ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «ΔΕΛΦΙΝΙ-2006»
Στρατιωτική προετοιμασία για τη «νέα Μέση Ανατολή»

Αεροναυτική άσκηση από την Ελλάδα νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή του Ισραήλ και αραβικών χωρών

Ενεργό ρόλο στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων για τη «νέα Μέση Ανατολή» αναλαμβάνει η Ελλάδα, διοργανώνοντας στα πλαίσια του ΝΑΤΟικού παραμάγαζου του «Μεσογειακού Διαλόγου» (ΜΔ) άσκηση με την επωνυμία «DOLPHIN-2006», αλλά και «ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ».

Η άσκηση που έχει το μανδύα της παροχής «Ανθρωπιστικής Βοήθειας - Ερευνας και Διάσωσης» θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 13 Σεπτέμβρη 2006, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, έχει σχεδιαστεί από το ΓΕΕΘΑ, με την υποστήριξη των Γενικών Επιτελείων και τη συνεισφορά των κρατών του «Μεσογειακού Διαλόγου» και θα διεξαχθεί με μέριμνα του Αρχηγείου Στόλου. Στην άσκηση «DOLPHIN-2006» («Δελφίνι - 2006») θα συμμετάσχουν ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις από την Ελλάδα, καθώς και προσωπικό, επιτελείς και παρατηρητές από τις συμμετέχουσες χώρες του Μεσογειακού Διαλόγου (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Μαυριτανία).

«Κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής αυτής άσκησης αντιμετώπισης κρίσεως, θα συνεκπαιδευτούν περί τα 1.000 άτομα και θα συμμετάσχουν ναυτικές μονάδες, αεροσκάφη C-130 και ελικόπτερα», επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ και σημειώνει: «Η άσκηση "DOLPHIN-2006" στοχεύει στο να συγκροτήσει, να αναπτύξει και να εκπαιδεύσει πολυεθνικές διακλαδικές δυνάμεις, οι οποίες θα διεξάγουν μια επιχείρηση "Ανθρωπιστικής Βοήθειας". Σκοπός της είναι να επιδείξει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ελλάδας και των χωρών του ΜΔ, όσον αφορά στην αντίδραση σε μία κατάσταση κρίσεως, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για "Ερευνα και Διάσωση". Να ενισχύσει επίσης τη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδος και των χωρών του ΜΔ».

Στο πλαίσιο διεξαγωγής της ασκήσεως, το ΓΕΕΘΑ θα διεξάγει επίσης στην Κρήτη μονοήμερο «Σεμινάριο Μεσογειακού Διαλόγου», στο οποίο ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ενημερώσουν το ακροατήριο για θέματα σχετικά με το «Μεσογειακό Διάλογο».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Σε θολά νερά η φρεγάτα

Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη η ελληνική φρεγάτα στο Λίβανο, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρει μέρος στο ναυτικό αποκλεισμό

Ετοιμη δηλώνει η ελληνική κυβέρνηση για την εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη λεγόμενη «ειρηνευτική δύναμη» του ΟΗΕ στο Λίβανο. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη η ελληνική φρεγάτα θα έχει ενταχθεί επιχειρησιακά στη δύναμη που βρίσκεται στο Λίβανο.

Ωστόσο, ανοιχτό είναι το θέμα του ρόλου των ελληνικών πλοίων αλλά και των άλλων ναυτικών δυνάμεων που, υπό τη σημαία του ΟΗΕ, θα αναλάβουν αποστολή στο Λίβανο, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί στην έδρα του ΟΗΕ οι διαβουλεύσεις για τους κανόνες εμπλοκής των συγκεκριμένων ναυτικών δυνάμεων. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Γ. Κουμουτσάκος αναφέροντας ότι «αναμένεται η εκτίμηση όλων των πτυχών, των επιχειρησιακών, ειδικότερων πτυχών της αποστολής».

Το πρόβλημα εστιάζεται στο ζήτημα του ναυτικού αποκλεισμού του Λιβάνου που συνεχίζεται από το Ισραήλ και στο εάν οι νηοψίες, που στοχεύουν στο μη ανεφοδιασμό της «Χεζμπολάχ», θα είναι υποχρεωτικές ή μετά από τη συναίνεση του πλοιάρχου του ελεγχόμενου πλοίου. Από την πλευρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, γίνεται προσπάθεια η ναυτική δύναμη του ΟΗΕ ουσιαστικά να παίξει συμπληρωματικό ρόλο ή έστω να διαδεχτεί το Ισραήλ στον αποκλεισμό του Λιβάνου και σε κάθε περίπτωση οι νηοψίες να είναι υποχρεωτικές, κατά τα πρότυπα των νηοψιών που γίνονται στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Σε περίπτωση άρνησης δε, στους κανόνες εμπλοκής να προβλέπεται η χρήση των όπλων.

Στο μεταξύ από την ελληνική πλευρά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη διεύρυνση της συμμετοχής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη δύναμη κατοχής του Λιβάνου υπό τη σημαία του ΟΗΕ. Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ΓΕΕΘΑ για δηλώσεις συμμετοχής αξιωματικών βαθμού αντισυνταγματάρχη και ταγματάρχη και από τα τρία όπλα των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) στο επιτελείο του ΟΗΕ που θα κατευθύνει την «ειρηνευτική δύναμη» στο Λίβανο. Από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν 5-15 αξιωματικοί. Ανάλογες διαδικασίες στρατολόγησης «εθελοντών», σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούνται και για τη συγκρότηση άλλων δυνάμεων (Μηχανικό, Υγειονομικό) που θα είναι διαθέσιμες για το Λίβανο.

Συγκέντρωση στην Αιδηψό

Την Κυριακή 3/9, σε συγκέντρωση του ΚΚΕ, στα Λουτρά Αιδηψού, στις 8 μ.μ., στο Λιμάνι, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο βουλευτής του Κόμματος Τάκης Τσιόγκας.

Στο Φεστιβάλ του Πορτογαλικού ΚΚ και της «ΑΒΑΝΤΕ»

Αναχώρησαν για τη Λισαβόνα ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και η Ελένη Μαΐλη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ του Πορτογαλικού ΚΚ και της εφημερίδας του «ΑΒΑΝΤΕ!», που γίνεται από 1-3 Σεπτέμβρη.

Για την ενημέρωση των επισκεπτών του Φεστιβάλ τυπώθηκε ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» στα πορτογαλικά, ενώ στο περίπτερο του «Ριζοσπάστη» θα υπάρχει φωτογραφικό αφιέρωμα στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού.

Η αντιπροσωπεία θα συμμετέχει σε συζήτηση με θέμα: «Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τον αντικομμουνισμό, για ελευθερία και δημοκρατία».

ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΔΗΚΟ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ).

Η παραίτηση υποβλήθηκε προφορικά την περασμένη Τετάρτη σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κόμματος και όπως δήλωσε ο Τ. Παπαδόπουλος στη συνεδρίαση, ισχύει και είναι αμετάκλητη.

Ωστόσο, εξέφρασε διάθεση να παραμείνει για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην προεδρία του ΔΗΚΟ, νοουμένου ότι θα οριστεί συνέδριο μέχρι τις 15 Οκτώβρη, για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο ΓΓ του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι αρχίζουν διεργασίες για τη διαδοχή του κ. Παπαδόπουλου.

Στελέχη του κόμματος είχαν καλέσει πρόσφατα τον κ. Παπαδόπουλο να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να βοηθήσει στη συνένωση του κεντρώου χώρου. Ο κ. Παπαδόπουλος είχε εξαγγείλει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΗΚΟ μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια.

Νέα πρόκληση από το ΝΑΤΟ

Μέσω Λήμνου θέτει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

Θέμα Λήμνου και κατ' επέκταση δικαιώματος άμυνας των νησιών του Αιγαίου τέθηκε για μια ακόμα φορά στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, τη φορά αυτή από Γερμανό αντιστράτηγο ο οποίος, προφανώς εκφράζοντας τα αρμόδια επιτελεία των Βρυξελλών, εξέδωσε «οδηγία» σύμφωνα με την οποία η Λήμνος εξαιρείται από το σχεδιασμό ΝΑΤΟϊκών ασκήσεων αλλά και από τη χρηματοδότηση ΝΑΤΟϊκών έργων στο νησί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η παρέμβαση αυτή γίνεται σε μια περίοδο «ηρεμίας» στο Αιγαίο και μάλιστα όχι από Τούρκο αξιωματικό.

Από την ελληνική πλευρά, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας έφερε χτες το θέμα στην επιφάνεια ανακοινώνοντας ότι «με αφορμή πρόσφατη απόπειρα εκ νέου έγερσης, από ορισμένους στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, θέματος συμπερίληψης υποδομών και μέσων μέρους του νησιωτικού μας χώρου στο Αιγαίο σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό Νατοϊκών δραστηριοτήτων εν καιρώ ειρήνης, υπενθυμίζεται η πάγια θέση της χώρας μας, η οποία είναι γνωστή και παραμένει αναλλοίωτη».

Στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, με βάση τη λογική του εγκλωβισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο ΝΑΤΟ, σημειώνεται ότι η Ελλάδα «απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα, έστω και έμμεσης φαλκίδευσης ή αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ή της μείωσης του ρόλου και της συμβολής μας στη Βορειοατλαντική συμμαχία που, όπως αναγνωρίζεται από όλους, είναι σημαντική». Πάντως, αν και γίνονται «όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, προς τα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας» η σχετική οδηγία παραμένει εν ισχύει.

Εκδήλωση τιμής στον Νίκο Πλουμπίδη

Οι ΚΟ Χαϊδαρίου του ΚΚΕ πραγματοποιούν την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη και ώρα 10 π.μ., εκδήλωση τιμής στη μνήμη του κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη στο Δαφνί (θέση Αγ. Μαρίνα - τουριστικό περίπτερο, πύλη).

Στο Φεστιβάλ «Ναζίμ Χικμέτ»

Αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη η Βέρα Νικολαΐδου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση του ΚΚ Τουρκίας προς την ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος σε συζήτηση που γίνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Ναζίμ Χικμέτ» και αφορά στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στα σχέδια για τη «Νέα Μέση Ανατολή», τον πόλεμο στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, ενάντια στην κατοχή του Ιράκ.

Στο Φεστιβάλ «Ναζίμ Χικμέτ» θα υπάρχει και αφιέρωμα στο ελληνικό προοδευτικό τραγούδι, που θα παρουσιάσει ο Στέφανος Ψαραδάκος και ομάδα μουσικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ