ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2006
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Αλληλεγγύη στο Νησί της Επανάστασης

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, ενώνει τη φωνή του με δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς, διανοούμενους καλλιτέχνες που έχουν ήδη συνυπογράψει την επιστολή των 400 διανοουμένων που απαιτούν σεβασμό της ανεξαρτησίας της Κούβας και, ταυτόχρονα, καταγγέλλουν τα επιθετικά σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Κουβανικού Ινστιτούτου Βιβλίου Ιροέλ Σάντσες, που βρέθηκε στη Βολιβία.

Η υπογραφή του Εβο Μοράλες είναι πολύ σημαντική σε μια κίνηση που προσπαθεί να γίνει ασπίδα προστασίας στην Κούβα, που προκλήθηκε από την επιστολή των 400 διανοουμένων και καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ Ζοζέ Σαραμάγκου, Ριγομπέρτα Μεντσού, Ναντίν Γκόρτιμερ, Γουόλε Σογίνκα, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ, Ντάριο Φο, Ντέσμοντ Τούτου, Ζορές Αλφιόροφ και τελευταία ο Χάρολντ Πίντερ, που παρέδωσε και το βραβείο του στην Κούβα, και εξαπλώνεται σαν φωτιά σε όλη την οικουμένη.

Η ποιήτρια της Νικαράγουας, Κλαριμπέλ Αλεγρία, μία από τις σημαντικότερες φωνές της Κεντρικής Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής γενικότερα, ο Ισπανός τραγουδοποιός Χοακίν Σαμπίνα είναι μερικές από τις σημαντικές νέες μορφές που προστέθηκαν στον κατάλογο όσων συνυπογράφουν την επιστολή και ο αριθμός τους, ήδη, ξεπερνά τους 13.000.

Στην Ελλάδα, η ανταπόκριση εξακολουθεί να είναι τεράστια. Μετά το ειδικό βάρος της υπογραφής του Μίκη Θεοδωράκη, την επιστολή υπέγραψε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος και ο συνθέτης Βαγγέλης Φάμπας. Τέλος, ο κλασικός κιθαρίστας Τζον Γουίλιαμς κάλεσε τον Κουβανό Σίλβιο Ροντρίγκες στο Λονδίνο για κοινή συναυλία και τα χρήματα θα πάνε στην Κούβα, όπως αποκάλυψε ο Σίλβιο Ροντρίγκες, η φωνή της Κούβας, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου CD, που δεν το αφιέρωσε απλά στον Φιντέλ Κάστρο, καθώς, όπως είπε, για «τον Φιντέλ όλα, περισσότερα και από την ίδια μου τη ζωή».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Δύσκολοι καιροί για μετανάστες

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Η Βρετανία δεν πρόκειται να υιοθετήσει πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» για μετανάστες από ορισμένες από τις καινούριες χώρες-μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Αλιστέρ Ντάρλινγκ, απαντώντας θετικά στο κάλεσμα του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην εισροή εργαζομένων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενόψει της ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα το 2007.

Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία οι διασώστες συνεχίζουν να αναζητούν τυχόν επιζώντες από το ναυάγιο πλοιαρίου με περίπου 120 οικονομικούς πρόσφυγες κοντά στην ιταλική νήσο Λαμπεντούσα, ενώ ακόμη ένα πλοιάριο με περισσότερους από 30 ανθρώπους ανετράπη αυτή τη φορά κοντύτερα στη Σικελία. Περισσότεροι από 15 αγνοούνται.

Από το ναυάγιο του Σαββάτου στη Λαμπεντούσα εξακολουθούν να αγνοείται η τύχη 40 ανθρώπων. Δέκα, μεταξύ τους τέσσερις γυναίκες, έχουν εντοπιστεί νεκροί, ενώ 70 περισυνελέγησαν ζωντανοί από τα σωστικά συνεργεία.

«Το ναυάγιο, για μένα δεν αποτελεί τραγωδία, αλλά ένα έγκλημα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Τζουλιάνο Ντ' Αμάτο ενώ κυβερνητικό ανακοινωθέν ζητά «μεγαλύτερη συνεργασία στους κόλπους της ΕΕ στο θέμα της λαθρομετανάστευσης». Οι δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι που διασώζονται, εκτός αν αποδείξουν ότι ζητούν για βάσιμο λόγο πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, επαναπροωθούνται από τις αρχές προς τη Βόρεια Αφρική.

Την ίδια ώρα, άλλοι 300 οικονομικοί πρόσφυγες άγγιξαν τις ακτές των Κανάριων Νήσων στην Ισπανία προερχόμενοι από τις βορειοδυτικές ακτές της Αφρικής. Αλλοι 500 είχαν φθάσει στα νησιά την Παρασκευή, αναγκάζοντας τις τοπικές Αρχές να προειδοποιήσουν την κυβέρνηση πως δεν μπορούν να διαχειριστούν πλέον την κατάσταση. Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», η ισπανική κυβέρνηση προχωρά σε «διπλωματική επίθεση» για την επαναπροώθησή τους.

Associated Press

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκάδες νεκροί σε σύγκρουση τρένων

ΚΑΪΡΟ.--

Σιδηροδρομική τραγωδία χτες βορείως του Καΐρου. Κατά τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών, που έγινε όταν ο οδηγός της μίας εξ αυτών δε σταμάτησε - για άγνωστο λόγο - σε σχετικό σήμα σιδηροδρομικού υπαλλήλου έξω από το σταθμό της πόλης Καλιούμπ (20 χλμ βορείως του Καΐρου), σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 143. Τουλάχιστον τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Νιώσαμε σαν να έγινε σεισμός. Οσοι μπορέσαμε βγήκαμε έντρομοι από τα παράθυρα και είδαμε το πίσω μέρος του ενός τρένου να τυλίγεται στις φλόγες» είπαν έντρομοι κάποιοι από τους επιζώντες.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν άνδρες ηλικίας 20-50 ετών. Θεωρείται το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα από το Φλεβάρη του 2002 όταν σε παρόμοια τραγωδία έχασαν τη ζωή τους 363 άνθρωποι.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Σοβαρά επεισόδια...

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Στρατιωτικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν χτες δυνάμεις της αποστολής του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό με σκοπό, όπως ανακοινώθηκε, τη διάσωση αρκετών ξένων διπλωματών που είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι του Ζαν Πιερ Μπέμπα, υποψήφιου της αντιπολίτευσης που αναδείχτηκε δεύτερος στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το επεισόδιο διαδραματίζεται ένα 24ωρο μετά τις προχτεσινές αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων δυνάμεων των δύο επικρατέστερων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές: του απερχόμενου Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα που συγκέντρωσε το 44,81% των ψήφων και του απερχόμενου αντιπροέδρου και πρώην ηγέτη ανταρτών, Ζαν Πιερ Μπέμπα που έλαβε 20,03%. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 29 Οκτώβρη....

Οπως αποδεικνύουν τα τελευταία γεγονότα η έκβαση των εκλογών του περασμένου Ιούλη στη ΛΔ Κονγκό δεν αποσαφήνισε την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Πράγμα που αντανακλάστηκε στην έρημη από κόσμο, μετά τις προχτεσινές συγκρούσεις, πρωτεύουσα Κινσάσα...

Στην ιστοσελίδα www.porcuba.org

Η επιστολή των προσωπικοτήτων από πολλές χώρες που απαιτούν τον απόλυτο σεβασμό της ανεξαρτησίας και καταδικάζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις απειλές ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της Κούβας, καθώς και η καμπάνια που ήδη εξελίσσεται, βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.porcuba.org, όπου υπάρχει η επιστολή σε αρκετές πλέον γλώσσες και όπου καλούνται όλοι να συμμετάσχουν, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στην Κούβα με την υπογραφή τους στην επιστολή.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Τρομο-λαγνείας συνέχεια...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ.--

Οι προληπτικές επιθέσεις εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ριντ συνεχίζονται... Χτες η βρετανική Δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατική συνωμοσία για τη διάπραξη ανθρωποκτονιών μέσα σε αεροπλάνα της γραμμής, εναντίον οκτώ ανθρώπων που έχουν συλληφθεί για πιθανολογούμενη τρομοκρατική συνωμοσία κατά επιβατικών αεροσκαφών.

Σε τρεις άλλους από τους 23 υπόπτους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για άλλα γεγονότα βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου. Το γεγονός είχε προαναγγελθεί από τον Ριντ που ενώπιον της σωρείας των αμφισβητήσεων και επικρίσεων, ειδικά εκ μέρους της μουσουλμανικής κοινότητας, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν στοιχεία για απαγγελίες κατηγοριών στους περισσοτέρους εκ των υπόπτων. Οπερ και εγένετο!

Τέλος, το Σάββατο συνελήφθη στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στο Κίελο, στη βόρεια Γερμανία, ο ένας από τους δύο άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι μετέφεραν δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στα τέλη Ιούλη σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς, ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία της Γερμανίας.

ΡΩΣΙΑ
«Ορφανό» μακελειό σε αγορά

ΜΟΣΧΑ.--

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί - περίπου στις 10:30 - στην αγορά Τσερκιζόφσκι της ανατολικής Μόσχας, σκοτώνοντας δέκα άτομα (μεταξύ τους τουλάχιστον δύο παιδιά) και τραυματίζοντας άλλους τουλάχιστον 40, αποδόθηκε αρχικά σε ελαττωματική φιάλη υγραερίου, εν συνεχεία όμως οι ρωσικές αρχές άλλαξαν τροπάριο: ο πρώτος αντιδήμαρχος Βλαντίμιρ Ρέζιν έσπευσε να δηλώσει ότι η πολύνεκρη έκρηξη οφείλεται σε «αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό» ο οποίος προκάλεσε με τη σειρά του «έκρηξη φιάλης αερίου». Ρώσοι αστυνομικοί έλεγαν πως το πιθανότερο κίνητρο της ενέργειας είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στην περιοχή - όπου λειτουργούν πάγκοι και φθηνά καταστήματα πολλών κινέζων και κεντρασιατών - ωστόσο «δεν απέκλειαν» το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Κατά τις ίδιες πηγές, δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Κρανίου τόπος

ΚΙΤΟ.--

Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε στη διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος του Ισημερινού, καθώς τρεις επαρχίες της χώρας αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Τουνγκουράουα. Απολογισμός: οι νεκροί έφτασαν τους πέντε, οι αγνοούμενοι τους 30, ενώ πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας Αλφρέδο Παλάσιο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα, καθώς πολλά χωριά έχουν σκεπαστεί ολοσχερώς από τη στάχτη, ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται. Μάλιστα, οι γεωλόγοι προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν και νέες εκρήξεις και εκτιμούν συνάμα ότι το ηφαίστειο έχει εκλύσει στην ατμόσφαιρα 20 εκατ. κυβικά μέτρα στάχτης.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν κατά κύριο λόγο από τη γεωργία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα, αφού η στάχτη έχει καλύψει το έδαφος και τις καλλιέργειες. Το ηφαίστειο που οι κάτοικοι της περιοχής αποκαλούν «Μαύρο Γίγαντα» και «ξύπνησε» το 1999, βρίσκεται σε υψόμετρο 5.023, στην κεντρική Οροσειρά των Ανδεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ