ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καταδικάζουν στην ανέχεια τους χιλιάδες άνεργους

Απέρριψαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την ουσιαστική στήριξη και προστασία όσων η πολιτική τούς πετάει εκτός παραγωγής

Motion Team

Πολιτικά έκθετοι απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους της χώρας είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που απέρριψαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την πρόταση νόμου του ΚΚΕ, με συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των ανέργων και αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι οι πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας αποδίδουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εφαρμογή του δικού του νομοθετικού πλαισίου που κινείται στην ίδια ακριβώς αντιδραστική κατεύθυνση με εκείνη της ΝΔ. Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ φρόντισε να βάλει το δικό του λιθαράκι στην προπαγάνδα των κομμάτων του κεφαλαίου για την αναγκαιότητα των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση.

Το πρόβλημα της ανεργίας «δεν πρόκειται να λυθεί όσο ο εργάτης θα παράγει κέρδη για το κεφάλαιο», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας. Παράλληλα, αναφέρθηκε τόσο στην πλαστή εικόνα που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση στην ανεργία στην Ελλάδα όσο και στην υποκριτική στάση του ΠΑΣΟΚ που προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει διαφορετικές πολιτικές επιλογές από τη ΝΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Επίπλαστη η εικόνα για την ανεργία

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «αμφισβητούμε τα στοιχεία που παρουσιάζονται από τον ΟΑΕΔ και της ΕΣΥΕ», αναφέροντας πως «και ένα μεροκάματο να κάνει τη βδομάδα ένας εργαζόμενος δε θεωρείται άνεργος, όσοι πάνε σε μεροκάματα παραδίδουν την κάρτα ανεργίας, 55.000 είναι σε προγράμματα κατάρτισης άρα αφαιρούνται από τους άνεργους», ενώ δεν υπολογίζονται και όσοι βρίσκονται «στα προγράμματα "stage" και πληρώνονται με ελάχιστα ημερομίσθια». Επισήμανε επίσης ότι «αυξάνεται η μερική απασχόληση σε 10άδες χιλιάδες εργαζόμενους» και «μοιράζεται μια θέση εργασίας σε δύο και τρία άτομα», ενώ «σε παραδοσιακούς κλάδους εργαζόμενοι που μείνανε άνεργοι πήγανε στον ΟΑΕΔ και τους διέγραφαν από το επίδομα ανεργίας».

Σχολιάζοντας την απαίτηση του ΠΑΣΟΚ να εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν επί κυβέρνησης Σημίτη για την καταπολέμηση δήθεν της ανεργίας, ο Τ. Τσιόγκας είπε ότι «οι ενεργητικές πολιτικές είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζεται από τη ΝΔ» και πως «το επίδομα ανεργίας στον άνεργο να δίνεται σαν επιδότηση στον εργοδότη. Αυτό λέει ο νόμος του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε ότι ουσιαστικά η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά εφαρμογή «των νόμων της κατάργησης του 8ωρου, της ενοικίασης των εργαζομένων, του χαρίσματος των εισφορών των εργοδοτών». Συνολικά επισήμανε αναφορικά με τα δύο κόμματα πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ο ένας εφαρμόζει νόμους του άλλου», ενώ επικαλούνται και οι δύο τον κοινωνικό διάλογο, τονίζοντας ότι «όσες φορές γίνανε κοινωνικοί διάλογοι χαμένοι βγήκαν οι εργαζόμενοι και κερδισμένοι οι βιομήχανοι». Τέλος, σημείωσε ότι «είναι άθλιο αυτό το επίδομα ανεργίας των 329 ευρώ».

Συντονισμένοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Εχουμε θετικά αποτελέσματα» στην αντιμετώπιση της ανεργίας υποστήριξε, παρεμβαίνοντας ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης, αφού ο σχετικός δείκτης «έπεσε σε δυο χρόνια κατά 1,6% και υπάρχει πτωτική τάση». Παράλληλα, προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία «μέσα στο φθινόπωρο», προκειμένου «να δημιουργηθεί Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Οπως είπε το εν λόγω ταμείο θα ενεργοποιείται «όταν εξαντλήσουμε όλες τις προοπτικές μας για ανάπτυξη και τις ενεργητικές πολιτικές». Αφού, δηλαδή, περιφέρουν τον άνεργο από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, θα τον φιλοδωρούν στο τέλος με ψίχουλα μέχρι να του βρουν ξανά ένα ακόμα πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτών και να τον χαρακτηρίσουν εργαζόμενο. Για την ανεργία σημείωσε ότι «δεν υπάρχει μαγική συνταγή που θα έλυνε αυτό το ζήτημα σε λίγο διάστημα», ενώ η μόνη λύση είναι η υλοποίηση της «αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης», η οποία ωστόσο αποδεδειγμένα αυξάνει αντί να μειώνει την ανεργία. Οσον αφορά στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είπε ότι δεν αποτελούν την πολιτική λογική της κυβέρνησης και ως τακτική «ακολουθείται όπου χρειάζεται με εξαιρετική φειδώ» και εφόσον εξυπηρετεί αναπτυξιακούς στόχους.

Την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο εισηγητής του κόμματος Αν. Χωρέμης, παραδεχόμενος ότι αυτή εφαρμόζεται αλλά «έχουμε έναν επιμερισμό της συνολικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ». Εκανε λόγο για «προγράμματα του ΠΑΣΟΚ ξεχασμένα στα συρτάρια», ζητώντας «ατομικές ευέλικτες πρωτοβουλίες στον κοινωνικό τομέα εργασίας» και «να επανεξετάσουμε με γενναιότητα τις παθητικές μορφές καταπολέμησης της ανεργίας στη λογική του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη «συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων».

Συμβολή στην αντιδραστική προπαγάνδα

Εκ μέρους του ΣΥΝ, ο βουλευτής του Γ. Δραγασάκης άσκησε κριτική στο ΚΚΕ υποστηρίζοντας ότι στην πρότασή του ζητά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ενώ «αριστερή εννοείται μια πρόταση για προγράμματα δουλιάς σε κοινωνικούς ή περιβαλλοντολογικούς τομείς». Υπεραμύνθηκε, δηλαδή, της προπαγάνδας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ότι ο άνεργος στα πενήντα του χρόνια, έχοντας πληρώσει διπλά και τρίδιπλα το δικαίωμά του στη σύνταξη, δε δικαιούται συνταξιοδότησης, αφού κάτι τέτοιο δεν ευνοεί τους δείκτες της απασχόλησης για τους οποίους κόπτονται τα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ. Αντ' αυτού ο ΣΥΝ προτείνει νέα προγράμματα στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην ημιαπασχόληση, στην απλήρωτη εργασία, αντίστοιχα με αυτά που γνώρισαν από πρώτο χέρι οι απολυμένες εργάτριες της «Τρικολάν» στη Νάουσα.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Τα άμεσα μέτρα που πρότεινε το ΚΚΕ είναι:

  • Αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους εργάτες και τους τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920, που ήταν το αίτημα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς τις προϋποθέσεις και περιορισμούς της ισχύουσας σήμερα νομοθεσίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των ανέργων να στερείται του επιδόματος.
  • Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος της ανεργίας να καθοριστεί σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση, σε αντικατάσταση του σημερινού πενιχρού επιδόματος. Το ΚΚΕ θεωρεί κατώτερο βασικό μισθό που μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων τα 1.300 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων σαν συντάξιμος χρόνος.
  • Καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα μέλη της οικογενείας τους, δηλαδή η (ο) σύζυγος, τα τέκνα, καθώς και τα προστατευόμενα από αυτούς μέλη να δικαιούνται πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • Οι απολυμένοι άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και παραμένουν άνεργοι επί δύο χρόνια και έχουν συμπληρώσει 4.050 μέρες ασφάλισης, να δικαιούνται πλήρη κύρια και επικουρική σύνταξη. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία για την ουσιαστική ανακούφιση των ανέργων, δεδομένου ότι οι άνεργοι αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν ακόμα πιο έντονη τη δυσκολία να ξαναβρούν δουλιά.
  • Προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα για πλήρη και σταθερή εργασία και απορρίπτοντας τη λογική του εργαζόμενου - απασχολήσιμου που χαρακτηρίζει τη νομοθεσία του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας, σε άρθρο της πρότασης νόμου το ΚΚΕ ορίζει την έννοια του ανέργου ως εξής: «Ανεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόλησή του, στον ευρύτερο επαγγελματικό του κλάδο. Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή γνώση ή εμπειρία του ανέργου. Παρεμφερείς θεωρούνται οι όροι που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών ή τη χειροτέρευση των συνθηκών παροχής της εργασίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ