ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ψήφος αντεπίθεσης το Κόμμα να ενισχύσει»!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο οι εκδηλώσεις στον Πειραιά

Κ.ΛΕΠΙΔΗΣ

«Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει, αποδυναμώνουμε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παντού»! Το κάλεσμα στη νέα γενιά να διαμορφώσει τη στάση της στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μέσα από την ίδια της την πείρα και με βάση τις ανάγκες της, κυριάρχησε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Πειραιά που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο στο πάρκο Δηλαβέρη. Η μάχη των τοπικών εκλογών, μάχη πολιτική που συνδέεται με όλα τα προβλήματα της νέας γενιάς στη μόρφωση, τη δουλιά, τον πολιτισμό, γενικότερα στη ζωή τους, μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ με τους νέους και τις νέες της πόλης. Η δουλιά προπαγάνδισης του Φεστιβάλ και η διακίνηση του εισιτηρίου συνδέθηκε έτσι με το πολιτικό άνοιγμα της Οργάνωσης μπροστά στις τοπικές εκλογές.

«Ανατρέψτε τα προγνωστικά που θέλουν να παρουσιάζουν ότι ο αγώνας είναι ντέρμπι μεταξύ των δυο μονομάχων. Ρίξτε κόκκινο στην κάλπη, βάλτε φωτιά στα σχέδιά τους. Ρίξτε κόκκινο στο χάρτη. Μην τους αφήσετε να πανηγυρίζουν το βράδυ των εκλογών», ήταν η προτροπή του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιου νομάρχη Πειραιά με τη ΝΑΣ, προς τους νέους που αγκάλιασαν μαζικά το Φεστιβάλ, το βράδυ του Σαββάτου.

Κάποια στιγμή, η σκηνή παίρνει μορφή «καφενέ» και ζωντανεύει μια θεατρική προεκλογική συζήτηση από τη Θεατρική Ομάδα της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Η ανάγκη των νέων να εκφραστούν μέσα από την τέχνη είναι έκδηλη. Γι' αυτό, εξάλλου, η συνάντηση νέων καλλιτεχνών που έγινε την Παρασκευή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων, εξελίχθηκε σε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Στο Φεστιβάλ της εργατούπολης το δικό τους στέκι είχαν οι νέοι εργαζόμενοι. «Γίνε μέλος στο σωματείο σου. Δυνάμωσε το Μέτωπο των εργατών, το ΠΑΜΕ», καλούσε ένα από τα γιγαντοπανό κι από κάτω, στο τραπεζάκι, δεκάδες αιτήσεις νέων εργαζομένων συμπληρώθηκαν μέσα στο διήμερο, για να μαζικοποιηθούν τα σωματεία και οι ταξικές δυνάμεις σε αυτά.

Απέναντι, οι μαθητές έδιναν τα ραντεβού τους στο δικό τους στέκι, κουβέντιαζαν τα δικά τους προβλήματα που είναι στην επικαιρότητα και έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης: Ποιος περνάει, ποιος κόβεται, τι κάνει μετά.

Από το δυνατό ήχο και τον οργισμένο στίχο του ροκ, τη μουσική σκυτάλη πήραν δυο τελειόφοιτοι μαθητές, για ένα ταξίδι στη μουσική παράδοση της Κρήτης. Και μια μαντινάδα για τις εκλογές έκλεψε την παράσταση: «Ο δήμος μας χρειάζεται Ελπίδα Παντελάκη και για νομάρχη Πειραιά το Μανουσογιαννάκη. Χωρίς εσάς ο Πειραιάς θα μοιάζει σκορπονήσι. Ψήφος αντεπίθεσης το Κόμμα να ενισχύσει»!

Οι ρυθμοί μετά γυρνάνε από τον Δημήτρη Κοντογιάννη και την ορχήστρα του στο ρεμπέτικο, που - άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης - συμπαρασύρει στο τραγούδι και το χορό.

Τα μέλη της Οργάνωσης μετρώντας τη θετική εμπειρία του διήμερου Φεστιβάλ ξεκίνησαν ήδη τις σκέψεις για το πώς του χρόνου θα το κάνουν ακόμα καλύτερο και μεγαλύτερο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πάνε να κάψουν τα μυαλά της νεολαίας

Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη ΝΑΣ, μίλησε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή

«Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η προσπάθεια να διαμορφώσουμε συνειδήσεις που θα κοντράρονται, θα αγωνίζονται ενάντια στην κυρίαρχη εκμεταλλευτική πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται ότι το εμείς είναι πάνω από το εγώ».

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Οικοδόμων της ΚΝΕ, στην κατάμεστη αίθουσα του «Συρμού», στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

«Παλιά καίγανε τα βιβλία, τώρα πάνε να κάψουν τα μυαλά της νεολαίας. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε "φυτό"» ανέφερε χαρακτηριστικά, με αφορμή την προσπάθεια χειραγώγησης της συνείδησης της νεολαίας, που επιχειρεί πιο έντονα τα τελευταία χρόνια η άρχουσα τάξη. Μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές κάλεσε τη νεολαία να στηρίξει τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και τόνισε πως «η ενίσχυσή τους μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη της πάλης».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια θεατρική - σατυρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Τομεακής Οργάνωσης Οικοδόμων η οποία κέρδισε το θερμό χειροκρότημα όλων, για το εύστοχο, χιουμοριστικό της κείμενό και τις ερμηνείες. Το έργο - είχε μορφή τηλεοπτικού δελτίου ειδήσεων, αλλά στηλίτευε τον τρόπο και τη θεματολογία της ειδησεογραφίας που παρουσιάζεται από την πλειοψηφία καναλιών, την ταύτιση των θέσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και τις... κοκορομαχίες τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ με τραγούδια από το συγκρότημα του Γιάννη Δούρου.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ

Συνεχίζεται το ταξίδι του Φεστιβάλ σε γειτονιές της Αθήνας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη
  • Πετρούπολη, κεντρική πλατεία, 8 μ.μ., θέμα «Νεολαία και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές». Ομιλητής ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ.
  • Αιγάλεω, πλατεία Εσταυρωμένου, 8 μ.μ., θέμα «Μέτωπο ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα. Με την ψήφο μας στέλνουμε μήνυμα αγώνα και ανυπακοής». Ομιλητής ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Ιλίσια, πλατεία Τερζάκη, 7.30 μ.μ., θέμα «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα». Ομιλήτρια η Σιούλη Μελίνα, μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.
Μαθητικό Φεστιβάλ

Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Καβάλα, γίνεται σήμερα Τρίτη στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Φαλήρου Κεντρικό, με θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα». Περιλαμβάνει συναυλίες ερασιτεχνικών νεανικών συγκροτημάτων, έκθεση προοδευτικού βιβλίου, προβολή για το Ενιαίο 12χρονο σχολείο και ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ.

Αύριο Τετάρτη 12 Ιούλη
  • Αγία Βαρβάρα, Αϊ Λιάς, 8.30 μ.μ., θέμα: «Η μόρφωση είναι δικαίωμά μας και τη διεκδικούμε. Στείλε μήνυμα αγώνα και ανυπακοής». Ομιλητής ο Βασίλης Βούλγαρης, μέλος του Γραφείου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Ηλιούπολη, πλατεία Ηρώων, 8 μ.μ., θέμα: «Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται». Ομιλήτρια η Ιουλία Καλαμπαλίκη, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος με τη ΝΑΣ.
  • Διαβατά Θεσσαλονίκης, στον υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, 8.30 μ.μ., θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση. Οι θέσεις της ΚΝΕ και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
  • Τύρναβος, κεντρική πλατεία, 9.30 μ.μ., θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ομιλητές: Αντ. Αλεξός, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ, Χρήστος Κιτσίδης, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου.
Συνάντηση καλλιτεχνών

Συνάντηση νέων καλλιτεχνών - δημιουργών για 6η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ, αύριο Τετάρτη 12 Ιούλη, στο καφέ «Εαρινό», στην περιοχή «ΚΟΥΜ ΚΑΠΙ», στις 6 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ