ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη να συμμετάσχει σε επέμβαση στο Λίβανο

Ετοιμη να αποστείλει Ελληνες στρατιώτες στο Λίβανο και να συμμετάσχει στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη επέμβασης και κατοχής στην περιοχή εμφανίστηκε και χτες η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Β. Μεϊμαράκη.

Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Β. Μεϊμαράκης, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι άρρηκτα δεμένη στο άρμα των ιμπεριαλιστών και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών της «συμμαχίας των προθύμων», τόνισε ότι αν το θέμα της αποστολής στρατιωτικής δύναμης τεθεί επισήμως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ένα «σοβαρό ζήτημα»!

Είναι ενδεικτικό ότι η ...προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση στο Λίβανο, εκφράστηκε αμέσως μετά τις πρώτες αναφορές της Ουάσιγκτον για την ...ανάγκη παρουσίας πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο. Βέβαια, ο Β. Μεϊμαράκης, επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» για την απροκάλυπτη σύμπλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει «εξαρχής κάποιες παραμέτρους» για τη συμμετοχή της.

Ο Β. Μεϊμαράκης επιχειρώντας, παράλληλα, να συγκαλύψει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια επεμβατική δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή για να επιβάλει τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ και η ισραηλινή κυβέρνηση για μια δήθεν «μόνιμη ειρήνη στην περιοχή», ισχυρίστηκε ότι για να υπάρξει ελληνική συμμετοχή πρέπει: «Πρώτ' απ' όλα, να υπάρχει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, να θέλουν την ειρηνευτική δύναμη και τα δύο μέρη και να μπορεί, πράγματι, να υπάρχει επί της ουσίας μια διαδικασία που θα βοηθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Πίσω από τα «ευχολόγια» της κυβέρνησης, κρύβεται ο πραγματικός στόχος των ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπου η επιβολή της «μόνιμης ειρήνη» περνάει μέσα από εγκαθίδρυση στρατού κατοχής στην περιοχή. Εξάλλου, το προηγούμενο διάστημα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Ράις, αποκαλύπτοντας τους συγκεκριμένους σκοπούς, είχε σημειώσει ότι ο πόλεμος δε θα σταματήσει αν πρόκειται η περιοχή να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση πριν από την έναρξή του.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν η ελληνική δύναμη θα αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή ή στα μετόπισθεν, ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους γραμμές, εφόσον υπάρχει κατάπαυση του πυρός.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να σταματήσει η επίθεση χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 για την πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο Λίβανο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «εμείς είδαμε και την αποφασιστικότητα στα μάτια των ανθρώπων και σε αυτά που μας είπαν εκεί ότι θέλουν να αντισταθούν, θέλουν τη χώρα τους ακέραια, δε θέλουν στρατό κατοχής, δε θέλουν να γίνονται σκοτωμοί, θέλουν να φύγουν οι Ισραηλινοί απ' τη χώρα τους και βεβαίως να λυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν. Είδαμε ένα λαό ενωμένο και αποφασισμένο».

Σε ερώτηση αν ο πόλεμος ένωσε τις διάφορες δυνάμεις και το λαό του Λιβάνου, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Βεβαίως τους έχει ενώσει ο κοινός αγώνας ενάντια στον επεκτατικό πόλεμο του Ισραήλ με τη στήριξη των Αμερικανών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λιβανέζικη ηγεσία αρνήθηκε την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Λίβανο και βεβαίως είναι όλοι ενωμένοι ενάντια και στην ισραηλινή επιθετικότητα, ενάντια στις ΗΠΑ, ασκούν κριτική στην ΕΕ για την ανοχή που δείχνει απ' την πρώτη μέρα αυτού του βάρβαρου πολέμου. Το πρώτο που λένε όλοι είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, ότι πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα η επίθεση, ο πόλεμος, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Χωρίς ταύτιση του θύματος με το θύτη, χωρίς οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, όχι όμως με όρους επεκτατισμού και κυριαρχίας του Ισραήλ. Από εκεί και πέρα το πού θα φτάσει η αρμοδιότητα του λιβανικού στρατού, τι θα γίνει με τη Χεζμπολάχ, τι θα γίνει στο εσωτερικό του Λιβάνου κι αν στο Νότιο Λίβανο θα είναι η Χεζμπολάχ ή ο λιβανικός στρατός, είναι κάτι που πρέπει να διευθετήσουν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου στο εσωτερικό του Λιβάνου. Δεν πέφτει κανένας λόγος ούτε στο Ισραήλ, ούτε στην ΕΕ, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε σε κανέναν τέτοιο οργανισμό, που έχει δείξει μέχρι τώρα προς τα πού πηγαίνει. Η στάση της ΝΔ, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας και αναφέρομαι στις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη και του κ. Παπανδρέου είναι ότι απ' τη μια μεριά λένε να σταματήσει ο πόλεμος άμεσα και παίρνουν υποτίθεται πρωτοβουλίες, αλλά αυτόν τον τερματισμό τον συνδέουν - όπως ακριβώς κάνουν και οι ΗΠΑ, πολύ περισσότερο το Ισραήλ - με όρους και προϋποθέσεις απέναντι στο θύμα που, αυτή τη στιγμή, είναι ο λιβανικός λαός».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Διεθνείς συνδιασκέψεις σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Για άλλη μια φορά διεξάγονται σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στον τόπο του εγκλήματος, και φέτος οι Διεθνείς συνδιασκέψεις ενάντια στα πυρηνικά όπλα, που τιμούν ταυτόχρονα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων θυμάτων που βομβαρδίστηκαν στις 6 και 8 Αυγούστου 1945 από τις ΗΠΑ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ), προσκλήθηκε και θα συμμετέχει με κεντρικό εισηγητή στις φετινές εκδηλώσεις στις δυο μαρτυρικές πόλεις της Ιαπωνίας, από τις 2 - 9 Αυγούστου. Η Συνδιάσκεψη, στην οποία αναμένεται η συμμετοχή πάνω από χιλίων διεθνών εκπροσώπων κινημάτων και κινήσεων ειρήνης, αποτελεί κεντρικής πολιτικής σημασίας γεγονός για την ιαπωνική κοινωνία. Πάνω από 4.000 φιλειρηνιστές από όλη τη χώρα θα συμμετέχουν στις πλούσιες εκδηλώσεις. Η φετινή Συνδιάσκεψη αναμένεται να ασχοληθεί και με την οξυμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που απορρέει από την πολεμική επιδρομή του Ισραήλ ενάντια στους λαούς του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, αλλά και του Ιράκ. Το ΠΣΕ θα εκπροσωπήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας του.

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αγωνιστική εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του πυρηνικού ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι απευθύνει η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Αυγούστου 2006 και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης του Λεκανοπεδίου να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.

Κανένας στρατιώτης στη Μέση Ανατολή όποιος κι αν το αποφασίσει

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφερόμενο στις δηλώσεις Μεϊμαράκη, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη, σχετικά με τους όρους που η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετέχει στη λεγόμενη "ειρηνευτική δύναμη", πρέπει να απορριφθούν από το λαό ως απαράδεκτες και συντεταγμένες με τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χειραγωγείται από τις ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Από τη στιγμή που ο στόχος των κυβερνήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς και του Ισραήλ, είναι το χτύπημα και η εξουδετέρωση της λαϊκής αντίστασης στη Μέση Ανατολή, είναι φανερό ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις, αφού πρώτα επιβληθούν οι ιμπεριαλιστικοί όροι διά πυρός και σιδήρου. Πρέπει να γίνει αγωνιστικό αίτημα ακόμα περισσότερων λαϊκών δυνάμεων το "κανένας στρατιώτης στη Μέση Ανατολή", όποιος κι αν το αποφασίσει. Συμμετοχή σε στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής, σημαίνει συμμετοχή στο έγκλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ