ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για την προστασία δασών και περιβάλλοντος

Τις προτάσεις της ΝΑΣ για τη δασοπροστασία, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος νομάρχης, Γιάννης Ζιώγας

Ο Γιάννης Ζιώγας
Ο Γιάννης Ζιώγας
«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να μένουν παθητικοί παρατηρητές της κατάστασης. Περισσότερο από ποτέ προβάλλει σήμερα η ανάγκη να αγωνιστούν για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος ακόμα και της ίδιας τους της ζωής. Επιβάλλεται να συνδέσουν τις διεκδικήσεις τους για μέτρα προστασίας, με την πάλη για την ανατροπή του δασοκτόνου νομοσχεδίου, συνολικά της πολιτικής που μετατρέπει τη γη σε εμπόρευμα. Για να σταματήσει οριστικά η γη να είναι πηγή κερδών για τους λίγους, αλλά πηγή ζωής για τους πολλούς».

Αυτό το ξεκάθαρο κάλεσμα απηύθυνε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, μαζί με υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους της παράταξης, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαλκιδική και άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και με δεδομένο πως το δάσος του Σέιχ Σου στη Θεσσαλονίκη, 8 χρόνια μετά τη φωτιά, ακόμη δεν έχει αναδασωθεί.

Ο Γ. Ζιώγας κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πως φέρουν ακέραια την εγκληματική ευθύνη για την καταστροφή, εδώ και δεκαετίες, του φυσικού πλούτου της χώρας. Αλλά και τους εκλεκτούς του δικομματισμού στην Αυτοδιοίκηση, γιατί, όπως είπε, «κανένας από αυτούς δεν κατήγγειλε "καταστροφή των δασών", όταν στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο ψηφίστηκαν σωρηδόν διατάξεις και "παραθυράκια" για οικοπεδοποιήσεις. Κανείς τους δε φωνάζει, όταν σιγά σιγά στήνεται σκηνικό συναίνεσης για αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν τις δασικές εκτάσεις».

Και κατέληξε, σχολιάζοντας την υποκρισία των υπευθύνων, που εκ των υστέρων εμφανίζονται ως σωτήρες υποσχόμενοι, αποσείοντας ευθύνες Κεντρικής και Τοπικής Διοίκησης, επικαλούμενοι την «κακιά στιγμή», τα «ακραία φυσικά φαινόμενα». Οπως αντίστοιχα έκαναν και με το έγκλημα της χωματερής των Ταγαράδων.

Οι προτάσεις της ΝΑΣ

Δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση κατέθεσε η ΝΑΣ

Eurokinissi

Δέσμη μέτρων για την αντιπυρική θωράκιση κατέθεσε η ΝΑΣ
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της παράταξης για τη δασοπροστασία και την αντιπυρική θωράκιση, ξεκαθάρισε πως η ΝΑΣ «προβάλλει την ανάγκη μιας άλλης, λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, διαχείριση και τη συνολική επίλυση των προβλημάτων και της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα».

Συγκεκριμένα προτείνει, μεταξύ άλλων:

  • Καμιά παραχώρηση σε ιδιώτες των δασών και δασικών εκτάσεων.
  • Εκτέλεση και εφαρμογή του δασικού Κτηματολογίου.
  • Ριζική αλλαγή στο μέχρι σήμερα ασκούμενο αντιπυρικό σχεδιασμό (κύριο βάρος σε πρόληψη, ενίσχυση υποδομών αντιπυρικής προστασίας, ενίσχυση και οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, δεξαμενών, οχημάτων).
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα Δασικά Οικοσυστήματα. Αναδασώσεις σε όλες τις εκτάσεις, ανεξάρτητα του ιδιοκτησιακού χαρακτήρα.
  • Απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου δασικών εκτάσεων και δασών, οι οποίες κατέχονται, λυμαίνονται, καταπατούνται ή διεκδικούνται από ιδιώτες και επιχειρηματίες.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών σε όλα τα δάση.
Μέτρα για Σέιχ Σου και Χαλκιδική

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, που έχει ζωτικό χαρακτήρα για τη ζωή των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού είναι ο βασικός του πνεύμονας και ταυτόχρονα αποτελεί το κύριο φυσικό μέτωπο αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης. Οκτώ χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1998, το πρόγραμμα αναδάσωσης των 30.000 περίπου στρεμμάτων που κάηκαν βρίσκεται στον αέρα και κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί.

«Για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την υλοποίηση της αναδάσωσης και ο σχεδιασμός αναδάσωσης να γίνει επί ενιαίου χώρου, αλλά και να προστατευτεί το δάσος από την οικοπεδοποίηση, πρέπει άμεσα το Σέιχ Σου να κηρυχτεί ως "προστατευτικό δάσος" και να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση όλων των ιδιόκτητων εκτάσεων που βρίσκονται μέσα σε αυτό», είπε ο Γ. Ζιώγας.

Τέλος, σχετικά με την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων από τη φωτιά στη Χαλκιδική, η ΝΑΣ απαιτεί: Να χαρακτηριστεί η περιοχή αναδασωτέα. Να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωσή της. Να αποζημιωθούν οι κάτοικοι πλήρως για την καταστροφή της περιουσίας τους. Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΑΙΓΙΝΑ
Επίθεση στο εκλογικό περίπτερο της ΔΑΚ

Ενοχλεί, φαίνεται, η αγωνιστική στάση και δράση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης» (ΔΑΚ) Αίγινας και για δεύτερη φορά προχτές, μέσα σε δύο μέρες, άγνωστοι επιτέθηκαν και προκάλεσαν ζημιές στο εκλογικό περίπτερό της. Η πρώτη επίθεση έγινε το βράδυ της Δευτέρας και προχτές το βράδυ έσπασαν τα παράθυρα του περιπτέρου.

Το εκλογικό περίπτερο στήθηκε στην παλιά προβλήτα του λιμανιού μετά από συμφωνία της διαπαραταξιακής επιτροπής που συστάθηκε στο Δήμο της Αίγινας για τις ανάγκες του εκλογικού αγώνα. Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Αίγινας, διά του υποψηφίου δημάρχου της Νίκου Σιμερδάνη, διαμαρτυρήθηκε τόσο στο δήμαρχο όσο και στο Λιμενικό, που από την αρχή ήταν αντίθετο στην τοποθέτηση του περιπτέρου. Τα μέλη και οι φίλοι της αγωνιστικής παράταξης δηλώνουν πως δε θα αφήσουν να περάσει στο νησί κλίμα τραμπουκισμού και εκφοβισμού και θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους για ίση προβολή και μεταχείριση.

Προκλητική απουσία των ΜΜΕ

Την προκλητική απουσία της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τόσο των τοπικών όσο κι εκείνων που έχουν πανελλαδική εμβέλεια, από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης.

«Η ελλιπής προβολή της δράσης της ΝΑΣ από τα ΜΜΕ έχει εξελιχτεί σε μόνιμο καθεστώς: Επανειλημμένα, ανακοινώσεις μας για σειρά επίκαιρων ζητημάτων (π.χ. πυρκαγιά στους Ταγαράδες, τα πρόσφατα γεγονότα στην Κασσάνδρα) έχουν κυριολεκτικά "θαφτεί" από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Το τελευταίο γεγονός συνιστά ένα νέο ποιοτικό χαρακτηριστικό: Πλέον η γραμμή είναι να μην περάσει στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης ούτε μία λέξη, η οποία να αποδίδει την πραγματικότητα της πολιτικής που χρόνια τώρα ακολουθούν οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, η οποία στρέφεται συνολικά ενάντια στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας», αναφέρει. Και καταλήγει τονίζοντας πως «κόντρα σ' αυτή την επιχείρηση αποκλεισμού, η ΝΑΣ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μέσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία, με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, ώστε το φράγμα της σιωπής να σπάσει και να κατακτηθεί στην πράξη το δικαίωμα για πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη

-- Ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά θα περιοδεύσει στις 7 το πρωί, στο εργοτάξιο Ελαιώνα της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ».

-- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, ο Κώστας Παπαπολυχρονίου, υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής, ο Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος, θα περιοδεύσουν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στις 10 το πρωί.

-- Ο Γ. Μανουσογιαννάκης και ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος Νίκαιας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», θα περιοδεύσουν στη Νίκαια (Ασπρα Χώματα), στις 7 το βράδυ. Νωρίτερα, ο Στ. Μπενετάτος, θα περιοδεύσει από τις 10:30 το πρωί στο Γ' ΚΑΠΗ και στην Λαϊκή Αγορά της Χαλκηδόνας.

-- Ο Αγάπιος Σαχίνης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ», μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, θα περιοδεύσουν από τις 7 π.μ. στα εργοτάξια Καθαριότητας και Κήπων του Δήμου Θεσσαλονίκης στη ΧΑΝΘ.

-- Η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα περιοδεύσει στη Λαϊκή Αγορά στα Καμίνια, στις 11:30 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ