ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολοκληρωτική επίθεση

Η ενεργοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από την κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι πλέον η αντιασφαλιστική επίθεση περνάει σε νέα φάση και ότι βασικό εργαλείο για να προωθηθούν οι ανατροπές θα είναι το ίδιο το έργο της Επιτροπής. Μάλιστα, η προτροπή της κυβέρνησης προς την Επιτροπή, «να τολμήσει», προδιαγράφει τον άκρως αντεργατικό χαρακτήρα και την κατεύθυνση, που θα έχουν οι μελέτες τις οποίες θα ετοιμάσει.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμία ψευδαίσθηση για το πού το πάει και τι επιδιώκει η κυβέρνηση. Αλλωστε, οι ισχυρισμοί των δύο υπουργών, η ανάσυρση και προβολή των ήδη γνωστών επιχειρημάτων, περί «ελλειμμάτων», «έλλειψης πόρων», «δημοσιονομικής σταθερότητας», «αδικιών του συστήματος», και άλλων φαιδρών δικαιολογιών δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Οι ίδιοι αυτοί ισχυρισμοί προβλήθηκαν και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, κατά κόρον στο παρελθόν, για να ψηφιστούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι από το 1990 μέχρι σήμερα. Και τα δύο κόμματα, μπροστά σε κάθε αντιασφαλιστική ανατροπή, έδιναν υπόσχεση πως «έλυναν» το Ασφαλιστικό, και βέβαια το «έλυναν» σε βάρος των εργαζομένων, αφαιρώντας ασφαλιστικά δικαιώματα. Την ίδια προπαγανδιστική πραμάτεια πουλάει και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση σπρώχνουν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, που μέσω των οργανώσεών τους έσπευσαν να «πιάσουν θέση» μέσα στην Επιτροπή.

Μάλιστα, οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής και παλιού στελέχους του ΣΕΒ ευθέως θέτουν ζήτημα, για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το βαθμό αναπλήρωσης των συντάξεων, άρα και για το ύψος τους, τα ΒΑΕ, το δικαίωμα μιας σειράς εργαζομένων να φεύγουν στη σύνταξη πριν τα 65 χρόνια. Ενώ η επανάληψη τις τελευταίες μέρες από τους εργοδότες της αξίωσης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, θέτει θέμα για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με δυο λόγια: Κυβέρνηση και κεφάλαιο ετοιμάζονται για επίθεση εφ' όλης της ύλης. Τίποτα στο Ασφαλιστικό και για κανέναν δε θεωρούν δεδομένο. Οι δήθεν διαβεβαιώσεις - όταν δίνονται - ότι δε θα θιχτούν όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων, εντάσσονται στο γνωστό παιχνίδι αποπροσανατολισμού και εφησυχασμού των εργαζομένων.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που ετοιμάζουν μέσα από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Το ίδιο επικίνδυνα είναι και μια σειρά από μέτρα που προωθεί τώρα η κυβέρνηση, ως εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφιστεί και ιδιαίτερα του 3029/2002 του ΠΑΣΟΚ. Η ενοποίηση Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης, ανάλογα μέτρα στον κλάδο της Υγείας, η ανατροπή του καθεστώτος των ΒΑΕ, η ληστρική σε βάρος των ασφαλισμένων «αξιοποίηση» της περιουσίας των Ταμείων, όλα αυτά δηλαδή που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, και πριν το πόρισμα της Επιτροπής, θα χτυπήσουν κατακέφαλα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Απ' αυτή την άποψη οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλύτερο να περιμένουν. Χρειάζεται άμεση αντίδραση στα μέτρα που βρίσκονται σε πορεία εφαρμογής, αλλά και σ' αυτά που κυοφορούνται μέσω της Επιτροπής. Μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, με το αγωνιστικό και διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να δώσουν τώρα και κάθε μέρα τη μάχη για το Ασφαλιστικό.

Οταν η ΕΡΤ θέλει να «θάψει»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι «δικαιολογίες» που μπορεί να επικαλεστεί κάποιος επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης ή υπεύθυνος ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού όταν δε θέλει να προβάλει τις δραστηριότητες της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» είναι πολλές. Στην περίπτωση όμως της Κρατικής Τηλεόρασης, της ΕΡΤ (όχι ότι δεν ισχύει και για τους ιδιωτικούς σταθμούς), το να προβάλλονται δικαιολογίες και μάλιστα με επίκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, αποτελεί πρόκληση. Αυτό που μάθαμε, λοιπόν, ότι προβλήθηκε σαν δικαιολογία για τη μη κάλυψη της κινητοποίησης για «ανοιχτές ακτές δωρεάν για το λαό» της ΝΑΣ και των αγωνιστικών δημοτικών κινήσεων στην παραλία του Αλίμου, την περασμένη Κυριακή, ξεπερνά και τα όρια της πρόκλησης.

Συγκεκριμένα, όταν από τη ΝΑΣ τηλεφώνησαν για να ρωτήσουν γιατί δεν προβλήθηκε η δραστηριότητα της Κυριακής απάντησαν ότι υπάρχει εντολή να μην προβληθούν τα πλάνα, διότι δεν υπήρχε δραστηριότητα των υπόλοιπων παρατάξεων για τη Νομαρχία και το Δήμο της Αθήνας(!), επικαλούμενη τη σχετική υπόδειξη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (αρ. 2/1.8.2006), που έχει σταλεί σε όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στην οποία αναφέρεται: «Κατά τη μετάδοση εκπομπών ή πληροφοριών σχετικών με τις κοινοτικές, δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οφείλουν να προβάλλουν τις θέσεις και τις δραστηριότητες, κατά το δυνατόν, όλων των συνδυασμών υποψηφίων, τηρώντας τους κανόνες της αντικειμενικότητας, της ίσης κατανομής του χρόνου παρουσίασής τους, όπως και της ισομερούς παρουσίασής τους στις ζώνες τηλεθέασης». Το παραπάνω, λοιπόν, η διοίκηση της ΕΡΤ το «μεταφράζει» όπως θέλει, θάβοντας τις δραστηριότητες της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης» επειδή οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν έχουν δραστηριότητες ή κάνουν διακοπές...

Η υποχρέωση της ΕΡΤ να προβάλλει αυτές τις δραστηριότητες είναι δεδομένη ανεξάρτητα αν την ίδια μέρα υπάρχουν δραστηριότητες και από άλλους υποψηφίους. Αλλά, είπαμε, όταν δε θέλει να το κάνει βρίσκει δικαιολογίες... για να «θάβει» τους αγωνιστικούς συνδυασμούς.

Νέος «μύθος»

Ενας νέος «μύθος», μετά από εκείνον της Ολυμπιάδας του 2004, άρχισε να καλλιεργείται στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία. Είναι ο «μύθος» των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, τη διοργάνωση των οποίων διεκδικεί το δίπολο Λάρισας - Βόλου και από τα τοπικά ΜΜΕ προβάλλονται σαν το «μάνα εξ ουρανού», που θα λύσει τα προβλήματα της περιοχής! Αν, τελικά, η διεκδίκηση έχει θετικό αποτέλεσμα - υποστηρίζουν τα ΜΜΕ, αλλά και οι δήμαρχοι, οι νομάρχες κι άλλοι τοπικοί παράγοντες - τότε θ' αλλάξουν άρδην οι ρυθμοί ανάπτυξης της Θεσσαλίας, καθώς θα γίνουν έργα υποδομής, που, εκτός των άλλων, θα συμβάλουν και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Κι ως έργα υποδομής αναφέρουν την αναβάθμιση των αεροδρομίων Λάρισας και Νέας Αγχιάλου και την κατασκευή γηπέδων γκολφ στους δύο νομούς!

Τώρα ποια και για ποιον ανάπτυξη μπορεί να φέρει η «αναβάθμιση» των αεροδρομίων και τα γήπεδα του γκολφ σε μια περιοχή που τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται και οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται, οι επαγγελματίες και οι μικρέμποροι αφανίζονται, δεν εξηγούν στους Θεσσαλούς οι κάθε λογής κι απόχρωσης «πανηγυρίζοντες». Οπως ποτέ δεν εξήγησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τι και πόσα έχασε η χώρα μας και ο λαός μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας...

«Φθινοπωρινή καταιγίδα»

Επικαλούμενες την αύξηση των τιμών των καυσίμων και τη γενικότερη αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων, οι εταιρείες των τροφίμων αναπροσάρμοσαν τους τιμοκαταλόγους τους και στην αρχή του φθινοπώρου προχωρούν σε μεγάλες ανατιμήσεις, που θα φανούν στα σούπερ μάρκετ. Την επερχόμενη «φθινοπωρινή καταιγίδα» της ακρίβειας θα υποστούν, πρωτίστως, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τα οποία, ήδη, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, αδυνατώντας να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης.

Ποιος θα σώσει τους εργαζόμενους από τη νέα, σφοδρή επίθεση της ακρίβειας; Η κυβέρνηση; Οχι, βεβαίως. Αυτή, πιστή στην «ελεύθερη» αγορά, επιτρέπει την ασύδοτη κερδοσκοπία των εταιρειών και προωθεί την πολιτική της λαϊκής αφαίμαξης. Η αξιωματική αντιπολίτευση; Ούτε. Κι αυτή στον ίδιο «θεό» πιστεύει και τους ίδιους «διαβόλους» υπηρετεί, και ας καμώνεται πως κάνει αντιπολίτευση. Αλλωστε, μαζί με την κυβέρνηση εξήραν την ...αύξηση των 77 λεπτών στο μεροκάματο. Η συνδικαλιστική ηγεσία; Τώρα σωθήκαμε! Αυτή, πολιτικά καθοδηγούμενη και συνδικαλιστικά συμβιβασμένη, κινείται στον «ντορό» της εφαρμοζόμενης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής, προσκυνώντας την επιχειρηματικότητα και εξυμνώντας την ανταγωνιστικότητα, στο όνομα της οποίας έκανε τους εργαζόμενους πλουσιότερους κατά 77 λεπτά τη μέρα! Αυτό κι αν είναι εισόδημα!

Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, για ν' αντιμετωπίσουν το νέο κύμα της ακρίβειας, δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν της οργανωμένης πάλης και της πολιτικής αντίδρασης. Πάλη για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και οι επερχόμενες τοπικές εκλογές τούς δίνουν την ευκαιρία να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα λαϊκής αντίστασης και πολιτικής αντεπίθεσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ