ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Την πολιτική των ιμπεριαλιστών πλήρωσαν οι Πόντιοι

Χαιρετισμός της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού

Τις εργασίες του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αθήνα, χαιρέτισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν και μίλησαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

«Σας θαυμάζουμε, γιατί παρά τις τραγικές περιπέτειες που περάσατε και τη μεταναστευτική διασπορά, διατηρείτε δημιουργικά τις προοδευτικές σας παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα, τις ιδιαίτερες πολιτιστικές σας τάσεις», σημείωσε στο χαιρετισμό της η Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «αυτό σας το γνώρισμα δεν το βλέπουμε, όπως κάνουν μερικοί, ως κάτι το γραφικό ή το ιδιόμορφο. Αντικειμενικά, σήμερα αποκτά τα χαρακτηριστικά μιας υγιούς αντίστασης στη σύγχρονη μαζική ισοπέδωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, προκειμένου να πολτοποιηθεί, πλήρως υποταγμένη στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, της καπιταλιστικής διεθνοποίησης».

Ανάμεσα σε άλλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «δεν εμπιστευόμαστε καθόλου τις κολακείες που συνήθως απευθύνονται προς τους Ελληνες του Πόντου από κρατικά όργανα και ορισμένες πολιτικές ηγεσίες. Ο ποντιακός ελληνισμός δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιείται για τις τρέχουσες πολιτικές και εκλογικές ανάγκες, πολύ περισσότερο για τη διαχείριση αντιθέσεων στην περιοχή, όταν μάλιστα το υπόβαθρο των αντιθέσεων έχει να κάνει με το κυνήγι και τη διανομή του κέρδους. Δε μας συγκινεί καθόλου ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένες ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ έχουν επικεντρώσει το παζάρι των διαπραγματεύσεων για τη διεύρυνση με την Τουρκία στα μεγάλα και σοβαρά ιστορικά θέματα της σφαγής των Ποντίων, όπως και των Αρμενίων. Πολύ φοβόμαστε ότι μόλις λύσουν τις επιμέρους διαφορές τους θα ξεχάσουν τη σφαγή, όπως βεβαίως έχουν βάλει στο χρονοντούλαπο μεγάλα εγκλήματα κατά των λαών».

Για τις ιστορικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκε ο διωγμός σε βάρος του ελληνισμού του Πόντου, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης, της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, στις συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που γινόταν, βεβαίως, κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Οι συνέπειες δεν ήταν ίδιες για όλους και όλες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού, οι εργάτες, η φτωχολογιά, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς, ερήμην τους.

Οι Ελληνες και Ελληνίδες του Πόντου δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αφηρημένα τους Τούρκους, αλλά πριν απ' όλα την τουρκική αστική τάξη, που με αιματοκύλισμα ήθελε να βγάλει από τη μέση το ανταγωνιστικό γι' αυτήν ελληνικό κεφάλαιο. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως αντιπερισπασμό και χαρτί πίεσης για να διασώσει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, εγκαταλείποντάς τους την κρίσιμη στιγμή.

Οι εγχώριες αστικές τάξεις είχαν και έχουν κάθε συμφέρον να καλύπτουν τα αντιδραστικά τους σχέδια με το διαχωρισμό των λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή, ώστε στη βάση του "διαίρει και βασίλευε" να κυριαρχούν, να αποκομίζουν κέρδη, αδιαφορώντας αν αυτές οι διαιρέσεις οδηγούν σε σφαγές χιλιάδων αμάχων και απάνθρωπες αλληλοσφαγές λαών.

Πλήρωσαν και οι Πόντιοι την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να αποτρέψουν κάθε επηρεασμό από ριζοσπαστικά κινήματα, από τις ιδέες και τις αξίες του σοσιαλισμού».

«Σήμερα, σημείωσε σε άλλο σημείο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ζούμε νέα προβλήματα στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, πιο ειδικά στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, που έχουν κοινή ρίζα με το παρελθόν: Το διαχωρισμό των λαών με βάση τον πολιτισμό, τη γλώσσα ή τη θρησκεία, τη χρησιμοποίηση μειονοτήτων για τη συγκάλυψη των πραγματικών αιτιών των κατακτητικών πολέμων.

Από αυτό το βήμα δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό σας, θα δράσουμε πιο αποφασιστικά για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που ζουν ιδιαίτερα οι νέοι πρόσφυγες από τον Πόντο, Ελληνες και μη, ύστερα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική παλινόρθωση στις Δημοκρατίες της», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Θα συνεχιστεί η αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το πρόγραμμα της Φινλανδικής Προεδρίας

Τη συνέχιση της αντιδραστικής, αντιλαϊκής πολιτικής και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ και από τη Φινλανδική Προεδρία κατήγγειλε, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Παίρνοντας το λόγο, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι λαοί δεν πρέπει να έχουν «καμία αυταπάτη ότι κάτι θα αλλάξει με τη Φινλανδική Προεδρία. Θα συνεχίσει την υλοποίηση της ίδιας αντιδραστικής, αντιλαϊκής πολιτικής και στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης για το επόμενο εξάμηνο. Επιβεβαιώνεται, άλλωστε, στο πρόγραμμά της που ανακοίνωσε».

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «πρώτη επιλογή της είναι οι συνεργασίες για τη νεκρανάσταση του "ευρωσυντάγματος", αν και έχει καταδικαστεί και απορριφτεί από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας και στη Φινλανδία το αποδέχεται μόνο το 22%». Συνεχίζοντας την παρέμβασή της ανέφερε μία σειρά αντιλαϊκών μέτρων που προτίθεται να προωθήσει η Προεδρία:

«Προώθηση της ανταγωνιστικότητας για τη μεγαλύτερη κερδοφορία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου από τη στυγνότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Εξάλειψη όλων των εμποδίων που έχουν απομείνει για την ελεύθερη κίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργαζομένων, από πυρηνικά απόβλητα μέχρι Γ.Τ.Ο. σε βάρος των λαών, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και νέοι φόροι για τους εργαζόμενους στα πλαίσια της ανάπτυξης των φορολογικών κανονισμών της ΕΕ.

Πράσινη βίβλος για το εργατικό δίκαιο, προκειμένου να εξαφανιστεί και νομικά κάθε κατάκτηση και δικαίωμα που κέρδισε με αγώνες και αίμα το εργατικό μαζικό κίνημα. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, είναι η "περιζήτητη νύφη" στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ. Ετσι θα συμβάλει στη γρηγορότερη αναβίωση του εργασιακού μεσαίωνα και η Φινλανδική Προεδρία».

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Προεδρίας για την ένταξη της Τουρκίας με κάθε τρόπο στην ΕΕ, επισημαίνοντας τα εξής: «Ιδιαίτερα όμως προκλητικές είναι οι πιέσεις που ετοιμάζεται να ασκήσει η Φινλανδική Προεδρία σε χώρες της ΕΕ για να αρχίσουν απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, περιφρονώντας ότι υπάρχει στρατός κατοχής και αναγνωρίζοντας έτσι ντε φάκτο το ψευδοκράτος προς ικανοποίηση των τουρκικών απαράδεκτων απαιτήσεων».

Καταλήγοντας, η Δ. Μανωλάκου τόνισε ότι «οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και στη διάρκεια της Φινλανδικής Προεδρίας θα στηρίξουμε κάθε δράση του ταξικού εργατικού και φιλειρηνικού κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ώστε περισσότερες μάζες εργαζομένων να συνειδητοποιηθούν και οργανωμένα να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Τι γιορτάζει ο Πρετεντέρης;

Πρόκειται για γνωστό δημοσιογράφο τύπου αλογόμυγας. Τη μοίρα του καθορίζει η γνωστή ανασφάλεια του «χώρου», που μεταφράζεται: Θα συνεχίσει να με αγαπά ο κύριος Σταύρος (Ψυχάρης) και μετά τις διακοπές; Και η εκπομπή μου στο Mega θα εξακολουθεί να υπάρχει;

Ως αλογόμυγα, σπανίως γιορτάζει, και όταν αυτό συμβαίνει, συνδυάζεται πάντοτε με δουλιά. Μόλις έμαθε πως το ΚΚΕ στο Γράμμο τίμησε τον Δημοκρατικό Στρατό, η καρδιά του άρχισε να χτυπά στους ρυθμούς της AGB και η όρασή του καρφώθηκε στους αναγνώστες του «Βήματος». «Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», σκέφτηκε, «και στιλ θα πουλήσω και το ψωμί μου θα βγάλω». Ετσι εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη από τη στήλη του «Εμπιστευτικά» να ξεδιπλώνει ένα ακόμη ταλέντο του: Οτι ξέρει να κοάζει σαν βάτραχος εξίσου καλά όπως μιλάει. Και τι κόαξε; Οτι «το άπαρτο κάστρο του Ζαχαριάδη θα γινόταν ο τάφος του μοναρχοφασισμού, κι όπου τους πήρε και τους σήκωσε».

Μάλλον δεν μπορώ να τιμήσω τον κ. Πρετεντέρη ούτε καν ως εχθρό του ΚΚΕ. Η στάση του κακομοιριά δείχνει, που προέρχεται από άνθρωπο της ανάγκης. Η περιφρόνηση αποσύρεται για να δώσει τη θέση της στον οίκτο. Το αν ασχολούμαι τώρα με τον Πρετεντέρη είναι για να καταδείξω ότι αυτός δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας φασουλής που φωνάζει γυμνός στο μπαλκόνι, ενώ οι άλλοι κρύβονται πίσω από τα παράθυρα. Τα αφεντικά του, χωρίς ίχνος οξύνοιας, τον βυθίζουν σε μοναδική καταδίκη: Να πρέπει διαρκώς να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του περιμένοντας σαν θλιβερή σκιά στη γωνία κάποιο γεγονός όπως αυτό του Γράμμου να το χτυπήσει για να λαλήσει...


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ