ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
Α. ΤΖΕΚΗΣ
Εχθρικές προς τους μικρομεσαίους όλες οι κυβερνήσεις

«H πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι καθαρά φιλομονοπωλιακή και δεν μπορεί, συνεπώς, να είναι φιλική προς τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες» τόνισε εισηγούμενος την Επερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι εάν παλιότερα υπήρχε κάποια δυνατότητα στήριξης των μικρομεσαίων και των αυτοαπασχολούμενων, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο των αποφάσεων της Λισαβόνας, διευκολύνεται πλέον η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση σε όλους τους κλάδους.

Ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι και η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποιεί το φορολογικό σύστημα για να φορτώσει νέα βάρη στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Υπενθύμισε ότι η φοροεπιδρομή κατά των ΜΜΕ άρχισε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι ως αντιπολίτευση κατακεραύνωνε το ΠΑΣΟΚ ότι «στεγνώνει» τους μικρομεσαίους.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, και οι δύο κυβερνήσεις (σημερινή και πρώην) είχαν μια σταθερή πολιτική φοροαπαλλαγών των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες μόνο το 2005 πλήρωσαν φόρους μειωμένους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισηγητής του ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσει το φοροκυνηγητό και από τους δήμους για τα τέλη καθαριότητας, ύδρευσης και αποχέτευσης και υπογράμμισε ότι το ζήτημα συνδέεται και με τις δημοτικές εκλογές όπου πρέπει «να καταψηφιστούν εκείνοι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τον ΣΥΝ που επιμένουν φορομπηχτικά».

Οσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες ενισχύσεις των ΜΜΕ από την ΕΕ, ο Α. Τζέκης τόνισε ότι οι μόνοι ευνοημένοι είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες, αφού αυτοί και μόνο καρπώνονται τις κοινοτικές, αλλά και τις εθνικές επιδοτήσεις. Ο αποκλεισμός των ΜΜΕ, είπε, από τις χρηματοδοτήσεις τους οδηγεί στον τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος τους στραγγαλίζει με τα τοκογλυφικά επιτόκια. Κατήγγειλε ότι και η σημερινή κυβέρνηση στα χνάρια της προηγούμενης προώθησε την απελευθέρωση του ωραρίου που είναι εξοντωτική για τους μικρούς και μεσαίους και ευνοεί τα μεγάλα συγκροτήματα και είπε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι ότι το ωράριο πρέπει να είναι συνεχές και υποχρεωτικό, 48 ώρες την εβδομάδα, τρία απογεύματα κλειστά και η κυριακάτικη αργία να ισχύει για όλους. Για δε τους εργαζόμενους να είναι επτάωρο, πενθήμερο και τριανταπεντάωρο.

Ολα τα παραπάνω, τόνισε, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της αλλαγής εξουσίας, της αλλαγής των παραγωγικών σχέσεων και της οργάνωσης της οικονομίας προς όφελος του λαού, δηλαδή της λαϊκής οικονομίας. Ετσι, είπε, θα καταργηθεί το εμπόριο των μονοπωλίων, θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας στο λιανικό χονδρεμπόριο που θα ωφελήσει και τις τιμές παραγωγής και κατανάλωσης προς όφελος των εργαζομένων. Επίσης θα κοινωνικοποιηθούν βασικοί κλάδοι της μεταποίησης, θα προωθηθεί ο παραγωγικός εμπορικός συνεταιρισμός και στρατηγικοί τομείς όπως ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και τράπεζες θα ανήκουν στο κράτος.

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, κάλεσε τους μικρομεσαίους να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στο αγωνιστικό ραντεβού στις 9 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους. «Δεν είναι, είπε, συγκέντρωση - φιέστα, αλλά συγκέντρωση λαϊκή και καλούμε σε αυτή τους επαγγελματίες να διαδηλώσουν κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ και τις ηγεσίες των επαγγελματιών επιδιώκει να τρομάξει το λαϊκό κίνημα με την επιχειρούμενη απαγόρευση των συγκεντρώσεων».


Οξύνονται διαρκώς τα προβλήματα των επαγγελματιών

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στην Επερώτηση

Με συγκεκριμένες αναφορές στα προβλήματα των μικρομεσαίων όπως είναι το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό, οι διάφορες επιδοτήσεις και οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν τον λόγο κατά την ανάπτυξη της Επερώτησης, κατέδειξαν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης η οποία στρέφεται ευθέως και με διάφορους τρόπους κατά των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.

Ο Δ. Τσιόγκας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό πρόβλημα των μικρομεσαίων και κατήγγειλε ότι η ενοποίηση των ταμείων τους γίνεται με εξίσωση προς τα κάτω με καθαρό στόχο τη μείωση των συντάξεων. Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων μετά το 1993 είναι σημαντικά αυξημένες, οι συντάξεις ακολουθούν την ακριβώς αντίθετη πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων είναι διπλάσιες από την αύξηση που δίνει κάθε χρόνο η κυβέρνηση στους συνταξιούχους και έτσι το 95% των συνταξιούχων του ΤΣΑ παίρνει σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα ενώ το ίδιο ποσό παίρνει το 46% των συνταξιούχων του Ταμείου Εμπόρων και το 56% των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ.

Ο βουλευτής πρότεινε η πλήρης σύνταξη να είναι με 9.000 ένσημα (30 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας), η κατώτερη με 4.050 ένσημα και στα 1.050 ευρώ, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Η ασφαλιστική εισφορά, είπε, να βαραίνει κατά τα 2/3 το κράτος και κατά το 1/3 τον ασφαλισμένο και η κατάταξη στην ασφαλιστική κλάση να γίνεται με έγκριση και ευθύνη μόνο του ασφαλισμένου.

Στους γυναικείους συνεταιρισμούς αναφέρθηκε στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου καταγγέλλοντας ότι αυτοί έχουν συρρικνωθεί με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν γύρω στα 100 άτομα με 15 άτομα ο κάθε συνεταιρισμός. Αυτοί οι συνεταιρισμοί, είπε, βρίσκονται υπό διωγμό και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τη στήριξή τους αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από το Β΄ ΚΠΣ, 200 περίπου γυναίκες έχουν πάρει 16 εκατομμύρια δραχμές και τα ποσά αυτά ουσιαστικά τα έχουν διαχειριστεί οι τράπεζες. Η βουλευτής τόνισε ότι πολλές γυναίκες βρίσκονται και στις υπόλοιπες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι περισσότερες είναι ανασφάλιστες και χωρίς καμία κρατική φροντίδα. Η άδεια κύησης, τοκετού και θηλασμού για τις μητέρες, είναι όνειρα θερινής νύχτας είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε η άδεια αυτή να είναι δύο μήνες πριν και πέντε μετά τη γέννα με οικονομική στήριξη και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στα φορομπηχτικά μέτρα όλων των κυβερνήσεων κατά των μικρομεσαίων αναφέρθηκε ο Ν. Γκατζής και τόνισε ότι αυτά ωθούν τους μικρομεσαίους σε οικτρή οικονομική κατάσταση και χρεοκοπία. Κάθε χρόνο, είπε, οι ΕΒΕ έρχονται να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» του προϋπολογισμού τις οποίες δημιουργούν οι πολιτικές που εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φοροεπιδρομή δε γινόταν με βάση τον τζίρο αλλά με βάση τα τετραγωνικά και άλλες άσχετες προϋποθέσεις, με την περίφημη «συνάφεια» ή τις «ανεξέλεγκτες υποθέσεις». Μάλιστα, είπε ο Ν. Γκατζής, ο προϋπολογισμός του 2006 αναφέρει ότι προβλέπεται να εισπραχθούν αν χρειαστεί ακόμα 800 εκατομμύρια ευρώ από τους μικρομεσαίους. Εμείς, τόνισε, προτείνουμε ο κάθε αυτοαπασχολούμενος επαγγελματοβιοτέχνης να φορολογείται με βάση τα καθαρά του κέρδη, τα οποία θα προκύπτουν από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδά του, όπως αυτά αποδεικνύονται από συγκεκριμένα παραστατικά στοιχεία. Επίσης πρέπει να υπάρξει μείωση των συντελεστών στα κέρδη διάφορων συνεταιρισμών και των μετόχων τους και να καταργηθεί ο δημοτικός φόρος του 2%.

Ο Στ. Σκοπελίτης κατήγγειλε το «δούλεμα» που δέχονται οι μικρομεσαίοι από τις κυβερνήσεις σχετικά με τις διάφορες χρηματοδοτήσεις και τις κοινοτικές ενισχύσεις. Οι χρηματοδοτήσεις, είπε, γίνονται με όρους που επιβάλλουν οι τράπεζες και όχι μόνο δεν οδηγούν στην οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών αλλά αντίθετα τους ανοίγουν το δρόμο για τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή αφού καταληστεύονται από τα τραπεζικά επιτόκια. Οσον αφορά τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα της ΕΕ, ο Στ. Σκοπελίτης, με στοιχεία απέδειξε ότι το σύνολο όσων επιδοτήθηκαν από το 1994 έως το 1999 ήταν 8.310 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσοστό που φτάνει μόλις το 1% του συνόλου των επιχειρήσεων. Αντίθετα - τόνισε - και η σημερινή κυβέρνηση φροντίζει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας για τις οποίες οι χρηματοδοτήσεις, τα προγράμματα, οι δανειακές διευκολύνσεις και οι φοροαπαλλαγές δίνονται απλόχερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ