ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 5 ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Να απελευθερωθούν τώρα!

Αποφασίστηκε παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης, από τις 12 Σεπτέμβρη μέχρι τις 6 Οκτώβρη, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ

Από παλιότερη διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των «5»
Από παλιότερη διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των «5»
Την περασμένη Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2006, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ατλάντα, όπου ανακλήθηκαν οι ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές, τον Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, τον Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ, τον Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, τον Ρενέ Γκονζάλες και τον Φερνάντο Γκονζάλες και διέταξαν επανάληψη της δίκης.

Μια μέρα μετά, την Πέμπτη, 10 Αυγούστου, το 11ο Εφετείο της Ατλάντα επικύρωσε τις καταδίκες των πέντε Κουβανών και αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους στις αμερικανικές φυλακές, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει νέα δίκη.

«Ολα αυτά συμβαίνουν με ασυνήθιστο τρόπο και σε μια συγκυρία που το Μαϊάμι καλεί να πάψει να υπάρχει το ανεξάρτητο κράτος της Κούβας, καλεί να συνεχιστεί η τρομοκρατία με μεγαλύτερη θρασύτητα, καλεί να γίνει ένα λουτρό αίματος και φωνασκεί στα μέσα ενημέρωσης καλώντας να γίνουν πολιτικές δολοφονίες και να διεξαχθεί μια γενοκτονία», σημείωσε, με το δίκιο της η εφημερίδα «Γκράνμα». Και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή «ήταν πολιτική εξαρχής» και η εξέλιξή της «δείχνει μίσος και εκδικητικότητα έναντι του κουβανικού έθνους».

Οκτώ χρόνια τώρα, οι πέντε Κουβανοί παραμένουν θύματα μιας κολοσσιαίας αδικίας, παραμένουν φυλακισμένοι και απομονωμένοι και έχουν υποβληθεί σε συμπεριφορές βάρβαρες, που περιλαμβάνουν διάφορους περιορισμούς στις επισκέψεις μελών της οικογένειάς τους, αντιμετωπίζουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τίποτα δε δικαιολογεί το συνεχιζόμενο εγκλεισμό τους. Η φυλάκισή τους είναι μια απαγωγή. Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, που εξαρχής δεν έπρεπε να τους συλλάβει, έχει την ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση να τους αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους.

Οι πέντε Κουβανοί ήρωες
Οι πέντε Κουβανοί ήρωες
Ηρθε η ώρα, ώστε να υπάρξει μια γενική κατακραυγή και μια παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους, με αναγκαία την πλατύτερη ενημέρωση του κόσμου, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάη, ο Ρικάρντο Αλαρκόν, πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, απηύθυνε έκκληση να σπάσει η σιωπή σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 5 Κουβανών, να καταδικαστεί η τρομοκρατία και να απαιτηθεί δικαιοσύνη για τα θύματά της. Ορισε την έναρξη της εκστρατείας αυτής την 12η Σεπτέμβρη - ημέρα σύλληψης των «5» - και λήξη την 6η Οκτώβρη, που συμπληρώνονται 30 χρόνια από το τρομοκρατικό χτύπημα σε κουβανικό αεροσκάφος πάνω από τις ακτές του Μπαρμπάντος, που στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους. Αυτή η περίοδος θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά δραστηριότητες, ώστε να μάθουν οι λαοί του πλανήτη τα τεκταινόμενα για την υπόθεση των «5» αλλά και να οργανωθούν μια σειρά κινητοποιήσεις και δραστηριότητες με την απαίτηση να απελευθερωθούν.

Οπως γράφει το «Διεθνές Κέντρο Δράσης» σε ανακοίνωσή του, «είτε με την αποστολή μπριγάδων γιατρών ή την αποστολή ειδικών επιστημόνων ή την εκπαίδευση μελλοντικών γιατρών, η Κούβα πάντα έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες της διεθνούς κοινότητας. Τώρα, είναι η δική μας σειρά να σταθούμε και να στηρίξουμε την Κούβα και να απαιτήσουμε την απελευθέρωση των 5 Κουβανών».

Ποιο όμως ήταν το «έγκλημα» των 5 Κουβανών;

Οι 5 Κουβανοί είχαν την αποστολή να διεισδύσουν στα βάθη του μίσους και της αδικίας, για να πληροφορηθούν για μια σειρά ενέργειες των τρομοκρατικών ομάδων που λειτουργούν με απόλυτη ασυλία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανακάλυψαν τα σχέδιά τους και πληροφόρησαν την Κούβα, με στόχο να προλάβουν το θάνατο και τις ζημιές που θα είχαν προκληθεί από τέτοιες ενέργειες, και από κει, η κυβέρνηση της Κούβας παρέδωσε όλα τα στοιχεία στο «Εφ Μπι Αϊ» (FBI), για να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Με τη δράση τους απέτρεψαν τρομοκρατικές ενέργειες, που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο και στο λαό των ΗΠΑ. Σαν «ευχαριστώ», η κυβέρνηση των ΗΠΑ τους συνέλαβε στις 12 Σεπτέμβρη του 1998, τους έριξε στις φυλακές, στην απομόνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν επαφή με τις οικογένειές τους. Υστερα από μια στημένη δίκη, που διεξήχθη στο Μαϊάμι όπου υπάρχουν τόσο λυσσαλέοι εχθροί του Νησιού της Επανάστασης, ο Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο καταδικάστηκε δις σε ισόβια κάθειρξη, ο Ραμόν Λαμπαπίνο Σαλαζάρ και ο Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες σε ισόβια κάθειρξη, ο Ρενέ Γκονζάλες με 15 χρόνια φυλάκισης και ο Φερνάντο Γκονζάλες με 19 χρόνια.

Ασυλία στους πραγματικούς τρομοκράτες

Μια από τις πιο εξοργιστικές πλευρές αυτής της παρωδίας που ονομάζουν «δικαιοσύνη» ήταν η παρουσία Κουβανο-Αμερικανών στην αίθουσα του δικαστηρίου που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκράτες, όχι μόνο από την Κούβα, αλλά και από άλλα κράτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Χοσέ Μπασούλτο, που θυσίασε τους πιλότους των «Αδελφών στη Διάσωση», που πετούσαν στον εναέριο χώρο της Κούβας το 1996, και τον Ορλάντο Μπος, ο οποίος έχει βρεθεί ένοχος για μια σειρά πράξεις τρομοκρατίας σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και θεωρείται ο εγκέφαλος της έκρηξης του κουβανικού αεροσκάφους το 1976, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Ακόμα και το Περιφερειακό Γραφείο Δικαιοσύνης τον περιέγραψε ως τρομοκράτη. Σήμερα όμως, κυκλοφορεί ελεύθερος στο Μαϊάμι, αφού του δόθηκε χάρη από τον πατέρα του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ. Τριάντα χώρες αρνήθηκαν να του δώσουν άσυλο, όταν ακόμα και οι ΗΠΑ προσπάθησαν να απαλλαγούν απ' αυτόν. Καθόλου περίεργο, μιας και οι ΗΠΑ προστατεύουν τέτοιους εγκληματίες, ενώ στο έδαφός τους συνεχίζουν ανενόχλητα να λειτουργούν οργανώσεις όπως είναι οι «Αλφα 66», «Ωμέγα 7», τα «Αδέλφια προς Διάσωση», και οι «F-4 Commandos» που είναι υπεύθυνες για το θάνατο πάνω από 3.000 Κουβανών.

Ωστόσο, μετά από μια σειρά εφέσεων και ακροαματικών διαδικασιών, αλλά και της απόφασης της Ομάδας Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στις 27 Μάη του 2005, που αναφέρει ότι η στέρηση ελευθερίας των «5» είναι αυθαίρετη και παράνομη και προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να βάλει τέλος, στις 9 Αυγούστου του 2005 σημειώθηκε μια σημαντική εξέλιξη.

Ακύρωση της ποινής και της δίκης

Ενα χρόνο πριν, λοιπόν, (9/8/2005) το Εφετείο της 11ης Περιφέρειας με έδρα την Ατλάντα κατέληξε σε απόφαση ακυρώνοντας τις ποινές και τη δίκη - παρωδία ενάντια στους 5 Κουβανούς και ζήτησε τη διεξαγωγή νέας δίκης. Οι τρεις δικαστές του περιφερειακού δικαστηρίου έκαναν αποδεκτά τρία από τα βασικά επιχειρήματα, για τα οποία οι νομικοί υπεράσπισης είχαν ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. Κατ' αρχήν, ότι ο εγκλεισμός τους επί 17 μήνες σε κελιά απομόνωσης ήταν παράνομος, δεύτερον, οι δικηγόροι υπεράσπισης δεν είχαν τη δυνατότητα εξέτασης κρίσιμων στοιχείων και αποδείξεων της νομικής διαδικασίας και, τρίτον, η επιλογή του τόπου εκδίκασης ήταν λαθεμένη μια και το Μαϊάμι θεωρείται «το βασικό κέντρο των Κουβανών αντιφρονούντων» και επομένως δεν έχει τις απαιτούμενες συνθήκες για μια δίκαιη ετυμηγορία.

Αξιόλογη η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη

Οι πάνω από 300 επιτροπές αλληλεγγύης σε περισσότερες από 90 χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν δημιουργηθεί για την απελευθέρωση και την επιστροφή των 5 Πατριωτών στην Κούβα, αλλά και οι χιλιάδες υπογραφές διάφορων προσωπικοτήτων, δημοσιογράφων, διανοούμενων, επιστημόνων και ανθρώπων βραβευμένων με το Νόμπελ Ειρήνης συνεχώς δραστηριοποιούνται για την επιστροφή των 5 Κουβανών στη χώρα τους και στις οικογένειές τους. Πρόκειται για πέντε ήρωες που ρίσκαραν τις ζωές τους για να μάθουν πληροφορίες, ώστε να προειδοποιήσουν και ουσιαστικά να σώσουν αθώους ανθρώπους από τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ηρθε η στιγμή να λάμψει η αλήθεια. Να ενημερωθούν οι λαοί του πλανήτη για την άνιση μάχη που δίνουν οι 5 Κουβανοί, οι οποίοι παίρνουν κουράγιο από το γεγονός ότι η αλληλεγγύη όλο και αυξάνεται, παρ' όλες τις προσπάθειες απόκρυψης των γεγονότων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει τις επιθέσεις ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, ενάντια στον κουβανικό λαό, επιδιώκοντας να ανατρέψει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και να δημιουργήσει την προσάρτηση της Κούβας στις ΗΠΑ. Είναι σίγουρο όμως ότι κάποια μέρα οι 5 Κουβανοί πατριώτες θα δικαιωθούν και θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους και στις οικογένειές τους. Και θα συνεχίζουν να μάχονται ενάντια στην τρομοκρατία. Τρομοκρατία που στρέφεται ενάντια σε όλους αυτούς που παλεύουν για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό πλανήτη.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ