ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική δράση για το περιβάλλον

Η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωσή του, τόνισε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας, οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα και με τους πολιτικούς τους εκφραστές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο

Αποψη από το προεδρείο της εκδήλωσης

Motion Team

Αποψη από το προεδρείο της εκδήλωσης
Σε αγωνιστική δράση για τη διάσωση του περιβάλλοντος στο νομό, κόντρα στην ασυδοσία του κεφαλαίου και την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΑΣ για το περιβάλλον και πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ΑΠΘ. Ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα του περιβάλλοντος συνδέεται στενά με ζητήματα που αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους, όπως είναι του εργασιακού περιβάλλοντος, της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, της υγείας, της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, σημείωσε πως «η πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωσή του οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα και με τους πολιτικούς τους εκφραστές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο». Και σ' αυτή την κατεύθυνση κάλεσε σε μαζική καταδίκη των εκπροσώπων του δικομματισμού και αποφασιστική στήριξη των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας στη νομαρχία και τους δήμους του νομού.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών (καθηγητές, συνδικαλιστές) και τις παρεμβάσεις των υποψηφίων δημάρχων της Θεσσαλονίκης αναδείχτηκαν ανάγλυφα οι επιπτώσεις από την εφαρμοζόμενη πολιτική, που έχει παραδώσει και το περιβάλλον στις ορέξεις του κεφαλαίου για εκμετάλλευση και καταλήστευση με στόχο το κέρδος.

Η κατάσταση σήμερα

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην εκδήλωση

Motion Team

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην εκδήλωση
Ο Γιάννης Ζιώγας σημείωσε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες διαχειρίστηκαν το πρόβλημα του περιβάλλοντος ως γνήσιοι πολιτικοί εκφραστές του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και των νομαρχιών και των δήμων που συνεργάζονται, εφαρμόζουν και υλοποιούν αυτή την πολιτική.

Παρουσιάζοντας μια σειρά προβλήματα που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του εργαζόμενου λαού, αναφέρθηκε: Στη διαχείριση των απορριμμάτων, σημειώνοντας πως δεν υλοποιείται ούτε καν αυτός ο νομαρχιακός σχεδιασμός για τους 3 ΧΥΤΑ. Στην πανευρωπαϊκή πρωτιά της Θεσσαλονίκης στην αέρια ρύπανση, ως αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων ελέγχου λειτουργίας των βιομηχανιών με ευθύνη της νομαρχίας και του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος. Στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από την ασύδοτη δράση επιχειρηματιών, τη μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα, τις επιπτώσεις από τη λειψή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού της Σίνδου. Στον αφανισμό του οικοσυστήματος της Κορώνειας, την απουσία αντισεισμικής προστασίας, αν και αποδεδειγμένα υπάρχουν εκατοντάδες λαβωμένα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες, γυμναστήρια. Και στη δεύτερη αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά της Θεσσαλονίκης που την αναδεικνύει στην πόλη με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο).

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση υπάρχει λύση. Και περνάει μέσα από την ανάπτυξη ενός μετώπου υπεράσπισης του περιβάλλοντος, όχι με τα χαρακτηριστικά των φιλεύσπλαχνων ψυχών που διεκδικούν μια θέση σε έναν πράσινο παράδεισο, αλλά μέσα από πολιτική - ταξική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει η πόλη μας, η χώρας μας», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα συστράτευσης

Σε συστράτευση σ' αυτή την κατεύθυνση και σε ενίσχυση των αγωνιστικών συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο του λαού της Θεσσαλονίκης στις τοπικές εκλογές κάλεσαν οι καθηγητές του ΑΠΘ Ζαχαρίας Σκούρας, ο Δημήτρης Πατουχέας, και ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, αφού νωρίτερα σημείωσαν πως η υπεράσπιση και η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την κατανόηση της ιστορικής αναγκαιότητας για κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν για πρόκληση μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων εξαιτίας της ασύδοτης δράσης των επιχειρηματιών και της απουσίας ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς, αναφέρθηκε ο Θόδωρος Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Τη δραματική επιβάρυνση της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αλλά και του Χορτιάτη, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, παρουσίασαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που μίλησαν στην εκδήλωση. Παντού τα προβλήματα είναι ίδια, όμως σε κάθε δήμο εμφανίζονται ορισμένα περισσότερο οξυμένα.

Ετσι π.χ. για το Χορτιάτη, η Γιώτα Καναρά - Παπαγεωργίου σημείωσε το πρόβλημα της μετατροπής του δήμου σε ηλεκτρομαγνητική χαβούζα με τις πάνω από 100 κεραίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών να εκπέμπουν παράνομα με τεράστια ισχύ.

Για την Πολίχνη, ο Κώστας Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στα ανοιχτά ρέματα, που αποτελούν εστίες ρύπανσης, μπαζώνονται αυθαίρετα και καταπατούνται, στους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ που διασχίζουν όλη την πόλη και στα στρατόπεδα που οικοπεδοποιούνται.

Στη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, δίπλα στα ΕΛΠΕ, που αποτελεί πρόσθετη πηγή ρύπανσης και έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής δε γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις δυνατότητες της Θεσσαλονίκης, αλλά με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αναφέρθηκε ο Νίκος Καλπακίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευθερίου - Κορδελιού.

Στην πολιτική τσιμεντοποίησης κάθε ελεύθερου χώρου που έχει απομείνει στο Δήμο Ευόσμου, αναφέρθηκε ο Βασίλης Τζήκας, σημειώνοντας πως η διοίκηση ανέτρεψε τον πολεοδομικό σχεδιασμό εισάγοντας το θεσμό του λεγόμενου κοινωνικού συντελεστή και η πόλη πλέον δομείται με διπλάσιο συντελεστή, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι αποχαρακτηρίζονται και τσιμεντοποιούνται.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση του Δήμου Σταυρούπολης με τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου της «ΑΓΝΟ», που τελικά από χώρος πρασίνου θα γίνει εμπορικό κέντρο. Ενώ δραματικές είναι οι επιπτώσεις από τα τοξικά υλικά που παραμένουν στο εργοστάσιο της «ΔΙΑΝΑ», και η μόλυνση των νερών εξαιτίας τους, αλλά και από τη βιομηχανική ρύπανση που προκαλείται από το «ΤΙΤΑΝ», όπως είπε ο Σεραφείμ Δασκουλίδης.

Τέλος, ο Ανέστης Πετρίδης, παρουσιάζοντας τις επιπτώσεις στους κατοίκους του Δήμου Εχεδώρου, όπου συγκεντρώνεται το 75% της βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητας του νομού, ανέφερε πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από καρκίνο μολυσματικής προέλευσης κατά 46%.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστα Αβραμόπουλο, από την Κομμουνιστική Ανανέωση ο Ν. Χατζηλίας, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όπως οι Γιάννης Παπαδογιάννης, Γιώργος Τσακλίδης, Ντίνα Σαμαρά, και άλλοι, καθώς και ο Μ. Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, πολλοί υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, ο Μ. Λιάκος πρώην αντινομάρχης Υγείας και στελέχη του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εκδήλωση για τη γυναίκα

Γόνιμη ήταν η συζήτηση που αναπτύχθηκε για τα προβλήματα των γυναικών, τις αιτίες τους και τις θέσεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Τρικάλων» και της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Τρικκαίων», που έγινε σε εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί και πραγματοποιήθηκε στο «Φρούριο», μίλησε ο Θύμιος Ζιανός, υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων, ο οποίος τόνισε ότι κριτήριο ψήφου των γυναικών, στις ερχόμενες τοπικές εκλογές, πρέπει να είναι το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ως απόρροια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Οπως υπογράμμισε, όλα τα προβλήματα, από την ανεργία και τη μερική απασχόληση μέχρι τη διάδοση των ναρκωτικών, από τα νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των γυναικών μέχρι την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας και της Πρόνοιας, που έπρεπε να είναι κοινωνικά αγαθά, έχουν τη «ρίζα» τους στην αντιλαϊκή πολιτική, με μοχλό εφαρμογής και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους των Βρυξελλών.

«ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Καθαρές εξηγήσεις για την εκλογική μάχη

Την καθαρή αντίθεση της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στη δήθεν «καθαρή» εκλογική μάχη, χωρίς, δηλαδή, αφισοκολλήσεις, πανό και μεγάφωνα, εξέφρασε ο υποψήφιος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Αγάπιος Σαχίνης στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η διοίκηση του δήμου προέβαλε τη δεοντολογία για την προπαγάνδα ενόψει των δημοτικών εκλογών βάσει της κείμενης νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι απαγορεύονται οι αφισοκολλήσεις και τα πανό.

Ο Αγάπιος Σαχίνης σημείωσε σχετικά: «Η "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα" μπροστά στη μάχη των δημοτικών εκλογών δεν πρόκειται να κινηθεί εντός των ορίων της νομιμότητας, που στερούν την παράταξή μας από την ισοτιμία στην εκλογική μάχη. Επιτρέψτε μου να πω ότι η εμπειρία όλων μας είναι γνωστή. Εμείς κατ' επανάληψη έχουμε τοποθετηθεί, θέλω να είμαι πολιτικά σαφής. Θα δώσουμε την εκλογική μάχη, με ό,τι εμείς θεωρούμε δημοκρατικό. Οι αφισοκολλήσεις, τα πανό και τα μεγάφωνα δεν είναι αυτά που προσβάλλουν τον κόσμο, μάλλον τα περιεχόμενά τους ενοχλούν. Είναι γνωστό ότι και σε περιόδους που ο νομοθέτης άλλα προέβλεπε, η υπέρβαση του νόμου δικαίωσε όσους έκαναν αυτήν την υπέρβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ