ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κοινή συνάντηση σήμερα Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι - Ταλάτ

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπέβαλε πρόταση για άμεση έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα έχουν σήμερα κοινή συνάντηση με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

Τη διευθέτηση της συνάντησης ανακοίνωσε ο Ι. Γκαμπάρι ύστερα από τη χτεσινή δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 μ.μ.

Ο Ι. Γκαμπάρι επιβεβαίωσε επίσης ότι παρέλαβε διαδικαστικές προτάσεις τόσο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και από τον Μ. Ταλάτ, τις οποίες χαρακτήρισε χρήσιμες.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι υπέβαλε πρόταση προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για άμεση έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο.

Η πρόταση υποβλήθηκε μέσω του Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην προχτεσινή πρώτη συνάντηση που είχε μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς κατά πόσον αναμένει να λάβει απάντηση από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μέσω του Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, απάντησε καταφατικά.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χτες νέα κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ι. Γκαμπάρι, που κράτησε μισή ώρα και στη συνέχεια έγιναν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή συνεργατών τους.

Να σημειώσουμε επίσης πως τη Δευτέρα 10 του Ιούλη ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένεται στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Μια ακόμη απόδειξη της πολιτικής βούλησης του Προέδρου Παπαδόπουλου για λύση του Κυπριακού αποτελεί, σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η αποδοχή εκ μέρους του Κύπριου Προέδρου της πρότασης του βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, για κοινή συνάντηση, σήμερα το απόγευμα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χριστόδουλου Πασιαρδή, επισημαίνεται επίσης ότι η αποδοχή της πρότασης συνιστά και απόδειξη της ετοιμότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς να προετοιμαστούν και να αρχίσουν, το συντομότερο δυνατό, ουσιαστικές συνομιλίες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με την πρόταση, που υπέβαλε χτες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διά του Ι. Γκαμπάρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη δήλωσή του αναφέρει ότι στόχος είναι η άμεση έναρξη συνομιλιών, σε τεχνικό επίπεδο, πάνω σε ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού, προκειμένου να προετοιμαστούν με βασικές προοπτικές επιτυχίας συνολικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η εν λόγω πρόταση ετοιμάσθηκε και υπεβλήθη στη βάση των συμφωνηθέντων με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Παρίσι, τον περασμένο Φεβρουάριο, και μέσα στο πλαίσιο του τελευταίου ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας», προστίθεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Συναντήσεις με Χριστόφια και Αναστασιάδη

Ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος στο πλαίσιο των επαφών του στην Κύπρο είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η διατήρηση του «στάτους κβο» και ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα, ώστε να επαναρχίσουν συνομιλίες, που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα πρέπει να ενημερώσουν το λαό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διαιώνιση του «στάτους κβο» και για τα ωφελήματα που θα έχουν από την επιστροφή στο διάλογο.

Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το «στάτους κβο» πρέπει να αλλάξει με δέσμευση των ηγετών για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των ψηφισμάτων και των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Εθνών. Είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Ι. Γκαμπάρι για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, που προωθεί ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, ανεξαρτήτως του χάσματος που υπήρξε μετά το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη «μπορούν να στηρίζονται στη βοήθειά του για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών», προσθέτοντας ότι «η λύση πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα των Κυπρίων και να αποκλείει ξένες επεμβάσεις». Σε ό,τι αφορά στην κοινή συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ, ο Δ. Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει ότι σήμερα θα διαφανεί αν θα αρχίσουν ή όχι οι συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο και σε θέματα ουσίας του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαιρέτισε την απόφαση για τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ν. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία των προϋποθέσεων ανάληψης πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι τόνισε στον Ι. Γκαμπάρι πως στις τεχνικές επιτροπές πρέπει να γίνει συζήτηση και για θέματα ουσίας, εκτός από αυτά της καθημερινότητας. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε ότι «ο χρόνος είναι ουσιώδης, καθώς όσο παρατείνεται το αδιέξοδο τόσο δυσκολεύουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν ανεχόμαστε εκβιασμούς και πιέσεις

Η Τουρκία δεν πρόκειται να ανεχθεί πιέσεις, εξαιτίας της μη τήρησης των υποχρεώσεών της στην ΕΕ όσον αφορά την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ενισχύει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού.

Τη θέση θέση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εμφανώς ενθαρρημένος από τη στήριξη που του πρόσφερε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις.

«Η στρατηγική του προέδρου Παπαδόπουλου είναι να μεταφέρει το ζήτημα από τον ΟΗΕ στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιαστεί ή να πιεστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Γκιουλ, μιλώντας την επομένη της συνάντησής του με την Κ. Ράις στο ίδρυμα «Μπρούκινγκς» της Ουάσιγκτον. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απάντησε και σε ερώτηση για το Κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε «μακροχρόνιο πρόβλημα», σημειώνοντας ότι το «σχέδιο Ανάν» υποστηρίχτηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και προσέφερε ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος, αλλά απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα του 2004. Στη συνέχεια τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι το υπερψήφισαν, δεν ανταμείφθηκαν με τον τερματισμό της απομόνωσής τους, την οποία είχε υποσχεθεί η ΕΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για την επίλυση του προβλήματος και σημείωσε ότι «επιθυμία της Τουρκίας είναι να συνυπάρχουν ειρηνικά η Ελλάδα, η Τουρκία και ενωμένη η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Α. Γκιουλ χαιρέτισε το «όραμα στρατηγικής συνεργασίας» που υπέγραψε στην Ουάσιγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κ. Ράις. Η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι «πετύχαμε να σφυρηλατήσουμε μια σχέση γερή και ισχυρή» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι προβλέπει την ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλά «καυτά θέματα της εποχής μας», όπως είναι «η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η διευθέτηση της αραβοϊσραηλινής διένεξης, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας και η ενεργητική ασφάλεια».

Στο Κουρδικό ανέφερε ότι η Τουρκία αναμένει από τις ΗΠΑ να πράξουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ, καθώς «το Βόρειο Ιράκ χρησιμοποιείται ως ασφαλές καταφύγιο από τους τρομοκράτες του ΡΚΚ». Ανέφερε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των εθνικών ομάδων στο Ιράκ και δεν επιθυμεί καμία ομάδα να επιβάλει τα δικά της σχέδια για το καθεστώς του Κιρκούκ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δε θα χαθεί η ευκαιρία για την επίλυση του προβλήματος με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οπως δήλωσε ο Α. Γκιουλ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γκιουλ τόνισε ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες αποτελούν βασική αρχή της δημοκρατίας και η τουρκική κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα θεμελιώδες νομοσχέδιο που, όπως προέβλεψε, θα εγκριθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα επιλύει πολλά από τα προβλήματα των μειονοτήτων. Το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί συνταγματικό θέμα και πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να επιλυθεί, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Α. Γκιουλ.

Νέα οπλικά συστήματα στα Κατεχόμενα;

Νέα οπλικά συστήματα και στρατεύματα μετέφερε η Τουρκία στα Κατεχόμενα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», από τις 20 Ιούνη μέχρι την 29η Ιούνη δυο μεταφορικά πλοία, το «NL 123» και το «NL 124», όπως και το αρματαγωγό-οπλιταγωγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Iskenderun», μετέφεραν στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου 1.200 στρατιώτες, δεκατέσσερα άρματα μάχης «Μ48Α5», 20 οχήματα γενικής χρήσης, 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα κ.ά. Τόσο το προσωπικό όσο και τα οπλικά συστήματα μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε στρατόπεδα. Η διαδικασία της μεταφοράς έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και αφού απομακρύνθηκαν οι εργαζόμενοι από το λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ