Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006 - αριθ. φύλλου: 9522

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η διαφώτιση
στο
Δημοκρατικό Στρατό

Για να είσαι ικανός να διεξάγεις ταξικό πόλεμο σαν κι αυτόν που έκανε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) απαιτεί στέρεη βάση, που εξασφαλίζεται με το ιδεολογικό, πολιτικό ατσάλωμα. Τα ιδανικά και οι αξίες για τα οποία πολεμούσε, μπορούν να εμπνεύσουν στους ανθρώπους μεγάλα και ηρωικά κατορθώματα, να διαπαιδαγωγήσουν το νέο τύπο του πιο ανιδιοτελούς ανθρώπου. Αλλά κι αυτά χρειάζονται μέσα στο καμίνι του αγώνα να καλλιεργούνται, να αναπτύσσονται. Σ' αυτό σημαντικό ρόλο έχει η κατάλληλη διαφώτιση. Διαφώτιση με πολλαπλούς ρόλους και στόχους. Να ενημερώνει, να προσανατολίζει, να μην αφήνει ερωτηματικά στο μαχητή, να ψυχαγωγεί, να μορφώνει, να διατηρεί τους αντάρτες σε ανώτερο μαχητικό επίπεδο, με ακμαίο ηθικό και να εκπαιδεύει στρατιωτικά. Ταυτόχρονα έπρεπε να φροντίζει να επηρεάζει και το φρόνημα των αντίπαλων δυνάμεων.



Ψευδοεπιστημονικός νεοσκοταδισμός

Εκατόν σαράντα επτά χρόνια μετά τη διατύπωση της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών από τον Κάρολο Δαρβίνο και εφ' όσον έχει γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος των σύγχρονων βιολογικών επιστημών, κάποιοι σήμερα απαιτούν τον εξοβελισμό της από τα σχολεία και την κοινωνία.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Η Κατερίνα του Ολύμπου

«Θα 'μουν δε θα 'μουν δώδεκα χρονών, όταν πρωτόρθαν προξενητάδες. Επαιζα στην αυλή με τις φιλενάδες μου. Με φώναξαν απάνω. Πήγα. Τίποτα δεν καταλάβαινα απ' αυτά. Ντρεπόμουν»... Ενα διήγημα του Δημήτρη Κηπουρού.


ΣΕΛ.  8
Διεθνείς χορευτικές «διαδρομές» στην Καλαμάτα

Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Θέατρο και άλλοι χώροι της Καλαμάτας θα υποδεχτούν (14 έως 23/7) το 12o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φέτος φιλοξενεί έντεκα σχήματα και δημιουργούς από εννέα χώρες.


ΣΕΛ.  3
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στις συμπληγάδες του συστήματος

Ασχετα με την κατάληξη που είχε το θέμα των αθλητών Κεντέρη - Θάνου, απέδειξε ότι ο κλασικός αθλητισμός κινείται στα στενά όρια του «δούναι - λαβείν» που επιβάλουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών.


ΣΕΛ.  15

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ