ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Δυσβάσταχτη η δαπάνη αποπληρωμής

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2006, δαπανήθηκαν 22,5 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια. Την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής - στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» - επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας

Την προσήλωση της κυβέρνησης στη συνέχιση της πολιτικής, που μαζί με τον υπερδανεισμό των λαϊκών νοικοκυριών συμβάλλει και στη διόγκωση δημόσιου χρέους και αναπαράγει και τα μεγάλα αδιέξοδα της οικονομίας και των εργαζομένων, επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας. Μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών, ο Γ. Αλογοσκούφης, υπεραμύνθηκε της υπερφορολόγησης των λαϊκών τάξεων και της υποχρηματοδότηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα - δυο βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η «ομαλή» εκτέλεση και του φετινού προϋπολογισμού - με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Συνέπεια αυτής της πολιτικής, οι τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοδανειστές του δημοσίου συνεχίζουν να ξεκοκαλίζουν τεράστια ποσά για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο α' εξάμηνο του 2006 τα ποσά που πλήρωσε το δημόσιο για χρεολύσια έφτασαν σε 15,5 δισ. ευρώ και οι δαπάνες για τόκους σε 7 δισ. ευρώ. Αθροιστικά δηλαδή, το κονδύλι για την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων διαμορφώθηκε σε 22,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο α' εξάμηνο του 2006 οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού (τα κάθε είδους έξοδα πλην τοκοχρεολυσίων) διαμορφώθηκαν σε 19,3 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή χαμηλότερα από τα ποσά που απέσπασαν οι μεγαλοδανειστές του δημοσίου.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, και η οποία στο τελευταίο διάστημα προπαγανδίζει τα επιτεύγματά της σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Με την ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, ο υπουργός υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των μεγαλοεξαγωγέων, κάνοντας λόγο για «θετική πορεία των εξαγωγών το προηγούμενο διάστημα», για να προσθέσει με νόημα πως η εξέλιξη αυτή «δε σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό».

Σύμφωνα με τον υπουργό ο ρυθμός «ανάπτυξης» της οικονομίας «προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από την αύξηση των δημοσίων δαπανών, όπως γινόταν στο παρελθόν». Στην πραγματικότητα όμως, η πολύπλευρη κρατική ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, μέσω επιδοτήσεων από «αναπτυξιακούς» και άλλους νόμους, είναι αυτή που έρχεται να ενισχύσει την «επιχειρηματικότητα». Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται τα προγράμματα ενίσχυσης των μεγαλοεξαγωγέων, της καμπάνιας και της διαφημιστικής προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, με κρατικό χρήμα.

Για παράδειγμα, το Γενάρη του 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε ότι το κόστος της διαφημιστικής προβολής του ελαιόλαδου στο εξωτερικό που θα πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα φτάσει σε 3 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνιστά κρατική επιδότηση προς τους μεγαλοβιομηχάνους του κλάδου. Η κυβέρνηση της ΝΔ με παλαιότερη απόφαση ρύθμισε και την ταχεία - με συνοπτική διαδικασία- επιστροφή του ΦΠΑ στους μεγαλοεξαγωγείς και αυτό παρά τη διαπιστωμένη φοροκλοπή που κάνουν μέσω εικονικών εξαγωγών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Με «πυξίδα» την αγορά

Η πρώτη συνεδρίαση χτες του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, του νέου οργάνου που σύστησε πρόσφατα η κυβέρνηση, έδωσε την ευκαιρία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να επαναλάβει πόσα σημαντικά πράγματα έκανε για την ενέργεια, όπως την «απελευθέρωση» των αγορών, η οποία συνεπάγεται παράδοση άνευ όρων στους ιδιώτες αυτού του σημαντικού αγαθού. Χτες, εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ν. Στεφάνου προϊδέαζε για νέο χαράτσι, μιλώντας στο ραδιόφωνο για ενίσχυση της κλιμακωτής χρέωσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ενα μέτρο που υποτίθεται ότι περιορίζει το κόστος για τις «χαμηλές» καταναλώσεις, αλλά ουσιαστικά επιδιώκει να παραπλανήσει τους καταναλωτές και να διευκολύνει σημαντικές αυξήσεις μέσα από τη σύνθετη και διαφορετικών ταχυτήτων χρέωση.

Το συμβουλευτικό όργανο θα αναλάβει να προτείνει στην κυβέρνηση την ενεργειακή στρατηγική της χώρας για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Τα κριτήρια όμως για να το πράξει αυτό είναι αυστηρά προσδιορισμένα και εξαιρετικά περιορισμένα, όπως τα έθεσε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Η ενίσχυση της «απελευθέρωσης» της ενεργειακής αγοράς, η υποβοήθηση της επιχείρησης να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό δίαυλο, η επιτάχυνση της υλοποίησης των ιδιωτικών ενεργειακών επενδύσεων, είναι ορισμένα από αυτά.

Την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας αυξάνονται, η εξάρτηση από το πετρέλαιο παραμένει και το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται στα όριά του, αναμένοντας τους «σωτήρες» ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο για την ενεργειακή εικόνα της χώρας μεταξύ 1995 και 2004: Η Ακαθάριστη Εγχώρια Κατανάλωση Ενέργειας αυξήθηκε κατά 27% στους 31 εκατ. ΤΙΠ (τόνους ισοδύναμους πετρελαίου). Τα στερεά καύσιμα (λιγνίτης και άνθρακας) συμμετέχουν σ' αυτό κατά 30% από 36% το 1995. Το πετρέλαιο κατά 57% από 58%. Το φυσικό αέριο κατά 7,3% και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κατά σχεδόν 5%.

Παράταση προθεσμίας

Παράταση στην προθεσμία για την υποβολή των «εξαμηνιών αναλυτικών καταστάσεων με τις πωλήσεις πετρελαίου» από τους πρατηριούχους, έδωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζας. Μετά και από σχετικό διάβημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι η σχετική προθεσμία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων μεταφέρεται για τις 31 Οκτώβρη, αντί της 20ής Ιούλη.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το ωράριο

Η διεύθυνση της ΚΑΘ ΑΕ προσπαθεί να επιβάλλει ...με εξώδικο το εξοντωτικό ωράριο, στο οποίο αντιδρούν οι 367 έμποροι της λαχαναγοράς

Οξύνεται η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη διεύθυνση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ) ΑΕ και του Συνδέσμου Εμπόρων, με αφορμή το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Ερωτήματα προκαλεί η επιμονή της ΚΑΘ ΑΕ να επιβάλει με κάθε τρόπο - στέλνει εξώδικα και απειλεί με εξώσεις - ένα ωράριο εξοντωτικό για τους εμπόρους και τους εργαζόμενους στο χώρο. Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι στόχος είναι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου που θα ανοίξει το δρόμο για την εξόντωση των μικρών και μεσαίων εμπόρων που εξακολουθούν να παραμένουν στην Κεντρική Λαχαναγορά και ο έλεγχος της αγοράς από λίγους μεγαλεμπόρους.

Οι 367 έμποροι της κεντρικής Λαχαναγοράς, μέσα από τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν τον Απρίλη αποφάσισαν να λειτουργούν τα καταστήματά τους Κυριακή, Τρίτη Τετάρτη και Πέμπτη από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ., Παρασκευή από τις 4.30 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και Δευτέρα 4.30 π.μ. με 10 π.μ. και 5 μ.μ. με 10 μ.μ.

Η ΚΑΘ ΑΕ απαίτησε, επιπλέον, λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το βράδυ της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνεχόμενη (11ωρη) λειτουργία από τις 5 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης και στη συνέχεια άλλες 5 ώρες δουλιά το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Οι έμποροι συνέχισαν να εφαρμόζουν το ωράριο που αποφάσισαν στη Γενική τους Συνέλευση και προχτές η διοίκηση της ΚΑΘ ΑΕ έστειλε εξώδικο στο ΔΣ του Συνδέσμου Εμπόρων, με το οποίο απειλεί πως αν δεν εφαρμόσουν το ωράριο που θέλει να επιβάλει, θα προχωρήσει σε εξώσεις και θα επαναφέρει το προηγούμενο ωράριο που όπως αποδείχτηκε δεν εξυπηρετούσε ούτε τους εμπόρους ούτε τους αγοραστές.

Στη Λαχαναγορά απασχολούνται και περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Οπως αναφέρουν οι έμποροι, ούτε οι ίδιοι ούτε και οι εργαζόμενοι μπορούν να αντέξουν τόσες ώρες δουλιάς, ενώ σημειώνουν πως και τα οικονομικά τους δεν είναι αρκετά για να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ