ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την ιμπεριαλιστική επίθεση του Ισραήλ κατά των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την γκανγκστερική πολεμική επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά των Παλαιστινίων και του Λιβάνου. Χαιρετίζει τον ηρωικό αγώνα του Παλαιστινιακού και του Λιβανέζικου λαού.

Οσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση του Ισραήλ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για το δικαίωμα του Ισραήλ στην «αυτοάμυνα» και άλλα ανάλογα, αποτελούν γκαιμπελικές προφάσεις και προσχήματα δικαιολόγησης ενός κατακτητικού πολέμου. Συγκάλυψη και δικαιολόγησή του αποτελεί και η τακτική των «ίσων αποστάσεων», που εξομοιώνει το θύμα με το θύτη. Ανοίγει την πόρτα για επέκταση του πολέμου κατά της Συρίας και του Ιράν.

Η ιμπεριαλιστική δολοφονική επίθεση του ισραηλινού κράτους κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, πέρα από τα επεκτατικά σχέδια του Ισραήλ για κυριαρχία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, εντάσσεται στο «σχέδιο Μπους» για τον δήθεν «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής». Αυτό το σχέδιο, που ήδη εφαρμόζεται και στο Ιράκ, αποτελεί ντοκουμέντο του ΝΑΤΟ, καθώς και της ΕΕ. Οπως δείχνουν τα αδιαφιλονίκητα γεγονότα, «εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής» σημαίνει άδικους πολέμους, μέτρα παραβίασης ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων, επιδίωξη ανατροπής μη αρεστών στις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κυβερνήσεων, με στόχο το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, το πλιάτσικο και τον έλεγχο στις πλουτοπαραγωγικές πηγές. Το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να έχει τη δική του πατρίδα βρίσκεται στην αγχόνη, ενώ χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες οι δυνάμεις που τον υπερασπίζουν. Το γεγονός ότι οι ιμπεριαλιστές δε θεωρούν νόμιμη την εκλεγμένη από τον Παλαιστινιακό λαό κυβέρνησή του, δείχνει και αυτό την υποκρισία τους περί δημοκρατίας.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα και της συμφωνίας «ειρήνης» του Οσλο, μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης, που το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, πλην του ΚΚΕ, έσπευσαν το 1993 και το 1995 να χαιρετίσουν και να θεωρήσουν ότι τα μακροχρόνια προβλήματα λύθηκαν.

Κοινός στόχος των ιμπεριαλιστών, που καλούν το Ισραήλ να ασκήσει «λιγότερη βία» (!), είναι η πλήρης υποταγή του Παλαιστινιακού λαού και της Λιβανέζικης λαϊκής αντίστασης.

Υποκριτική είναι και η τοποθέτηση του G8, που, ενώ τάχτηκε ουσιαστικά υπέρ του Ισραήλ, κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση» και σε «διάλογο των δύο πλευρών»! Επιβεβαιώνεται ότι οι ιμπεριαλιστικές χώρες, και τότε που εκδηλώνουν διαφωνίες μεταξύ τους, έγνοια και στόχο έχουν μόνο το μοίρασμα της λείας, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Η στάση της ΕΕ απέναντι στην ισραηλινή εισβολή είναι στην πραγματικότητα στάση υπέρ του Ισραήλ. Δείχνει και πάλι το αληθινό της πρόσωπο. Διάλογος ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στον αδικημένο δεν μπορεί να υπάρξει.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στις σημερινές συνθήκες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και βαρβαρότητας ενδιάμεσος, ουδέτερος, δρόμος δεν υπάρχει. Ή τοποθετείται κάθε κόμμα, κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη με το μέρος του Λιβανέζικου λαού και του λαού της Παλαιστίνης, ή εναντίον τους. Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι στάση ανοχής, άρα υποβοήθησης της ισραηλινής επιθετικότητας. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βοηθάει στη διαφυγή των Ελλήνων του Λιβάνου, δεν την ξεπλένει από την ενοχή της. Η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών ότι μια χώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα μόνη της αποτελεί ευθυγράμμιση της ελληνικής κυβέρνησης με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. Κάθε χώρα έχει υποχρέωση να κάνει εκείνο που πρέπει. Το θέμα είναι αν θέλει. Ας μην κρύβεται, λοιπόν, η κυβέρνηση πίσω από τους πολλούς.

Την ίδια θέση με αυτήν της κυβέρνησης τηρεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς». Οι δήθεν πρωτοβουλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ συνιστούν στάχτη στα μάτια του κόσμου, ενώ η τοποθέτησή του για «διάλογο» δείχνει ποιας πλευράς παίρνει το μέρος.

Πλήρης είναι η αδιαφορία της μεγάλης πλειοψηφίας των εκλεγμένων και υποψηφίων δημάρχων, νομαρχών και συμβούλων. Δεν καλούν το λαό σε κινητοποίηση, τη στιγμή που και οι ίδιοι έχουν χρέος ακόμα και να βρεθούν στην Παλαιστίνη και στο Λίβανο, για να συμπαρασταθούν.

Η σαφής, δίκαιη, φιλολαϊκή θέση είναι μόνο μία: Να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή επίθεση. Να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι κρατούμενοι από τις φυλακές του Ισραήλ. Να αποκτήσουν οι Παλαιστίνιοι τη δική τους χώρα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να εντείνουν τις προσπάθειες για μεγαλύτερη ανάπτυξη του κινήματος αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και κατά της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόσο στα θέματα της Μέσης Ανατολής, όσο και σε εκείνα που καθορίζουν τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο αγώνας είναι ενιαίος.

Καλεί, η αλληλεγγύη να εκφραστεί και στο ηθικό και στο υλικό πεδίο με οικονομική βοήθεια, με ιατρικό, φαρμακευτικό και άλλο ανθρωπιστικό υλικό. Με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Με αποστολές αντιπροσωπειών μαζικών φορέων και κομμάτων.

Ηδη το ΚΚΕ προωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Μαζική αντιπροσωπεία του αναχωρεί την Πέμπτη για την Παλαιστίνη. Εκφράζει την ετοιμότητά του για επίσκεψη στο Λίβανο. Προωθεί την κοινή δράση, με ψηφίσματα, επαφές και συναντήσεις, των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της περιοχής και ευρύτερα. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του μαζικού λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος. Πρωτοστατεί και διοργανώνει εκδηλώσεις αλληλεγγύης καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλεί τα μέλη και τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πλήρη ετοιμότητα και παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή.

ΑΘΗΝΑ 18/07/2006

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ