ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Κανένας εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε στην «Γκράνμα» ο Ραούλ Κάστρο

Από τη συνέντευξη του Ραούλ Κάστρο στην «Γκράνμα»

Associated Press

Από τη συνέντευξη του Ραούλ Κάστρο στην «Γκράνμα»
ABANA.--

Τη διαβεβαίωση και πεποίθησή του ότι «κανένας εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει» τόνισε χτες ο Α΄ αντιπρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, στη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε στην κουβανική εφημερίδα και όργανο του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», την πρώτη μετά την εκδήλωση της ασθένειας του Φιντέλ στις 31 του Ιούλη.

Ο Φιντέλ «αναρρώνει προοδευτικά» μετά την επέμβαση που τον ανάγκασε να παραδώσει προσωρινά την εξουσία και αυτό είναι το κύριο και το σημαντικό, δηλώνει εξ αρχής ο Ραούλ Κάστρο, ευχαριστώντας παράλληλα τους γιατρούς που φρόντισαν τον ηγέτη της Κούβας και τονίζοντας πως η άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση του Φιντέλ συμβάλλει στην «ικανοποιητική και σταδιακή» ανάρρωσή του.

Επίσης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Κούβας στη συνέντευξη που έδωσε στον Λάσαρο Μπαρέντο Μεντίνα αναφέρθηκε εκτενώς στο σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανατροπής των ΗΠΑ, ειδικότερα δε στο νέο σχέδιο των 485 σελίδων που κατέθεσε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ως πρόεδρος της «Επιτροπής Αρωγής για την Ελευθερία στην Κούβα» και το οποίο επανέλαβε ότι αποτελεί διακήρυξη πολέμου. Παρ' όλα αυτά, όπως τόνισε, ο λαός της Κούβας είναι πάντα σε ετοιμότητα και συνήθως αγνοεί τα κελεύσματα των λεγόμενων αντιφρονούντων, αν και «δεν μπορούμε ποτέ να αγνοούμε μία απειλή από έναν εχθρό». «Θα ήταν ανευθυνότητα να το πράξουμε», συνέχισε ο Ραούλ Κάστρο, «όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία κυβέρνηση σαν των ΗΠΑ που με τη μεγαλύτερη ιταμότητα δηλώνει ότι δεν αποδέχεται το Σύνταγμα της Κούβας».

Για το λόγο αυτό ο Ραούλ Κάστρο, που ασκεί και χρέη υπουργού Αμυνας, δήλωσε επίσης στην «Γκράνμα» ότι τις ώρες μετά την ανακοίνωση της ασθένειας του Φιντέλ κινητοποίησε το στρατό του Νησιού της Επανάστασης, ο οποίος τέθηκε αμέσως σε ύψιστη ετοιμότητα. Ενισχύθηκε το επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας βάσει των προβλεπόμενων μέτρων και κινητοποιήθηκαν δεκάδες χιλιάδες έφεδροι. «Δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο να τρελαθεί κάποιος εντός της αμερικανικής κυβέρνησης», τόνισε ο Ραούλ Κάστρο, προσθέτοντας ότι από την 1η του Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο ετοιμότητας που είχε εγκριθεί στις 13 του Γενάρη του 2005 από τον ίδιο τον Φιντέλ και περιλάμβανε την «κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων εφέδρων και μελών των λαϊκών δυνάμεων περιφρούρησης και φυσικά των μόνιμων μάχιμων μονάδων των Ενοπλων Επαναστατικών μας Δυνάμεων, περιλαμβανομένων και των Ειδικών Δυνάμεων για αποστολές σε περίπτωση που δημιουργούνταν πολιτική-στρατιωτική κατάσταση»... Αυτός ήταν ο κύριος λόγος, όπως ανέφερε, που δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση αφού «πολλά σχέδια και ζητήματα που αφορούν στην άμυνα δεν μπορούν ποτέ να δημοσιοποιηθούν και ο χειρισμός τους πρέπει να γίνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή». Εξάλλου, δημόσιες εμφανίσεις δε συνηθίζει να κάνει, όπως διευκρίνισε απαντώντας στα διάφορα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που άφηναν υπονοούμενα για την τύχη της επαναστατικής κυβέρνησης.

Εκτός όμως της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας που ήδη είναι στο υψηλότερο βαθμό, ο Ραούλ Κάστρο αποκάλυψε ότι η κουβανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ως αντίβαρο στην ενίσχυση των ραδιοτηλεοπτικών σημάτων των εκπομπών προπαγάνδας από αεροσκάφος, που είχε αποκαλύψει ο Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ πρόσφατα, διαπιστώνοντας μάλιστα ότι οι εκπομπές αυτές γίνονται από πτήσεις σε διεθνή ύδατα και πιθανώς παραβιάζοντας και τον εναέριο χώρο της Κούβας. «Στην πραγματικότητα, είμαστε απολύτως αδιάφοροι για την υποθετική επιρροή που έχει αυτή η σκαιή και αναίσχυντη προπαγάνδα, η οποία είναι σε πολύ κατώτερο πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο από αυτό του κουβανικού λαού και την οποία ο λαός μας απορρίπτει, όπως ακριβώς απορρίπτει τα προκλητικά σήματα έξω από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων. Δεν είναι για το λόγο αυτό που λαμβάνουμε μέτρα. Είναι για λόγους εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Δεν μπορούμε με κανέναν τρόπο παθητικά να δεχτούμε αυτή την επιθετική ενέργεια».

Τέλος, ο Ραούλ Κάστρο αδράχνοντας την ευκαιρία της συνέντευξης ευχαρίστησε δημόσια και ολόθερμα για όλες τις αυθόρμητες ενέργειες εκδήλωσης συμπαράστασης στην επανάσταση, αλλά και την έκφραση των συναισθημάτων για την υγεία του Φιντέλ, κατ' αρχάς «από τους αγρότες, τους στρατιώτες, τις νοικοκυρές, τους φοιτητές και τους μαθητές, τους εργαζόμενους, τους καλλιτέχνες, τα δημόσια πρόσωπα, ακόμη και τις θρησκευτικές κοινότητες» στην Κούβα, γεγονός που «καταδεικνύει την αδιάσπαστη ενότητα του λαού και της επαναστατικής του συνείδησης».

Ειδική μνεία έκανε στην αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο, καθώς, όπως τόνισε ο Ραούλ Κάστρο, μηνύματα αλληλεγγύης από κόμματα, οργανώσεις, μαζικούς φορείς συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Κούβα. «Για το λόγο αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Και εάν δεν το έχουμε πράξει δεν είναι για λόγους αγνωμοσύνης. Ειδικά τους χιλιάδες που έχουν σπεύσει να συνυπογράψουν την επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών και 8 κατόχων του βραβείου Νόμπελ, που καταδικάζουν τις παρεμβάσεις και τις επιθετικές δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ και η οποία μάλιστα ξεσκεπάζει το σχέδιο επέμβασης του Μπους».

Καταδικάζουν την απόφαση για τους πέντε αγωνιστές

ΑΒΑΝΑ - ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Ομοφώνως η Εθνοσυνέλευση της Κούβας απέρριψε και καταδίκασε την απόφαση του αμερικανικού Εφετείου, που ένα χρόνο μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ατλάντα ουσιαστικά την ανατρέπει, καθώς επικύρωσε τις καταδίκες των πέντε Κουβανών Αγωνιστών και αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους στις αμερικανικές φυλακές όπου κρατούνται από το 1998.

Πρόκειται για μία απόφαση χωρίς νομικό προηγούμενο ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Εφετείο αποφάσισε «την απόρριψη κάθε ενδεχόμενου να υπάρξει νέα δίκη και διέταξε την επιστροφή της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ατλάντα, ώστε να εξετάσει και άλλες πτυχές!», αναφέρει η απόφαση του κουβανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Γκράνμα.

Το άδικο της υπόθεσης και κυρίως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η πρώτη δίκη εναντίον των Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες καθώς και μιας σειράς εφέσεων και ακροαματικών διαδικασιών, αλλά και της απόφασης της Ομάδας Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών και χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είναι καταφανές, αλλά καθώς φαίνεται όχι για τους δικαστές της έδρας του Εφετείου, συμπληρώνουν στην απόφασή τους οι Κουβανοί βουλευτές. Αυτό που προξενεί μάλιστα ειδική προσοχή είναι ότι η εν λόγω απόφαση του Εφετείου έρχεται σε μία στιγμή, όπου το Μαϊάμι καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να «τελειώσει την Κούβα» σημειώνουν οι Κουβανοί βουλευτές και καλούν «τα Κοινοβούλια όλων των χωρών και οργανώσεις αλληλεγγύης να ορθώσουν το ανάστημά τους σε αυτό το νέο ελιγμό που μοναδικό στόχο έχει να παρατείνει την κράτηση αυτών των ανθρώπων».

Ηδη, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Βραζιλίας - (OAB) καθώς και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισαν να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών (NHRC) και να κινήσουν τη διαδικασία για την υποβολή διεθνούς αιτήματος. Μάλιστα, κατόπιν της εξέτασης της υπόθεσης, η NHRC αποφάσισε και εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του OAB, Ρομπέρτο Μπουσάτο, ώστε να απαιτήσει από το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας να στηρίξει το αίτημα άμεσης απελευθέρωσης που θα κατατεθεί στην αμερικανική κυβέρνηση από την Ομάδα Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις του ΟΗΕ.

Αλληλεγγύη στην Κούβα στην ιστοσελίδα www.porcuba.org

Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας, καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές πλέον γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ