ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Συνεχίζονται οι πιέσεις σε βάρος της

ΣΕΟΥΛ - ΣΙΚΑΓΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΤΟΚΙΟ.--

Συντονίζεται η προσπάθεια άσκησης πιέσεων σε Κίνα και Ρωσία, προκειμένου να πάψουν να αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων στη ΛΔ Κορέας, μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση επτά βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, την Τετάρτη, όπως είχε δικαίωμα να κάνει ως κυρίαρχη χώρα, στα πλαίσια της άμυνάς της.

Την ίδια στιγμή η Ιαπωνία φέρνει νέο σχέδιο συμπερασμάτων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Το νέο σχέδιο του Τόκιο, δε φαίνεται να διαφέρει σε πολλά από το προηγούμενο, καθώς αγνοεί την εμμονή Πεκίνου και Μόσχας σε διπλωματική λύση, χωρίς κυρώσεις, ζητώντας την επιβολή σκληρών οικονομικών ποινών και καταδίκης των εν λόγω ενεργειών, με παράλληλη απαίτηση από όλες τις χώρες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα...

Πέρα από την ιαπωνική πρόταση για σκληρές κυρώσεις, εν είδει παραδειγματισμού, στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπήρχε ακόμα ένα σχέδιο της Προεδρίας, σε πιο ήπια γλώσσα, το οποίο σύμφωνα με τον Κινέζο αντιπρόσωπο, δεν είχε νομική βάση. Ο αντιπρόσωπος του Πεκίνου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Γουάνγκ Γκουανγκίγια, επισήμανε, ότι το μήνυμα που θα επιλέξει να στείλει το Συμβούλιο στη ΛΔ ΚΟρέας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις συνέπειες, σημειώνοντας ότι μία καταδίκη, μπορεί να προκαλέσει ένταση ή να έχει αρνητικές συνέπειες για την περιοχή.

Δεδομένων αυτών, το Συμβούλιο σχεδίαζε να συνεδριάσει χτες για να αποφασίσει ποιο από τα δύο κείμενα θα θέσει σήμερα σε ψηφοφορία.

Μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, ενώ απέτυχε να πείσει την Κίνα για αλλαγή στάσης απέναντι στο νόμιμο δικαίωμα της ΛΔ Κορέας να χαράσσει την αμυντική της πολιτική, επιχείρησε τη δημιουργία εντυπώσεων, δηλώνοντας ότι και οι δύο χώρες καταδικάζουν τις δοκιμές, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τη στάση της Κίνας, ενώ φτάνοντας στη Σεούλ τάχθηκε υπέρ της ομοφωνίας στην καταγγελία τέτοιων ενεργειών...

Καταδίκη της Πιονγιάνγκ από τον ΟΗΕ ζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που φάνηκε να δυσαρεστείται από την έλλειψη ταχύτητας στη λήψη αποφάσεων επί του θέματος...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπαράζ επιθέσεων κατά προσκυνητών, σουνιτών και σιιτών

Αμαχοι τραυματίες από τις περίεργες επιθέσεις, που μόνον υπέρ της ιρακινής αντίστασης δεν είναι

Associated Press

Αμαχοι τραυματίες από τις περίεργες επιθέσεις, που μόνον υπέρ της ιρακινής αντίστασης δεν είναι
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κύμα επιθέσεων κατά τεμενών, σουνιτικών και σιιτικών, σάρωσε, χθες, τόσο την ιρακινή πρωτεύουσα όσο και σειρά άλλων πόλεων, αναζωπυρώνοντας τον κίνδυνο, μετά από τόσες προβοκατόρικες επιθέσεις, να αναζωπυρωθεί για τα καλά η ενδοκοινοτική θρησκευτική βία. Συνολικά, περισσότεροι από 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι άμαχοι προσκυνητές, και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, όπου επλήγησαν 3 σουνιτικά τεμένη, σε Σαλμάν Πακ, Σιντζάρ (σιιτικές πόλεις και οι δύο), Ταλ αλ Μπάνατ (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), στη σουνιτική Μπαακούμπα και στις περιοχές Καχίρα και Τζιχάντ. Στην πλειοψηφία τους, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν είτε με παγιδευμένα αυτοκίνητα είτε με βόμβες.

Πριν από τα ξημερώματα, χθες, ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού, αλλά και του αμερικανικού κατοχικού στρατού, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα, εισέβαλαν στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι, της ανατολικής Βαγδάτης, υποστηρίζοντας ότι «αναζητούν υπόπτους τρομοκράτες». Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ενόπλων του Στρατού του Μεχντί, της παραστρατιωτικής οργάνωσης του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, και στρατιωτών, ανάμεσα στα σπίτια.

Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 9 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 31, ενώ καταστράφηκαν και 4 σπίτια. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι νεκροί είναι ένοπλοι σιίτες, κάτι που διαψεύδεται από τους κατοίκους, που τονίζουν ότι αρκετά από τα θύματα ήταν άμαχοι.

Τέλος, χθες, άρχισε η αποχώρηση των περίπου 600 Ιαπώνων στρατιωτών που στρατοπέδευαν στη Σαμάουα. Ταυτόχρονα, δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Ρουμανία δείχνει ότι το 60% του πληθυσμού επιθυμεί την αποχώρηση των ρουμανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, σε αντίθεση με την απόφαση παράτασης της παραμονής τους, που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο Αμυνας.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επέτειος από τις επιθέσεις στο μετρό

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Μέρα μνήμης ήταν η χτεσινή για τη Βρετανία, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις επιθέσεις στο συγκοινωνιακό δίκτυο του Λονδίνου, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 52 άνθρωποι και περίπου 800 να τραυματιστούν. Εγινε σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν των θυμάτων και τηρήθηκε συμβολικά δύο λεπτών σιγή το μεσημέρι σε όλη τη χώρα.

Δε θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Ιούλη, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο 27χρονος Βραζιλιάνος Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες από βρετανικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, θεωρώντας τον απλώς ...ύποπτο, τον πυροβόλησαν επί 30 δευτερόλεπτα 7 φορές στο κεφάλι και μία στον ώμο μέσα στο μετρό του Λονδίνου. Ετσι εγκαινιάστηκε στη Βρετανία μια μακρά περίοδος τρομο-λαγνείας.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαδήλωση ανθρακωρύχων

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Χιλιάδες ανθρακωρύχοι απ' όλη τη Ρουμανία πορεύτηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Πετροσάνι απαιτώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει ουσιαστικά τον τομέα των ορυχείων της χώρας και να αυξήσει τους μισθούς τους. Κάλεσαν μάλιστα την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τα ορυχεία της χώρας και να προσφέρει χρηματική βοήθεια στους εργάτες που αναμένεται να χάσουν τις δουλιές τους όταν κλείσουν τα 478 μη βιώσιμα ορυχεία μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση. Ηδη 107 ορυχεία της χώρας έχουν κλείσει οριστικά, ενώ μέχρι το 2011 η κυβέρνηση προβλέπει πως τουλάχιστον 7.000 εργάτες ορυχείων θα μείνουν χωρίς δουλιά.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Προς ανάδειξη νέου πρωθυπουργού

ΝΤΙΛΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Πολύ κοντά στην ανακήρυξη νέου πρωθυπουργού του Ανατολικού Τιμόρ, φέρεται να είναι ο Πρόεδρος της χώρας, Ξανάνα Γκουσμάο, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε με ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Η ηγεσία του «Φρέτελιν» έδωσε στον Πρόεδρο της χώρας λίστα με τα ονόματα τεσσάρων πολιτικών προσώπων της χώρας, προκειμένου να αποφασίσει ποιος θα χριστεί πρωθυπουργός, έως και τις εκλογές του 2007.

Στόχος να αποσοβηθεί η πολιτική κρίση που ξέσπασε στη χώρα, μετά και την εξώθηση, από τις ξένες δυνάμεις, σε παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, Μάρι Αλκατίρι, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με το προεδρικό περιβάλλον, επικρατέστερος στην επιλογή του Ξ. Γκουσμάο, φαίνεται να είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Αν. Τιμόρ, Χοσέ Ράμος Ορτα...

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Αν. Τιμόρ οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με κυρίαρχες τις αυστραλιανές, εισέβαλαν με αφορμή συγκρούσεις, που σημειώθηκαν σε πορείες συμπαράστασης σε λιποτάκτες στρατιωτικούς και όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας διαδηλωτές, και εγκαταστάθηκαν ως ειρηνευτικές για την αποκατάσταση της τάξης...

ΜΙΛΑΝΟ.- Σε δίκη για φοροδιαφυγή, κατάχρηση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παραπέμπει τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και άλλα 13 άτομα ο ανακριτής της Εισαγγελίας του Μιλάνου, Φάμπιο Παπαρέλα, για την υπόθεση της αγοράς των δικαιωμάτων αμερικανικών ταινιών από την εταιρεία «Mediaset».

ΚΙΕΒΟ.- Το «Κόμμα των Περιοχών» του Βίκτορ Γιανουκόβιτς μαζί με το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» και το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας» συμφώνησαν χτες σε ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, προτείνοντας τον Β. Γιανουκόβιτς ως πρωθυπουργό. Ο κυβερνητικός αυτός συνασπισμός αναμένεται να έχει την πλειοψηφία στο 450μελές Κοινοβούλιο με 233 βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ