ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Το «στοιχείο της Ευρώπης» και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας (ΕΚΥ) θα είναι μια κάρτα, την οποία θα έχει κάθε ασφαλισμένος και θα περιέχει σε ηλεκτρονική μορφή όλο το ιατρικό ιστορικό του και πιθανά και άλλα στοιχεία σχετικά με την ασφαλιστική του κατάσταση κλπ. Το μέτρο -σύμφωνα με τις Βρυξέλλες - θέλει να ενισχύσει την «ελεύθερη διακίνηση προσώπων» και να διευκολύνει τη λεγόμενη κινητικότητα των εργαζομένων στις χώρες - μέλη της ευρωένωσης. Ταυτόχρονα, όμως, συνιστά ένα τεράστιο βήμα ηλεκτρονικού φακελώματος όλων των ιατρικών στοιχείων κάθε εργαζόμενου. Φακέλωμα, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εάν οι προαναφερόμενες κάρτες και το περιεχόμενό τους - με τον έναν ή άλλον τρόπο - βρίσκονται στη διάθεση της όποιας εργοδοσίας.

Η ΕΚΥ παρουσιάστηκε (10/5/2004) απ' τον τέως υπουργό Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη ως προολυμπιακή επίδοση της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην καθιέρωσή της συμφωνούσε και το ΠΑΣΟΚ. Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε στις 21/2/2003: Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας είναι ένα ακόμη στοιχείο Ευρώπης στην τσέπη μας. Στις 6/12/2004 ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για την εφαρμογή της ΕΚΥ καθώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες και οικονομικές διαφορές τόσο μεταξύ των κρατών - μελών (παλιών και νέων), αλλά και μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.

... οι κίνδυνοι

Ομως, παρά την αναφερόμενη στο προηγούμενο σχόλιο δήλωση του πρώην υπουργού Υγείας, φαίνεται ότι τα πράγματα προχωρούν. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί η προχτεσινή ανακοίνωση της επέκτασης στην Αθήνα - από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη - της γερμανικής εταιρίας InterComponentWare AG (ICW), η οποία ανέλαβε την έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Υγείας (ΕΚΥ) στην Αυστρία και προωθεί πιλοτικά ανάλογο εγχείρημα στη Γερμανία.

Προφανώς, κάτι θα γνωρίζουν οι ιθύνοντες της γερμανικής εταιρίας και σπεύδουν να βάλουν πόδι και στη χώρα μας. Και σίγουρα, όχι μόνο κάτι γνωρίζουν, αλλά και προσδοκούν σε ανάλογες δουλιές και κέρδη. Ας ξεκαθαρίσουν, επομένως, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση συνολικά τα σχέδιά τους. Αλλωστε, εκτός των σοβαρών κινδύνων, που συνεπάγεται η καθιέρωση της ΕΚΥ και αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο, υπάρχουν κι άλλοι, εξίσου σοβαροί. Για παράδειγμα, η υλοποίησή της θα διευκολύνει τα μέγιστα στην επέκταση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Κεντροαριστερή ιταλική «συνέπεια»

Μπορεί η λεγόμενη «κεντροαριστερή κυβέρνηση» της Ιταλίας να διατυμπανίζει το γεγονός πως άρχισε η διαδικασία απόσυρσης των στρατιωτικών της δυνάμεων από το Ιράκ και πως αυτή θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη, κάτι εξάλλου που είχε ανακοινώσει και η προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τα τέλη του 2006, έρχεται, όμως, τώρα, να ανακοινώσει πως αποφάσισε την παραμονή των στρατευμάτων της στο Αφγανιστάν. Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Υποδομών της χώρας, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, δήλωσε πως η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε την Παρασκευή διάταγμα που προβλέπει τη χρηματοδότηση των ιταλικών στρατιωτικών αποστολών στο εξωτερικό. Ετσι ώστε να συμβάλει και η λεγόμενη «κεντροαριστερή κυβέρνηση» του Ρομάνο Πρόντι στη συνέχιση της επιβολής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής...

Πλήρης απομόνωση!

Ακόμη περισσότερο επιδεινώνονται οι ήδη δύσκολες συνθήκες μετακίνησης και, γενικότερα, διαβίωσης των κατοίκων σε περιοχές και χωριά που βρίσκονται μεταξύ Ιωαννίνων και Κοζάνης (Κόνιτσα, Μαστοροχώρια, Επταχώρι, Πεντάλοφος κ.ά.), καθώς το ΚΤΕΛ αποφάσισε να διακόψει τη συγκοινωνιακή γραμμή που εξυπηρετούσε και παρείχε δυνατότητα πρόσβασης από και προς τις κοινότητες της περιοχής. Η απόφαση του ΚΤΕΛ, να διακόψει από 26 Ιούνη τα δυο δρομολόγια που υπήρχαν τη μέρα (πρωί - βράδυ), μέσω των δήμων αυτών, και να εκτελείται πλέον η συγκοινωνία από Ιωάννινα προς Κοζάνη και αντίστροφα από άλλη διαδρομή, πιο συμφέρουσα, έχει βέβαια τους λόγους της. Και συγκεκριμένα, τη μείωση του κόστους. Κοινώς, δηλαδή, η δυνατότητα επικοινωνίας των κατοίκων των παραπάνω περιοχών με τον «έξω» κόσμο και το «προνόμιο» να επιστρέφουν στα σπίτια τους θεωρούνται ασύμφορα για τα κέρδη των ιδιωτικών ΚΤΕΛ, ή, αλλιώς, για τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς». Η αντιλαϊκή πολιτική ερήμωσης των χωριών της υπαίθρου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζει το έργο της. Ας της δώσουμε την απάντηση που της ταιριάζει στις εκλογές του Οκτώβρη.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακούραστη δουλιά άνθρωπο τον άνθρωπο

Οι λέξεις «φρέσκοι» και «άφθαρτοι» πάνε κι έρχονται προκειμένου τα ΜΜΕ να διαμορφώσουν στον ελληνικό λαό συνείδηση ευνοϊκή για τους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες των δύο κομμάτων της πλουτοκρατίας, οι οποίοι μοιάζει να έχουν εγκατασταθεί στα τηλεοπτικά παράθυρα και στον αστικό Τύπο, ενόψει της εκλογικής μάχης τον Οκτώβρη. Οι συγκεκριμένοι προσδιορισμοί επιδιώκουν συνειρμικά να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κομίζουν νέα ήθη, νέες αντιλήψεις και ιδέες, από τις οποίες μόνο καλό έχουν να περιμένουν οι άνθρωποι του μόχθου, γι' αυτό και πρέπει να τους ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Μόνο που αυτή η προπαγάνδα είναι ύπουλη, επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική για τους εργαζόμενους. Γιατί;

Κατ' αρχάς μάλλον πρέπει να επισημάνουμε το αυτονόητο. Κάθε άλλο παρά «νέοι» είναι οι συγκεκριμένοι. Και παλιοί στο κουρμπέτι της πολιτικής και γνωστοί είναι οι ίδιοι και τα έργα τους. Χρημάτισαν βουλευτές, υπουργοί, στελέχη πρώτης γραμμής των κομμάτων τους ως τα σήμερα. Κι από τις θέσεις αυτές υπηρέτησαν την πολιτική της ανεργίας, των καθηλωμένων εισοδημάτων για τη λαϊκή οικογένεια, του ξεκληρίσματος των αγροτών, της ακρίβειας, της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, των τρομομέτρων, κ.ο.κ. Οι καλές τους υπηρεσίες αναγνωρίστηκαν και γι' αυτό βρίσκονται σήμερα να διεκδικούν δημαρχιακούς θώκους «πρώτης γραμμής», δήμους που θα διαχειριστούν τεράστια ποσά και θα κληθούν να προωθήσουν άμεσα τις περιβόητες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή μεγάλων και μικρότερων έργων. Βλέπετε, το μεγάλο κεφάλαιο χρειάζεται δημάρχους και νομάρχες με βιογραφικό που να αποδεικνύει ότι μπορούν να διαχειριστούν ζητήματα αποτελεσματικά προς όφελός του.

Η πολιτική που υπηρέτησαν πρέπει να είναι το κριτήριο για το λαό. Τίποτα δεν κρίνεται από τη «φρεσκάδα» οποιουδήποτε, ούτε από το πόσο καλά «γράφει» στο γυαλί. Οσο νέος ή ωραίος ή οτιδήποτε άλλο κι αν είναι κανείς, δεν παύει να αποπνέει τη δυσωδία μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, της οποίας ήταν και παραμένουν φορείς οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι ακριβώς η πολιτική θέση και πρόταση αυτά που σηματοδοτούν το «νέο», το «φρέσκο», το «προοδευτικό» ή μη, κι όχι το αντίστροφο. Εξ ου και καμία συζήτηση δε γίνεται για την πολιτική θέση και πρόταση που πρεσβεύουν οι κύριοι αυτοί, είτε ονομάζονται Κακλαμάνης και Σκανδαλίδης, είτε Φασούλας και Αγραπίδης, Παπαγεωργόπουλος ή Αράπογλου, για να αναφέρουμε ορισμένους από τους υποψήφιους των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των τριών μεγάλων δήμων της χώρας.

Αυταπάτες δεν υπάρχουν. Τα ΜΜΕ θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί όλο το διάστημα έως τον Οκτώβρη. Εχουν συμφέρον να το πράξουν, καθώς ανήκουν στο μεγάλο κεφάλαιο. Η απάντηση όσων συσπειρώνονται γύρω από τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, θα δοθεί με ένταση της προσπάθειάς τους για να φτάσει η αλήθεια σε όσο το δυνατόν περισσότερα λαϊκά σπίτια. Ανθρωπο τον άνθρωπο, εργάτη τον εργάτη, με συσκέψεις, συζητήσεις και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, στους τόπους δουλιάς, στη γειτονιά, καταθέτουμε στο λαό την πρότασή μας, την αλήθεια, την ελπίδα και την προοπτική, υπηρετώντας τα δικά του συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ