ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τα ΤΕΙ

Η ανακοίνωση των βάσεων ξεσήκωσε θύελλα για την κυβέρνηση και τα ΤΕΙ

ICON

Η ανακοίνωση των βάσεων ξεσήκωσε θύελλα για την κυβέρνηση και τα ΤΕΙ
Συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει για πολλά Τμήματα των ΤΕΙ, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό κενών θέσεων στους εισακτέους, έδωσε χτες η κυβέρνηση με σχετικές δηλώσεις στελεχών της.

Χτες συνεδρίασε στο υπουργείο Παιδείας και συζήτησε το θέμα η «Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού ΤΕΙ» του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), υπό τον υφυπουργό Σπ. Ταλιαδούρο. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν μετά τη συνεδρίαση, φέτος θα λειτουργήσουν όλα τα Τμήματα κανονικά (ακόμα και αυτά που έχουν δυο ή τρεις εισακτέους) και μέχρι την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα συζητηθούν περιπτώσεις συγχωνεύσεων, αλλαγών σε αντικείμενα σπουδών κτλ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι από του χρόνου τα ΤΕΙ θα γίνουν... παράδεισος: «Θα υπάρξουν Τμήματα ελκυστικά, Τμήματα τα οποία λειτουργούν άψογα και δίνουν προοπτική και μέλλον στην ελληνική νεολαία», δήλωσε. Βέβαια, δεν εξήγησε πώς ακριβώς θα επέλθει αυτή η μετάλλαξη μέσα σε ένα χρόνο, σε Ιδρύματα που λειτουργούν κυρίως με συμβασιούχους, χωρίς καν κτίρια σε κάποιες περιπτώσεις, όπου η διανομή βιβλίων και σημειώσεων γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις παρατάξεις, όπου για να βρεις θέση στα περιορισμένα εργαστήρια πρέπει να έχεις μέσον και όπου η ανεργία των αποφοίτων χτυπάει κόκκινο!

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, που μιλώντας για τις «αλλαγές» με τις οποίες θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ΤΕΙ, παρέπεμψε στο νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το νόμο που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει συνολικά τις ανώτατες σπουδές. «Η κυβέρνηση... έχει θέσει όχι μόνο το θέμα των ΤΕΙ, αλλά και το θέμα της μεταρρύθμισης εδώ και πάρα πολύ καιρό... Εχουμε κλείσει 19 μήνες διαλόγου, ειδικά στα θέματα των μεταρρυθμίσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά να καταλήξουμε και κάπου», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος, βαφτίζοντας «διάλογο» τα μαγειρέματα των διορισμένων «σοφών» στη σχετική επιτροπή του ΕΣΥΠ.

Από πέρσι γνώριζαν το πρόβλημα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Α. Καραμάνος, μιλώντας επίσης χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση γνώριζε από πέρσι ότι θα υπάρχουν κενές θέσεις στα ΤΕΙ λόγω της καθιέρωσης της «βάσης του 10», αλλά δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για να το αποφύγει. «Γνωρίζαμε όταν ετέθη το όριο του 10 πέρυσι ότι θα υπάρχουν μάλλον αρκετά τμήματα ΤΕΙ στα οποία δε θα συμπληρωθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Καραμάνος, αλλά δεν είχε τίποτα να πει για το πώς και πού θα συνεχίσουν τις σπουδές τους τα χιλιάδες παιδιά που μένουν «εκτός», αφού δεν υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές εντός εκπαιδευτικού συστήματος για όσους τελειώνουν το Λύκειο, αλλά μόνο ακριβές (κυρίως ιδιωτικές) σχολές ψευτοκατάρτισης χωρίς αντίκρισμα. Εμμέσως, ο Α. Καραμάνος έριξε την ευθύνη για την «αδράνεια» της κυβέρνησης στους προέδρους των ΤΕΙ, που δεν ανέφεραν στο υπουργείο Παιδείας τις πραγματικές κενές θέσεις που υπήρχαν πέρσι, επειδή όπως ισχυρίστηκε: «Με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων παίρνουν και τις επιχορηγήσεις τους»!

Θυμίζουμε ότι πέρσι, που δεν ίσχυε η «βάση του 10», υπήρχαν 700 κενές θέσεις σε 9 Τμήματα Πανεπιστημίων και 3 Τμήματα των ΤΕΙ, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αριθμός που σίγουρα μεγάλωσε στη συνέχεια από αυτούς που πέτυχαν σε σχολές αλλά δεν πήγαν να γραφτούν και να τις παρακολουθήσουν. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως στην επαρχία, σε πόλεις όπου το κόστος διαμονής, διατροφής και μετακινήσεων είναι υψηλό και άρα απαγορευτικό για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να μεταναστεύσουν για σπουδές.

Βαραίνει στην επιλογή το κόστος σπουδών

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σύνολο των 85 Τμημάτων ΤΕΙ που έχουν κενές θέσεις βρίσκονται στην επαρχία. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι ακόμα και ειδικότητες από τις λεγόμενες μη ελκυστικές ή τις υπερκορεσμένες, όταν βρίσκονται σε ιδρύματα του κέντρου επιλέγονται από τους υποψηφίους. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο όταν βρίσκονται σε απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις. Γιατί είναι δεδομένο ότι σε πόλεις των 5.000 ή των 15.000 κατοίκων με ΤΕΙ όπου σπουδάζουν 2.000 και 3.000 σπουδαστές, η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών αυτών είναι «μετανάστες» από άλλες πόλεις.

Με άλλα λόγια, η πρόταση παραγόντων των ΤΕΙ να κλείσουν από τα ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων διάφορες ειδικότητες υπέρ των επαρχιακών ΤΕΙ, όχι μόνο δε θα έχει αντίκρισμα, αλλά θα θέσει εκβιαστικά διλήμματα σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και υποψηφίους που η μόνη τους επιλογή για σπουδές θα είναι στην επαρχία, πράγμα που συνεπάγεται τεράστια οικονομικά βάρη.

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στην τελική ευθεία η προετοιμασία

Δυο βδομάδες έχουν απομείνει μέχρι την έναρξη των κεντρικών εκδηλώσεων του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, το φεστιβάλ θα γίνει και φέτος στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια στις 13, 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη, στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ θα προηγηθεί (στις 9.00 μ.μ.) η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη.

Στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ στις 14-15-16 Σεπτέμβρη και ήδη οι προετοιμασίες προχωρούν με εντεινόμενους ρυθμούς. Φέτος, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα είναι ξεχωριστό, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών. Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχουν οι συζητήσεις στους χώρους του φεστιβάλ με πάνελ ομιλητών για ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία και τους εργαζόμενους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις πολιτικές εξελίξεις, τον πόλεμο σε Λίβανο και Παλαιστίνη, τις εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας κ.ά.

Το σύστημα ήταν και παραμένει άδικο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το ζήτημα των εισακτέων κυρίως στα ΤΕΙ, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εκδόθηκε χτες η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ έχει δηλώσει την αντίθεσή του στο σύστημα επιλογής για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ που υπηρετεί και αναπαράγει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν αποτελούν αντικειμενικό δείκτη του επιπέδου των γνώσεων και των ικανοτήτων τους. Πρόκειται για σύστημα που ήταν και παραμένει άδικο.

Το ΚΚΕ δεν έχει αντίρρηση να εγγραφούν φέτος όσοι θα έμπαιναν σε ΤΕΙ - ΑΕΙ αν δεν υπήρχε η βάση του δέκα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί λύση του προβλήματος.

Η δική μας πρόταση για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία, που απαντά στην ανάγκη για υψηλότερη γενική μόρφωση, επαγγελματική και επιστημονική ειδίκευση για όλους, κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των δημάρχων και νομαρχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις αυτές αντιμετωπίζουν με ψηφοθηρικά κριτήρια τα ΤΕΙ και τους σπουδαστές τους, θεωρώντας τους πηγή κερδοφορίας και οικονομικής εκμετάλλευσης και αδιαφορώντας για το επίπεδο και το κόστος των σπουδών, για το δικαίωμά τους σε δωρεάν σίτιση, στέγαση και γενικότερα στη δωρεάν Παιδεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ