ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Να ορθώσουμε γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γ. Μαυρίκου, υποψήφιου υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84»

«Μπορούμε να ορθώσουμε μια γραμμή άμυνας αδιαπέραστη και ταυτόχρονα μια γραμμή αντεπίθεσης. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία". Εφόσον μας εμπιστευτούν, κερδισμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στο Λεκανοπέδιο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) στη, χτεσινή, συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84». Εξήγησε πώς θα δράσει η ΝΑΣ, σημειώνοντας κάποιους βασικούς άξονες. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε:

  • «Αμέσως, κι ενώ μέχρι σήμερα οι μηχανισμοί έρχονται και βάζουν νέους δημοτικούς ή νομαρχιακούς φόρους σε βάρος των εργαζομένων, θα καταργήσουμε όποιες τέτοιες ρυθμίσεις. Είμαστε αντίθετοι σ' αυτή την αντίληψη.
  • Θα δείξουμε ανυπακοή στις κεντρικές πολιτικές επιλογές, σε μια σειρά από ζητήματα.
  • Θα παλέψουμε για την αντισεισμική θωράκιση στο Λεκανοπέδιο, ζήτημα που για δεκαετίες έχει εγκαταλειφθεί.
  • Θα αγωνιστούμε για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.
  • Θα παλέψουμε για την επιβίωση των ανέργων. Οποιοι λένε ότι η Νομαρχιακή ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να περιορίζεται στα λαμπιόνια των δρόμων, στις λακκούβες στην άσφαλτο και αν τα όμβρια νερά φεύγουν, νομίζω ότι υποτιμούν τα προβλήματα της περιοχής. Οσο για τους ελέγχους, όπως έκαναν τώρα και οι νομαρχαίοι του ΠαΣοΚ που ήταν εκλεγμένοι, ήλεγχαν στα υπόγεια τα ποντίκια και τα μολυσμένα κρέατα. Βεβαίως, χρειάζεται κι αυτό, αλλά εδώ μιλάμε για καρχαρίες που πίνουν το αίμα και λεηλατούν τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων. Το να κυνηγάς τα ποντίκια και ν' αφήνεις τις ύαινες, είναι ιλαροτραγωδία».

Ο Γ. Μαυρίκος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα των οικονομικών μεταναστών: «Πρέπει να δούμε με ποια διαδικασία και με ποιον τρόπο οι περίπου 1,4 εκατομμύρια μετανάστες θα έχουν δικαιώματα και ταυτόχρονα θα ζούμε όλοι μαζί σαν εργαζόμενοι, με ισοτιμία και με ίδιες δυνατότητες για όλους στο όνειρο. Μια σύγχρονη, προοδευτική κοινωνία πρέπει να έχει αντιλήψεις τέτοιες που να μπορεί να ενσωματώνει, να αγκαλιάζει ανθρώπους που λόγοι πολύ συγκεκριμένοι, οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί, τους διώχνουν από τη χώρα τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε και να κρίνουμε ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τους οικονομικούς μετανάστες. Είναι παρεμφερείς με τους λόγους και τις αιτίες που πριν κάμποσα χρόνια έφυγαν από την Ελλάδα εκατομμύρια συγγενείς, αδέλφια, φίλοι μας και πήγαν στην ξενιτιά. Σήμερα η διέξοδος βρίσκεται στο να υπάρχουν ίδια εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων που ζουν σε αυτήν τη χώρα. Να ισχύουν, δηλαδή, οι νόμοι για όλους. Αυτή είναι η διέξοδος για την εξομάλυνση της κατάστασης».

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία

Στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας περιόδευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής

Την πάγια θέση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», να καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία και στη θέση της να δημιουργηθεί - με μεταφορά όλου του υπάρχοντος προσωπικού - μια ειδική υπηρεσία που θα επιλαμβάνεται της εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, τόνισε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου της παράταξης στα κεντρικά γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας της πρωτεύουσας. Παρόντες ήταν και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη «Συμπαράταξη» Βίκυ Αράπη - Καραγιάννη, Μαρία Ζευγώλη και Γιώργος Αδαμίδης, καθώς και ο Θεοδόσης Χίντζογλου, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ.

Η περιοδεία έγινε δύο μόλις μέρες μετά το περιστατικό στην Ομόνοια, όπου - σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία - δημοτικοί αστυνομικοί προπηλάκισαν μετανάστη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στις συζητήσεις του κλιμακίου της «Συμπαράταξης» με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Οταν ενταχθήκατε στη Δημοτική Αστυνομία», σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, απευθυνόμενος στους δημοτικούς αστυνομικούς, «δεν είχατε στο μυαλό σας ότι θα συλλαμβάνετε, ότι θα έχετε χειροπέδες. Ομως, και η εκπαίδευση που παίρνετε στο Τσοτύλι και την Κόνιτσα, όπως και το αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα, προς τα εκεί οδεύουν. Ολοι οι υπεύθυνοι λένε: "Δεν είμαστε κατασταλτικός μηχανισμός". Ομως και οι κυβερνήσεις πρώτα του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ και η ΚΕΔΚΕ προς τα εκεί θέλουν να οδηγήσουν το ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας».

«Γεμίσαμε από χωροφύλακες και αστυνομικές δυνάμεις», τόνισε στη συνέχεια. «Την ίδια στιγμή - συνέχισε - χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρίες "σεκιούριτι". Δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία στην πόλη όταν αυτή "πρασινίζει" από αστυνομικές δυνάμεις».

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του Σωματείου και δημοτικοί αστυνομικοί θεώρησαν υπερβολικό το δημοσίευμα και διαβεβαίωσαν την αντιπροσωπεία ότι δεν έχουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το παρεμπόριο και τους μετανάστες. «Πολλοί από εσάς, αναρωτηθήκατε τι θα γίνει με το παρεμπόριο. Είναι ένα θέμα που το κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής. «Δεν το κάνει όμως, για δικούς του λόγους. Η Δημοτική Αστυνομία δε θα λύσει αυτό το πρόβλημα». Οσο για τους μετανάστες, ο Σπ. Χαλβατζής, τόνισε: «Εμείς λέμε, άμεση νομιμοποίηση των μεταναστών, ίσες υποχρεώσεις, ίσα δικαιώματα. Κι όμως, δεν υλοποιούν αυτή την πρόταση, διότι χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να ρίχνουν τα μεροκάματα και συνολικά το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης».

«Οχι στην έξωση των τεσσάρων σχολείων»

Παρέμβαση του υποψήφιου δημάρχου με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρου Χαλβατζή

Με δυναμική κινητοποίηση χτες το πρωί γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές των τεσσάρων σχολείων στην πλατεία Βάθης που απειλούνται με έξωση, απαίτησαν το δικαίωμα στη μόρφωση και στο σχολείο. Στο πλευρό τους πολυμελής αντιπροσωπεία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Σπύρο Χαλβατζή, που διατύπωσε το πάγιο αίτημα για «δωρεάν Παιδεία, ισότιμη, 12χρονο σχολείο υποχρεωτικό και αναβαθμισμένο».

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε τους γονείς, τους δασκάλους και τους μαθητές να μη δείξουν «καμία ανοχή στις επιδιώξεις να εμπορευματοποιηθεί και αυτή η τελευταία σπιθαμή γης εδώ στη γωνία. Η ιστορικότητα του κτιρίου και μόνο θα πρέπει να πείθει όλους ότι θα πρέπει να χτίζονται σχολεία και όχι να γκρεμίζονται για να κερδίζουν τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας».

Οι 400 μαθητές, στην πλειοψηφία τους παιδιά μεταναστών και νέοι εργαζόμενοι, του 1ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Αθηνών, του 2ου Λυκείου Αθηνών και του 6ου Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκείου Αθηνών, μαζί με τους γονείς και τους δασκάλους τους διεκδίκησαν το σχολείο τους. Ενάντια στην απειλή έξωσης από τη «Φιλεκπαιδευτική Εταιρία» - στην οποία ανήκει το κτίριο - η οποία κάτω από την πίεση της αγωνιστικής κινητοποίησης ανακάλεσε προσωρινά την έξωση.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Τη Δευτέρα 10 Ιούλη:

-- Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιά με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στην πιάτσα των οικοδόμων (πλ. Εθνικής Αντίστασης), στις 5.30 π.μ.

-- Συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενότητας Χολαργού» με θέμα: «Παιδεία, νεολαία και Τοπική Αυτοδιοίκηση», στην πλ. Παλαμά, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσουν, ο Δημήτρης Λαζαρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Χολαργού και η Κυριακή Καμαρινού, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ.

-- Συγκέντρωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Νέας Ερυθραίας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές», στο ανοιχτό θέατρο Νέας Ερυθραίας, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσουν, ο Στέλιος Μαξούρης, υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ερυθραίας και ο Κώστας Σμπόνιας, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

-- Συγκέντρωση της «Προοδευτικής Κίνησης Δραπετσώνας», στις 8 μ.μ. στην Πλατ. Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το Δημαρχείο). Θα μιλήσουν ο Νίκος Μπεάζογλου, υποψήφιος δήμαρχος Δραπετσώνας και ο Μιχάλης Νουφαρίτσης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

-- Συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας» και της ΝΑΣ, στις 9 μ.μ. στο Δημαρχείο Νίκαιας με θέμα: «Οι ΕΒΕ και τα προβλήματά τους μπροστά στις Τοπικές Εκλογές». Θα μιλήσουν ο Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας και ο Παντελής Αντωνιάδης υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ.

Την Τρίτη 11 Ιούλη:

-- Συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας» και της ΝΑΣ, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας με θέμα «Οι γυναίκες και τα προβλήματά τους μπροστά στις Τοπικές Εκλογές». Θα μιλήσουν ο Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας και η Κάτια Κρόκου υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ