ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Ο κατοχικός στρατός αναπτύσσεται

Νέες απειλές του Ισραήλ κατά της Συρίας και ο Κ. Ανάν σε ρόλο... διαμεσολαβητή

Γαλλικά άρματα μάχης της... ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ σε φάλαγγα κοντά στο λιμάνι της Τουλόν και από εκεί γραμμή για το Λίβανο

Associated Press

Γαλλικά άρματα μάχης της... ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ σε φάλαγγα κοντά στο λιμάνι της Τουλόν και από εκεί γραμμή για το Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΤΖΕΝΤΑ.-

Ενώ τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μέσω του ΟΗΕ και της λεγόμενης ειρηνευτικής αποστολής συνεχίζονται, και όλα δείχνουν μεγάλης κλίμακας μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων στο Λίβανο, ρόλο μεσολαβητή στην υπόθεση απελευθέρωσης των δύο Ισραηλινών στρατιωτών που κρατούνται αιχμάλωτοι τον τελευταίο ενάμιση μήνα από δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ανακοίνωσε χτες πως αποδέχτηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

Η είδηση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα Μονάρχη Αμπντάλα στην Τζέντα. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Ανάν αρνήθηκε να αναφερθεί στις συνθήκες μεσολάβησης του ΓΓ του ΟΗΕ και εάν θα επιχειρήσει την απελευθέρωση των Ισραηλινών με αντάλλαγμα τη λευτεριά Λιβανέζων κρατουμένων. Διευκρίνισε, όμως, πως ο Ανάν θα διορίσει έναν ειδικό αξιωματούχο που θα αναλάβει «μυστικά» τις διαπραγματεύσεις...

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, απείλησε τη Συρία με «ακόμη σκληρότερα χτυπήματα» σε περίπτωση μεταξύ τους πολέμου λέγοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις δε θα είναι «συγκρατημένες» όπως έκαναν προ ημερών με τον πόλεμο στο Λίβανο. Ο ίδιος απέρριψε οιοδήποτε ενδεχόμενο (τουλάχιστον αυτή την περίοδο...) διαπραγματεύσεων με τη Συρία με το «αιτιολογικό» πως πρόκειται για χώρα «εχθρό του Ισραήλ»...

Καταφθάνουν ενισχύσεις του στρατού κατοχής

Στο νότιο Λίβανο, πάντως, καταφθάνουν με γοργούς ρυθμούς οι ενισχύσεις της UNIFIL. Ως χτες είχαν φθάσει οι πρώτοι 876 Ιταλοί κυανόκρανοι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται τάγμα 200 Γάλλων συνοδεία δεκάδων αρμάτων μάχης.

Επιπλέον, το Κατάρ έγινε η πρώτη αραβική χώρα που ανακοίνωσε συμβολικά την αποστολή 200-300 στρατιωτών στο νότιο Λίβανο. Χτες και ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σουκάτ Αζίζ, επισκεπτόμενος τη Βηρυτό, δεν απέκλεισε την αποστολή Πακιστανών κυανοκράνων σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τέλος, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συνδρομής της Αγκυρας στις ενισχύσεις της δύναμης UNIFIL «με όχι παραπάνω από 1.000 στρατιώτες» σημειώνοντας πως «θα ήταν στρατηγικό λάθος» η απουσία της Τουρκίας απ' αυτή τη δύναμη επειδή η σταθερότητα του Λιβάνου «είναι προς το συμφέρον» της Αγκυρας...

Στην πιθανότητα αποστολής Τούρκων στην UNIFIL αναφέρθηκε χτες ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών που δεν εξέφρασε σχετικές αντιρρήσεις. Επανέλαβε όμως ότι οι περιπολίες κυανοκράνων στη μεθόριο του Λιβάνου με τη Συρία «θα ήταν απαράδεκτες και παράλογες».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Απειλές Αμπάς προς «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ο Αζάμ αλ Αχμαντ, σύμβουλος του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτη της «Φατάχ», Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι ο Αμπάς θα «καθαιρέσει την κυβέρνηση» της «Χαμάς» υπό τον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγιε αν, έως το τέλος Σεπτέμβρη, δε συμφωνήσει στους όρους του ώστε να συγκροτηθεί κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Ανάμεσά τους είναι και η αναγνώριση του Ισραήλ από τη «Χαμάς». «Αν δε γίνει αυτό θα καταστραφούμε», υποστήριξε ο Αλ Αχμαντ. Στόχος, εξήγησε, είναι να αρθεί το δυτικό εμπάργκο προς τους παλαιστινιακούς θεσμούς ώστε να εισρεύσουν εκ νέου χρήματα στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απεργίες των απλήρωτων εργαζομένων στα Κατεχόμενα συνεχίστηκαν χτες -πρωταγωνίστησαν οι γιατροί. Υπήρξε απάντηση από πλευράς «Χαμάς», και ήταν εξαιρετικά βίαιη φραστικά: «Η συνωμοσία για την επιτάχυνση της αποτυχίας και κατάρρευσης της κυβέρνησης εντείνεται ώστε να απεμποληθεί ο παλαιστινιακός σκοπός», δήλωσε ο υπουργός Προσφύγων Ατεφ Αντουάν.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η παράλληλη εξέλιξη στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός Εχουντ Ολμέρτ γνωστοποίησε πως θέλει «διάλογο» με τον Αμπάς χαρακτηρίζοντας το Παλαιστινιακό «επείγον πρόβλημα» και διέψευσε κάθε ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων με τους Παλαιστίνιους, δηλώνοντας πως οι σχετικές πληροφορίες «στερούνται κάθε βάσης». Τέλος, ανακοινώθηκε χτες - με αγγελίες στον ισραηλινό Τύπο - ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στην παράνομη ανέγερση 690 νέων κατοικιών στα Κατεχόμενα, πιο συγκεκριμένα στη Δυτική Οχθη, βάζοντας τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο όπου αναπαύεται ο αμερικανόπνευστος «οδικός χάρτης». Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν οι γνωστές επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Την Κυριακή η Συνδιάσκεψη στην Αθήνα

Ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς της Μέσης Ανατολής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (7.30 μ.μ.) την ίδια μέρα

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για τις εξελίξεις σε Λίβανο και Μέση Ανατολή, σε μία περίοδο που η ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού επιβάλλει την ενίσχυση των προσπαθειών για τον αγωνιστικό συντονισμό της εργατικής τάξης σε διεθνές επίπεδο. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»). Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνδιάσκεψης, η ΠΣΟ καλεί στη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει συμμετοχή συνδικάτα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία και άλλες χώρες. Από τη Μέση Ανατολή η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν, η Γενική Συνομοσπονδία του Κουβέιτ.

Σε ανακοίνωσή της, με την οποία απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη διεθνιστική εκδήλωση της ΠΣΟ, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Ο πόνος και η θλίψη για τα προβλήματα του λιβανέζικου λαού δεν αρκούν για να σταματήσουν οι πόλεμοι. Η οργή και η αγανάκτησή μας από μόνη της δε φτάνει για να αφοπλίσει το χέρι των φονιάδων και να ξαναφέρει το χαμόγελο στα δακρυσμένα μάτια μιας μάνας ή στην αινιγματική σοβαρότητα ενός παιδιού. Ελα μαζί μας στην οργανωμένη πάλη. Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξουμε, ίσως όχι αυτόν της Λυσιστράτης, αλλά της γυναίκας που γνωρίζει ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ανελέητος προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδιά του. Της γυναίκας που γνωρίζει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και αποφασιστικά συσπειρώνεται στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο».

Συνέδριο πολεμικής προετοιμασίας του ΝΑΤΟ

Από σήμερα στο υπουργείο Αμυνας για τις «στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές»

Αλλος ένας λόγος να διαδηλώσει σήμερα το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι και οι προετοιμασίες νέων μεγάλης κλίμακας πολεμικών επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, με ενεργό εμπλοκή της Ελλάδας. Τέτοιο βήμα προετοιμασίας αποτελεί και το διεθνές συνέδριο για τις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές, του Τμήματος Στρατιωτικής Υποστηρίξεως της Ομάδος Ωκεανοπόρου Ναυτιλίας του ΝΑΤΟ (Planning Board for Ocean Shipping - PBOS), οι τριήμερες εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Διοργανωτής είναι το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών - Athens Multinational Sealift Co-ordination Center (AMSCC), που εδρεύει στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στο συνέδριο, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες από το χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και των Εθνικών Στρατιωτικών Αρχών των κρατών - μελών, καθώς και εκπρόσωποι του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και Ενώσεων του ναυτιλιακού χώρου του εσωτερικού». Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν στις στρατηγικές θαλάσσιες μεταφορές, τη διαθεσιμότητα της ναυτιλιακής αγοράς σε μέσα, την ανάλυση αποτελεσμάτων ΝΑΤΟικών Ασκήσεων, με σκοπό τον προσδιορισμό μεθόδων αντιμετωπίσεως του ελλείμματος μέσων υποστήριξης των θαλάσσιων μεταφορών, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ». Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, το συνέδριο αυτό έχει στην ουσία επιχειρησιακά χαρακτηριστικά με στόχο την προετοιμασία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για νέους πολέμους όπου Γης.

ΕΕΔΥΕ - ΠΑΜΕ - ΝΑΣ - ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στην ελληνική εμπλοκή

Στις 7.30 μ.μ. η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Αμυνας

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Αμυνας, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη κατοχής στο Λίβανο και καλούν κάθε πολίτη καλής θέλησης να πάρει μέρος.

Σήμερα Τρίτη, επίσης, συγκέντρωση διοργανώνουν στην Πάτρα, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, η ΝΑΣ, η ΔΑΣ «Πάτρα μπροστά» στις 8μ.μ. στην Πλατεία Τριών Συμμάχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ