ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Αμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής

Επιστολή του Ορ. Κολοζώφ στους υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών για τη μονομερή προβολή των υποψηφίων δημάρχων του δικομματισμού

Να συγκληθεί άμεσα η Διακομματική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθεί - μεταξύ άλλων - το θέμα της προβολής των πολιτικών κομμάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενόψει των δημοτικών εκλογών, ζητά με επιστολή του προς τους υπουργούς Επικρατείας και Εσωτερικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. Σημειώνει ότι ήδη είναι εμφανής η μονομερής προβολή των συνδυασμών του δικομματισμού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του ο Ορ. Κολοζώφ «η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά έχει αρχίσει στους μεγάλους δήμους και νομαρχίες, με την ανακοίνωση των υποψηφίων τις δραστηριότητές τους κλπ. Αλλά και με βάση το νόμο 320 2/03 από τις 14/7/2006 έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος. Από τότε υπολογίζονται τα προεκλογικά έξοδα, κλείνονται εκλογικά κέντρα κλπ.

Αντί όμως για ισότιμη μεταχείριση και προβολή όλων των υποψηφίων από τα ΜΜΕ, σχεδόν μονόπλευρα προβάλλεται μόνον η δραστηριότητα των υποψηφίων που στηρίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, με πλήρη σχεδόν αποσιώπηση της δράσης των άλλων, τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα κρατικά ΜΜΕ.

Θεωρούμε ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει η κυβέρνηση να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη προβολή όλων των υποψηφίων. Για το ζήτημα αυτό χρειάζεται άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα συζητηθούν και άλλα επιμέρους θέματα».


Να απαγορευτεί η χρήση χημικών ουσιών σε βάρος πολιτών

Ερώτηση προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, με αφορμή τον τραυματισμό του σπουδαστή Ν. Διακογεωργίου, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ

Τις ουσίες που περιέχουν τα χημικά όπλα της ΕΛ.ΑΣ. που προκαλούν τραυματισμούς διαδηλωτών, όπως του σπουδαστή Ν. Διακογεωργίου, αλλά και την απαγόρευση της χρησιμοποίησής τους ενάντια σε πολίτες επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή. Η Ερώτηση έχει θέμα τη χρήση χημικών ουσιών από την ΕΛ.ΑΣ. και το σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή στις 27 του Ιούνη στο Λαγονήσι και απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα.

Σε αυτήν αναφέρεται: «Η επίθεση της Αστυνομίας με χημικά σε βάρος των διαδηλωτών ενάντια στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, στο Λαγονήσι, είχε αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, το σοβαρό τραυματισμό ενός σπουδαστή, που νοσηλεύεται ακόμα στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Ο Διακογεωργίου Νίκος, σπουδαστής στη ΣΤΕΦ Πειραιά, βρίσκεται στο Θριάσιο Νοσοκομείο μετά από την επίθεση με χημικά που δέχτηκε μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές την περασμένη Τρίτη στο Λαγονήσι, τα οποία του προκάλεσαν εγκαύματα δεύτερου βαθμού σε όλη την πλάτη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών θα παραμείνει εβδομάδες για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη βιαιότητα της επίθεσης της Αστυνομίας αλλά και την επικινδυνότητα των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις καταστολής προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαδηλωτές.

Με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ (7472/12-12-2003) είχαν θέσει το ζήτημα της επικινδυνότητας των χημικών όπλων που χρησιμοποιούνται από την Αστυνομία. Παρά τις διαβεβαιώσεις του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης (κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) ότι τα δακρυγόνα και άλλες ουσίες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία είναι ακίνδυνες, το γεγονός ότι ο άτυχος σπουδαστής βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρά εγκαύματα 2ου βαθμού διαψεύδει αυτούς τους ισχυρισμούς και επαναφέρει το ζήτημα της χρήσης χημικών σε βάρος πολιτών.

Ερωτάται ο υπουργός:

-- Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην απαγόρευση της χρήσης χημικών ουσιών σε βάρος πολιτών;

-- Τι ουσίες (συγκεκριμένα) περιέχουν τα χημικά που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία; Πού παρασκευάζονται και από πού προμηθεύεται η Ελληνική Αστυνομία τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση των διαδηλωτών (π.χ., φυσούνες, κ.ά.);

-- Αν είναι ακίνδυνες οι ουσίες που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία πώς δικαιολογείται ο τραυματισμός και τα εγκαύματα του σπουδαστή;

-- Εχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα από το Γενικό Χημείο του Κράτους οι ουσίες που χρησιμοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να διαπιστωθεί επίσημα και επιστημονικά τεκμηριωμένα το μέγεθος της επικινδυνότητάς τους;».

Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο σπουδαστής νοσηλεύεται με «εγκαύματα μερικού πάχους ράχεως», ενώ από το ιστορικό του ασθενούς προκύπτει πως το έγκαυμα προήλθε από χημική ουσία η οποία δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι με δημοσίευμά του ο «Ρ», στις 6/12/2003, ανέφερε ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιούν οι κατασταλτικές δυνάμεις, εκτός από εγκαύματα, προκαλούν πρόωρες κυήσεις, τερατογενέσεις ακόμα και καρκινογενέσεις, σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα. Ισχυρός είναι ο κίνδυνος πνευμονικού οιδήματος, χημικής πνευμονίας και σε τελικό στάδιο θάνατος σε περιπτώσεις παραμονής σε χώρο που υπάρχουν αυτές οι τοξικές ουσίες από 5 έως 15 λεπτά.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
«Πρόθυμη σύμμαχος» η ελληνική κυβέρνηση

Μεγαλύτερη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, ζητά ο Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ

Πρόθυμη να συζητήσει και κυρίως να συμμετάσχει στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ ως παγκόσμιου χωροφύλακα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, εγκρίνοντας στην πράξη τα νέα σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Τη βούλησή της αυτή η κυβέρνηση θα καταστήσει σαφή στον ΓΓ του ΝΑΤΟ που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα το Νοέμβρη. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δε διατυπώνει καμία επιφύλαξη στα αμερικανικά σχέδια για μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα. Ωστόσο, η «προθυμία» της θα δοκιμαστεί από την αξίωση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για μεγαλύτερη συμμετοχή σε στρατιωτικές επεμβάσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση «κρατά κλειστά τα χαρτιά» της, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ικανοποίησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων.

«Ο κ. Σέφερ έρχεται εδώ στο πλαίσιο μιας πρακτικής που ακολουθεί η Συμμαχία όταν προετοιμάζουμε μια Σύνοδο Κορυφής, όπως αυτή που προετοιμάζουμε για τη Ρήγα. Δεν έρχεται για συγκεκριμένα επιμέρους ζητήματα», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος. Σε ερώτηση (στον «Αλφα 9,89») για το αν ο Γ. Σέφερ ζητά παραπέρα ενίσχυση της ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος είπε: «Η ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν είναι δεδομένη, είναι σημαντική. Εχουμε ουσιαστική συμβολή που αναγνωρίζεται. Αυτή είναι η συμβολή μας και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο τραπέζι που μπορεί να συζητηθεί».

Ο Γ. ντε Χουπ Σέφερ θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις του από το Πεντάγωνο όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες προγραμματισμένης διάρκειας μίας ώρας με τον Κ. Καραμανλή, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη. Στη διάρκεια της παραμονής του ΓΓ του ΝΑΤΟ στο ΥΠΕΞ θα υπάρξουν δηλώσεις στον Τύπο και ομιλία σε επιλεγμένο ακροατήριο. Το απόγευμα θα μεταβεί στη Βουλή όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ