ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται ο πολεμικός πυρετός

Φονικές ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο και συνέχιση πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

Η ανθρωπιστική τραγωδία κορυφώνεται. Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν να προμηθευτούν τρόφιμα από συσσίτιο

Associated Press

Η ανθρωπιστική τραγωδία κορυφώνεται. Παλαιστίνιοι στη Γάζα προσπαθούν να προμηθευτούν τρόφιμα από συσσίτιο
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Πολεμικό και διαρκώς κλιμακούμενο είναι, πλέον, το σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Ισραηλινά αεροσκάφη και πλοία πλήττουν κατά κύματα στόχους πολιτικούς και στρατιωτικούς στο νότιο και κεντρικό Λίβανο, αιματοκυλίζοντας κυρίως αμάχους. Η «Χεζμπολάχ» απάντησε με ρουκέτες τύπου «Κατιούσα» κατά περιοχών στο βόρειο Ισραήλ, ενώ αργά το βράδυ επλήγη και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, η Χάιφα. Χιλιάδες ξένοι πολίτες εγκαταλείπουν το Λίβανο, ενώ η Δαμασκός άνοιξε μεθοριακό της φυλάκιο στα λιβανικά σύνορα για να διευκολύνει την αποχώρηση των τουριστών και των ξένων εργατών από τη χώρα.

Μεταξύ των τουλάχιστον 100 στόχων, που ο ισραηλινός στρατός διατείνεται ότι έχει πλήξει εντός Λιβάνου, συμπεριλαμβάνονται οδικές αρτηρίες, γέφυρες, το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού (που δέχτηκε δεύτερη επίθεση αργά το βράδυ), αναμεταδότης του καναλιού «αλ Μανάρ» της «Χεζμπολάχ», δύο αεροπορικές βάσεις του λιβανικού στρατού στην κοιλάδα Μπεκάα, καθώς και πιθανολογούμενες θέσεις της «Χεζμπολάχ» στον ευρύτερο νότιο Λίβανο. Μέχρι το βράδυ, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 52 Λιβανέζοι, εκ των οποίων μόνον ο ένας ήταν μαχητής της «Χεζμπολάχ». Αντίθετα, μεταξύ των νεκρών και των περισσοτέρων των 103 τραυματιών συγκαταλέγονται πολλά παιδιά, καθώς ξεκληρίστηκαν τουλάχιστον δύο πολυμελείς οικογένειες, των οποίων επλήγησαν τα σπίτια τους.

Το μικρό κοριτσάκι θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στο Λίβανο

Associated Press

Το μικρό κοριτσάκι θύμα της ισραηλινής βαρβαρότητας στο Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός, από τα ξημερώματα, είχε αποκλείσει από αέρος και εδάφους το Λίβανο, ενώ η ηγεσία του έχει απειλήσει με πλήγματα οποιασδήποτε θέσης ή γραφείου της «Χεζμπολάχ», οπουδήποτε και αν βρίσκεται, ακόμη και εντός κατοικημένης περιοχής. Μάλιστα, αργά το βράδυ, ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε λιβανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Βηρυτού, καλώντας τους πολίτες να μην πλησιάζουν γραφεία της σιιτικής οργάνωσης.

Συνεχίζεται και το μακελειό στη Γάζα

Οπως τόνιζαν Ισραηλινοί αξιωματικοί, αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, στόχος της ισραηλινής επιχείρησης είναι «να απομακρυνθεί οριστικά από τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα η "Χεζμπολάχ", να αποφευχθεί η τυχόν μεταφορά των 2 Ισραηλινών στρατιωτών κάπου άλλου εκτός του νοτίου Λιβάνου». Προειδοποίησαν, επίσης, ότι πιθανότατα θα διαρκέσει επί πολύ καιρό, όπως άλλωστε έχει ειπωθεί και για την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, χθες, τραυματίστηκαν 10 Παλαιστίνιοι από αεροπορική επιδρομή στο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η «Χεζμπολάχ», από την άλλη, απάντησε με μπαράζ ρουκετών «Κατιούσα» κατά του βορείου Ισραήλ. Επλήγησαν οι πόλεις Ναχαρίγια και Σαφέντ, όπου σκοτώθηκαν 2 Ισραηλινοί πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 12. Οταν, αργά το βράδυ, επλήγη και το λιμάνι της Χάιφα (αν και η «Χεζμπολάχ» αρνείται ότι πραγματοποίησε τέτοια επίθεση), οι ισραηλινές αρχές κάλεσαν και τους εκεί κατοίκους, όπως και ολόκληρου του βορείου Ισραήλ, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή να χρησιμοποιήσουν τα καταφύγια.

Απειλές κατά πάντων και συνένοχοι

Συρία και Ιράν κατηγόρησαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι ότι είναι «οι εγκέφαλοι των επιχειρήσεων της "Χεζμπολάχ"», λόγω της υποστήριξης που της παρέχουν. Αυτό τόνιζαν εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, με τον πρώτο, μάλιστα, να λέει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια μεταφοράς των 2 ομήρων από το Λίβανο στο Ιράν», πληροφορία που διέψευσε κατηγορηματικά η Τεχεράνη.

Η λιβανική ηγεσία ζήτησε από τον ΟΗΕ να παρέμβει άμεσα και να επιβάλει συνολική κατάπαυση του πυρός, ενώ οι αραβικές ηγεσίες καταδίκασαν τις ισραηλινές επιθέσεις, επέρριψαν τις ευθύνες στην κατοχή, αλλά πήραν αποστάσεις από τις ενέργειες της «Χεζμπολάχ». Ο Αραβικός Σύνδεσμος συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα, το Σάββατο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει το θέμα, με τη μορφή του κατεπείγοντος, μαζί με το ζήτημα της ισραηλινής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, για την οποία, χθες, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι «πλέον βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού από ανθρωπιστικής άποψης». Οι ΗΠΑ μπλόκαραν ψήφισμα καταδίκης της ισραηλινής επέμβασης στη Γάζα, που έφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Κατάρ, με την αρνητική ψήφο τους, που ισοδυναμεί με βέτο. Διπλωματική κινητικότητα επικρατεί στον αραβικό κόσμο, με τον Ιορδανό βασιλιά να μεταβαίνει στην Αίγυπτο, και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ στη Δαμασκό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπεράσπισε το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ και «πέταξε το γάντι» στη Συρία, «γιατί πρέπει να λογοδοτήσει και να αποδείξει, τώρα, αν πραγματικά επιθυμεί την ειρήνη». Η ΕΕ, όπως και ξεχωριστές κυβερνήσεις, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» τη βία που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός και εξέφρασε βαθιά ανησυχία, καταδικάζοντας τον αποκλεισμό του Λιβάνου. Ο Κόφι Ανάν καταδίκασε όλες τις πράξεις με θύματα πολίτες και αποστέλλει υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία στην περιοχή.

Τη «διαφορά» από την τακτική ισοσκελισμού ευθυνών, μέχρι χθες τουλάχιστον, είχαν κάνει με τις δηλώσεις τους το Παρίσι και η Μόσχα που επέκριναν δριμύτατα το Ισραήλ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων και τονίζοντας ότι θα υποστηρίξουν το λιβανικό αίτημα για παρέμβαση του ΟΗΕ.

Προκλητικά υπέρ του «δικαιώματος επιβολής του ισχυρού»

Εκτακτη συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα, Ραμ Αβιράμ

Τη θέση του θύματος που επικαλείται του δικαιώματος της αυτοάμυνας απέναντι «στην αναίτια τρομοκρατική βία» επέλεξε, όπως συνήθως, να υιοθετήσει η ισραηλινή διπλωματία. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα του Ισραηλινού πρέσβη, στην Ελλάδα, Ραμ Αβιράμ.

Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου αναρωτήθηκε πολλάκις «πώς αλλιώς θα μπορούσε να αντιδράσει η ισραηλινή κυβέρνηση, όταν έχει αποχωρήσει από το Νότιο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δέχεται διαρκώς επιθέσεις με τελευταίο επεισόδιο τις απαγωγές και το θάνατο στρατιωτών της μέσα στο ισραηλινό έδαφος;». Και όλα αυτά «παρά το γεγονός ότι ο Εχούντ Ολμέρτ εκλέχτηκε με ξεκάθαρη πρόθεση να αποχωρήσει μερικώς από τη Δυτική Οχθη, αλλά ακόμη και να διαπραγματευτεί όλες τις υπόλοιπες περιοχές. Αρα, κατέληξε, οι δικαιολογίες περί αντίδρασης στην κατοχή είναι αβάσιμες».

Ο Ρ. Αβιράμ, δηλαδή, αποσιώπησε πλήρως το γεγονός ότι, με βάση την απόφαση 242 του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από το σύνολο των κατεχομένων αραβικών περιοχών (αγροκτήματα Σεμπάα - Λίβανος, υψώματα Γκολάν - Συρία, Δυτική Οχθη, ανατολική Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνη), διαλύοντας και όλους τους εποικισμούς, άνευ όρων. Επίσης, απέφυγε να αναφερθεί στο ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί, μετά την αποχώρηση, σε κλειστή φυλακή, ελεγχόμενη πανταχόθεν από τον ισραηλινό στρατό. Ούτε, φυσικά, αναφέρθηκε στις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της ισραηλινής ηγεσίας στα εσωτερικά Λιβανέζων - Παλαιστινίων, των οποίων τις εκλεγμένες ηγεσίες αμφισβητεί.

«Ισραηλινή οπτική» για αποφάσεις ΟΗΕ και αιχμαλώτους

Επίσης, εμφανίστηκε διπλωματικά κυνικός, απαντώντας σε ερώτηση γιατί «Ισραηλινοί στρατιώτες θεωρούνται απαχθέντες, ενώ περί τις 10.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων γυναικόπαιδα και πολλοί μόνο υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, δηλαδή χωρίς απαγγελία κατηγορίας, θεωρούνται νόμιμοι κρατούμενοι...»: «Δεν είναι αιχμάλωτοι πολέμου (προφανώς επειδή έτσι το θέλει η ισραηλινή ηγεσία) και πολλοί λίγοι κρατούνται χωρίς καταγγελία», όπως επίσης προφανώς θέλει να λέει η ισραηλινή πλευρά.

Στο γιατί «το διεθνές δίκαιο και όλα τα συναφή υπάρχουν για την ισραηλινή ηγεσία μόνο σε όσα σημεία τη συμφέρει, ενώ, π.χ., εδώ και δεκαετίες αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη», ο Ισραηλινός πρέσβης προχώρησε σε απροκάλυπτη έκφραση της ιμπεριαλιστικής οπτικής του διεθνούς δικαίου, δηλαδή της επιβολής του δικαίου του ισχυρού και των δύο μέτρων και δύο σταθμών. «Κατά τη δική μας άποψη, εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ» είπε λακωνικά...

Προσεκτικός με «διασυνδέσεις», προκλητικός για αμάχους

Ο Ισραηλινός πρέσβης επανέλαβε τη θέση Ολμέρτ ότι «η ενέργεια της Χεζμπολλάχ αποτελεί κήρυξη πολέμου από τη λιβανική κυβέρνηση προς το κράτος του Ισραήλ, καθώς η Χεζμπολλάχ συμμετέχει με 2 υπουργούς στην κυβέρνηση της Βηρυτού...». Αν και δέχτηκε σχετικές ερωτήσεις, ο Ρ. Αβιράμ εμφανίστηκε «προσεκτικός» όσον αφορά τη σύνδεση μεταξύ «Χαμάς» - «Χεζμπολλάχ», Ιράν και Συρίας, που ορισμένα ΜΜΕ επιχειρούν. Δήλωσε ότι οι ιδεολογικές τους συνδέσεις είναι εμφανείς, αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, «εκτός του γεγονότος ότι το Ιράν προμηθεύει με όπλα τη Χεζμπολλάχ και ότι ο ηγέτης της Χαμάς βρίσκεται στη Δαμασκό, δεν μπορεί κανείς να πει ότι Ιράν και Συρία γνώριζαν εκ των προτέρων ή έδωσαν την έγκρισή τους εκ των υστέρων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις».

Ο Ισραηλινός πρέσβης υπεραμύνθηκε προκλητικά της τακτικής του ισραηλινού στρατού, καθώς «γίνεται πάντα μεγάλη προσπάθεια να μην πλήττονται άμαχοι και όποτε συμβαίνει αυτό ευθύνονται οι ίδιοι οι τρομοκράτες, που τους χρησιμοποιούν για ανθρώπινες ασπίδες» και επέμεινε ότι «γίνονται τα πάντα για μην υποφέρουν οι άμαχοι»!! Αυτά τη στιγμή που ακόμη και ισραηλινές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ μιλώντας για «εγκλήματα πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας».

ΕΕΔΥΕ
Ο αγώνας τους είναι και δικός μας!

Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη νέα τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ, αυτή τη φορά κατά του Λιβάνου κλιμακώνοντας έτσι την ένταση στη Μέση Ανατολή. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η τρομοκρατία της ισραηλινής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστών έχει στόχο να χτυπήσει κάθε μορφή αντίστασης και να οδηγήσει σε υποδούλωση τους λαούς της περιοχής.

Ο ισραηλινός στρατός δρα υπό καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας, με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θέλουν να επιβάλλουν τις δικές τους "λύσεις" στην περιοχή.

Το αίμα κοκκινίζει τους δρόμους στις γειτονιές της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και το τραγικό είναι ότι πρόκειται για αίμα μικρών παιδιών και αμάχων».

Η ΕΕΔΥΕ στηλιτεύει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «προκαλεί τα αισθήματα του ελληνικού λαού με το να τηρεί απόλυτη σιγή γι' αυτές τις δραματικές εξελίξεις, αποδεχόμενη τη συνενοχή της και την πλήρη υποταγή της στα κελεύσματα των Αμερικανών και της ΕΕ».

Τέλος η ΕΕΔΥΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους αγωνιζόμενους λαούς της Μέσης Ανατολής (Παλαιστίνη, Λίβανος) και καλεί τον ελληνικό λαό να βρίσκεται σε αγωνιστική επιφυλακή κατά της επέκτασης των πολεμικών τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στην περιοχή, γιατί όπως αναφέρει: «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας»!

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για το έγκλημα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες μετά τη συνάντησή της με το Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική, την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή:

«Σήμερα μίλησε ο Μπους. Σήμερα μίλησε η αφρόκρεμα των εγκληματιών του ιμπεριαλισμού. Εμείς περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση και από το ΠΑΣΟΚ να πάρουν θέση και να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τη δολοφονική επιδρομή, τόσο στην Παλαιστίνη, όσο και στο Λίβανο και ενδεχομένως για να μην εξελιχθεί αυτή και σε μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του λαού της Συρίας. Αυτή να είναι η θέση τους. Αν δεν το κάνουν, πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να τους δώσει μαθήματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ