ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιδραστικός διαγωνισμός

Σπουδαστές Καλών Τεχνών καλούνται να εξωραΐσουν την Ενωση

Τα ...«επιτεύγματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης «όπως η ειρήνη και η ευημερία»(!) πρέπει να «αντικατοπτρίζει» ο νέος λογότυπος της ιμπεριαλιστικής ένωσης, η οποία προκήρυξε και σχετικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του, απευθυνόμενη στους σπουδαστές Καλών Τεχνών και άλλων σχετικών ειδικοτήτων, των 25 κρατών - μελών, συν της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας!

Ο διαγωνισμός γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, το 2007, από τη Συνθήκη της Ρώμης, δηλαδή τα πεντηκοστά «γενέθλια» της Ενωσης. Για να «ψαρέψει» συμμετοχές, η ΕΕ συνοδεύει τα τρία πρώτα βραβεία με 6.000, 4.000 και 2.000 ευρώ, ενώ οι βραβευθέντες θα πάνε και στις Βρυξέλλες για την απονομή.

Οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών καλούνται ουσιαστικά να παρουσιάσουν ένα ψεύτικο «πρόσωπο» της ΕΕ και να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία καθαρά αντιδραστικής προπαγάνδας. Ως προς αυτό αρκεί να αναφέρουμε τη δήλωση της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργκότ Βάλστρομ, η οποία είπε ότι «πενήντα χρόνια ειρηνικής συνεργασίας και αυξανόμενης ευημερίας και ασφάλειας στην Ευρώπη είναι κάτι που αξίζει να εορτάσουμε»! Μάλιστα, απαιτεί να «γιορτάσουν» και οι λαοί της Ευρώπης εκτός από τα μονοπώλια, γι' αυτό πρόσθεσε ότι «οι εορτασμοί πρέπει να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όσον το δυνατόν περισσότερα άτομα».

Ισως, η καλύτερη απάντηση των σπουδαστών θα ήταν να στείλουν στο διαγωνισμό την καλλιτεχνική έκφραση της ανεργίας, της φτώχειας και του πολέμου - ελάχιστα χρόνια μας χωρίζουν από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία -, δηλαδή των πραγματικών «επιτευγμάτων» της ΕΕ.

«ΒΟΛΠΟΝΕ»
Καυτηριάζοντας την απληστία

Παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης

Την κωμωδία του Μπεν Τζόνσον «Βολπόνε» παρουσιάζει σε περιοδεία το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, ο οποίος ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για ένα έργο με δυνατή διαγραφή χαρακτήρων και εξαιρετική πλοκή, που γράφτηκε το 1606, μέσα σε πέντε εβδομάδες, όπως ο ίδιος ο ποιητής του αναφέρει. Η ιδέα του «Βολπόνε ή Η Αλεπού» (Volpone or The Fox) προέρχεται από τις λαϊκές διδακτικές ιστορίες με ήρωες ζώα και πρωταγωνιστές πονηρές αλεπούδες, ενώ η δράση τοποθετείται από τον συγγραφέα σε μια φανταστική Βενετία, που απέχει πολύ από την ιστορική πραγματικότητα.

Κεντρικός ήρωας, ο Βενετσιάνος άρχοντας Βολπόνε, που βουτηγμένος στη χλιδή και την ηδυπάθεια, ξεχειλίζει από τις αμαρτίες που γεννά ο έρωτας για τον πλούτο. Με τη βοήθεια του υπηρέτη του Μόσκα έχει στήσει ένα μηχανισμό εξαπάτησης των συμπολιτών του, από τους οποίους όχι μόνο υφαρπάζει τις περιουσίες, αλλά με τη θέλησή τους, τους οδηγεί στον έσχατο εξευτελισμό. Το θέμα του Τζόνσον είναι η ανθρώπινη απληστία, καταδεικνύοντας, με όχημα την κωμωδία, τη διαβρωτική φύση της. Σκηνικά: Francis Hook, κοστούμια: Πηνελόπη Συρογιάννη, μουσική: Διονύσης Τσακνής. Παίζουν επίσης: Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Παλαντζίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Ηρώ Λούπη, Χρήστος Ευθυμίου, Λαέρτης Βασιλείου, Εφη Ρευματά, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανέστης Κατούντης, Χρήστος Μακρής, Περικλής Τσαμαντάνης, Δήμος Γιγαντάκης.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν στην Κρήτη: 28/8 Θέατρο Ερωφίλη - Φορτέτζα στο Ρέθυμνο, 29/8 Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά και 30/8 Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο.

Τραγουδούν και προσκαλούν

«Μ' αγιόκλημα και γιασεμιά» τιτλοφορείται η φετινή, πρώτη, συνεργασία του Λουκιανού Κηλαηδόνη με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ). Τραγούδια του συνθέτη από την 36χρονη πορεία του παρουσιάζονται σήμερα στο Θέατρο Ερωφίλη στο Ρέθυμνο από τον ίδιο και τους Δώρο Δημοσθένους, Ηρώ Σαϊά και την ΚΟΕΜ.

Συνεχίζοντας την καλοκαιρινή τους περιοδεία ο Γιάννης Λεμπέσης και η ορχήστρα του «Λαϊκή Στράτα» σήμερα δίνουν συναυλία στη Λίμνη Ευβοίας.

Ενας από τους πιο εκφραστικούς και δημιουργικούς ερμηνευτές ο Βασίλης Λέκκας συναντά τον αξιόλογο κιθαρίστα και συνθέτη Γιάννη Σπάθα σε μία ακόμη συναυλιακή «διαδρομή», αύριο (9/8), στην Κοζάνη. Οι δύο καλλιτέχνες θα εμφανιστούν στο προαύλιο του Γυμνασίου - Λυκείου Τσοτιλίου Κοζάνης, με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις καλύτερες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Αύριο, επίσης, η Σαβίνα Γιαννάτου και ο σολίστ της κλασικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας παρουσιάζουν ένα ατμοσφαιρικό ρεσιτάλ για φωνή και κιθάρα με τίτλο «Μια ιστορία με τραγούδια», στα Χανιά (Δημοτικός Κινηματογράφος «Κήπος»). Θ' ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο ήχος της πόλης» του Φατίχ Ακίν.

Αύριο, εξάλλου, στη σκηνή του Αττικού Θεάτρου, στο Γαλάτσι, η Μαριώ προσφέρει μια βραδιά με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Συμμετέχει ο Γιάννης Καραλής.

Η «ενσωματωμένη» διανόηση...

«

Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μια δίκαιη και ηθική επιχείρηση αυτοάμυνας, που ανταποκρίνεται στη διεθνή νομιμότητα και έχει στόχο μια απειλή που προέρχεται από μια εχθρική χώρα. Σε αυτό το στάδιο, όμως, οι στόχοι που μπορεί να επιτύχει μια τέτοια επιχείρηση έχουν επιτευχθεί, και δε δικαιολογείται πλέον αιματοχυσία και στις δύο πλευρές»!

***

Θα μπορούσε να είναι η Ράις ή ο Μπλερ. Ομως όχι. Τα παραπάνω ανήκουν σε τρεις γνωστούς Ισραηλινούς συγγραφείς - τον Νταβίντ Γκροσμάν, τον Αμος Οζ και τον Α. Β. Γεοσούα - και περιλαμβάνονται σε «ανοιχτή επιστολή» τους που δημοσίευσε προχτές η εφημερίδα «Χααρέτζ». «Καλούμε την ισραηλινή κυβέρνηση να δεχτεί αμέσως μια αμοιβαία αποδεκτή κατάπαυση του πυρός», συνεχίζουν οι «ευαίσθητοι» λογοτέχνες, χρησιμοποιώντας ωστόσο μια γλώσσα που θα ζήλευαν και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σπεύδουν πάντως να «υπενθυμίσουν» ότι είχαν συμφωνήσει με την... «αμυντική στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ»!

***

Τέλος, οι τρεις δίνουν και «μαθήματα» στο λαό του Λιβάνου: «Ο λιβανικός λαός δεν μπορεί να απαιτεί το σεβασμό της εθνικής του κυριαρχίας όταν αρνείται να επεκτείνει τις ευθύνες του σε όλους τους πολίτες και όλο το έδαφός του», γράφουν ανερυθρίαστα, εννοώντας προφανώς τη «Χεζμπολάχ»!

***

Είναι τόσο όμοια τα «επιχειρήματά» τους με αυτά της κυβέρνησής τους, των ΗΠΑ, της ΕΕ και των απολογητών τους, τόσο όμοιος ο τρόπος που τα εκφράζουν, που θα έκαναν και τους «ενσωματωμένους» Αμερικανούς δημοσιογράφους στα κατοχικά στρατεύματα στο Ιράκ να νιώθουν... «αδαείς». Σε κάθε περίπτωση όμως όλα αυτά είναι αποκαλυπτικά για το ρόλο που καλείται να παίξει την κρίσιμη στιγμή η κυρίαρχη διανόηση: της κρατικής προπαγάνδας και της ιδεολογικής καταστολής. Και βέβαια, για να το κάνουν αυτό, πρέπει να είναι έτοιμοι από καιρό...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Βραδιά όπερας

Συνεχίζονται στη Σάμο οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης», όπου αύριο (9/8), στις 9 μ.μ., στο Πυθαγόρειο θα πραγματοποιηθεί βραδιά όπερας με τους διάσημους Γάλλους λυρικούς καλλιτέχνες Ελιζαμπέθ Βιντάλ και Αντρέ Κονιέ. Στο πιάνο συνοδεύει ο Δημήτρης Γιάκας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον Μότσαρτ, άριες από γαλλικές όπερες, καθώς και την άρια «Ο ναός» του Μανώλη Καλομοίρη από τα πέντε τραγούδια από το τέταρτο βιβλίο «Της πολιτείας και της μοναξιάς». Η Ελιζαμπέθ Βιντάλ παράλληλα διδάσκει μέχρι τις 11/8 στο Πυθαγόρειο σε Σεμινάριο Μονωδίας που διοργανώνει το Εθνικό Ωδείο με τη στήριξη του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου».

Πανσέληνος... αρχαιολογική

Ανοιχτοί και με ελεύθερη είσοδο θα είναι και φέτος μια σειρά μουσείων και αρχαιολογικών χώρων το βράδυ της Πανσελήνου, αύριο και μέχρι τη 1 το πρωί. Το υπουργείο Πολιτισμού καλεί τους επισκέπτες να βρίσκονται μέσα στις περισχοινίσεις, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να αφήσουν τους χώρους καθαρούς.

Ανοιχτά θα είναι: Ακρόπολη, Σούνιο, Κεραμεικός - Ολυμπιείο, Ακρόπολη Μυκηνών, Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας, Αρχαιολογικός Χώρος Δόλιανης, Αρχαίο Στάδιο Δελφών, Αύλειος Χώρος Μουσείου Ερέτριας, Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης, Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, Κάστρο Λαμίας, Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας - Βεργίνας, Αρχαιολογικός Χώρος Θάσου, Αρχαιολογικός Χώρος Σαμοθράκης, Αρχαιολογικός Χώρος Μέσων - Εμπορειό Χίου - Πολιόχνη Λήμνου, Κιόνια Τήνου, Αρχαιολογικός Χώρος Δήλου, Αύλειος Χώρος Μουσείου Προϊστορικής Θήρας, Αρχαιολογικός Χώρος Υρίων Νάξου, Αρχαιολογικός Χώρος Ηραίου Σάμου, Ασκληπιείο Κω, Αρχαιολογικός Χώρος Μαλίων, Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας, Δίον Πιερίας, Αρχαιολογικός Χώρος Αμφίπολης, Αρχαία Πόλη Φλώρινας, Αρχαιολογικός Χώρος Αιανής Κοζάνης (Αρχαία Πόλη - Νεκρόπολη), Πύργος Κιερίου, Ρωμαϊκές Θέρμες, Αρχαιολογικός Χώρος Νεμέας, Ανάκτορο Νέστορος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ