ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να πέσουν τα κάγκελα από τις ακτές

Για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή δυνάμεις της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» «άνοιξαν» μία από τις ακτές της Αττικής στην οποία έχει επιβληθεί εισιτήριο. Αυτή τη φορά μπλόκαραν τα ταμεία της παραλίας στον Αλιμο, που η είσοδος κοστίζει 7 ευρώ το άτομο

«Μέσα τα πορτοφόλια. Σήμερα το μπάνιο είναι δωρεάν!»

Για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή η «Νομαρχική Αγωνιστική Συνεργασία», η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και αγωνιστικοί συνδυασμοί «μπλόκαραν» τα ταμεία των οργανωμένων ιδιωτικών πλαζ της Αττικής. Βρέθηκαν εκεί, όπου χιλιάδες Αθηναίοι χρυσοπληρώνουν μια βουτιά στη θάλασσα, βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο δικαίωμά τους για ξεκούραση από την καθημερινότητα. Την περασμένη Κυριακή μετά την ακτή της Βουλιαγμένης και την Α΄ πλαζ Βούλας, σειρά είχε η παραλία του Αλίμου, μία από τις πιο κοντινές παραλίες της Αθήνας, στην οποία ένα μπάνιο κοστίζει το λιγότερο 10 ευρώ το άτομο (7 ευρώ είσοδος και 3 ευρώ η ξαπλώστρα).

Από τις 10 το πρωί τα μέλη και οι φίλοι της ΝΑΣ άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την παραλία του Αλίμου, για να καταλάβουν σε λίγη ώρα τις δυο εισόδους της περιφραγμένης πλαζ. Και ενημέρωναν τον κόσμο που κοντοστεκόταν στην αρχή σαστισμένος αντικρίζοντας τους συγκεντρωμένους. Το μεγάλο πανό, μπροστά από τα ταμεία της παραλίας δηλώνει ξεκάθαρα το λαϊκό αίτημα: «Ανοιxτές ακτές. Δωρεάν για το λαό - ΝΑΣ».

Δωρεάν είσοδος και καθαρές παραλίες

Οσο περνά η ώρα, ο κόσμος πληθαίνει. Τα σχόλια των λουομένων αναδεικνύουν την απήχηση που έχει και αυτή η δυναμική παρέμβαση της ΝΑΣ για δωρεάν παραλίες, καθώς η αγανάκτηση των εργαζομένων για τα ληστρικά εισιτήρια ξεχειλίζει. «Μακάρι να ήταν πάντα έτσι. Μακάρι να συνεχιστεί!», λέει ένας λουόμενος και ξεκινά η κουβέντα. «Μπορεί να είναι έτσι κάθε μέρα, πρέπει όμως και εσείς, να παλέψετε γι' αυτό. Για ελεύθερη είσοδο και καθαρές παραλίες». Κάποιος άλλος λέει: «Ναι αλλά πριν, ήταν βρώμικη η παραλία. Τώρα με το εισιτήριο είναι καθαρή».


Η κουβέντα συνεχίζεται: «Είναι υποχρέωση του δήμου, του αρμόδιου υπουργείου, της όποιας κυβέρνησης να δίνει δωρεάν πρόσβαση στην παραλία και να φροντίζει για την καθαριότητά της. Αλλωστε, όλοι εμείς έχουμε πληρώσει και με τους άμεσους και με τους έμμεσους φόρους και με τους δημοτικούς φόρους, κάτι τέτοιο. Πληρώνουμε και έχουν υποχρέωση να φροντίζουν τις ακτές που ανήκουν στο λαό», λέει κάποιος από τους συγκεντρωμένους της ΝΑΣ και της Συμπαράταξης.

Μπαίνοντας στην παραλία, με την ανακοίνωση της ΝΑΣ στο χέρι, εργαζόμενοι, νεολαίοι, ολόκληρες οικογένειες, κοντοστέκονται για να δηλώσουν κι αυτοί με τη σειρά τους: «Η θάλασσα είναι για όλους». Μια κυρία που έχει έρθει για μπάνιο με τα παιδιά της λέει: «Πολύ σωστό αυτό που κάνετε! Αν έχει κάποιος 2 ή 3 παιδιά πρέπει να πληρώσει ένα σωρό λεφτά για να κάτσει στην παραλία!».

«Θέλουμε να δείξουμε με αυτές τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ότι ακόμα και αυτό το δικαίωμα που έχει ο κόσμος να απολαμβάνει ελεύθερα τη θάλασσα και τις παραλίες είναι αναφαίρετο. Δεν μπορεί να τον υποχρεώσει κανένας να πληρώνει. Να πούμε ότι στους παράκτιους δήμους, στις ακτές της Αττικής αναπτύσσονται κάθε λογής επιχειρηματικές δραστηριότητες, από νυχτερινά κέντρα μέχρι οργανωμένες πλαζ», υπογράμμισε ο Μπάμπης Χολίδης, υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Και προσθέτει:


«Μια οικογένεια για να μπει σε μια οργανωμένη πλαζ χρειάζεται το λιγότερο 20 ευρώ μόνο για την είσοδο και από 'κει και πέρα όποια άλλα έξοδα έχει εκεί μέσα. Εμείς, σαν ΝΑΣ και δημοτικοί αγωνιστικοί συνδυασμοί, θέλουμε να καλέσουμε τον κόσμο να βγάλει τα κατάλληλα συμπεράσματα μπροστά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να καταδικάσει με την ψήφο του αυτούς που ευθύνονται και για το ότι χρειάζεται να πληρώσει στις παραλίες, αλλά και για τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής του στην υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών του, την ακρίβεια, την εργασία και όλα αυτά τα ζητήματα».

«Μακάρι να ήταν πάντα έτσι!»

Τα συνεργεία των νεολαίων που μοιράζουν τις ανακοινώσεις της ΝΑΣ μπαίνουν μέσα στην παραλία. Ανάμεσά τους και ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, ο οποίος μιλά με τους λουόμενους για την ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού στις παραλίες.

«Μακάρι να μπορούσατε να κάνετε κάτι γι' αυτό», λέει μια γυναίκα στον Γ. Μαυρίκο. «Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα είναι μαζί σας γιατί αυτό που κάνετε είναι το σωστό». Στη συνέχεια, ο υποψήφιος υπερνομάρχης μιλά με δυο νεαρές κοπέλες από την Αγγλία, οι οποίες κατοικούν στη Νέα Σμύρνη. «Είναι απαράδεκτο να πληρώνεις και για να μπεις μέσα και για να έχεις ξαπλώστρα ή ομπρέλα. Είναι πολλά τα χρήματα που πρέπει να δώσει κανείς μέσα σε μια μέρα!».

Ο Θεοδόσης Χίντζογλου από τους «Ελληνες Οικολόγους Χωρίς Σύνορα»: δήλωσε: «Για τρίτη Κυριακή είμαστε σ' αυτό τον αγώνα ο οποίος έχει καθολική αποδοχή. Βλέπουμε ότι οι ακτές πράγματι ελευθερώνονται από τις δυνάμεις που αντιπαρατάσσονται σε αυτή την πολιτική και ο κόσμος ζητά να μάθει τι θα γίνει από αύριο. Εμείς τον καλούμε να οργανωθεί με τις αγωνιστικές δυνάμεις του τόπου του για να πέσουν τα κάγκελα. Ο αγώνας είναι πραγματικά μια πορεία νικηφόρα».

Ο Γιάννης Αργυροκαστρίτης, από την Κομμουνιστική Ανανέωση δήλωσε: «Η ΝΑΣ ξεδιπλώνει όλο αυτό το διάστημα μια αγωνιστική παρουσία, παίρνει πρωτοβουλίες για την Υγεία, για την Παιδεία, για να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βγουν μαχητικά ψηφοδέλτια από τις κάλπες, τα οποία θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Δεν είναι μόνο το ακριβό εισιτήριο που μια οικογένεια δεν μπορεί να πλησιάσει, αλλά είναι και η ποιότητα της ζωής συνολικά. Μιλάμε για το νέφος, το κυκλοφοριακό, για χιλιάδες προβλήματα των εργαζομένων».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Συμφέρον των εργαζομένων να στηρίξουν την ΝΑΣ

«Δεν αντέχει μια οικογένεια να πληρώνει τόσα για ένα μπάνιο», λέει στον Γ. Μαυρίκο ένας από τους λουόμενους
«Δεν αντέχει μια οικογένεια να πληρώνει τόσα για ένα μπάνιο», λέει στον Γ. Μαυρίκο ένας από τους λουόμενους
«Ο συνδυασμός ο δικός μας δεν είναι λόγια, είναι έργα», τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος με αφορμή την κινητοποίηση για δωρεάν ακτές για το λαό. Και συνέχισε: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζόμενους και το λαό του Λεκανοπεδίου ότι όσο πιο ενισχυμένη βγει η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", τόσο ο αγώνας για ελεύθερες ακτές, ο αγώνας για καθαρές ακτές, ο αγώνας για δημόσια Παιδεία, για δημόσια νοσοκομεία και περίθαλψη πραγματική και ποιοτικά και ποσοτικά και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, θα είναι πιο ισχυρός. Αρα πιστεύουμε ότι έχει συμφέρον ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε απλός άνθρωπος να στηρίξει και με την ψήφο του στις νομαρχιακές εκλογές την ΝΑΣ. Δεσμευόμαστε ότι δε θα το μετανιώσει για την επιλογή που θα κάνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ