ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Προσπάθεια τρομοκράτησης κομμουνιστών
  • Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν δύο μέλη της ΚΝΕ, γιατί έγραφαν συνθήματα υπέρ των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές
  • «Δε μας πτοούν», δηλώνει η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με τις προσπάθειες τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται στην αντιλαϊκή πολιτική βρέθηκαν δύο μέλη της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη που συνελήφθησαν, γιατί διέπραξαν το «έγκλημα» να γράψουν συνθήματα στήριξης των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ. Το περιστατικό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το δημοκρατικό δικαίωμα της πολιτικής έκφρασης και καταγγέλλεται από τη ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ που δηλώνει ότι ΚΚΕ και ΚΝΕ «θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο την προπαγάνδιση των θέσεων του Κόμματος ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη».

Συγκεκριμένα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, συνελήφθησαν δύο φοιτητές, μέλη της ΚΝΕ, που, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει η Οργάνωση μπροστά στη μάχη των τοπικών εκλογών, έγραφαν συνθήματα σε δρόμο έξω από τη Μυτιλήνη, καλώντας το λαό να απορρίψει την πολιτική που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν. Οι δύο ΚΝίτες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τα διαβήματα της ΝΕ του ΚΚΕ και των βουλευτών του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη και Αντ. Σκυλλάκου, που ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι. Την επόμενη μέρα, οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα, που όρισε τακτική δικάσιμο για τις 18 Γενάρη 2007 και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ όλο το διάστημα της κράτησής τους είχαν στο πλευρό τους μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποίησαν συγκέντρωση και έξω από το δικαστήριο.

Το γεγονός ότι τα συνθήματα ήταν «πολιτικού περιεχομένου» καταγράφεται και στο σχετικό δελτίο της αστυνομίας, η οποία για τη σύλληψη επικαλείται καταγγελίες ιδιωτών. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την 22.40 της 5-8-2006 στο 3ο χλμ. της Ε.Ο. Μυτιλήνης - Καλλονής, μετά από καταγγελίες ιδιωτών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Μυτιλήνης, δύο ημεδαποί ετών 22 και 21 αντίστοιχα, διότι κατελήφθησαν να κρατούν στα χέρια τους ρολά και να αναγράφουν με μπογιά, σε τοιχίο της ανωτέρω οδού, συνθήματα (πολιτικού περιεχομένου).

Οι ανωτέρω συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν ενώπιον κ. Αντ/λέα Πρωτ/κών Μυτιλήνης». Για την ιστορία, το επίμαχο τοιχίο, δεν είναι ιδιωτικό, δεν υπάρχουν τριγύρω σπίτια και σύντομα πρόκειται να γκρεμιστεί, λόγω έργων διαπλάτυνσης του δρόμου...

«Δεν πρόκειται να πτοήσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ»

Την αποφασιστικότητα για συνέχιση με μεγαλύτερο ζήλο του αγώνα, για να φτάσουν παντού οι θέσεις του ΚΚΕ, ενόψει των τοπικών εκλογών εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ και καλεί το λαό της Μυτιλήνης, με αφορμή τη σύλληψη των μελών της ΚΝΕ, να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του. Η ΝΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Δυόμισι μήνες πριν τις Δημοτικές - Νομαρχιακές εκλογές κι ενώ βρισκόμαστε σε επίσημη προεκλογική περίοδο, αστυνομικά όργανα συνέλαβαν δύο μέλη της ΚΝΕ γιατί, σε τοίχο του δρόμου έξω από τη Μυτιλήνη, έγραφαν συνθήματα υπέρ των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ! Κι αυτό θεωρήθηκε παράνομο! Ο δε εισαγγελέας έδωσε εντολή να κρατηθούν στην αστυνομία και να οδηγηθούν ενώπιόν του την επόμενη μέρα!

Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει το γεγονός αυτό ως ενέργεια τρομοκράτησης των μελών του Κόμματος και της ΚΝΕ, καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και καλεί το Λεσβιακό λαό να καταδικάσει με κάθε τρόπο αυτούς που επιχειρούν να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ.

Η πολιτική θέση του ΚΚΕ να φύγει ο λαός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας τους υποψήφιούς τους και υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ είναι φανερό πως ενοχλεί.

Γι' αυτό και ο Λεσβιακός λαός πρέπει να βγάλει τα πολιτικά συμπεράσματά του.

Τέλος, ας γνωρίζουν όλοι όσοι συνέβαλαν σ' αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να πτοήσουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Απεναντίας, θα συνεχίσουν με μεγαλύτερο ζήλο την προπαγάνδιση των θέσεων του Κόμματος, ενόψει των τοπικών εκλογών του Οκτώβρη».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Συνεχίζει ενάντια στις κάμερες

Αρνητική απόφαση από το ΣτΕ

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» συνεχίζει τον πολύπλευρο αγώνα της να ξηλωθούν οι καμεροχαφιέδες, που - με πρόσχημα παλαιότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα το κυκλοφοριακό - λειτουργούν ανεξέλεγκτα και καταγράφουν διαδηλώσεις, πρόσωπα και συνθήματα. Χτες εκπρόσωποι της Κίνησης βρέθηκαν στο ΣτΕ ζητώντας να εφαρμοστεί έστω και το ελάχιστο, να υλοποιηθεί απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για αποκαθήλωση έστω μερικών τέτοιων μηχανημάτων.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται τρόπον τινά από δαιδαλώδεις νομικές διαδικασίες: Αρχικά το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσέφυγε στο ΣτΕ υποβάλλοντας αίτηση αναστολής εκτέλεσης ενάντια στην 58/2005 απόφαση της ΑΠΔΠΧ. Απόφαση που επέτρεπε μεν τη λειτουργία των καμεροχαφιέδων τάχα για λόγους ρύθμισης της κυκλοφορίας, αλλά όριζε επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. όφειλε να ξηλώσει περί τις 32 κάμερες, τόσο εξόφθαλμα τοποθετημένες που ούτε η Αρχή μπορούσε να κάνει τα «στραβά μάτια» και να δεχτεί ότι δήθεν προορίζονταν για κυκλοφοριακούς λόγους. Μάη του 2006 το ΣτΕ με την απόφασή του 414/2006 δέχτηκε την επιχειρηματολογία του υπουργείου να μην ξηλωθούν αυτές οι λίγες κάμερες για λόγους κόστους!

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» με τη σειρά της υπέβαλε αίτηση ανάκλησης της αναστολής προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του ΣτΕ που δικαίωνε το υπουργείο. Η αίτηση εξετάστηκε χτες στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, όπου οι νομικοί εκπρόσωποι της Κίνησης επανέλαβαν ότι οι κάμερες αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν σε βάρος του λαϊκού κινήματος, να καταγράφουν διαδηλωτές και συνθήματα όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί στην πράξη. Οτι κάθε άλλο προορίζονται για ρύθμιση του κυκλοφοριακού, αλλά στρέφονται ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του ανθρώπου και αποτρέπουν την έκφραση οποιασδήποτε αντίθεσης στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Οτι δυστυχώς με την προηγούμενη απόφασή του, το ΣτΕ δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και ότι ως δικαστήριο που κρίνει τις πράξεις της διοίκησης οφείλει να μη νομιμοποιεί συμπεριφορές που καταπατούν τις δημοκρατικές ελευθερίες.

  • Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με το σκεπτικό ότι δεν προκύπτει πως οι κάμερες του συστήματος Σι Φορ Αϊ (C4I) είναι σε λειτουργία, έκρινε, με το πρόσχημα της διαχείρισης της κυκλοφορίας, ότι οι χαφιεδοκάμερες λειτουργούν νόμιμα.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία συνάντησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, είπε, δεν έχει καθοριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία. Πρόσθεσε ότι, με βάση τη συμφωνία των δύο ηγετών, της 8ης Ιούλη, προβλέπεται συνάντησή τους από καιρού εις καιρόν για να δίδονται κατευθύνσεις στους εκπροσώπους τους.

Ο κ. Πασιαρδής εξέφρασε λύπη, γιατί μετά τη συμφωνία της 8ης Ιούλη, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβαίνει σε δηλώσεις, που δε συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος για υλοποίηση της συμφωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ