ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Η επίθεση από το κράτος του Ισραήλ - με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή, άρα, στην πράξη, τη στήριξη της ΕΕ - εναντίον του λαού του Λιβάνου, όπως και οι συνεχόμενες επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, εντάσσονται στο γενικότερο αμερικανοΝΑΤΟικό σχέδιο για τη λεγόμενη νέα ή μεγάλη Μέση Ανατολή. Ηταν και είναι προσχεδιασμένες στρατιωτικές επιθέσεις με παραπλανητικά προσχήματα, που, όπως κι ο άδικος πόλεμος στο Ιράκ και οι απειλές προς Συρία και Ιράν, στόχο έχουν να κάμψουν κάθε δίκαιη λαϊκή αντίσταση ενάντια σε ξένες εισβολές και κατοχικές δυνάμεις. Να καταπατήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του, να υπερασπίζεται την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και το κοινωνικό σύστημα στο οποίο θέλει να ζήσει. Πολύ περισσότερο, να καταργήσουν το δικαίωμα κάθε λαού να διεκδικεί κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στη χώρα του με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Ακόμα κι έτσι όμως ΗΠΑ, Ισραήλ και οι σύμμαχές τους ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να προωθήσουν στρατιωτικά στο Λίβανο τους πολιτικούς τους στόχους. Παραδείγματος χάριν, δεν πέτυχαν στρατιωτικά να οδηγήσουν στη διάσπαση της ενότητας του λιβανέζικου λαού, της λιβανέζικης ένοπλης αντίστασης, ή να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα κινήματα αντίστασης των λαών, ακόμα και για νίκες, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης. Την ίδια στιγμή - ως δεύτερο κέρδος της υπόθεσης - υψώθηκε πάλι, σε όλο τον κόσμο, ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στους λαούς Παλαιστίνης και Λιβάνου. Ενα κίνημα που στην Ελλάδα, με επικεφαλής το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, έρχεται από πολύ «μακριά», με «σταθμούς» όπως το Ιράκ, τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν. Αλλά ένα τέτοιο κίνημα από μόνο του αρκεί; Φτάνει να αναπτύσσεται μόνο ενάντια στην κάθε φορά επίθεση του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού ή για να ευοδωθούν οι σκοποί του, δηλαδή να δημιουργηθούν οι συνθήκες της λαϊκής ευημερίας και της κατάργησης του πολέμου χρειάζεται να πολεμά ρωμαλέα, οργανωμένα, σταθερά, πεισματικά για την κατάργηση των αιτιών των προβλημάτων και της εξουσίας που επιβάλλει την ιμπεριαλιστική δράση έως την οριστική εξάλειψή τους;

Για την ήττα των ιμπεριαλιστών χρειάζεται συνεπής αντιιμπεριαλιστική πάλη. Και αυτή με τη σειρά της έχει ανάγκη από οργανωμένες στο δικό τους μέτωπο λαϊκές κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις στήριξης των κομμουνιστών και άλλων αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων σε κάθε χώρα. Η διαμόρφωση τέτοιων συσχετισμών επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη δραστική αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου και την ενδυνάμωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων για να προωθηθεί το μέτωπο με άλλες αντιιμπεριαλιστικές ριζοσπαστικές δυνάμεις, που θα εναντιώνονται στον ιμπεριαλισμό, την ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση. Θα διεκδικούν ρήξεις και ανατροπές στο επίπεδο της εξουσίας, ώσπου να την κατακτήσει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της. Αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού των δυνάμεων, λοιπόν, που για τη χώρα μας σημαίνει τσάκισμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και η ψήφος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς που στηρίζουν το ΚΚΕ και οι άλλες συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις είναι ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση.

Η «γέφυρα» του Κακλαμάνη

Είναι μερικές φορές που η πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα, ξεπερνούν ακόμη και τη... φαντασία. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Νικήτα Κακλαμάνη, υποψήφιου δημάρχου Αθήνας με τη ΝΔ, για τα όσα συμβαίνουν στο Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Για το ζήτημα αυτό, λοιπόν, ζήτησε, να δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Αθήνας μια... πολιτιστική γέφυρα με όλες τις πρωτεύουσες των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και προσέθεσε ότι «ο πολιτισμός καμιά φορά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός από την εξωτερική πολιτική»!

Δηλαδή, τι ακριβώς οραματίζεται ο Νικ. Κακλαμάνης; Οτι τα όσα εκτυλίσσονται σήμερα στο Λίβανο, χτες και προχτές στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία (σ.σ. περιοχές τις οποίες μνημόνευσε ο υποψήφιος δήμαρχος) και στο Αφγανιστάν, θα λυθούν μόλις δημιουργηθεί αυτή η «πολιτιστική γέφυρα»; 'Η μήπως ότι θα... «ανακουφιστούν» τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων από μια τέτοια «πρωτοβουλία»; Αφήστε ότι δεν κατήγγειλε (και πώς να το έκανε άλλωστε) το ειδεχθές έγκλημα που συντελεί η πολεμική μηχανή του Ισραήλ, υπό την ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ κατά του λιβανέζικου λαού. Οταν λοιπόν το ΚΚΕ λέει να κρίνουν οι εργαζόμενοι τις πολιτικές που εξυπηρετεί ο κάθε υποψήφιος, αυτό ακριβώς εννοεί...

Τα γεγονότα και η ενημέρωση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στις 19-20 Αυγούστου έγινε έκτακτη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Μέσης Ανατολής στην Αθήνα, που τη φιλοξένησε το ΚΚΕ. Συμμετείχαν από τα κόμματα αντιπροσωπείες υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων τέσσερις Γενικοί Γραμματείς. Κατέληξαν σε κοινούς στόχους και δράσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Λίβανο και Παλαιστίνη. Στις 22 Αυγούστου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε Συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τα συμπεράσματα της Συνάντησης. Αυτά είναι γεγονότα που εμείς τα παρακολουθήσαμε και είμαστε σίγουροι πως συνέβησαν... Το λέμε έτσι, γιατί προφανώς για τις δεξιές εφημερίδες «Τα Νέα», «Ελεύθερος Τύπος», «Το Βήμα», «Η Απογευματινή»... δε συνέβησαν. Πώς αλλιώς, να εξηγηθεί το γεγονός ότι δε βρήκαν μια λέξη να γράψουν ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά τη Συνάντηση. Απλά μαθήματα αντικειμενικής ενημέρωσης...

Η πρόκληση του «μπιζναδόρου»...

Αύξηση κατά 25% στις τιμές των εισιτηρίων εισόδου των φιλάθλων στο γήπεδο «Αλκαζάρ», αποφάσισε, για φέτος, ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας, με αποτέλεσμα τα πιο «φτηνά» εισιτήρια να κοστίζουν από 18 μέχρι και 35 ευρώ! Η απόφαση αυτή του κ. Πηλαδάκη, έρχεται μετά από τη συμφωνία του με την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί η ΠΑΕ για την κατασκευή νέου γηπέδου, δίπλα στο οποίο θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει εμπορικό κέντρο, που θα το εκμεταλλεύεται η ΑΕΛ, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης της! Μάλιστα, το νέο γήπεδο θα κατασκευαστεί σε μεγάλη έκταση, που ανήκε στο Δήμο Λάρισας και θα του παραχωρηθεί από τη ΓΓΑ!!

Είναι φανερό ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας - όπως και οι άλλοι που διοικούν Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρίες (ΠΑΕ) - βλέπει την ενασχόλησή του με την ΑΕΛ σαν μια «καλή δουλιά», που μπορεί να του εξασφαλίσει, εύκολα και σημαντικά κέρδη. Και, βεβαίως, σ' αυτή την επιδίωξή του, βοηθιέται από την πολιτική εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία μετατρέπει το λαοφιλές άθλημα σε επιχειρηματική «μπίζνα» και «εργαλείο» αλλοτρίωσης των συνειδήσεων της νεολαίας.

... και η φίλαθλη απάντηση του Αγι

Στο πλευρό του κ. Πηλαδάκη στέκονται οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι Λάρισας, που υποστηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν, μ' αυτόν τον τρόπο, να ψηφοθηρήσουν μέσα στον κόσμο των οπαδών της ομάδας. Αντίθετος, βεβαίως, με τις κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις και ενέργειες του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ, είναι ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, που στηρίζεται από το ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες μ' αυτό ριζοσπαστικές δυνάμεις, ο οποίος, σε δηλώσεις του, επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια είναι απαγορευτικές για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τα φτωχά στρώματα της Λάρισας, που δε θα μπορούν να πάνε στο γήπεδο.

Και θέτει ένα ακόμα ζήτημα, που θα πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα: Φίλαθλοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τόσο ακριβά εισιτήρια προκειμένου να βρουν φθηνότερα, θ' αναγκαστούν να μπουν στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών και να μετατραπούν σε υποταγμένους και υποτακτικούς του ιδιοκτήτη της ΑΕΛ. Κι όλοι ξέρουμε ότι ο «χουλιγκανισμός» των γηπέδων «παράγεται», κυρίως, μέσα από αυτούς τους οργανωμένους συνδέσμους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ