ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αντεργατικό «νοικοκύρεμα» στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ

Νέες χαριστικές ρυθμίσεις για χρέη μεγαλοοφειλετών προς το ΙΚΑ και πλήρη εφαρμογή του νόμου 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου, που ενέκρινε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή

Η ταξική απάντηση στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι καθολική. Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Τους χρωστούν!
Η ταξική απάντηση στα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης μπορεί και πρέπει να είναι καθολική. Οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Τους χρωστούν!
«Νοικοκύρεμα» της Κοινωνικής Ασφάλισης εξήγγειλε χτες ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής και, δίνοντας δείγμα για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτού του «νοικοκυρέματος», παρουσίασε τις χαριστικές ρυθμίσεις προς τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ΙΚΑ και την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029/02 (νόμος Ρέππα).

Ετσι, μέσα στο φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα πάρει πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του Ν. 3029, που προβλέπει την ένταξη μιας σειράς Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών στο ΙΚΑ, καθώς και ομαδοποιήσεις και συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, που βέβαια, όπως και στην περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, θα περικόπτουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι με τον 3029, που ψήφισε το 2002 το ΠΑΣΟΚ, τα Ταμεία κύριας σύνταξης που πρέπει να υπαχθούν στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2007 είναι του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της Εθνικής, της Αγροτικής, της ΕΤΒΑ, της Εθνικής Ασφαλιστικής και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Με τον ίδιο νόμο, ομαδοποιούνται επικουρικά ταμεία και άλλα υποχρεωτικά συγχωνεύονται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Κύριος στόχος μέσα απ' αυτήν τη διαδικασία, η υπονόμευση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Νέα προκλητικά προνόμια σε μεγαλοεργοδότες

Με το Σχέδιο Νόμου που συζητήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή, για τρίτη φορά μέσα σε τρία χρόνια και για δεύτερη κατά τη διάρκεια της θητείας της, η ΝΔ έρχεται να χαρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ. Η ρύθμιση προβλέπει έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσεων σε περίπτωση που το χρέος καταβληθεί εφάπαξ και έκπτωση 50% σε περίπτωση που καταβληθεί τμηματικά. Στην περίπτωση αυτή, οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν τις 96, δηλαδή το χρέος θα εξοφληθεί μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, αν αποπληρωθεί, αφού οι επιχειρήσεις είθισται να καταβάλουν μόνο τις πρώτες δόσεις, αρκεί να εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα και από εκεί συνεχίζουν την ίδια ιστορία σε βάρος του ΙΚΑ.

Μάλιστα, για τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, με συνολικό ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ, δίνεται η δυνατότητα να μην πληρώνουν για 18 μήνες τις δόσεις που θα έχουν ρυθμίσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν μόλις το 8% για το ποσό όμως που θα υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο ευρώ. Στην ουσία δηλαδή, οι μεγαλοοφειλέτες απαλλάσσονται για 18 μήνες να πληρώνουν, ενώ για το ίδιο διάστημα θα έχουν εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι βεβαιωμένες οφειλές σήμερα προς το ΙΚΑ ανέρχονται στο ποσό των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στάχτη στα μάτια»

Και ενώ στο μεγάλο κεφάλαιο χαρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια, για τους εργαζόμενους, καθώς μπαίνουμε και σε προεκλογική περίοδο, μοιράζονται λίγα ψίχουλα για επικοινωνιακούς λόγους. Ετσι, στο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για αύξηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας στους συνταξιούχους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στο 50% της καταβαλλόμενης σύνταξης από το 50% της σύνταξης την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, χωρίς όμως να αλλάζει ουσιαστικά η θέση των αναπήρων συνταξιούχων. Στην ίδια λογική επεκτείνεται ( μέχρι το τέλος του 2009) η δυνατότητα χορήγησης μειωμένης σύνταξης στους ανέργους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν 100 ένσημα την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότησή τους. Αντίστοιχα, δίνεται η δυνατότητα και στους ασφαλισμένους στα Ταμεία του Τύπου της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας, της εξαγοράς μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης στους ελεύθερους επαγγελματίες για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφάλισης, ενώ βασικό μέρος του νομοσχεδίου θίγει ζητήματα του Ταμείου των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ).

Συνεργός το ΠΑΣΟΚ

Κροκοδείλια δάκρυα για την εισφοροδιαφυγή και τις ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν τις εισφορές τους χύνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με δηλώσεις τους, η Μ. Δαμανάκη και η Ε. Χριστοφιλοπούλου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Ασφαλιστικού, προσπαθώντας να κρύψουν ότι αντίστοιχες χαριστικές ρυθμίσεις έκανε και το ΠΑΣΟΚ, η εισφοροδιαφυγή γιγαντώθηκε και την περίοδο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενώ η επίκληση να εφαρμοστούν οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ παρέχει, ουσιαστικά, στήριξη στην κυβέρνηση να μπουν σε εφαρμογή όλες οι αντιασφαλιστικές προβλέψεις του Ν. 3029.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Διαπιστευτήρια ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή πολιτική

Αιτήματα μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στο Δημόσιο περιλαμβάνει η επιστολή στον πρωθυπουργό, ενόψει ΔΕΘ

Η αποδοχή της λογικής της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης των προβλημάτων των εργαζομένων διατρέχει το σχέδιο επιστολής που έχει συντάξει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ και που θα στείλει στον πρωθυπουργό ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το τελικό σχέδιο αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) - στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και στη συνέχεια θα υποβληθεί προς έγκριση στο ερχόμενο Γενικό Συμβούλιο.

Η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αντί να θέτει συγκεκριμένα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων αναλώνεται σε γενικόλογες και αόριστες προτάσεις, όπως: Την εισαγωγή της «Αυτόματης Αντισταθμιστικής Μέριμνας για την προστασία των μισθών και των συντάξεων» (!) κάτι που ισχυρίζεται ότι δήθεν θα προστατέψει την αγοραστική δύναμη τους εισοδήματος. Επίσης, στη λογική της ελεημοσύνης, ζητά την εισαγωγή της Αναδρομικής Αντισταθμιστικής Επιστροφής πόρων από το τραπεζικό σύστημα για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Την ίδια στιγμή, δε λέει ούτε λέξη για την επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνουν διαρκώς τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενώ για το ζήτημα των μισθών προτείνει ο κατώτερος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.200 ευρώ, αλλά σε ένα βάθος χρόνου και όχι άμεσα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Δημόσιο καταψήφισαν το σχέδιο επιστολής, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αιτήματα ενσωμάτωσης στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, κινούνται στη λογική της ανταγωνιστικότητας και βρίσκονται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημόσια - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους (σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας, στα 60 για τους άντρες, στα 55 για τις γυναίκες κλπ), αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Παιδεία και άλλα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΝΤΡΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Απλήρωτοι για μήνες

Απλήρωτοι για δυο μήνες παραμένουν οι 350 εργαζόμενοι στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΚΕΨΥΕ). Παρά τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΨΥΕ στον τομέα της αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων, το υπουργείο Υγείας ενέκρινε για το 2006 μόλις το 50% του προϋπολογισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του. Με αποτέλεσμα να υπάρχει δραματική έκπτωση στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να ανοίγει η κερκόπορτα για τους ιδιώτες, που ήδη κάτω από το προκάλυμμα εταιριών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λυμαίνονται όλη την αποασυλοποίηση και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς 350 οικογένειες βρίσκονται σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΕΨΥΕ και τονίζει: «Η διαρκής υποβάθμιση του ΕΚΕΨΥΕ αποτελεί τον προθάλαμο για την παράδοση της ψυχικής υγείας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που πολιορκούν εδώ και μια πενταετία τους δημόσιους φορείς της».

Ψευδεπίγραφη «ισότητα»

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για την ισότητα των φύλων στους εργασιακούς χώρους και τη σεξουαλική παρενόχληση, που ξεκίνησε χθες στη Βουλή. Υπέρ του νομοθετήματος έχουν ταχθεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο εισηγητής του Π. Κοσιώνης σημείωσε ότι «καταψηφίζουμε επί της αρχής», τονίζοντας ότι το θέμα της ισότητας δεν μπορεί να επιλυθεί όταν «υπάρχει υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και τα κέρδη γιγαντώνονται». Οπως είπε, ακόμα και κάποιες θετικές διατάξεις του νομοθετήματος «έχουν τη μορφή των διακηρύξεων και ελάχιστα θα εφαρμοστούν στην πράξη, ενώ «οι έλεγχοι ανατίθενται στον Συνήγορο του Πολίτη που μπορεί να κάνει συστάσεις και διαμεσολαβήσεις» και «παραγκωνίζονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και το συνδικαλιστικό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ