα της ΝΔ, μεταξύ των άλλων, προβλέπει την «κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων, αλλά και πράξεων που δεν περιλαμβάνονται στην επίσκεψη».

Η κατεύθυνση αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις, μετά τη σύσκεψη, των δύο υπουργών: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι η «εξοικονόμηση πόρων», καθώς «διατίθενται πάρα πολλά χρήματα για την υγεία», ενώ ο Σάββας Τσιτουρίδης πρόσθεσε ότι κατά «τη μεταβατική περίοδο» θα μετρηθεί το κόστος της πιλοτικής εφαρμογής, που θα επιτρέψει να προχωρήσουν σε «σημαντικές μειώσεις», με την παροχή υπηρεσιών με «ορθολογικό κόστος». Επίσης ο Σ. Τσιτουρίδης ανακοίνωσε ότι θα γίνει και «εξορθολογισμός του κόστους των φαρμακευτικών δαπανών».

Οι οριστικές αποφάσεις για την ΠΦΥ θα παρθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ
Κινητοποιήσεις στις 6 και 7 Ιούλη

Κάλεσμα συμμετοχής με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, απευθύνει η ΕΣΚ ΟΤΕ

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 6 και 7 Ιούλη, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ ΟΤΕ στους εργαζόμενους, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επίθεση που δέχονται και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους. Στις 6 Ιούλη - μέρα διεξαγωγής της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων του ΟΤΕ - θα πραγματοποιηθεί παναττική 4ωρη στάση εργασίας (12.00-16.00) στον ΟΤΕ και στις 7 Ιούλη πανελλαδική 24ωρη στον ΟΤΕ και τις θυγατρικές του.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, που αποσκοπεί στο ξεπούλημα του Ομίλου του ΟΤΕ και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η απαίτηση της διοίκησης του ΟΤΕ για ανατροπή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), με στόχο να εφαρμοστούν οι εργασιακές σχέσεις των θυγατρικών και στον ΟΤΕ. Αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΟΜΕ ΟΤΕ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣ (ΣΥΝ) - που αρνείται να ζητήσει την κατάργηση της προηγούμενης κατάπτυστης σύμβασης που χτυπά τη μονιμότητα. Η ΕΣΚ καλεί σε αγώνα για: αυξήσεις με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων (κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο 1.300 ευρώ κ.ά.), 35ωρο - 5ήμερο - 7ωρο κλπ. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ. Αμεση απόρριψη των προκλητικών απαιτήσεων της διοίκησης του ΟΤΕ για τον ΓΚΠ. Κατάργηση της σύμβασης που χτυπά τη μονιμότητα, άμεση μονιμοποίηση των εκτάκτων και άλλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ