ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Εικόνα «απόλυτης συνεργασίας»...

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά απέφυγαν να γίνουν συγκεκριμένοι τόσο για την επιδιωκόμενη συνολική λύση του Κυπριακού, όσο και για τη στάση τους απέναντι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις περί «πλήρους και απόλυτης συνεργασίας» έδωσαν οι Κ. Καραμανλής και Τ. Παπαδόπουλος, δίχως όμως οι διαβεβαιώσεις αυτές να συνοδευτούν από συγκεκριμένες απαντήσεις στα «ανοιχτά» ζητήματα που βρίσκονται «στο τραπέζι» (Κυπριακό, Ευρωτουρκικά).

Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις που έκαναν, μετά τις συνομιλίες που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, καλλιέργησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, μια εικόνα «διαρκούς συνεργασίας και συντονισμού των ενεργειών τους», επιδιώκοντας εκτός των άλλων να διαλύσουν τις «σκιές» που είχαν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Ταυτόχρονα όμως δε θέλησαν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τη στάση που θα κρατήσουν τόσο στη δρομολογούμενη, κυρίως από τις ΗΠΑ - Βρετανία, νέα πρωτοβουλία για μια συνολική «επίλυση» του κυπριακού προβλήματος, όσο και στην επιχειρούμενη «αποσύνδεση» του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Αν και οι δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου ήταν σκόπιμα γενικόλογες, ωστόσο προκύπτουν ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις και συμπεράσματα.

Πρώτον, θεωρούν «θετικό βήμα» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία μεταξύ Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι - Ταλάτ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). «Ελπίζουμε ότι από τις συνομιλίες που προβλέπονται θα προκύψουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στα θέματα πολιτικής ουσίας, παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας», σημείωσε ο Κ. Καραμανλής. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό το πρώτο θετικό βήμα θα ακολουθηθεί από μια σειρά άλλων βημάτων, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε, με καλή προετοιμασία, ένα νέο γύρο συνομιλιών, με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Δεύτερον, απέφυγαν να περιγράψουν με σαφήνεια τι θα (πρέπει να) περιλαμβάνει και πού θα στηρίζεται η «συνολική λύση» για το Κυπριακό. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε γενικόλογα ότι «μια νέα προσπάθεια για επίλυση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη, χωρίς επιδιαιτησία, χωρίς ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», επισημαίνοντας ότι «η λύση που θα προκύψει θα πρέπει να βασίζεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και να λαμβάνει βέβαια υπόψη τη νέα πραγματικότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επέλεξε να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά του», προτιμώντας να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι η υπάρχουσα «πλήρης και απόλυτη συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί και «στους επόμενους μήνες και εβδομάδες, στις εξελίξεις που πιθανόν να σημειωθούν».

Τρίτον, παρέπεμψαν στο μέλλον (φθινόπωρο) την αντίδρασή τους στην περίπτωση που η Τουρκία δεν προχωρήσει, ως οφείλει από το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, στο άνοιγμα των λιμανιών της στα κυπριακά πλοία. Ωστόσο φάνηκε να υπάρχει κάποια απόκλιση στην αντιμετώπιση του θέματος. Ο Κ. Καραμανλής άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί αναβολή στην Τουρκία για να «συμμορφωθεί», ενώ ο Τ. Παπαδόπουλος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας ότι αυτά τα θέματα δεν προαναγγέλλονται. «Η Τουρκία έχει αναλάβει μια σειρά από δεσμεύσεις. Οφείλει να τις εκπληρώσει», απάντησε ο Κ. Καραμανλής όταν ρωτήθηκε πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της αναβολής προς την Τουρκία από την ΕΕ, αποφεύγοντας, κάθε άλλο, να το αποκλείσει. «Σε συνεργασία - πέραν της στενής δικής μας συνεργασίας - με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα δούμε τα επόμενα βήματα, σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «πρώτα απ' όλα, οι χειρισμοί είναι τέτοιοι, ώστε να μην υπάρξει κρίση που να προκαλεί ανάγκη για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων», και συμπλήρωσε: «Επομένως, είναι πολύ πρόωρο να γενικεύουμε και να λέμε, πρώτον, ότι θα γίνει το ένα ή το άλλο βήμα. Δεύτερον, και αν υπήρχε ακόμη απόφαση, δεν είναι απ' αυτές που ανακοινώνονται εκ των προτέρων». Σε ερώτηση για το αν η κυπριακή κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμα του βέτο στην περίπτωση αναβολής της εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης απάντησε ότι «δε γεννάται θέμα βέτο στην εξέταση της πορείας που έχει κάνει η Τουρκία για να συμμορφωθεί», παραπέμποντας στην έκθεση που θα κάνει η Κομισιόν στις αρχές φθινοπώρου, από την οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, θα εξαρτηθεί και τι μέτρα θα ληφθούν από την ΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ