ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομιμοποιούν τις καταπατήσεις δημόσιων εκτάσεων

Μεγαλοκαταπατητές και άλλοι επιτήδειοι οι ευνοημένοι από το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ΝΔ

Eurokinissi

Στη νομιμοποίηση των καταπατημένων εκτάσεων δημόσιας γης προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, με σχετικό νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα για «δημόσια διαβούλευση». Πρόκειται μόνο για το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου, ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει σαφώς, πως οι προτεινόμενες - με το νομοσχέδιο - ρυθμίσεις, δεν έχουν γίνει με «κοινωνικά» αλλά με καθαρά ταξικά κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο και μετά τα «καταπατημένα» ακολουθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, το νομοσχέδιο που «ροκανίζει» ακόμη περισσότερο τους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας. Σειρά παίρνει η «αξιοποίηση» μεγάλων ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και τα οποία μεταβιβάζονται με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης σε καραδοκούντες «επενδυτές».

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «ρυθμίσεις κατεχόμενων ακινήτων και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έχει εφαρμογή τόσο σε ακίνητα εντός σχεδίου πόλης όσο και σε αγροτεμάχια. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζει τα καταπατημένα οικόπεδα του δημοσίου (εντός και εκτός σχεδίου) σε περισσότερα από 70.000, τα οποία καλύπτουν συνολική έκταση πάνω από 3 εκατομμύρια στρέμματα. Με δεδομένο ότι το νομοθέτημα διακρίνεται από την έλλειψη κάθε κοινωνικού κριτηρίου, είναι φανερό πως οι μόνοι - και κυρίως οι μεγάλοι - ευνοημένοι από την ψήφισή του, θα είναι οι μεγαλοκαταπατητές - σε πάμπολλες περιπτώσεις οι κληρονόμοι τους - στους οποίους χαρίζονται τεράστια φιλέτα δημόσιας γης.

Ποιους αφορά

Από τις σχετικές διατάξεις προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • «Διευκολύνει» όλους όσοι καταπάτησαν δημόσια γη μέχρι και τις 31/12/1983. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δίνει το «καλό παράδειγμα» και στους επόμενους και μελλοντικούς καταπατητές που έχουν κάθε λόγο να περιμένουν ανάλογες χαριστικές ρυθμίσεις. Η σχετική διάταξη αναφέρει πως ο νόμος έχει εφαρμογή σε ακίνητα που κατέχονται «χωρίς διακοπή τουλάχιστον για 20 έτη που έχουν συμπληρωθεί στις 31/12/2003».
  • Το τίμημα της «νομιμοποίησης» ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία. Στις περιοχές που δεν υπάρχει σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού υπολογίζεται η εμπορική τιμή μειωμένη σε ποσοστό 20%
  • Στη συνέχεια δίνονται γενναίες εκπτώσεις. Η αντικειμενική τιμή μέχρι τα πρώτα 50.000 ευρώ «μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από την 31/12/2003». Για παράδειγμα όσοι καταπάτησαν δημόσια γη πριν από 20 χρόνια «επιβραβεύονται» με έκπτωση 5% πάνω στην εφαρμοζόμενη αντικειμενική τιμή. Στο επόμενο κλιμάκιο (πάνω από 50.000 ευρώ) δε δίνεται έκπτωση
  • Η εξαγοραζόμενη έκταση στα ακίνητα αστικών περιοχών είναι ίση με το ελάχιστο εμβαδόν του «αρτίου οικοπέδου» που προβλέπεται στο σχέδιο πόλης και για τα αγροτεμάχια στα 40 στρέμματα. Το επιπλέον τετραγωνικά «εξαγοράζονται» με την αντικειμενική τιμή προσαυξημένη σε ποσοστό 25%
  • Οι συνιδιοκτήτες καταπατημένης γης που δε θα υποβάλουν σχετική αίτηση, χάνουν τα «δικαιώματά» τους καθώς αυτά «εκποιούνται στους λοιπούς κατόχους που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση»!
  • Το ποσό πληρώνεται σε 6 μηνιαίες δόσεις αλλά σε περίπτωση που υπάρξει «καθυστέρηση καταβολής δυο συνεχόμενων δόσεων συνεπάγεται την αυτοδίκαια ανάκληση της παραχώρησης και την επάνοδο του ακινήτου στο Δημόσιο»!
  • Στα χαρτιά εξαιρούνται ακίνητα που βρίσκονται σε αρχαιολογικούς χώρους, σε δάση και αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιοχές «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Η εν λόγω διάταξη είναι στάχτη στα μάτια. Με βάση τη νομοθεσία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την τροποποίηση του Συντάγματος, η πόρτα έχει ανοίξει διάπλατα για αποχαρακτηρισμούς σε όφελος των μεγαλοκαταπατητών.
Δραστηριότητες της ΚΝΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και το πρόγραμμά τους για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο Πέμπτη:

  • Στο Μενίδι, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία (Αγίου Βλασίου), με θέμα: «Η ζωή του νέου εργάτη, Ελληνα και μετανάστη».
  • Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., έξω από την «ROMMA πίτσα», με θέμα: «Ζωή - "πακέτο" ή ζωή με δικαιώματα;».

Παρασκευή 21 Ιούλη:

  • Στην Ελευσίνα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων, με θέμα: «Βγάλε κόκκινη κάρτα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝοδοιπόρους», συζήτηση, θεατρικό σκετς και συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο.
  • Στο Καινούργιο Αγρινίου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα: «Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα», θα μιλήσει ο Ραμόπουλος Βαγγέλης, μέλος του ΝΣ Αιτωλοκαρνανίας της ΚΝΕ.

Σάββατο 22 Ιούλη:

  • Στη Γεράνια Ελασσόνας, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Μαζικός λαϊκός αθλητισμός. Υποδομές άθλησης και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κυριακή 23 Ιούλη:

  • Στη Ραφήνα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία, με θέμα: «Νεολαία και εργασιακές σχέσεις».
  • Στην Καρδαμύλη, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με θέμα: «60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ», θα μιλήσει ο Γιάννης Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΟ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.
Συσκέψεις

Σύσκεψη ετεροδημοτών φοιτητών και σπουδαστών για τις ερχόμενες τοπικές εκλογές συγκαλεί η ΝΟ Καρδίτσας της ΚΝΕ, αύριο, στις 7 μ.μ. στη «Ραστώνη». Θα μιλήσουν ο Β. Μπούτας, υποψήφιος νομάρχης και ο Χρ. Τέγος, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας.

Σύσκεψη αποφοίτων μαθητών με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία, κριτήριο ψήφου στις ερχόμενες εκλογές» διοργανώνει η ΝΟ Λάρισας της ΚΝΕ, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στα γραφεία της (Πανός 9).

Επεκτείνεται η εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεσή του με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, εξέφρασε χτες το ΚΚΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σημειώνει:

«Με το σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις", που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ.

Μετά τις ΔΕΚΟ, τα τουριστικά ακίνητα, τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις εκχωρείται η δημόσια γη, εντός και εκτός σχεδίου πόλεως και σε τιμές μικρότερες όχι μόνο από τις εμπορικές, αλλά και από τις "αντικειμενικές αξίες", ενώ παράλληλα "απελευθερώνονται" εκτάσεις, εντείνεται η εμπορευματοποίηση. Στο όνομα της είσπραξης εσόδων υπολογίζεται ότι προωθείται η πώληση πάνω από 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης και χωρίς κοινωνικά κριτήρια που, όπως λένε, έβαζαν εμπόδια, ενώ συνεχίζεται η ομηρία για όσους έχουν οικοδομήσει, αφού νομιμοποιούνται τα οικόπεδα, όχι όμως και το οίκημα.

Οι αναφορές ότι δεν μπορούν να εξαγοραστούν ακίνητα που βρίσκονται σε χώρους φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, δάση ή δασικές εκτάσεις, είναι ψευδεπίγραφες, γιατί με την υπάρχουσα νομοθεσία και την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος, οι αποχαρακτηρισμοί των μεγαλοκαταπατητών, των κερδοσκόπων της γης, είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το ΚΚΕ καταδικάζει την εκχώρηση της δημόσιας γης και καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, να αναλάβουν δράση, να αντιπαλέψουν αυτή την πολιτική, να την ανατρέψουν.

Οσο συνεχίζεται η πολιτική της εξυπηρέτησης των καταπατητών της δημόσιας γης, η καταστροφή των δασών και η τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων θα αυξάνονται και η ζωή των εργαζομένων θα υποβαθμίζεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ