ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΕ
Στην ατζέντα τα «παζάρια» με τις ΗΠΑ

Συνεδριάζουν από χτες στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια Γιούρογκρουπ και ΕΚΟΦΙΝ, όπου θα συζητηθούν προγράμματα δημοσιονομικών «προσαρμογών» για ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ, οι «ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία» κλπ.

Οι δημοσιονομικές «προσαρμογές» και εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ, το πρόγραμμα της Φινλανδικής Προεδρίας για το β` εξάμηνο του 2006 και τα παζάρια με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα είναι στην ατζέντα των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ, που συνεδριάζουν από χτες και ολοκληρώνουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στο χτεσινό συμβούλιο του Γιούρογκρουπ, η Φινλανδική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασιών μέχρι το τέλος του 2006. Στις προθέσεις τους, είναι η «αναμόρφωση» της φορολογίας πάνω στα οινοπνευματώδη ποτά, που ασφαλώς, στη συνέχεια, θα γίνει αντικείμενο παζαριού ανάμεσα στους «εταίρους», ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα και βλέψεις του καθένα.

Οι υπουργοί Οικονομίας εξετάζουν, επίσης, την προετοιμασία τους, στο πλαίσιο των «πολυμερών διαπραγματεύσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» (ΔΝΤ) με υποτιθέμενο στόχο να περιορίσουν τις «ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία». Η εν λόγω συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του παζαριού γύρω από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, των πιέσεων που ασκούν οι ΗΠΑ στην Κίνα και σε άλλες χώρες για την αναπροσαρμογή της ισοτιμίας των νομισμάτων τους σε σχέση με το δολάριο, της δημιουργίας εμπορικών ελλειμμάτων και των παρενεργειών τους στο δημόσιο χρέος, στα επιτόκια των ισχυρών ιμπεριαλιστικών οικονομικών ζωνών και σφαιρών επιρροής κ.ά.

Σε επίπεδο Γιούρογκρουπ συζητήθηκαν, επίσης, οι δημοσιονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη, που σε αυτή τη φάση βρίσκονται και κάτω από την επιρροή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων του ευρώ. Στην ατζέντα βρίσκεται και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση των μέτρων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από την Πορτογαλία και η εισαγωγή του ευρώ στη Σλοβενία, ενόψει της αναμενόμενης ένταξής της στην Ευρωζώνη από την 1η Γενάρη 2007.

Τα οικονομικο-πολιτικά παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ κυριαρχούν και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας των «25», όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η έμφαση θα δοθεί στην «πρόοδο του διαλόγου» σε θέματα όπως «η απελευθέρωση του εμπορίου, η πνευματική ιδιοκτησία, η ροή επενδύσεων, οι αεροπορικές μεταφορές, η ενεργειακή ασφάλεια» κ.ά.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ- ΗΜΑΘΙΑΣ
Βροχές και χαλάζι έπληξαν το εισόδημά τους

Υποβάθμιση της ποιότητας των επιτραπέζιων ροδάκινων και πτώση των τιμών πώλησης για τους παραγωγούς προκαλούν οι συνεχείς βροχές που πέφτουν τις τελευταίες μέρες στην Κεντρική Μακεδονία. Λόγω της υψηλής υγρασίας εμφανίστηκε κυρίως στα νεκταρίνια, που άρχισαν να μαζεύονται αυτή την εποχή, η μυκητολογική ασθένεια μονήλια που προσβάλλει τους καρπούς.

Πολλοί παραγωγοί στα χωριά της Πέλλας και της Ημαθίας συγκεντρώνουν τη σοδειά τους και την επόμενη μέρα διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αρχίζουν να σαπίζουν. Οι έμποροι που από την αρχή της συγκομιδής πλήρωναν αμέσως με την παραλαβή των προϊόντων, τώρα λένε στους παραγωγούς ότι θα τους ξοφλήσουν αργότερα και αφού στο μεταξύ διαπιστώσουν ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες ροδάκινων δεν έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.

Οι αγρότες ανησυχούν ακόμη περισσότερο γιατί βρισκόμαστε πριν το μέσο της παραγωγής και ο καιρός παραμένει άστατος. Και για να μην καταστραφεί όλη η παραγωγή τους από την ασθένεια θα πρέπει να κάνουν απανωτά ραντίσματα, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο κόστος παραγωγής. Ομως οι τιμές, με την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων τους λόγω βροχοπτώσεων και τα πλήγματα που έχουν από το χαλάζι, συνεχώς και υποχωρούν τις τελευταίες μέρες.

Οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν από τον ΕΛΓΑ να τους αποζημιώσει για τις ζημιές που προκαλεί η μονήλια, όπως συνέβη και με την άλλη ασθένεια το κλαδοσπόρι, από την οποία καταστράφηκε ήδη ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Ανακαλούνται διάφοροι τύποι φωτιστικών

Την ανάκληση τριών προϊόντων ανακοίνωσαν οι Γενικές Γραμματείες Καταναλωτή και Βιομηχανίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα:

  • Ballon Αμπαζούρ, φορητό φωτιστικό παραγωγής «Γαλλής ΑΕΒΕ». Στην αγορά έχουν διατεθεί 418 τεμάχια, από τα οποία 300 στο «Praktiker», 88 στο «Carreefour» και 30 σε άλλα καταστήματα.
  • Πορτατίφ Ξύλινο Μίνι Πλακέ Νο 617 με κωδικό ΕΑΝ «5205009050178», παραγωγής της «ΒΑΪΟΣ Η. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΑΕΒΕ». Εχουν διατεθεί από τα καταστήματα «Praktiker» συνολικά 431 τεμάχια το 2006, από τα οποία τα 220 που υπήρχαν στα σημεία πώλησης μετά τη διενέργεια του ελέγχου αποσύρθηκαν.
  • Επιτραπέζιο φωτιστικό με κωδικό ΝΟ.203/Ξ, προϊόν της εταιρείας «ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΕ». Εχουν διατεθεί περίπου 79 τεμάχια από τα «Praktiker».

Τα παραπάνω προϊόντα αποσύρονται, γιατί δεν έφεραν τις απαραίτητες ενδείξεις, όπως τη σήμανση CE, τα στοιχεία του κατασκευαστή τους, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, σήμανση σχετικά με τους λαμπτήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ δε συνοδεύονταν από οδηγίες χρήσης και προφύλαξης. Δείγματα έχουν σταλεί για εργαστηριακούς ελέγχους, ενώ συνιστάται στους καταναλωτές που τα έχουν στην κατοχή τους να μην τα χρησιμοποιήσουν, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανταλλάξουν τα προϊόντα που αποσύρονται. Για το υπό ανάκληση φωτιστικό της εταιρείας Γαλλής ΑΕΒΕ, μπορούν να επικοινωνούν με την εταιρεία στο τηλέφωνο 210.4831711. Για τα προϊόντα των εταιρειών «Βάιος Η. Καρακώστας ΑΕΒΕ» και «Δήμητρα ΑΕ» θα πρέπει να τα επιστρέψουν στα καταστήματα από τα οποία τα αγόρασαν.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 2006
Εφτασε σε 25,5 δισ. ευρώ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται και φέτος η διόγκωση του κρατικού χρέους, παρά τις νέες ιδιωτικοποιήσεις - μετοχοποιήσεις που υλοποιεί και η κυβέρνηση της ΝΔ. Για σήμερα προγραμματίζεται η έκδοση ενός ακόμη κρατικού δανείου, αυτή τη φορά, 3ετούς διάρκειας και ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα νέα δάνεια από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα φτάνουν σε 25,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον γίνεται ιδιαίτερα αισθητή και η επιβάρυνση από τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος Ιούνη του 2006 τα επιτόκια των 3ετών κρατικών ομολόγων απογειώθηκαν σε 3,82% από 3,64% στο τέλος Μάη του 2006, παίρνοντας αύξηση 19 εκατοστιαίων μονάδων.

Στο α΄ τρίμηνο του 2006 το ανεξόφλητο κρατικό χρέος, όπως εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, είχε φτάσει σε 219,8 δισ. ευρώ (από 215,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2005). Η ποσοστιαία αύξηση έχει ξεπεράσει το 2%.

  • Με αφορμή σχετικές καταγγελίες, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) έδωσε εντολή να διερευνηθεί η καταγγελία υπαλλήλου της ότι εντοπίστηκε έλλειμμα στα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας και διευκρινίζει πως η απώλεια των χαρτονομισμάτων που διαπιστώθηκε στο κεντρικό κατάστημά της ανέρχεται σε 9.000 ευρώ και όχι σε 70.000 ευρώ.
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
«Καίει» η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Πάνω από 1 ευρώ το λίτρο (σε πολλά πρατήρια έχει ξεπεράσει και τα 1,10 ευρώ) πωλείται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης. Οπως ανακοινώθηκε χτες, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών σε περίπου 2.300 πρατήρια, η μέση τιμή της αμόλυβδης είχε διαμορφωθεί την περασμένη Παρασκευή 7 Ιούλη στα 1,075 ευρώ ανά λίτρο.

Με δεδομένο ότι την Παρασκευή 30 Ιούνη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,038 ευρώ ανά λίτρο, σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας η αμόλυβδη βενζίνη ακρίβυνε - επίσημα - κατά 3,56% ή περίπου 4 λεπτά του ευρώ. Στην αύξηση αυτή, συνέβαλε και η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από την 1η Ιούλη τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, εν γνώσει της ότι έτσι ενισχύει την υπονόμευση των λαϊκών εισοδημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ