ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» συνεχίζεται... .

Στον Μάνο Λοΐζο (φωτ.) είναι αφιερωμένη η συναυλία του Χρήστου Λεοντή
Στον Μάνο Λοΐζο (φωτ.) είναι αφιερωμένη η συναυλία του Χρήστου Λεοντή
Αξιόλογες μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις συνθέτουν το πρόγραμμα του Β΄ κύκλου εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2006», που διοργανώνουν ο Δήμος Νίκαιας και το Πνευματικό του Κέντρο, από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, στο Κατράκειο θέατρο, στο Δημοτικό Κηποθέατρο και στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μηχανική Καλλιέργεια».

Η αυλαία του β΄ κύκλου θ' ανοίξει στις 29/8, στο Κατράκειο, με μια από τις πιο σπαρταριστές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις «Θεσμοφοριάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο. Το έργο, που παίρνει τον τίτλο του από τα Θεσμοφόρια, γυναικεία γιορτή στην οποία δεν επιτρεπόταν να παρίστανται άντρες, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Γιώργο Αρμένη, Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Αλέξανδρο Μυλωνά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη. Την παράσταση έχει επενδύσει μουσικά ο Σταμάτης Κραουνάκης. Τα σκηνικά είναι της Ερσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η χορογραφία της Φρόσως Κόρρου. Παίζουν επίσης: Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Δημήτρης Μαρίζας, Ενκελέντ Φεζολλάρη, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.

Θ' ακολουθήσει στις 30/8, στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου συναυλία του Νότη Μαυρουδή. Συμμετέχουν: Μόρφω Τσαϊρέλη, Παναγιώτης Μάργαρης. Είσοδος ελεύθερη. Στις 2/9, στο Κατράκειο, θα εμφανισθεί το Χοροθέατρο «Baikal». Είσοδος ελεύθερη. Στις 3/9 στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου - είσοδος ελεύθερη - θα φιλοξενηθεί η μουσική παράσταση «Μουσικό ταξίδι γύρω από ένα φωτεινό αστέρι» των Δέσποινα Χατζηανδρέου και Κωνσταντίνου Σταυρίδη.

Στις 6/9, στο Κατράκειο θ' ανεβεί μια ακόμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, μετάφραση Νικολέττας Φριντζήλα, σκηνικά-κοστούμια Λιλής Κεντάκα, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη. Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Γιάννης Κρανάς, Χρήστος Λούλης, Φαίδων Καστρής, Τάκης Σακελλαρίου, Αποστόλης Πελεκάνος, Δημήτρης Κανέλλος κ.ά.

«Θεσμοφοριάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο
«Θεσμοφοριάζουσες» από το Εθνικό Θέατρο
Στις 7/9, στον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ πιάνου του Κωνσταντίνου Βαλιανάτου, με ελεύθερη είσοδο. Στις 10/9, στο Δημοτικό Κηποθέατρο (Κύπρου και Προύσσης) θα φιλοξενηθεί η θεατρική παράσταση «Η Κωμωδία των Παρεξηγήσεων» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καραχισαρίδη, με πρωταγωνιστές τους Θάνο Καληώρα, Νίκο Αλεξίου, Σωτήρη Βάγια, Μπάμπη Κλαλιώτη, Θεώνη Σκαλέρη, Γιάννη Ματαράγκα, Ελβίρα Ζαμπετάκη, Μαρία Κάππα κ.ά. Είσοδος ελεύθερη.

Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» θα συνεχιστεί με τέσσερις μουσικές βραδιές: Στις 12/9, στο Δημοτικό Κηποθέατρο, το συγκρότημα μπουζουκιών «Δρόμος» θα δώσει συναυλία με τίτλο «Ενα Τραγούδι για την Κοκκινιά», με ελεύθερη είσοδο. Στις 18/9, στο Κατράκειο θα πραγματοποιηθεί συναυλία του Γιώργου Νταλάρα. Συμμετέχουν: Μ. Ασλανίδου, Δ. Ολυμπίου, Μ. Τζουγανάκης. Στις 20/9, στον Πολυχώρο «Μηχανική Καλλιέργεια» (Θηβών 245), ο Χρήστος Λεοντής θα δώσει συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Λοΐζο. Είσοδος ελεύθερη. Στις 24/9, στο Κατράκειο θα γίνει συναυλία των Μιχάλη Χατζηγιάννη- Αθηνάς Ρόντζη. Προπώληση εισιτηρίων στα δισκοπωλεία «Metropolis».

Πέρασε ένας χρόνος

Ηταν σαν χτες, πριν ένα χρόνο, όταν η Βίκυ Μοσχολιού «έφευγε» για το τελευταίο «ταξίδι». Η προσφορά της στο λαϊκό τραγούδι υπήρξε μεγάλη. Το...«βιολοντσέλο» της ελληνικής μουσικής, όπως την έχει αποκαλέσει ο Μάνος Χατζιδάκις, διέγραψε μια λαμπρή πορεία επί τέσσερις δεκαετίες, δημιουργώντας το δικό της αναγνωρίσιμο ερμηνευτικό στίγμα. Ξεκίνησε το 1962 στην Τρίανα του Χειλά κοντά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Δούκισσα και άλλους. Το 1964 τραγουδάει το «Χάθηκε το Φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα» και εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της. Τραγούδησε όλους τους σπουδαίους συνθέτες: Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Ζαμπέτα, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Απόστολο Καλδάρα, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, Ακη Πάνου, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Λεοντή, Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά.

Στη Ζάκυνθο

«Ζάκυνθος η εύκαρπος» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από σήμερα μέχρι τις 22/8, στο χωριό Φαγιάς Ζακύνθου (Αγία Μαρίνα), από το σύλλογο «Πλατύφορος». Σήμερα (9μ.μ.), το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και το φωνητικό σύνολο «Εμμέλεια» παρουσιάζουν το έργο «Με μιαν Αρέκια Εσπερινός» του Ιάκωβου Κονιτόπουλου. Επίσης, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής συμμετέχει στις 19/8 στη θεατρική παράσταση «Με της ελιάς το βάλσαμο και τ' αμπελιού τα πάθη», σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκούρεση, μουσική Ιάκωβου Κονιτόπουλου και χορογραφία Βάνιας Τσιλιμίγκρα. Σολίστ είναι ο βαρύτονος Τάσος Αποστόλου, ενώ τη μουσική διεύθυνση και των δύο παραστάσεων έχει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος και τη διεύθυνση - προετοιμασία της χορωδίας ο Valery Oreshkin.

Οι «Δρόμοι της Θάλασσας» οδηγούν στις μουσικές του κόσμου, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στην Πλάκα. Το «ταξίδι» συνεχίζεται σήμερα με ένα μωσαϊκό της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, από τους Λαλητάδες της Θράκης και τον Sol Hasan, στο κλαρίνο. Παίζουν επίσης: Κυριάκος Πετράς: βιολί, Αλκης Ζοπόγλου: κανονάκι, Κυριάκος Ταπάκης: ούτι, Αθανάσιος Μουσμουλίδης: λαούτο, Γιώργος Παγκοζίδης: κρουστά. Το μουσικό σύνολο, που συστάθηκε το 1990, παρουσιάζει το ευρύ φάσμα της μουσικής παράδοσης της Θράκης.

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Κω θα τραγουδήσει αύριο (18/8) η Κλαούντια Ντελμέρ. Με τη συνοδεία πέντε εξαιρετικών μουσικών - σολίστ, η καταξιωμένη λυρική τραγουδίστρια θα ερμηνεύσει τραγούδια από τις χώρες της Μεσογείου, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, αλλά και Ελλήνων συνθετών, όπως των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξυδάκη, Πλέσσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ