ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2006
Σελ. /32
Το «άρωμα» της υποκρισίας

«Ενας στους τέσσερις υποψηφίους θα είναι νέος και νέα», ανακοίνωσε τις προάλλες ο Κ. Σκανδαλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας: «Είναι αυτοί που θα δώσουν το άρωμα της νίκης. Διαλέξαμε το άρωμα του βασιλικού για τη νίκη»... Και βέβαια, δεν παρέλειψε να κολακέψει τη νεολαία, σημειώνοντας: «Είναι η γενιά, που στους δρόμους της Αθήνας αρνείται να εμπορευματοποιήσει και να εκποιήσει τη μόρφωση και το εργασιακό της μέλλον»!

Μόνον που «ξέχασε», ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν το δικαίωμα στην εργασία σε ευκαιρία απασχόλησης, προώθησαν τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις - ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών προώθησε τη μερική απασχόληση και την ανασφάλιστη εργασία των νέων στην Αυτοδιοίκηση - απαξίωσαν τη δημόσια Παιδεία και ενίσχυσαν την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κλπ, κλπ. «Ξέχασε», επίσης, ότι «η γενιά, που στους δρόμους της Αθήνας αρνείται να εμπορευματοποιήσει και να εκποιήσει τη μόρφωση και το εργασιακό της μέλλον», ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το ΠΑΣΟΚ συνέπλευσε πλήρως με τις σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ.

Προφανώς, στο συνδυασμό του Σκανδαλίδη μπερδεύουν το άρωμα του βασιλικού με αυτό της υποκρισίας...

Στήνουν κατασταλτικούς μηχανισμούς

Πλήρως ευθυγραμμισμένοι εμφανίζονται οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων στο θέμα της ολοκληρωτικής και πρακτικής μετατροπής των Δημοτικών Αστυνομιών σε γρανάζι του συνολικού μηχανισμού καταστολής του κράτους. Σειρά χτες είχε ο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, που υπέγραψε από κοινού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα μνημόνιο συνεργασίας της Δημοτικής Αστυνομίας με την ΕΛ.ΑΣ. Στο πλαίσιο αυτό και στο όνομα της ...«οικονομίας δυνάμεων» ανακοινώθηκε η αναδιοργάνωση και η ένταξη της Δημοτικής Αστυνομίας στο σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενο Αύγουστο, με ιδιαίτερο στόχο η Δημοτική Αστυνομία να ενταχθεί στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. ενόψει ΔΕΘ, δημοτικών - νομαρχιακών εκλογών και των «μεγάλων έργων».

Δήμαρχος και υπουργός δεν έκρυψαν το ρόλο που επιθυμούν να παίξει ο κατασταλτικός μηχανισμός της χώρας ακόμα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αφού τόνισαν ότι αυτός θα διασφαλίζει το «ειρηνικό περιβάλλον» για την «οικονομική ανάπτυξη». Ελεύθερο πεδίο δράσης, δηλαδή, για να πραγματοποιεί τα σχέδιά του το μεγάλο κεφάλαιο σε ολόκληρη την περιοχή.

Η ουσιαστική διαφορά

Τα φλέγοντα και ουσιώδη προβλήματα, που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα των δήμων και των νομών, αναδεικνύονται στις επαφές, στις συσκέψεις και τις συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν οι ριζοσπαστικοί συνδυασμοί οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο ανοιχτός και γόνιμος διάλογος που αναπτύσσεται στέκεται, ιδιαίτερα, στις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, στην πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων και τη συνευθύνη των «τοπικών αρχόντων» γι' αυτά και για το «κατάντημα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην ανάγκη ανάπτυξης των λαϊκών αγωνιστικών διεκδικήσεων. Ετσι, αναδεικνύονται τα πολιτικά κριτήρια της ψήφου, το πραγματικό νόημα και η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης.

Σε άλλη κατεύθυνση κινούνται οι εκπρόσωποι των συνδυασμών οι οποίοι στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Δεν αναφέρονται στην ουσία των προβλημάτων, ούτε στις πραγματικές αιτίες και στις πολιτικές ευθύνες και, προς άγραν ψήφων, καταφεύγουν σε αναχρονιστικούς πολιτικαντισμούς, ψεύτικες υποσχέσεις και θεατρινίστικες αντιπαραθέσεις.

Κι από τον τρόπο, λοιπόν, που γίνεται ο προεκλογικός αγώνας, φαίνεται, καθαρά, η ουσιαστική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους συνδυασμούς τους οποίους στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση και η Πρωτοβουλία Πολιτών και σ' εκείνους τους οποίους στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Είναι κι αυτό ένα από τα κριτήρια της ψήφου, που πρέπει να σκεφτούν οι ψηφοφόροι...

Και του χρόνου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα εισιτήρια είναι πανάκριβα. Τα υπέργηρα πλοία αγκομαχούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Οι ναυτεργάτες παραμένουν επιστρατευμένοι και δουλεύουν 12 και πάνω ώρες το 24ωρο. Τα κέρδη των εφοπλιστών σημειώνουν αξιόλογη άνοδο, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός «ακουμπά» ένα πολύ σεβαστό ποσό κάθε χρόνο στα ταμεία τους, για να ικανοποιούν - υποτίθεται - τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του Αιγαίου. Την ίδια στιγμή, οι βλάβες των πλοίων, οι ματαιώσεις δρομολογίων και οι πολύωρες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν χιλιάδες ταξιδιώτες και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους νησιώτες. Η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι των ευθυνών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και το ΠΑΣΟΚ ρίχνει τις ευθύνες στην πρώτη. Γιατί; Πάντως, όχι, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στην ίδια ακριβώς πολιτική κατεύθυνση με αυτή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί «έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε σχετική αρμοδιότητα, αναφορικά με τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες». Ο,τι ακριβώς έλεγε και η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και στο λιμάνι του Πειραιά παρουσιάζονταν οι ίδιες με σήμερα εικόνες.

Αντε και του χρόνου...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απαίτηση η αποκλειστικά δωρεάν Παιδεία

Σήμερα, ούτε για αστείο δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Παιδεία είναι δωρεάν. Αλλεπάλληλα στοιχεία επιβεβαιώνουν συνεχώς ότι οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συμπληρώσουν ή να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών τους. Το ότι η εκπαίδευση κοστίζει στους εργαζόμενους, εντοπίζεται ακόμα και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι αν και μνημονεύουν διαρκώς την ανάγκη «δημόσιας» εκπαίδευσης, ποτέ δε μιλούν για «δωρεάν». Αλήθεια, τι νόημα έχει η έννοια του δημόσιου σχολείου σήμερα, αν δεν είναι και πραγματικά δωρεάν; Πώς εξασφαλίζονται ίσα δικαιώματα των παιδιών στη μόρφωση, όταν οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να αγοράσουν «υπηρεσίες» εκπαίδευσης; Εκπαίδευση επί πληρωμή σημαίνει εξ ορισμού εκπαίδευση που διαβαθμίζεται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Είναι δηλαδή ταξική, λιγότερη και πιο υποβαθμισμένη γι' αυτούς που το πορτοφόλι τους δεν αντέχει, περισσότερη και πιο αναβαθμισμένη για όσους μπορούν να πληρώνουν όλο και παραπάνω.

Προχτές η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχετική έρευνα που δείχνει ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν κατά μέσο όρο περίπου τρεις με τέσσερις μισθούς το χρόνο σε «υπηρεσίες» εκπαίδευσης. Και πρόκειται για πολύ... συντηρητικό υπολογισμό, αφού στην ουσία περιλαμβάνει μόνο το κόστος εγγραφής και φοίτησης σε διάφορα εκπαιδευτήρια. Είναι φανερό ότι η εκπαίδευση όχι μόνο δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι και ακριβή! Μάλιστα, όσο μεγαλώνει η εκπαιδευτική βαθμίδα, τόσο μεγαλώνει και το κόστος. Αυτό σημαίνει ότι όσο μεγαλώνει η εκπαιδευτική βαθμίδα, αυξάνονται και οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών. Πρόσφατες έρευνες, που είχε παρουσιάσει ο «Ρ», έδειχναν ότι το κόστος σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση, για την τετραετία ή πενταετία μέχρι το πτυχίο, μπορεί να φτάσει και τα 40.000 ή 50.000 ευρώ!

Η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα είναι: Παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, δηλαδή μεγιστοποίηση του - ήδη υψηλού σήμερα - εκπαιδευτικού κόστους για τους εργαζόμενους. Αναφέρονται στο σημερινό κόστος της εκπαίδευσης μόνο και μόνο για να πείσουν το λαό ότι «αξίζει» να πληρώνει περισσότερα προκειμένου να βελτιωθεί και η ποιότητα της Παιδείας. Πατώντας στο ιδεολόγημα του καπιταλισμού ότι «όσο ακριβότερο είναι κάτι τόσο και καλύτερο», ζυμώνουν την ιδέα της ακόμα ακριβότερης για τα λαϊκά στρώματα εκπαίδευσης. Η αφαίμαξη όμως των λαϊκών οικογενειών θα οδηγήσει μεγάλες μάζες των παιδιών του λαού σε σύγχρονη αμορφωσιά.

Δεν υπάρχουν περιθώρια ατομικής λύσης σ' αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχουν περιθώρια να σφίξει κανείς περισσότερο το ζωνάρι για να τα καταφέρει. Γι' αυτό και η απάντηση σύσσωμου του λαού σήμερα δεν μπορεί να είναι άλλη από την απαίτηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, χωρίς καμιά εξαίρεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ