ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΕΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απομονώνουν ολόκληρα χωριά για τα κέρδη

Καταγγελία δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων στα όρια των Νομών Κοζάνης - Ιωαννίνων

Σε πλήρη απομόνωση και, φυσικά, στην πλήρη ερήμωση, οδηγούνται πολλά ορεινά χωριά του Γράμμου που βρίσκονται στα όρια των Νομών Ιωαννίνων-Κοζάνης, στο δρόμο Ιωαννίνων-Κοζάνης μέσω Κόνιτσας, με την απόφαση του τοπικού ιδιωτικού ΚΤΕΛ να περικόψει και αλλάξει τα, λίγα έτσι κι αλλιώς, δρομολόγια των λεωφορείων που έκαναν τη συγκεκριμένη γραμμή, συμπληρώνοντας, έτσι, την πολιτική εγκατάλειψης και ερήμωσης της περιοχής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σήμερα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΚΤΕΛ αποφάσισε από τις 26 του Ιούνη και για όλο το καλοκαίρι τη διακοπή του δρομολογίου Ιωαννίνων -Κοζάνης μέσω Κόνιτσας, με το αιτιολογικό ότι είναι οικονομικά ζημιογόνο. Τα δρομολόγια στην παραπάνω συγκοινωνιακή γραμμή, που γίνονταν δυο φορές τη μέρα (πρωί-απόγευμα) από τις 26 του Ιούνη άλλαξαν και γίνονται, μέσω Μηλιάς Μετσόβου, που είναι πιο ...κερδοφόρα!

Ετσι οι κάτοικοι των παραπάνω ακριτικών περιοχών - οι περισσότεροι υπερήλικοι - οδηγούνται σε μεγαλύτερη απομόνωση, αδυνατώντας να ικανοποιήσουν στοιχειώδεις ανάγκες επικοινωνίας, αφού υποχρεώνονται, για τα κέρδη των ΚΤΕΛ, να υποστούν τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Για να εξυπηρετηθούν είναι αναγκασμένοι να παίρνουν τα λεωφορεία της γραμμής Ιωαννίνων - Καστοριάς, που περνούν μόλις 4 φορές τη βδομάδα, πληρώνοντας αυξημένα εισιτήρια. Ωστόσο, και πάλι παραμένουν απομονωμένα αρκετά χωριά στα όρια των Νομών Κοζάνης και Ιωαννίνων.

Η σχετική απόφαση προκάλεσε δικαιολογημένα την αγανάκτηση των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα, επιστολή διαμαρτυρίας προς τις Νομαρχίες Ιωαννίνων και Κοζάνης, αντίστοιχα, έστειλαν οι δήμαρχοι Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων και οι πρόεδροι Αετομηλίτσας, Φούρκας, Αρρένων και Πενταλόφου, ζητώντας να ανακαλέσουν την απόφαση διακοπής των δρομολογίων της μοναδικής αυτής γραμμής σύνδεσης της ακριτικής περιοχής με την ενδοχώρα.

Ωστόσο, ο νομάρχης Ιωαννίνων, Αλέκος Καχριμάνης (ΝΔ), επιχειρεί να «κρυφτεί» και «πετάει το μπαλάκι» στο ΚΤΕΛ που επικαλείται «μειωμένη επιβατική κίνηση (πληρότητα δρομολογίων κάτω του 30%, όπως προϋποθέτουν οι διατάξεις του Ν. 2963/01) και χρονική συντόμευση μέσω της νέας γραμμής», για να δικαιολογήσει την απόφαση για περιορισμό και αλλαγή δρομολογίων. Ετσι η Νομαρχία Ιωαννίνων εξαντλεί τις προσπάθειές της στη διατήρηση μέρους των δρομολογίων μέσα από Ιωάννινα - Καστοριά. Λειτουργούν, δηλαδή, ως διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής - σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ - που στηρίζουν και εκφράζουν. Μιας πολιτικής που, παρά τα όσα λέγονται για δήθεν ανάπτυξη της περιφέρειας και διάφορα ...«Πακέτα», ερήμωσε τα χωριά της υπαίθρου.

«Τώρα δίνουν ένα ακόμη δείγμα για το πώς εννοούν την "ανάπτυξη" και μάλιστα για τις ακριτικές περιοχές και τους κατοίκους τους, δημιουργώντας νέες "άγονες γραμμές", για τα κέρδη των επιχειρηματιών. Αυτή, ακριβώς, η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί και μέσα από τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισημαίνει ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Ιωαννίνων, Χρήστος Μεντής.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Απέχουν απ' το συσσίτιο οι κρατούμενοι

Αποχή από το συσσίτιο κάνουν από την περασμένη Παρασκευή 30 του Ιούνη περισσότεροι από 90 κρατούμενοι στις φυλακές της Κέρκυρας ζητώντας την αποσυμφόρηση των φυλακών και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Οι εγκαταστάσεις του παραπάνω σωφρονιστικού καταστήματος είναι παλαιές και μικρής χωρητικότητας με αποτέλεσμα το στοίβαγμα των κρατουμένων στα κελιά και αφόρητες τις συνθήκες κράτησης, οι οποίες επιδεινώνονται με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν.

Παρά το αίτημα για απομάκρυνση των φυλακών από το σημερινό κτίριο και την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος που κρύβεται σε αυτό, το οποίο έχει θέσει επανειλημμένα η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, εντούτοις δεν έχει υλοποιηθεί κάτι προς μια τέτοια κατεύθυνση, αλλά αντίθετα η κατάσταση επιδεινώνεται χωρίς να υπάρχει σεβασμός στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

«Το γεγονός αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που αφορά στο σωφρονιστικό σύστημα», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας και επισημαίνει τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που έδιναν για βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος.

«Καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δε διέθεσε τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών, να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να τηρούνται τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων. Και όλα αυτά τη στιγμή που δίνονται χρήματα για αγορά όπλων, για αποστολές στρατευμάτων που θα εξυπηρετήσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΝΕ του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης ώστε να σταματήσει η αποχή των κρατουμένων από το συσσίτιο και καλεί το λαό και τους φορείς της Κέρκυρας να διεκδικήσουν την άμεση απομάκρυνση των φυλακών από το συγκεκριμένο κτίριο και την ανάδειξή του σε χώρο ιστορικής μνήμης.

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Αμφιλοχίας

Διήμερες εκδηλώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Ιούλη, και πολιτικό μνημόσυνο στις 9/7 για την επέτειο της διήμερης νικηφόρας μάχης της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, στην επέτειο των 62 χρόνων, διοργανώνουν τα παραρτήματα Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων. Η εκδήλωση φέτος αφιερώνεται στα 60 χρόνια από την επέτειο της Ιδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που ανοίγουν ώρα 5 μμ το Σάββατο 8/7, περιλαμβάνονται πολιτιστικές - λαογραφικές εκδηλώσεις, έκθεση ζωγραφικής με έργα των Γιώργου Φαρσακίδη και Γιώργου Γούλα, πυρογραφία του Γ. Βρεττού, Φωτογραφίες της Αντίστασης και έκθεση Βιβλίου στο χώρο των εκδηλώσεων. Την Κυριακή 9/7 ώρα 10.30 πμ πραγματοποιείται εκδήλωση τιμής - πολιτικό μνημόσυνο με ομιλίες και χαιρετισμούς, κατάθεση στεφανιών κλπ.

Τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Ναυπάκτου, Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Μακρύνειας - Θέρμου δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στην Αμφιλοχία, την Κυριακή 9.7 με αναχώρηση από Ναύπακτο ώρα 7 πμ. Επίσης, Αιτωλοακαρνάνες και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που αναχωρεί το Σάββατο 8.7 από Πειραιά, ώρα 7.30 πμ, με ενδιάμεσο σταθμό πλ. Κάνιγγος στην Αθήνα, ώρα 8 πμ. Πληροφορίες: 210.4626.345 και 6947901797.

  • Η ΠΕΑΕΑ Ν. Σμύρνης διοργανώνει, την Κυριακή 9.7.2006, ώρα 7 μμ, στην πλατεία 9ης Μαΐου 1945 (πρώην πλ. Σκατζουράκη), εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης Ν. Σμύρνης που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Αρνήθηκε κάθε κατηγορία απολογούμενη χτες συμπληρωματικά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, στον εφέτη ανακριτή Γιάννη Σίδερη. Η ήδη προφυλακισμένη πρώην δικαστής, που της αποδίδεται συμμετοχή στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα, κατηγορείται μεταξύ άλλων και για καταθέσεις του επιχειρηματία Κρητικού σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στο κότερο του οποίου επιχειρηματία φέρεται ότι είχε κάνει διακοπές μαζί με τον επίσης προφυλακισμένο πρώην δικαστή Ευάγγελο Καλούση.

ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Αλλη μια εξαγγελία απομάκρυνσης...

Για άλλη μια φορά χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας εξήγγειλε την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού κατά τη συνάντησή του με την υπερνομάρχη Αθηνών Φ. Γεννηματά. Ο Αν. Παπαληγούρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η διαδικασία απομάκρυνσης έχει ουσιαστικά ξεκινήσει» με τη μεταφορά 400 κρατουμένων από τον Κορυδαλλό στο νέο Κατάστημα Κράτησης των Τρικάλων, ενώ μέχρι τις αρχές του 2007 θα μεταφερθούν και άλλοι κρατούμενοι σε τρεις νέες φυλακές (Δομοκού, Γρεβενών και Δράμας). Αυτή, όμως, είναι η μισή αλήθεια του υπουργού Δικαιοσύνης, γιατί, όπως φαίνεται, η απομάκρυνση των φυλακών θ' αργήσει για πάρα πολλά ακόμη χρόνια. Οπως είπε ο υπουργός, «η οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, θα επιτευχθεί με τη δρομολογούμενη κατασκευή πέντε άλλων νέων φυλακών» και μάλιστα με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα τελευταία 15 χρόνια επί ΠΑΣΟΚ έγινε μια μόνο φυλακή (Μαλανδρίνου), ενώ επί ΝΔ ολοκληρώθηκαν οι φυλακές Τρικάλων, γίνεται κατανοητό πότε... θα μεταφερθούν οι φυλακές Κορυδαλλού. Δηλαδή, «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ