ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγάλη η διεθνής συμμετοχή στο Συνέδριο του ΚΚ

Πλούσιο το πρόγραμμα της ελληνικής αντιπροσωπείας - Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης στο Καράκας

ΚΑΡΑΚΑΣ (του απεσταλμένου μας Δημήτρη ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).-

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ, βρίσκεται από την Τρίτη το βράδυ στο Καράκας της Βενεζουέλας για να πάρει μέρος στο διεθνές σεμινάριο που διοργάνωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας με θέμα «Ο επιστημονικός σοσιαλισμός στον 21ο αιώνα» και στη συνέχεια να παρακολουθήσει το Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας. Παρέμβαση στο σεμινάριο - που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη - έκανε ο Δ. Γόντικας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εποχή μετάβασης από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και ολόκληρη η παρέμβασή του θα δημοσιευτεί την Κυριακή 23/07/2006.

Στο σεμινάριο και στο Συνέδριο του ΚΚ Βενεζουέλας συμμετέχουν αντιπροσωπείες από κόμματα της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Από την αμερικανική ήπειρο συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το ΚΚ ΗΠΑ, το ΚΚ Καναδά, το ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ, το ΚΚ Δομινικανής Δημοκρατίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση Πόρτο Ρίκο, η Επαναστατική Δύναμη Δομινικανής Δημοκρατίας, το ΚΚ Κολομβίας, το ΚΚ Εκουαδόρ, το ΚΚ Βολιβίας, το ΚΚ Βραζιλίας, το ΚΚ Ουρουγουάης, το ΚΚ Παραγουάης, το ΚΚ Χιλής, το ΚΚ Αργεντινής, το Λαϊκό Προοδευτικό Κόμμα Γουιάνας, το ΚΚ Κούβας. Από την Ευρώπη συμμετείχαν οι αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ, το Πορτογαλικό ΚΚ, το ΚΚ Ισπανίας, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το ΚΚ Τουρκίας, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας), το ΚΚ Ελβετίας, το ΚΚ Ιρλανδίας, το ΚΚ Καταλωνίας, το Γερμανικό ΚΚ, το ΚΚ Βρετανίας, το Κόμμα Εργατών Βελγίου, ενώ από την Ασία και τη Μέση Ανατολή το ΚΚ Συρίας, το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, το ΚΚ Ιαπωνίας και το ΚΚ Αυστραλίας.

Στο σεμινάριο εκφράστηκε από όλους τους εκπροσώπους η αμέριστη αλληλεγγύη στη Μπολιβαριανή Διαδικασία στη Βενεζουέλα και υποσχέθηκαν ότι αυτή η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί ενάντια στις απειλές που δέχεται σήμερα η Βενεζουέλα από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία και τις αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή του λαού της Βενεζουέλας η διαδικασία αυτή, που προσφέρει καινούριες εμπειρίες για την πάλη των λαών της Λατινικής Αμερικής, όσο και των λαών όλου του κόσμου.

Ολες οι διεθνείς αντιπροσωπείες συμμετείχαν χτες Πέμπτη, το μεσημέρι, σε μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καράκας ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, η οποία οργανώθηκε από κοινότητες των Παλαιστινίων και Λιβανέζων στο Καράκας, όπου συμμετείχε και το ΚΚ Βενεζουέλας.

Η μεγάλη διαδήλωση των χιλιάδων ανθρώπων κατέληξε στην ισραηλινή πρεσβεία όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη βάρβαρη πολιτική του Ισραήλ που τη στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κυριάρχησαν συνθήματα ότι οι λαοί ενωμένοι μπορούν να νικήσουν τον ιμπεριαλισμό. Η διαδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εναρκτήρια εκδήλωση του 12ου Συνεδρίου του ΚΚ Βενεζουέλας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε ήδη αρκετές διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους των εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων που συμμετέχουν και θα πάρει μέρος και στις εργασίες του Συνεδρίου που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιούλη.

Στο Συνέδριο αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί, ενώ θα εκφραστεί για άλλη μια φορά και η διεθνιστική αλληλεγγύη των εκπροσώπων των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Στο Συνέδριο θα υπάρξει χαιρετισμός του ΚΚΕ και θα παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος της μπολιβαριανής κυβέρνησης Χοσέ Ράνχελ.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΟΗΕ
«Οχι » στη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ιράν προτίθεται να παράγει πυρηνικό καύσιμο εντός της χώρας γιατί έχει σχεδιάσει παραγωγή 20.000 MW πυρηνικής ενέργειας για την επόμενη 20ετία». Αυτό αναφέρεται ρητώς σε γραπτή δήλωση του επικεφαλής διαπραγματευτή της Τεχεράνης για το πυρηνικό του πρόγραμμα και εκπροσώπου του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας Αλί Λαριτζάνι.

Στη δήλωσή του, εκτός από την έμμεση ξεκάθαρη αναφορά στην πρόθεση του Ιράν να μη διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου (γιατί μόνο διά μέσου αυτής θα μπορεί να παραχθεί πυρηνικό καύσιμο), ο Λαριτζάνι συμπληρώνει ότι η χώρα του «θέλει τις διαπραγματεύσεις με τη Δύση και εξετάζει το πακέτο προτάσεων που της έχει παρουσιαστεί με σοβαρότητα». Κατηγορεί, επίσης, τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν διαρκώς να «θέσουν εμπόδια στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης».

Τέλος, στη δήλωση, που μεταδόθηκε από τα ιρανικά ΜΜΕ, καθίσταται σαφές ότι «σε περίπτωση που επιλεγεί η οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από το διάλογο, και αν δε γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ιρανικού λαού στην παραγωγή ενέργειας και επικρατήσει η τακτική των απειλών, τότε η Τεχεράνη θα αναθεωρήσει τις πυρηνικές της πολιτικές». Αν και ο Λαριτζάνι δε διευκρινίζει τι ακριβώς εννοεί με την «αλλαγή της πολιτικής», εκτιμάται ότι υπονοεί όσα η Τεχεράνη έχει και στο παρελθόν αναφέρει, δηλαδή διακοπή των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωνε ότι η «Μόσχα είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια απόφαση του ΟΗΕ που θα ενισχύει τις θέσεις της ΔΕΑΕ, θα δίνει, δηλαδή, συγκεκριμένη διορία στην Τεχεράνη να απαντήσει στις προτάσεις που της έχουν γίνει». Ο Λαβρόφ, πάντως, απέφυγε επισταμένα να αποσαφηνίσει αν η χώρα του θα υποστηρίξει ένα ενδεχόμενο ψήφισμα που θα προβλέπει και κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση Σιστάνι για τερματισμό της βίας μεταξύ σιιτών - σουνιτών

Από τις διαμαρτυρίες των Ιρακινών ενάντια στην εισβολή στο Λίβανο

Associated Press

Από τις διαμαρτυρίες των Ιρακινών ενάντια στην εισβολή στο Λίβανο
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκκληση προς όλες τις πλευρές απηύθυνε, χθες, ο ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, να σταματήσει η ενδο-κοινοτική βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών. Ο Σιστάνι προειδοποίησε ότι η χώρα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε ολοκληρωτικό εμφύλιο και αυτή είναι μια εξέλιξη «που θα συμφέρει μόνο τις κατοχικές δυνάμεις, οι οποίες θα παρατείνουν την παρουσία τους στη χώρα».

Παρά το γεγονός ότι ο Σιστάνι έχει κύρος στη σιιτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού, το κατά πόσο θα καταφέρει να επιβραδύνει, έστω, τις διαρκώς κλιμακούμενες επιθέσεις και αντεπιθέσεις ενδοκοινοτικής βίας είναι προς αμφισβήτηση. Ηδη, σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί των τελευταίων μηνών από τέτοιου είδους επιθέσεις, ενώ υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί ο καθημερινός αριθμός των επιθέσεων κατά σουνιτών ή σιιτών.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, και το υπουργείο Μετανάστευσης, τους τελευταίους 5 μήνες, περισσότεροι από 160.000 Ιρακινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ενδοκοινοτικής βίας. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι αποφάσισε την απόλυση ή δυσμενή μετάθεση αδιευκρίνιστου αριθμού αξιωματικών της ιρακινής αστυνομίας, λόγω της «αδυναμίας τους να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις πολύνεκρες επιθέσεις κατά σιιτών πολιτών των τελευταίων 24ώρων».

Οι επιθέσεις, πάντως, συνεχίστηκαν και χθες. Στο Μπαϊτζί 12 πολίτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, χωρίς κάποιον εμφανή στόχο πέραν των αμάχων. Σε ανάλογη επίθεση στο Κιρκούκ σκοτώθηκε 1 Ιρακινός και τραυματίστηκαν 7, ενώ επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ακόμη Αμερικανού στρατιώτη «σε επιχειρήσεις» στην επαρχία Ανμπάρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ