ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό

Σήμερα στο υπουργείο Απασχόλησης στις 10 το πρωί

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές απευθύνουν έντεκα ταξικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες, στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ. Η παράσταση θα γίνει στο υπουργείο Απασχόλησης στις 10 το πρωί.

Σε ανακοίνωσή τους σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης και την ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, επισημαίνουν: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Προχωρά άμεσα στην υλοποίηση του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ για την κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων». Οι υπουργοί της, σημειώνεται πιο κάτω, «προκλητικά δηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν ξανά όσα, με αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τη συνενοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, έφαγαν οι κεφαλαιοκράτες από τα ταμεία. Ενώ οι "σοφοί" - που όρισε η κυβέρνηση για να εξετάσουν το Ασφαλιστικό - με επικεφαλής εκλεκτό του ΣΕΒ, άρχισαν ήδη να προκαλούν με τις πρώτες τους δηλώσεις για τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, για το ύψος των συντάξεων, για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά και άλλα». Την ανακοίνωση υπογράφουν: η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Φαρμάκου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Συνδικάτο Φαρμάκου Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Ν. Αττικής.

ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «εργολάβους του εαυτού τους»!

Αγρια αντεργατική επίθεση, που ανοίγει το δρόμο της πλήρους κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάψουν κυβερνήσεις και δήμαρχοι να τους κρατάνε ομήρους και να εκβιάζουν
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να πάψουν κυβερνήσεις και δήμαρχοι να τους κρατάνε ομήρους και να εκβιάζουν
Σε άγρια και άθλια επίθεση ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα 18 εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, προχώρησε η Δημοτική Αρχή Βόλου, αποκαλύπτοντας, για μια ακόμα φορά, το αντεργατικό πρόσωπο που χαρακτηρίζει το σύνολο των δημοτικών αρχών, που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κι έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό στήριξης και προώθησης της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Οι διοικούντες τη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση, πρόεδρος της οποίας είναι ο δήμαρχος Βόλου, Κυρ. Μήτρου - ανήκει στη ΝΔ - ενεργώντας με αυθαίρετο και προκλητικό τρόπο, αποφάσισαν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης των 18 εργαζομένων, μετατρέποντας τη σύμβαση εργασίας τους σε σύμβαση έργου, χωρίς ασφάλιση στο ΙΚΑ, αλλά με αυτασφάλιση στο ΤΕΒΕ!

Πρόκειται για μια επικίνδυνη απόφαση, η οποία ανοίγει το δρόμο της ανατροπής και της πλήρους κατάλυσης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις δημοτικές επιχειρήσεις, στερώντας τους τα βασικά εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και μετατρέποντάς τους, από εργαζόμενους, σε «εργολάβους του εαυτού τους»! Και, βεβαίως, η Δημοτική Αρχή Βόλου κινείται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία αρνείται τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους κρατάει σαν «πολιτικούς ομήρους», έρμαια των πολιτικών εκβιασμών των κυβερνήσεων του δικομματισμού και των εκλογικών σκοπιμοτήτων των εκπροσώπων τους στους δήμους.

Από τους 18 εργαζόμενους που δέχονται την αντεργατική επίθεση, οι δυο - ο Μ. Ματζαβίνος και ο Τ. Τριανταφυλλάκος, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντιστοίχως, του Σωματείου Εργαζομένων Δημοτικών - Διαδημοτικών Επιχειρήσεων Συνδέσμων και Οργανισμών ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, στελέχη του ΠΑΜΕ και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου - είχαν προσληφθεί στη ΔΕΥΑΜΒ μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ για νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι άλλοι 16 προσλήφθησαν με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Κι ενώ όλοι περίμεναν τη συνέχιση της εργασίας τους με σύμβαση αορίστου χρόνου - είχαν δοθεί και οι ανάλογες υποσχέσεις - η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προχώρησε στην προαναφερόμενη απαράδεκτη αντεργατική απόφαση.

Πολλαπλή στόχευση

Ο ισχυρισμός του δημάρχου Βόλου ότι μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορούσε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας των 18 εργαζομένων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν πείθει ούτε τους αφελείς και τους ευκολόπιστους κι είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς, παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και πολιτικούς παράγοντες της περιοχής. Ιδιαίτερα έντονη είναι η αντίδραση του υποψήφιου με την ΝΑΣ Νομάρχη Μαγνησίας, Απ. Νάνου, καθώς και των υποψηφίων δημάρχων με τα αγωνιστικά, ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι η στόχευση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ είναι πολλαπλή. Θέλουν - τονίζει - χωρίς δικαιώματα τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΜΒ έχουν πάρει φωτιά και οι πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος πληρώνουν πανάκριβα το νερό, την αποχέτευση και τα έργα. Θέλουν ν' απαλλαγούν από την αγωνιστική παρουσία των συνδικαλιστών, ή τουλάχιστον ν' απαλλαγούν από τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα. Θέλουν ν' αφήσουν ακέφαλο το σωματείο μας, γιατί έγινε ενοχλητική γι' αυτούς η δράση του.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Ο κ. Μήτρου είναι πολλαπλά εκτεθειμένος στους εργαζόμενους της περιοχής μας. Ας αφήσει, λοιπόν, τις πολλές «μάσκες του Ιανού» κι ας συγκαλέσει άμεσα έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, που θα αποφασίσει την επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κάθε άλλη εξέλιξη τον εκθέτει ακόμα περισσότερο και οι εκλογές πλησιάζουν. Οι εργαζόμενοι έχουν και νου και κρίση. Σε κάθε περίπτωση, οι αντεργατικές μεθοδεύσεις του δε θα περάσουν!

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Εδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 5 και 6 Αυγούστου η 48ωρη απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων των Δήμων Μελιτιαίων και Αχιλλείων, που προκήρυξε ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις στο νησί για τρίτη βδομάδα.

Στο ξενοδοχείο «Pelvedere» στο Δήμο Αχιλλείων, με το ταξικό σωματείο και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης και η συμμετοχή στην απεργία και τις δυο μέρες έφτασε το 95%. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το επίδομα αδείας του 2005, αλλά και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον Απρίλη του 2006.

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Corfu Village» του Δήμου Μελιτιαίων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Μάη του 2006 και διαμαρτυρήθηκαν για μισθολογικές διαφορές (κυρίως σε επιδόματα) που επιβάλλει η εργοδοσία. Εντονη είναι η ανασφάλεια των εργαζομένων και στα δυο ξενοδοχεία, αφού βρίσκονται σε στάδιο πώλησης ή ενοικίασης.

Την Κυριακή το πρωί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πραγματοποίησαν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Ακτή Μεσογγή». Στη συγκέντρωση βρέθηκε το προσωπικό του «Pelvedere», του «Corfu Village» και το προσωπικό του «Ακτή Μεσογγή» αφού οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν έχουν πληρωθεί για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη, Ιούνη και Ιούλη 2006 και υπάρχουν οφειλές από το 2005. Ακόμα πήραν μέρος ξενοδοχοϋπάλληλοι από τα ξενοδοχεία «Miramare», «Δελφίνια» και «Αίολος» του Δήμου Μελιτιαίων. Στη συγκέντρωση μίλησαν ξενοδοχοϋπάλληλοι, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σταμάτης Πελάης και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Σύσκεψη τραπεζοϋπαλλήλων

Σύσκεψη οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, στις 4 μ.μ. στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος) με τα παρακάτω θέματα: Εξαγορά Εμπορικής Τράπεζας, συγχώνευση Εθνοκάρτας στην Εθνική Τράπεζα, Κλαδική Σύμβαση Εργασίας, νέο αντισυνταγματικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανατροπή του Ασφαλιστικού, εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ