ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΡΟΣΩΠΟ
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Επισήμως» ο χαμένος των προεδρικών εκλογών της 2ας Ιουλίου με 200.000 ψήφους διαφορά από τον υποψήφιο του κυβερνώντος ΡΑΝ, Φελίπε Καλντερόν, ο πρώην Δήμαρχος της πρωτεύουσας και υποψήφιος της πολιτικής πλατφόρμας «Για το Καλό Ολων», Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ (ΑΜΛΟ), περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επιμένει να μην αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οπως και εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις από την 30η Ιουλίου, απαιτώντας πλήρη επανακαταμέτρηση των ψήφων, αρνούμενοι να αποδεχτούν την απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου που διέταξε μερική επανακαταμέτρηση των 9 εκατομμυρίων ψήφων εκ του συνόλου των 41. Το αίτημα μάλλον δίκαιο, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εκλογή του ΑΜΛΟ εκλάπη όπως στις ΗΠΑ το 2000! Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι Καλντερόν και ΑΜΛΟ κέρδισαν ο καθείς από 18 επαρχίες, το παράδοξο είναι ότι ο ΑΜΛΟ κέρδισε αυτές όπου κατοικεί το 60% του συνολικού πληθυσμού. Επίσης οι επαρχίες αυτές είναι οι πλέον φτωχές και εξαθλιωμένες...

Και μπορεί ο απερχόμενος πρόεδρος, Βινσέντε Φοξ, να εμφανίστηκε βέβαιος ότι αυτή η «περιπέτεια» θα ισχυροποιήσει τη «δημοκρατία» στο Μεξικό που βρίσκεται σε ένα πολύ και ενδιαφέρον σταυροδρόμι. Η Οαξάκα είναι εξεγερμένη από τον περασμένο Μάιο έχοντας συστήσει Λαϊκό Κοινοβούλιο αμφισβητώντας όχι μόνο την κεντρική εξουσία αλλά και τον κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς. Εξάλλου η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων στην Οαξάκα, στο Λάσαρο Κάρδενας, στο Μιτσοακάν και φυσικά στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο. «Μέρες ΄94» όπως είχε δηλώσει αρκετούς μήνες πριν ο υποδιοικητής Μάρκος που από κοινού με τα κόμματα της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς χαράσσουν άλλο «δρόμο». Αυτόν της λαϊκής πάλης. Ασχέτως εκλογικού αποτελέσματος.


Χρ. Μ.

ΒΙΒΛΙΟ
Το σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα της Δημοκρατίας της Κούβας

Η Κούβα βρίσκεται στο μάτι του αμερικανικού κυκλώνα. 'Η πιο σωστά, στο στόχαστρο των ηγετών της ιμπεριαλιστικής «δημοκρατίας» των πολέμων και των επεμβάσεων και της ελευθερίας της καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και της εκμετάλλευσης. Αυτή τη «δημοκρατία» θέλουν να επιβάλουν με τα επεμβατικά τους σχέδια, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία προς το δικό του μέλλον ενός λαού ήρωα, που σε ενότητα με την πολιτική του ηγεσία προχωράει το έργο της επανάστασης οικοδομώντας την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Η σοσιαλιστική δημοκρατία είναι ποιοτικά διαφορετική από την αστική, αφού στην εξουσία βρίσκεται η εργατική τάξη με τους συμμάχους της και ασκείται από τους ίδιους μέσω των εκλεγμένων λαϊκών οργάνων, από την κορυφή ως τη βάση. Και μάλιστα με το θέμα της ανακλητότητας όσων δεν ασκούν την εξουσία σύμφωνα με το λαϊκό δίκαιο. Μα πάνω απ' όλα κατοχυρώνει την κοινωνική και συνεταιριστική ιδιοκτησία, απαγορεύοντας την καπιταλιστική. Και έτσι βασικά κατοχυρώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στο λαό και όλα τα δικαιώματα που πρέπει να έχουν οι ελεύθεροι εργαζόμενοι άνθρωποι. Καταπίεση δεν υπάρχει γιατί εξαρθρώθηκε το θεμέλιό της η καπιταλιστική εκμετάλλευση. Και όλ' αυτά είναι κατωχυρωμένα στο «Σύνταγμα της Κούβας».

Στα χέρια του ο αναγνώστης έχει μια μελέτη γνωστικού και ερευνητικού περιεχομένου, που μελετώντας τη θα κατανοήσει ακριβώς τι σημαίνει ελευθερία στην Κούβα, τι σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη, τι σημαίνει η ζωή των απλών ανθρώπων που οικοδομούν τη νέα κοινωνία, πασχίζοντας όλοι για τον ένα και ένας για όλους. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βολικές αποκαλύψεις

Την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν ακόμα και το κέντρο της Βηρυτού - συνεχίζοντας να σκοτώνουν αμάχους, γυναίκες και παιδιά - οι βρετανικές αρχές έσπευσαν να αποκαλύψουν «την εξάρθρωση δικτύου τρομοκρατών». Κι αμέσως, η Μέση Ανατολή εξαφανίστηκε από την πρώτη θέση των ειδήσεων στα περισσότερα δελτία διεθνώς. Σάμπως βολική να έπεσε η «αποκάλυψη» αυτή για τα μεγαλουργήματα των ιμπεριαλιστών. Βεβαίως, τούτη η «αποκάλυψη» είναι βολική και για να καλλιεργήσουν την τρομο-υστερία. Ξέρετε αυτήν που οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χρησιμοποιούν, για να δείξουν πως δεν είναι αδύναμες. Και πώς το δείχνουν; Δολοφονώντας λαούς με τους πολέμους, χτυπώντας τις λαϊκές ελευθερίες στο εσωτερικό των χωρών τους, θέλοντας να τσακίσουν κάθε φωνή και κίνημα λαϊκής αντίστασης. Και οι «παπαγάλοι» τους δε χάνουν ευκαιρία.

Στο μεταξύ, και στα καθ' ημάς, άρχισαν τα όργανα της ...ενημέρωσης για την «αόρατη» Αλ Κάιντα και τους «καλούς» Εγγλέζους που την πρόλαβαν πριν κάνει το κακό. Είδες οι προστάτες εξουσιαστές πώς τα καταφέρνουν; Πάνε να μας κάνουν να πιστέψουμε πως το όργιο κρατικής τρομοκρατίας που στήνουν είναι για το καλό μας. Κατά τα άλλα, οσονούπω επιστρέφουν από τις άδειές τους κι όλα τα τζιμάνια της ελληνικής μεγαλοδημοσιογραφίας. Οι ντερμπεντέρηδες της Πρεσβείας, των μεγαλοκαλαναρχών - μεγαλοεργολάβων αναμένεται να έχουν λάβει την κατάλληλη προετοιμασία κι επιμόρφωση, ώστε να μας «ενημερώσουν» για το τι συμβαίνει «πραγματικά» στη Μέση Ανατολή. Τι έχουμε να ακούσουμε! Αλλωστε, από την πρώτη μέρα του «συμβάντος» πήραμε γεύση...

Ο... λυρικός Οδυσσέας

Λανσάρεται ως άλλος Οδυσσέας που βρήκε την Ιθάκη του στο «πρόσωπο» της Λυρικής Σκηνής. Αλλά και ως ο σωτήρας που «θα βάλει τάξη» και θα βρει χορηγούς για το μοναδικό, πολύπαθο εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας, λυρικό θέατρο του τόπου μας.

Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση στο «τιμόνι» του ΔΣ της ΕΛΣ. Ο μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και ιδιοκτήτης ισχυρής μεταλλευτικής εταιρίας, έπιασε «δουλιά»... Αυτός που «έλυσε» τα προβλήματα του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, δίνοντας αύξηση 77 λεπτά στο μεροκάματο (!), την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, άρχισε να «κόβει και να ράβει»...

Κι αν το υπουργείο Πολιτισμού, που ευθύνεται για τη διαιώνιση των προβλημάτων της ΕΛΣ, θέλει να βλέπει στο πρόσωπό του ένα δυναμικό μάνατζερ, οι καλλιτέχνες και όσοι ακόμα νοιάζονται κι αγωνιούν για τον πολιτισμό αυτού του τόπου, διαβλέπουν κάτι άλλο.

Οτι η επιλογή Κυριακόπουλου στη θέση του προέδρου της ΕΛΣ έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός μπίζνες πλαν που θα σπρώξει τη Λυρική προς την ιδιωτικοποίηση, με τη μια ή την άλλη μορφή, και σε ακόμη περισσότερα δεινά. Αλλωστε η χρόνια υποχρηματοδότηση της Λυρικής από το κράτος έχει ανοίξει την Κερκόπορτα...

Τα πολύ κοντά ποδάρια του ψέματος

Στο καθαρό ψέμα καταφεύγει η αντιδραστική διανόηση στη Ρωσία για να συκοφαντήσει ακόμη και αυτό που δεν τολμά να «αγγίξει» ακόμη και το σημερινό καθεστώς: Τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του σοβιετικού λαού κατά του γερμανικού φασισμού.

Ετσι, μια νέα ρωσική ταινία μυθοπλασίας (όνομα και πράγμα!), υπό τον τίτλο «Παλιάνθρωποι», αναφέρεται σε ένα υποθετικό σοβιετικό «μυστικό στρατόπεδο» προετοιμασίας ανήλικων σαμποτέρ - «καμικάζι» στα βουνά Αλατάου στην Αλμά - Ατά του Καζαχστάν, την περίοδο του πολέμου!

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι η σημερινή FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας) δικαιώνει - αναγκαστικά προφανώς - την ίδια την ιστορία! Σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως μετά από πιέσεις των ΜΜΕ και «κοινωνικών οργανώσεων» προς αυτήν για το αν το περιεχόμενο της ταινίας συμπίπτει με την πραγματικότητα, η FSB λέει πως όχι μόνο δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα σοβιετικά όργανα ασφαλείας είχαν τέτοιου είδους «προγράμματα», αλλά, αντιθέτως, υπάρχουν πλήθος ντοκουμέντων και αποδείξεων για τέτοια στρατόπεδα στη ναζιστική Γερμανία! Μάλιστα, τον Ιούλη του 1943 στήθηκε από τη ναζιστική διοίκηση «σχολείο» ανήλικων σαμποτέρ στο χωριό Γκέμφουρτ, κοντά στη γερμανική πόλη Κάσελ, στο οποίο «διδάσκονταν» παιδιά που στρατολογήθηκαν από τις κατεχόμενες σοβιετικές πόλεις Ορσα και Σμολένσκ!

Στην αναμονή

Μήνες μπορεί να χρειαστεί να περιμένει κάποιος για εξετάσεις στο αντικαρκινικό και ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Διάστημα που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και τη ζωή του. Τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες; Φορολογούν τον εργαζόμενο, αλλά τον αφήνουν να πεθάνει. Μέχρι βέβαια να πεθάνει, έχουν φροντίσει να τον ξεκάνει οικονομικά και το κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας, καλύπτοντας κενά που αφήνει η πολιτική της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών σ' αυτό που ονομάζεται σήμερα δημόσιο σύστημα Υγείας. Η τραγική αυτή κατάσταση αναδείχτηκε εκ νέου στην πρόσφατη περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή, υποψηφίου δημάρχου Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», στον «Αγιο Σάββα». Εκεί όπου οι υπουργοί χρόνια δηλώνουν ότι θα κάνουν προσλήψεις και το ξαναθυμούνται παραμονές εκλογών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ