ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
Χάιδευε φονιάδες, μάζευε κουφάρια

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»
Η σφαγή στην Παλαιστίνη δεν είναι ηθικό πρόβλημα.

Επιλογή είναι και η σφαγή, όπως και η ανοχή στη σφαγή.

Το Ισραήλ κινείται, γνωρίζοντας πως έχει διασφαλισμένη την ανοχή της περίφημης «δυτικής κοινότητας».

Από τη μέρα εκλογής της «Χαμάς», πολλοί έκαναν καθαρό ότι η επιλογή των Παλαιστινίων δεν είναι η επιλογή που εγκρίνουν διάφοροι ιμπεριαλιστές. Τα σενάρια ανατροπής πήραν γρήγορα το δρόμο της υλοποίησης.

Καθένας μπορεί να έχει την άποψή του, την τεκμηριωμένη διαφωνία του με τη «Χαμάς». Αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα.

Ο ιμπεριαλισμός έχει κάνει καθαρό πως κυρίαρχο γι' αυτόν είναι ότι κανένας λαός δεν έχει δικαίωμα να αποφασίζει τα του σπιτιού του.

Και όλοι αυτοί που σφάζουν, κι εκείνοι που τους ανέχονται, δεν είναι άλλο από ιμπεριαλιστές.

Ανέχονται το Ισραήλ, γιατί αυτό έχει αναλάβει να κάνει τη βρώμικη δουλιά στην περιοχή και να στείλει το μήνυμα: Ο τόπος, ο κάθε τόπος, θα κυβερνάται με τους όρους που συμφέρουν τον ιμπεριαλισμό.

Αυτό είναι το πρόβλημα κι όσο διάφοροι θα πιπιλάνε το δάχτυλο, μιλώντας για το δικαίωμα του αιχμάλωτου πολέμου, η σφαγή θα συνεχίζεται.

Οταν το ΚΚΕ λέει ότι το κύριο πια δεν είναι να δηλώσεις γενικά «αριστερός», ούτε καν μόνο «αντικαπιταλιστής», αλλά πρέπει το μέτωπο να 'ναι καθαρά αντιιμπεριαλιστικό, να δείχνει τα μονοπώλια, την ισχύ τους και την καταστροφική για τους λαούς δράση τους, δεν το κάνει από καμιά εμμονή στον αντιιμπεριαλισμό.

Είναι η ρημάδα η στεγνή επιστημονική ανάλυση, που σου λέει πως δεν είναι θέμα «χριστιανισμού» η αντιμετώπιση του κακού, αλλά συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στον κύριο εχθρό.

Εδώ δε συζητάμε πια για το πώς θα πάμε στο σοσιαλισμό, αλλά για το αν θα αντιμετωπιστεί η καλπάζουσα βαρβαρότητα, στην οποία αυτό το σύστημα αναγκαστικά καταφεύγει καθημερινά.

Ασχετα: Καλό, ως προσωπική εκμυστήρευση, το κείμενο της Βούλας Κεχαγιά στα «ΝΕΑ» γι' αυτούς που ξεφτιλίζουν την έννοια του αντάρτη. Μόνο που ορισμένα πράγματα δεν είναι για καλαμπούρι, πόσο μάλλον για χρήση από ένα συγκρότημα Τύπου, που βγάζει μπιμπίκια και απέναντι στην έννοια του αντάρτη και απέναντι σε όλες αυτές τις μορφές που καθαγίασαν την έννοια... Για να φτάσει ο κάθε καραγκιόζης να δηλώνει «αντάρτης», ρίξανε πολλοί άλλοι νερό στο μύλο της απαξίωσης της έννοιας.

Ωραίον το γκάλοπ, που παρήγγειλε η ηγεσία του ΣΥΝ για τη συνεργασία της «Αριστεράς». Αλλά, τι το ήθελε το γκάλοπ, ας ανακοινώσει κατ' ευθείαν την ημερομηνία του γάμου. Δε θα τους παρεξηγήσουμε. ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν. Και, ως γνωστόν, ο γάμος δεν είναι άλλο τι από μια συναλλαγή, ώστε να μένει ελεγχόμενη η προίκα...

Για όσους ψάχνονται ακόμα για το αν πρέπει να μαυρίσουν το ΠΑΣΟΚ, μια ματιά στη δήλωση Φελώνη. Ο τύπος κλαίει για τη Λισαβόνα! Δηλαδή, για το γεγονός ότι η εργατική τάξη δεν έχει γίνει τόσο ανταγωνιστική, όσο θέλει το κεφάλαιο. Κι αυτό το πλασάρει σαν αριστερή πολιτική. Αυτήν, για την οποία το γκάλοπ του ΣΥΝ δείχνει ότι έχει ευρεία αποδοχή. Τι θα μας πλασάρουν ακόμα;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΛΟΓΙΑ ΨΕΥΤΙΚΑ

ΜΑ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Συγκεκριμένα ΜΜΕ, που έχουν αναλάβει ρόλο... αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή δε διαθέτουν ισχυρή επιχειρηματολογία για την άσκηση κριτικής στην κυβερνητική δραστηριότητα, μηχανεύονται διάφορα πρωτοσέλιδα "τρικ" και επικαλούνται ψεύτικα στοιχεία, νομίζοντας ότι έτσι θα πλήξουν την κυβέρνηση» (ο Σ. Αναγνώστου στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΡΕ ΚΑΗΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΑΒΟΝΑ»: «Αποτέλεσμα "η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης για όλους" που αποτελούσε τον κεντρικό στόχο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, να αποτελεί, για τους λαούς της Ευρώπης και ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια άνεργους, μακρινό ανικανοποίητο όνειρο» (ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γρ. Φελώνης στο «ΒΗΜΑ»).

ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ Ο ΓΑΜΟΣ; «Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι μεγάλο μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων της αριστεράς, ενώ μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται στην "αριστερά" πλειοψηφεί καθαρά το "ναι" με 44,9% παρά την αρνητική στάση του ΚΚΕ» (το ρεπορτάζ στην «ΑΥΓΗ»).

ΣΩΣΤΗ, ΑΛΛΑ... «Κατακαημένε Αρη Βελουχιώτη (...) Αντάρτης. Αγέρωχος. Περήφανος. Ασυμβίβαστος. Θα μου πείτε "τι σ' έπιασε καλοκαιριάτικα και θα θυμήθηκες όλα αυτά;". Απλούστατα, τρελαίνομαι να ακούω κάποιους να αυτοαποκαλούνται "αντάρτες". Οχι, δεν ανέβηκαν σε κανένα βουνό, νηστικοί και διψασμένοι. Οχι, δεν άφησαν πίσω οικογένειες έρμαιο στον κατακτητή, στους χίτες και στους γερμανοτσολιάδες. Οχι, δεν έπαιξαν τη ζωή τους "κορώνα - γράμματα", δεν κινδύνεψαν. Αυτοί... κατέβηκαν. Πού; Μα... στον στίβο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κόντρα στις επιταγές του κόμματός τους! Θυσία, μη μου πείτε. Για την Αυτοδιοίκηση, για την αποκέντρωση, για τη δημοκρατία. Και ξέρετε τι ταπεινώσεις υφίστανται; Οι πιο... βασανισμένοι, θυσίασαν την κομματική τους ιδιότητα για μερικούς μήνες, ώστε να το ξανασκεφθούν! Οι πιο ψαγμένοι... επιβραβεύθηκαν από τα κόμματά τους (...) κάντε ό,τι θέλετε παιδιά, μόνο μη μας εξευτελίζετε τα σύμβολα. Λίγα μας απόμειναν, ούτως ή άλλως» (η Βούλα Κεχαγιά στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στον παλαιστινιακό λαό

ΤΑ ΝΕΑ: Μαύρα σύννεφα από καύσιμα, επιτόκια, τιμές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΦΑΣΙΑ στο Μαξιμου(μ)

ΕΘΝΟΣ: ΤΙΜΩΡΟΥΝ φοιτητές και γονείς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ομολογούν βαθύτατη κρίση στα ΑΕΙ οι πρυτάνεις

Η ΑΥΓΗ: Μπούμερανγκ η σύνοδος για τη Γιαννάκου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟΛΜΗΣΕ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ και γυρίζει...

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ από όλη τη Βουλή η τροπολογία Ορφανού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ορφανό ποδόσφαιρο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΚΙΝΗΤΑ και σκάφη στο μικροσκόπιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ενισχύσεις έως 60% για νέες επενδύσεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
«Υγειονομική ζώνη»

«Σε μια πρωτοφανή επιχείρηση συλλογικής τιμωρίας, με σημαία τη διάσωση του 19χρονου δεκανέα (...) άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ανακατέλαβαν έναν εγκαταλειμμένο εβραϊκό οικισμό στο βόρειο τμήμα της Γάζας. Εναν χρόνο μετά την ιστορική αποχώρηση του Ισραήλ, έπειτα από 38χρονη κατοχή της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής, η κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι επιθυμεί τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" εντός της Λωρίδας της Γάζας» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

Δεν είναι ηθικό το πρόβλημα

«Αυτό που σοκάρει περισσότερο απ' αυτή καθ' αυτή τη βαρβαρότητα είναι η ανοχή την οποία επιδεικνύει η διεθνής κοινότητα γι' αυτά που συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας. Για πόσο ακόμα οι κατά τα άλλα ευαίσθητες στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυτικές κυβερνήσεις θα εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Οποιος συμμερίζεται το δράμα του νεαρού δεκανέα οφείλει να συμμεριστεί και το δράμα των χιλιάδων Παλαιστινίων φυλακισμένων, ένα σημαντικό ποσοστό των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Εάν η - έπειτα από μάχη - απαγωγή του Ισραηλινού είναι τρομοκρατική πράξη, πώς μπορεί να χαρακτηριστεί η απαγωγή από τις ισραηλινές δυνάμεις του ενός τρίτου των μελών της παλαιστινιακής κυβέρνησης και περίπου 20 βουλευτών; (...) είναι ειρωνεία της Ιστορίας ότι το Ισραήλ διολισθαίνει σε πρακτικές συντριβής ενός ολόκληρου λαού. Είναι ανεπίτρεπτο οι Εβραίοι, που υπέστησαν τη μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα μας, να ανέχονται τέτοιες πρακτικές. Είναι ανεπίτρεπτο να συμπεριφέρονται σαν Γολιάθ» (ο Σταύρος Λυγερός στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ