ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Διακοπές με ... εργασία για τους νέους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων

Μπροστά στην ανάγκη της νεολαίας για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ασφαλή πλοία, συχνά δρομολόγια και φθηνές διακοπές η ΕΕ προτάσσει τον εθελοντισμό και τις διακοπές με εργασία!

Eurokinissi

Μπροστά στην ανάγκη της νεολαίας για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ασφαλή πλοία, συχνά δρομολόγια και φθηνές διακοπές η ΕΕ προτάσσει τον εθελοντισμό και τις διακοπές με εργασία!
Τη στιγμή που σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της χώρας δε θα καταφέρουν να πάνε ούτε μια βδομάδα διακοπές, καθώς το κόστος για μερικές μέρες ξεκούρασης σε κάποιον τουριστικό προορισμό έχει φτάσει στα ύψη, η ανεργία θερίζει, ενώ η ακρίβεια και τα χαμηλά μεροκάματα οδηγούν σε αδιέξοδα, η «ευρωπαϊκή πρόταση» για τις διακοπές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι η ...εργασία!

Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται κυρίως σε νέους αλλά και σε οικογένειες, που αναζητούν έναν τρόπο να κάνουν φθηνές διακοπές. Η ημιαπασχόληση, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η εθελοντική και εποχιακή εργασία χωρίς δικαιώματα παρουσιάζονται από την ΕΕ μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σαν τη μοναδική «ευκαιρία» για τους εργάτες και τα παιδιά τους να ταξιδέψουν, να «ξεκουραστούν» μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να «αποκτήσουν εμπειρίες» και να «κάνουν νέες γνωριμίες»...

«Να πας κι εσύ εθελοντής...»

Η ανάγκη πολλών νέων για φθηνές διακοπές και η πολιτική μείωσης προσωπικού στα ΕΛΤΑ «παντρεύονται» στο πρόγραμμα Διακοπές και Εθελοντισμός της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Νέοι και νέες απ' όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν την «ευκαιρία» να περάσουν μερικές μέρες σε κάποιο τουριστικό μέρος της Ελλάδας δουλεύοντας στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Τα ΕΛΤΑ καλύπτουν μέρος των εξόδων της διαμονής, της διατροφής και της μετακίνησης των εθελοντών, οι οποίοι προκειμένου να κάνουν φθηνές καλοκαιρινές διακοπές εξαναγκάζονται να συναινέσουν στην αντεργατική πολιτική.

Γι' αυτούς που δε θα καταφέρουν να πάνε διακοπές, ακόμα κι ένα μπάνιο σε μια κοντινή παραλία κοστίζει χρυσάφι...
Γι' αυτούς που δε θα καταφέρουν να πάνε διακοπές, ακόμα κι ένα μπάνιο σε μια κοντινή παραλία κοστίζει χρυσάφι...
Το φυλλάδιο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αναφέρει: «Ο Εθελοντισμός αποτελεί (...) την πιο ουσιαστική μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης». Πρόκειται για την «αλληλεγγύη» που μοιράζει τη φτώχεια ανάμεσα στους εργαζόμενους και καλούν ιδιαίτερα τους νέους της εργατικής τάξης να στηρίζουν και να συμμετέχουν ενεργά στους θεσμούς μιας πολιτικής που τους καταδικάζει στην ανεργία, στην ημιαπασχόληση, στη διά βίου κατάρτιση, στην ανασφάλιστη εργασία και στην αβεβαιότητα. Είναι η ίδια πολιτική που έχει καταστήσει τις διακοπές απρόσιτες για τα λαϊκά στρώματα και που «επιτρέπει» σε ορισμένους άπορους νέους να τις απολαύσουν με την προϋπόθεση ότι θα διαθέσουν την εργατική τους δύναμη δωρεάν. Κάτι που επιδιώκουν να τους γίνει συνείδηση, ώστε το ίδιο να κάνουν και σαν αυριανοί εργαζόμενοι, αν χρειαστεί, προκειμένου να πάψουν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει.

Διακοπές και εργασία: Η ...ευρωπαϊκή διάσταση!

Ποια είναι η ευρωπαϊκή πρόταση για τις διακοπές των νέων; Η εποχιακή εργασία σε τουριστικά θέρετρα, πάρκα, ξενοδοχεία, σε κατασκηνώσεις και σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Το «χάπι χρυσώνεται» με την υπόσχεση ότι η καλοκαιρινή εργασία αποτελεί τεράστια ευκαιρία για ταξίδια, γνωριμίες και εμπειρίες. Είναι σκέτη κοροϊδία, κι όμως, η συνεχής εργασία χωρίς ανάπαυλα και η έλλειψη χρημάτων για κανονικές διακοπές αποκαλείται από την ΕΕ, «εναλλακτική ευκαιρία για διακοπές»!

Η Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας έχει αναλάβει να ενημερώσει τους νέους που ανήκουν στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα σχετικά με τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν σ' αυτούς που παραθερίζουν σε κάποιο τουριστικό θέρετρο ανά τον κόσμο. Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας παρουσιάζονται μια σειρά διευθύνσεις στο ίντερνετ, οι οποίες προσφέρουν καλοκαιρινή εργασία. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές παρουσιάζουν τη δουλιά σαν μεγάλη ευκαιρία για... διακοπές! Σε κάθε πρόταση αναφέρονται δίπλα - δίπλα οι λέξεις «εργασία», «καλοκαίρι», «διακοπές» και «ταξίδια».

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα όπως καταγράφονται σε αυτές τις ιστοσελίδες:

  • «Δικτυακός τόπος διεθνών προσλήψεων για σπουδαστές, σακιδιοφόρους και διεθνείς ταξιδιώτες».
  • «Κατάλογος ευκαιριών απασχόλησης για οποιονδήποτε ζητά εποχιακή απασχόληση για εργασία το καλοκαίρι και το χειμώνα σε κάποιο θέρετρο διακοπών (νταντάδες, προσωπικό σαλέ, οδηγοί, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών κλπ.)».
  • «Εάν σας αρέσει η ιδέα για μια εξωτερική καλοκαιρινή εργασία, εδώ θα βρείτε ευκαιρίες εργασίας για συλλογή φρούτων και άλλες εποχιακές γεωργικές εργασίες. Εργασία κάτω από τον ήλιο, καλά χρήματα και συναναστροφή με ανθρώπους που σκέφτονται το ίδιο με σας».

Αντίστοιχα προγράμματα εθελοντικής εργασίας με δόλωμα τις προσιτές διακοπές απευθύνονται και σε λαϊκές οικογένειες. «Στόχος» αυτών των προγραμμάτων υποτίθεται ότι είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων και των παιδιών τους, ενώ πρόκειται καθαρά για δωρεάν «εργασία που θα αφορά την τοπική κοινότητα», όπως αναφέρεται σε σχετική ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας για το Περιβάλλον (ΠΕΕΠ), σε συνεργασία με τις οργανώσεις Legambiente στην Ιταλία, EstYES στην Εσθονία και Genctur στην Τουρκία και στα πλαίσια ενός ευρωπαϊκού προγράμματος διοργανώνουν τρία προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας για οικογένειες με παιδιά 5-12 χρονών.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικογένειες από όλη την Ευρώπη απασχολούνται σε διάφορα μέρη της Ευρώπης σε εργασίες για την τοπική κοινότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών τα παιδιά θα απασχολούνται από εκπαιδευτή ή μπορούν κάποιες ώρες να συμμετέχουν και τα ίδια στην εργασία!

«Εθελούσια» υποχώρηση από τη διεκδικητική πάλη

«Κάνουν την προσπάθεια να αξιοποιήσουν μια θετική έννοια, όπως αυτή της εθελοντικής προσφοράς, στην οποία κανείς γενικά δεν μπορεί να είναι αντίθετος. Για παράδειγμα εθελοντές είναι κι αυτοί που αγωνίζονται. Να τονίσουμε, όμως το εξής: εθελοντισμός, για ποιο σκοπό και ποιον ωφελεί;», υπογραμμίζει μιλώντας στον «Ρ» ο Φάνης Παρρής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της ιδεολογικής επιτροπής.

«Για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους», εξηγεί στη συνέχεια ο Φ. Παρρής, «υπάρχει ένα συνολικό πρόγραμμα προβολής του "εθελοντισμού", το οποίο ξεκίνησε τυπικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θέλουν να συνεχιστεί, να πλατύνει, να μπει σε τομείς όπως κοινωνικές υπηρεσίες, φροντίδα υγείας, καθαριότητα των πόλεων κλπ. Τομείς, δηλαδή, που θα έπρεπε να λειτουργούν με εργαζόμενους με μόνιμη απασχόληση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο συντελούν σε χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, εθίζουν στην απλήρωτη δουλιά, στη δουλιά χωρίς δικαιώματα».

Τονίζει ακόμα ότι η αποδοχή του εθελοντισμού αυτής της κλίμακας είναι δύσκολη υπόθεση και γι' αυτό ακριβώς γίνεται σχεδιασμένη προσπάθεια προβολής του. «Εδώ, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των νέων για διακοπές, να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να γνωρίσουν άλλους τόπους, προβάλλουν αυτού του είδους τα προγράμματα. Η ουσία όμως είναι ότι είναι οι ίδιοι που με τα ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς κ.ά., στερούν από τη νεολαία τη δυνατότητα να καλύψει αυτή την ανάγκη», καταλήγει.


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ