ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Ιούλη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνείς χορευτικές «διαδρομές» στην Καλαμάτα

Από την παράσταση του Α. Πρελζοκάζ
Από την παράσταση του Α. Πρελζοκάζ
Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Πνευματικό Κέντρο, το Δημοτικό Θέατρο και άλλοι χώροι της Καλαμάτας θα υποδεχτούν (14 έως 23/7) το 12o Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο φέτος φιλοξενεί έντεκα σχήματα και δημιουργούς από εννέα χώρες. Ανοίγοντας το διάλογο με τις νέες και ανερχόμενες σκηνές, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ εμφανίζονται δημιουργοί από την Πορτογαλία και την Αυστρία. Επίσης, φιλοξενούνται δημιουργοί και σχήματα από: Γαλλία, Βέλγιο, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι ένας θεσμός, που κέρδισε χρόνο με το χρόνο τη θέση του στο διεθνή χώρο και ένας από εκείνους, που με πολλή δουλιά σ' ένα δύσκολο δρόμο, έκαναν πραγματικότητα την πολιτιστική αποκέντρωση. Αρχισε να «σπέρνει» πριν από δώδεκα χρόνια το ενδιαφέρον για το διεθνές περιβάλλον του σύγχρονου χορού σε ένα ελληνικό τοπίο απ' όπου απουσίαζαν οι ανάλογοι θεσμοί.

Οπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου, «μέλημα του προγραμματισμού του είναι η ανάδειξη της πολυμορφίας, καθώς και η προβολή και ενίσχυση της ελληνικής σκηνής του χορού μέσα από τη στήριξη των νέων δημιουργών. Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εμμένει στην πορεία που έχει χαράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη αποτύπωση των ποικιλόμορφων τάσεων που συνθέτουν το τοπίο του σύγχρονου χορού, στήνοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ανθήσει ο διάλογος κοινού - καλλιτεχνών, αλλά και η επικοινωνία και η ανταλλαγή μεταξύ των δημιουργών».

Από την παράσταση της Σ. Μπατίστα
Από την παράσταση της Σ. Μπατίστα
Με γνώμονα την πολυφωνία και την ανάδειξη της γεωγραφικής και καλλιτεχνικής διαφοράς, το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ διαμορφώνεται σαν ένα μωσαϊκό από προτάσεις και δημιουργίες, και ταυτόχρονα σαν ένα παζλ, του οποίου τα κομμάτια ανασυνθέτουν την παλλόμενη εικόνα της ζωντανής και δυναμικής σκηνής του σύγχρονου χορού με παραστάσεις που θα καλύψουν όλο το φάσμα των σύγχρονων αναζητήσεων.

Το Φεστιβάλ ξεκινά (14/7 και 15/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας) με τις «Τέσσερις εποχές» του Βιβάλντι χορογραφημένες από τον γνωστό μας Ανζελέν Πρελζοκάζ, που επανέρχεται στην Καλαμάτα καταξιωμένος και διάσημος με μια ομάδα από εξαιρετικούς χορευτές και σκηνικό σχεδιασμένο από τον πολυβραβευμένο εικαστικό Φαμπρίς Ιμπέρ. Η ανερχόμενη, δυναμική Γιασμίν Γκόντερ με την ποιητική, υψηλής τάσης παράσταση «Two playful pink» θα αποτελέσει μια αποκάλυψη για το ελληνικό κοινό, μέσα στο πλαίσιο της ήδη γνωστής σκηνής του σύγχρονου ισραηλινού χορού (15/7 και 16/7, Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας).

Ο Νταβίντ Ζαμπράνο, με καταγωγή από τη Βενεζουέλα, αλλά εδώ και χρόνια μέλος της κοινότητας του χορού του Αμστερνταμ, γνωστός ως εξαιρετικός εκπαιδευτικός και ευφάνταστος χορογράφος του αυτοσχεδιασμού, δημιουργεί για τον εαυτό του και τον Ερμή Μαλκότση της ομάδας «SineQuaNon», το «Maza-Dama», ένα ντούο εμπνευσμένο από τη σόουλ μουσική, στο οποίο διερευνούν την εσωτερική τους ανάγκη για έκφραση μέσω της κίνησης και των ήχων (15/7, 16/7 και 20/7, Φουαγιέ Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας). Ακολουθούν (16/7), Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας) οι Βία Κάτλεχονγκ που μας ταξιδεύουν στη Νότια Αφρική, με χορούς αντίστασης κατά του Απαρτχάιντ ριζωμένους σε μια παράδοση που φτάνει μέχρι τους Ζούλου στην παράσταση «Nkulukelo». Οι νέοι και γεμάτοι ενέργεια καλογυμνασμένοι χορευτές εμφανίζονται ταυτόχρονα στη σκηνή, χρησιμοποιώντας όλους τους διαφορετικούς ρυθμούς και τεχνικές, σφυρίζοντας, φωνάζοντας και χτυπώντας τα χέρια και τις κλακέτες.

Μνήμες και επανάσταση... από την ομάδα «Βία Κάτλεχονγκ»
Μνήμες και επανάσταση... από την ομάδα «Βία Κάτλεχονγκ»
Τη σκυτάλη παίρνουν δύο χορογράφοι, που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, διακρίνονται στον ευρωπαϊκό χώρο: Η Ελληνίδα Ζωή Δημητρίου, χορογράφος - ερευνήτρια από το Λονδίνο με το διεισδυτικό σόλο «Can u see me?», και η Κύπρια Αλεξάνδρα Βάγερσταλ με το γεμάτο ευαισθησία σόλο «Affect» σε μια κοινή παράσταση (17/7 και 19/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας). Το Φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος ως νέους Ελληνες δημιουργούς την προαναφερθείσα Ζωή Δημητρίου και τον ταλαντούχο Φώτη Νικολάου που εμφανίζεται με την ομάδα του «Χ-it» με την παράσταση «Οχι ακόμα» (18/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας).

Τα νέα της βελγικής σκηνής μάς φέρνουν οι Πίπινγκ Τομ, με το «Le Salon», μια παράσταση «για γερά στομάχια», με θέμα τη φθορά και την παρακμή, που θα συγκινήσει, θα προκαλέσει, αλλά και θα δώσει έναυσμα σε συζητήσεις πάνω σε δυσεπίλυτα κοινωνικά θέματα (20/7, 21/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας). Ιδιαίτερη, εξαιρετική παρουσία στη σκηνή, με λόγο, κίνηση και βίντεο, η Σόνια Μπατίστα από την Πορτογαλία παρουσιάζει (21/7 και 22/7, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας), μια περφόρμανς, στην οποία η αισθητική της Απω Ανατολής και της Δύσης συναντιούνται σε έναν προσωπικό κόσμο γεμάτο μνήμες θηλυκότητας. Με την παράσταση της «Icebox Fly. Winter Kick» το ελληνικό κοινό θα ανακαλύψει μια σκηνή που έχει κατακτήσει την Ευρώπη με την πρωτοτυπία και την ευαισθησία της: τη σκηνή της Πορτογαλίας.

Αλλη μια ανερχόμενη σκηνή του πειράματος, αυτή της Αυστρίας, μας αποκαλύπτει o Κρις Χάρινγκ με την περφόρμανς «Kind of Heroes», ένα παιχνίδι ταυτοτήτων ανάμεσα σε τρεις αντι-ηρωικούς ντροπαλούς χαρακτήρες (22/7 και 23/7, Γυμναστήριο πρώην Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας). Τέλος, ο Εμάνουελ Γκατ κλείνει τον κύκλο με ένα δίπτυχο όπου χορογραφεί με ανανεωτικό πνεύμα μουσικές που έχουν γίνει σημεία αναφοράς για το σύγχρονο χορό: «Χειμωνιάτικο Ταξίδι», πάνω σε τέσσερα λίντερ του Φραντς Σούμπερτ και «Η Ιεροτελεστία της άνοιξης» πάνω στη μουσική του Ιγκόρ Στραβίνσκι (23/7, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας).

Πιστό στην παράδοση, κατά την οποία αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ αποτελούν τα σεμινάρια χορού και οι διαλέξεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες του χώρου και σε σπουδαστές επαγγελματικού επιπέδου, το 12ο Φεστιβάλ προσκαλεί φέτος τον Νταβίντ Ζαμπράνο. Ο διάσημος «μάγος» του αυτοσχεδιασμού θα διδάξει και θα καθοδηγήσει το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 23 Ιούλη.


Η. ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ