ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ντροπή να βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση για τη βάση του 10 στις εισαγωγικές εξετάσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και το σχετικό αίτημα της ΚΕΔΚΕ

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την εμμονή της κυβέρνησης στην αυθαίρετη απόφασή της για την ύπαρξη της βάσης του 10 στις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που αφήνει έξω από τα ιδρύματα χιλιάδες νέες και νέους που προέρχονται κυρίως από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού συνοδεύεται αυτή από μια πολιτική έντασης των ταξικών φραγμών». Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, καλεί, για μια φορά ακόμα, την κυβέρνηση «να μην εφαρμόσει, τουλάχιστον για φέτος, τη βάση του 10. Αυτή η ενέργεια θα ματαιώσει μια αδικία που γίνεται σε βάρος χιλιάδων νέων και μπορεί να δώσει την ευκαιρία να συζητηθεί σε βάθος αυτό το θέμα, εφόσον δεν πρόκειται για εξετάσεις αποτίμησης του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών, αλλά κατατακτήριες».

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ τοποθετείται απέναντι στις φωνές και τις ψευτοπρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται με αφορμή τη βάση του 10, από δημάρχους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, οι οποίες ξεκινούν από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και του κατακερματισμού της εκπαίδευσης, από την αντίληψη που θέλει τους φοιτητές να είναι «πελάτες»! Σ' αυτή τη βάση, η ΚΕΔΚΕ συγκαλεί σήμερα σύσκεψη δημάρχων στην Αθήνα.

Το ΚΚΕ «καταγγέλλει τις θέσεις και τη δράση που αναπτύσσουν οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, καθώς και την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), που αξιώνουν να μην ισχύσει η εισαγωγική βάση, όχι όμως από τη σκοπιά του δίκιου των νέων που απορρίπτονται και της αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, αλλά με βάση τις "αρνητικές συνέπειες που δημιουργούνται για τις πόλεις τους" με τη μείωση του αριθμού των φοιτητών!

Είναι ντροπή και για τους δημάρχους και τα κόμματα που τους στηρίζουν να βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες και να διαμορφώνουν τις θέσεις τους για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, όπως οι βιομήχανοι, με βάση το κέρδος!

Οι δήμαρχοι και οι νομάρχες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική της εμπορευματοποίησης και υποβάθμισης των ΑΕΙ-ΤΕΙ και συνολικά της Παιδείας. Αυτό έκαναν και κάνουν και με τις απαιτήσεις τους να έχει ΑΕΙ και ΤΕΙ η πόλη τους, βοηθώντας έτσι στην πολυδιάσπαση των σχολών και των τμημάτων.

Αντί να διεκδικούν και να παλεύουν για τα δικαιώματα των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων και της νεολαίας, στηρίζουν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική. Εμπαίζουν το λαό, ενώ υιοθετούν και διεκδικούν τα αιτήματα των επιχειρηματιών, προσποιούμενοι πως το κάνουν για το καλό "της τοπικής κοινωνίας"!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μια Λαϊκή Δημόσια Παιδεία. Μια Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, που θα παρέχει πλήρη επιστημονική και επαγγελματική επάρκεια στους αποφοίτους της. Απόσυρση του νόμου - πλαισίου. Καμία αναθεώρηση στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία».

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Διήμερες εκδηλώσεις στον Πειραιά

Αύριο και μεθαύριο, στο πάρκο Δηλαβέρη, με πλούσιο πρόγραμμα

Στον Πειραιά ρίχνει άγκυρα το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αύριο, Παρασκευή, και μεθαύριο, Σάββατο 8 του Ιούλη. Το διήμερο εκδηλώσεων της ΚΝΕ στον Πειραιά, με σύνθημα «Ανυπότακτη επιλογή - αγωνιζόμαστε για την ανατροπή», γίνεται στο πάρκο Δηλαβέρη (τέρμα Θηβών) και πλαισιώνεται με ένα πλούσιο πολιτικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Αύριο, Παρασκευή, το πρόγραμμα ξεκινάει στις 7 το βράδυ με μαθητικά hip-hop συγκροτήματα. Στις 8.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ανθρωπος, αυτός ο γίγας» και στις 9 μ.μ. θα ακολουθήσει χορευτική παράσταση. Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Συμβουλίου Πόλης Πειραιά της ΚΝΕ. Στις 9.45 μ.μ. ακολουθεί το ροκ συγκρότημα «Raindrops» και η πρώτη μέρα θα κλείσει στις 10.30 μ.μ. με συναυλία του Μ. Πασχαλίδη και του Γ. Χαρούλη.

Μεθαύριο, Σάββατο, οι πύλες ανοίγουν στις 8 το βράδυ με το μέταλ συγκρότημα «Crusade of steel» και στις 8.45 μ.μ. θα προβληθεί αφιέρωμα στα 60χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στις 9 το βράδυ, η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ανεβάζει τη θεατρική παράσταση «Κατά φωνή και ο δήμαρχος». Στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Στις 10 το βράδυ ακολουθεί κρητικό γλέντι και στις 10.30 μ.μ. αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι του Πειραιά, με τον Δ. Κοντογιάννη.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις νέων καλλιτεχνών, συζητήσεις για την Παιδεία και την εργασία, ενώ θα λειτουργούν ταβέρνα, βιβλιοπωλείο, χώροι νέων εργαζομένων και μαθητών. Η είσοδος στο χώρο του Φεστιβάλ είναι 3 ευρώ. Τα λεωφορεία που πάνε στο πάρκο Δηλαβέρη (στάση Λεύκα) από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά είναι: 703, 801, 802, 803, 804, 809, 810, 830, 845, 846, 847.

«Υποστύλωση» της κυβέρνησης

Μετά από ένα μήνα μεγάλων κινητοποιήσεων στην ανώτατη εκπαίδευση, μετά τον ελιγμό της κυβέρνησης και την παράταση της ψήφισης του νόμου - πλαίσιο, την ώρα που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τον ψεύτικο «διάλογο» για να νομιμοποιήσουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ο λαός κι η νεολαία απορρίπτουν, εμφανίστηκε ένα ανέλπιστο στήριγμα για την κυβέρνηση...

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθήνας, Γ. Μπαμπινιώτης, παρουσίασε προχτές μια υποτιθέμενη «συνολική πρόταση» για... έξοδο των πανεπιστημίων από την κρίση! Η βασική ιδέα που κρύβεται κάτω από το βαρύγδουπο τίτλο της πρότασης του πρύτανη, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων. Προτείνει, τα ιδρύματα να επιλέγουν πόσους φοιτητές θα παίρνουν και ποιους, με ποια κριτήρια (κατάργηση των πανελληνίων), να αποφασίζουν μόνα τους πώς θα εκλέγουν (ή θα ορίζουν) τις πρυτανικές τους αρχές, να ορίζουν πόσα χρόνια θα διαρκούν οι σπουδές και πότε θα διαγράφουν τους φοιτητές τους, να αποφασίζουν αν και πού θα έχουν άσυλο, αν θα δίνουν δωρεάν συγγράμματα, αν θα επιβάλουν δίδακτρα, αν θα παρέχουν φοιτητική μέριμνα κλπ.

Ετσι, λέει ο Γ. Μπαμπινιώτης, θα ρυθμίζονται όλα τα θέματα «χωρίς να επωμίζεται την ευθύνη η πολιτεία και να συγκεντρώνει τα πυρά το υπουργείο Παιδείας»! Με άλλα λόγια, το κράτος δε θα έχει καμιά υποχρέωση να εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση, απαλλάσσεται της ευθύνης του να παρέχει ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν και το κάθε ίδρυμα, ως μια επιχείρηση, θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας του και τους όρους με τους οποίους θα πουλά εκπαίδευση και έρευνα... Είναι φανερό πως σε ένα τέτοιο μοντέλο, το άρθρο 16 το Συντάγματος (του οποίου κατά τα άλλα είναι υπέρμαχος ο Γ. Μπαμπινιώτης) καθίσταται άχρηστο έως και τροχοπέδη.

Μπροστά σε μια τέτοια πρόταση πλήρους ιδιωτικοποίησης των ιδρυμάτων, που εμφανίστηκε μάλιστα από μερίδα του Τύπου ως «επαναστατική» και «ριζοσπαστική», το προσχέδιο της κυβέρνησης φαντάζει έως και... «φιλολαϊκό»! Δε θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερο στήριγμα η κυβέρνηση για τις αναδιαρθρώσεις.


Γ. Σ.

Οι σημερινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε γειτονιές και χώρους δουλιάς συνεχίζει το ταξίδι του το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σήμερα, προφεστιβαλικές εκδηλώσεις γίνονται σε:

  • Σεπόλια, στο γήπεδο Τρίτωνα, 7.30 μ.μ., θέμα: «ελεύθεροι χώροι για αθλητισμό και πολιτισμό».
  • Πλατεία Ν. Σμύρνης, 7.30 μ.μ., θέμα: «η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα». Ομιλήτρια Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Θεατράκι της Μεταμόρφωσης (γέφυρα Αττικής Οδού), 7.30 μ.μ. αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι. Ομιλητής Γιώργος Φραγκογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Αιγάλεω, πλατεία Εσταυρωμένου, 7.30 μ.μ., θέμα: «εργασιακές σχέσεις και ανεργία». Ομιλητής Θανάσης Γκόγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • «Ιντερκοντινένταλ», 4 το μεσημέρι.
  • Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης, πάρκο Αγίου Θεράποντα, 7.30 μ.μ., θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία». Ομιλητές: Αγγελος Κατσάνος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας Σπουδάζουσας, Βασίλης Θεοδωρακόπουλος, καθηγητή μέσης εκπαίδευσης, Μαρία Σαχίνη, διαμερισματική σύμβουλος.
  • Καλαμαριά, πλαζ Αρετσούς, 8 μ.μ., θέμα: «Πολιτισμός - Αθλητισμός: δικαίωμά μας όχι εμπόρευμα». Ομιλητής Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ