ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους λαούς της Μέσης Ανατολής

Λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικοί φορείς καλούν τους εργαζόμενους της χώρας μας να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, συγκεντρώνοντας χρήματα και φάρμακα.

Συγκέντρωση χρημάτων
  • Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμ. Μπενάκη 28 - υπεύθυνος: Μπάμπης Τεννές, τηλ. 210.3305.219).
  • Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και όλους τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος να καταθέσουν χρήματα: Εθνική Τράπεζα, Αριθμός Λογαριασμού 122/634535-29.
  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τους συλλόγους - μέλη της και όλες τις γυναίκες να καταθέσουν τον οβολό τους στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 151/296061-31.
  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) συγκεντρώνει χρήματα στο λογαριασμό: Εθνική Τράπεζα 116/29607455 (Επείγουσα Βοήθεια).
  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τον ελληνικό λαό να εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του, συγκεντρώνοντας χρήματα. Τα χρήματα συγκεντρώνονται απευθείας στα γραφεία της ΝΑΣ στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου). Υπεύθυνος: Γιάννης Κομνηνός, τηλ. 210.3302.078, 210.3301.106.
Συγκέντρωση φαρμάκων

Ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απευθύνουν κάλεσμα για συγκέντρωση φαρμάκων: Παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιβιοτικά ευρέος φάσματος, επιδεσμικό υλικό (σύριγγες, επίδεσμοι, λευκοπλάστ, γάντια μιας χρήσης), αντισηπτικά, κορτιζόνες, αντιισταμινικά, οροί τροφής και τόνωσης, βιταμίνες και αντιασθματικά.

Η συγκέντρωση του υλικού γίνεται στα γραφεία:

1. Της ΟΕΦΣΕΕ, Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος, γραφείο Α, τηλέφωνο 210.5238.779, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 10.00 - 18.00.

2. Της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Ζήνωνος 7-9, 2ος όροφος, τηλέφωνο 210.5243.785, Δευτέρα - Παρασκευή, ώρες 08.00 - 15.00 και 18.00 - 20.00.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φάρμακα να μην είναι χρησιμοποιημένα, ο χρόνος λήξης να μην είναι μικρότερος από ένα χρόνο και να μη χρειάζονται ψυγείο.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Φωτ.

Την επόμενη Κυριακή, 20 Αυγούστου, γίνεται στον Αγιο Αθανάσιο Αμφισσας το 40ήμερο μνημόσυνο του

ΗΛΙΑ ΤΣΙΓΚΑ

μέλους του ΚΚΕ.

Ο Ηλίας Τσίγκας γεννήθηκε στην Αμφισσα το 1925. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και πολέμησε με πάθος και αυταπάρνηση για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του σοσιαλισμού. Ελαβε μέρος στις περισσότερες επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ στη Στερεά Ελλάδα.

Για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε πολλές φορές από τις μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τη σύλληψή του στις 21 Απρίλη 1967, από το δικτατορικό καθεστώς, τη φυλάκιση και την εξορία του στα Γιούρα.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε και υπερασπίστηκε τα ιδανικά και τις αξίες του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος για πολλά χρόνια.

Εχασε τη μάχη με τη ζωή στις 16 Ιούλη 2006.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Γιαννίτσα, η αδελφή του Μαριγούλα και οι κόρες του Παναγιώτα και Βασιλική προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αμφισσας και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» του οποίου υπήρξε καθημερινός αναγνώστης.

***

Τελούμε την Κυριακή 20-8-2006 και ώρα 10.00 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιού Μυλοτόπου Ν. Πέλλης υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής, θείας και συναγωνίστριας

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Ν. ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ετών 88

Τα παιδιά: Ελισάβετ και Σταύρος Λάτσαρης, Σοφία και Ιωάννης Πατσαβούδης. Τα εγγόνια: Γεώργιος - Ξάνθη, Δημήτρης, Ελευθερία - Πέτρος, Αγγελική και Ελευθερία. Τα αδέλφια: Ολγα, Νίκη - Χάρης, Βασίλειος - Πίστη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και συγχωριανοί.

Νέα επιτόκια από την «Αγροτική»

Αμετάβλητα αφήνει για το επόμενο διάστημα η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ τα κυμαινόμενα επιτόκια βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων αγροτών και τα επιτόκια καταναλωτικής πίστης προς μισθοδοτούμενους μέσω της ΑΤΕ. Μετά, όμως, την αύξηση του Βασικού Επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα επιτόκια των δανείων που είναι, άμεσα ή έμμεσα, συνδεδεμένα με το Βασικό Επιτόκιο της ΕΚΤ, αυξάνονται κατά 0,25%.

Οπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα, από αύριο η ΑΤΕ αυξάνει τα επιτόκια για τους λογαριασμούς καταθέσεων. Τα νέα επιτόκια διαμορφώνονται:

  • Ταμιευτηρίου: από 0,75% μέχρι 2,4%
  • Ταμιευτηρίου Αγροτών: από 1,15% μέχρι 2,45%
  • Λογαριασμός «ΔΗΜΗΤΡΑ»: από 1,25% μέχρι 2,6%
Εκδηλώσεις Αντιστασιακών
  • Εκδήλωση τιμής στη μνήμη των πεσόντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1941 - 1949) πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11.30 το πρωί στα Ανω Σουδενά το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Καλαβρύτων Αχαΐας, η ΚΟ Καλαβρύτων του ΚΚΕ και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ανω Λουσών «Τα Σουδενά». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Αντίστασης. Η κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ θα δρομολογήσει πούλμαν για τα Σουδενά, το οποίο θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. (Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 210 8234.296 και 210 4626.345).
  • Το Τοπικό Συμβούλιο της Σαϊδόνας και ο εκπολιτιστικός σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών, διοργανώνουν σήμερα Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα 60 χρόνια του ΔΣΕ. Πούλμαν θα αναχωρήσει την Κυριακή, στις 8.00 το πρωί από το Δημοτικό Αναψυκτήριο Καλαμάτας (τηλ. 27210 25738 και 6944794213).
  • Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και ο ΠΣΑΦΕΑ και του ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας δρομολογεί πούλμαν για τα Σούδα σήμερα Κυριακή, 13 Αυγούστου στις 7.00 π.μ., έξω από την Αγροτική Τράπεζα Λουτρακίου. Δηλώσεις συμμετοχής: 27440 23628 και 28589.
  • Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ τιμώντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή, 20 Αυγούστου στις 12.00 το μεσημέρι στην Αγιο Βασίλη Κυνουρίας.
ΦΩΣΦΟΡΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Επικοινωνιακά παιχνίδια

Σε νέο κύκλο διαλόγου μπαίνει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο εργοστάσιο Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης νομιμοποιώντας έτσι τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΒΦΛ αρχικά, για να πετάξουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους και με στόχο στη συνέχεια το οριστικό λουκέτο. Ετσι, αύριο Δευτέρα 14 Αυγούστου, προσέρχεται σε νέα διαβούλευση στο υπουργείο Απασχόλησης.

Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη λειτουργία του εργοστασίου κατοχυρώνοντας όλες τις θέσεις εργασίας, καταφεύγει για άλλη μια φορά σε τερτίπια και τεχνάσματα. Φαίνεται ότι μπροστά στη ΔΕΘ τα επιτελεία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, γύρω από την τύχη των ΒΦΛ ετοιμάζονται να στήσουν επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ καταθέτει και πάλι την αντίθεσή του στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου» και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Διότι η διασφάλισή τους αφορά όλους τους άνεργους και τη νεολαία του νομού, που βλέπουν μία ακόμα πόρτα εξεύρεσης εργασίας να κλείνει. Και ξεκαθαρίζει πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι η λειτουργία των εργοστασίων (Θεσσαλονίκης και Καβάλας) στο πλαίσιο Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα θύματα των ναζί κατακτητών στο Μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944 διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας από τις 17 έως τις 21 Αυγούστου, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της πόλης. Πρόκειται για ένα ιστορικό και πολιτικό γεγονός που σημάδεψε την πόλη της Νίκαιας.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το Συνέδριο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου στις 4 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων σε διάφορα σημεία της πόλης, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και εκπροσώπων της Εθνικής Αντίστασης. Την ίδια μέρα στον ιερό χώρο της Μάνδρας (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας) θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Στέφανο Ψαραδάκο. Ο Νίκανδρος Κεπέσης θα απαγγείλει ένα ποίημα - ωδή για την Κοκκινιά.

Την Κυριακή, 20 Αυγούστου στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου και πορεία προς το Γ΄ Νεκροταφείο στο κοινοτάφειο των εκτελεσμένων.

Τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου ο χώρος της Μάνδρας θα φιλοξενήσει Μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active-rapid» αφιερωμένο στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 22 Αυγούστου με τη Διεξαγωγή του 14ου Διεθνούς Σκακιστικού Τουρνουά (open) «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ. Το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της «Μηχανικής Καλλιέργειας» (Θηβών 245) από τις 10π.μ.-11μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 29 Αυγούστου.

Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σήμερα, Κυριακή 13 Αυγούστου

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Αίγινας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της εκκλησίας της Κυψέλης με ομιλητή τον Νίκο Σιμερδάνη, υποψήφιο δήμαρχο.

Πέμπτη 17 Αυγούστου
  • Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα» Σπύρος Χαλβατζής θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΚΑΤ στις 12 το μεσημέρι.
  • Οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Κώστας Μαρκέτης και Λέτα Μεθωνιού θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στην Πολυκλινική Αθηνών στις 9 π.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ