ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Ανυπότακτη επιλογή, με το ΚΚΕ, για την ανατροπή!»

Το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κορυφώνεται μετά από μια σειρά προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σε χώρους όπου ζει, εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία
Το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κορυφώνεται μετά από μια σειρά προφεστιβαλικών εκδηλώσεων σε χώρους όπου ζει, εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία
Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει ένα μακρύ καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη τη χώρα, με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε χώρους όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει, διασκεδάζει η νεολαία, το 32ο Φεστιβάλ ΚΝΕ -«Οδηγητή», προχωρά πια προς την κορύφωσή του. Εχουν ήδη ξεκινήσει - και τις επόμενες μέρες πυκνώνουν - τα κεντρικά φεστιβάλ σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις ενώ λιγότερο από ένας μήνας απομένει μέχρι τα φεστιβάλ στις 14 - 16 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και 13 - 16 Σεπτέμβρη στην Αθήνα.

Με κεντρικό σύνθημα «Ανυπότακτη επιλογή. Με το ΚΚΕ για την ανατροπή», και μεταφέροντας ακριβώς αυτό το μήνυμα της ανυπόταχτης στάσης ζωής που πρέπει να έχει η νεολαία απέναντι στην πολιτική που την καταδικάζει στη μιζέρια, την αμορφωσιά, την ανεργία, τα κουτσουρεμένα δικαιώματα, το 32ο Φεστιβάλ μετρά ήδη περισσότερες από 200 πλούσιες σε πολιτικό περιεχόμενο και πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεις από άκρη σε άκρη της χώρας.

Ξεκινώντας από το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που πραγματοποιήθηκε στο Νεστόριο, στην καρδιά του Γράμμου, τον περασμένο Ιούλη και ήταν αφιερωμένο στα 60 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πέρασε από τις γειτονιές, τις συνοικίες, τα χωριά. Επιπλέον, μετρά μια θετική εμπειρία από το θεσμό των μαθητικών φεστιβάλ που φέτος για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε με επιτυχία, φέρνοντας στο επίκεντρο τα προβλήματα, τις αγωνίες, τα ενδιαφέροντα των μαθητών και δίνοντας βήμα στη νεανική μαθητική πολιτιστική δημιουργία.

Στη διάρκεια των μεγάλων αγώνων των φοιτητών ενάντια στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση και υψώνει νέους φραγμούς στη μόρφωση, η ΚΝΕ βρέθηκε μέσα στους χώρους που σπουδάζει η νεολαία, και με τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έγιναν στις αρχές του καλοκαιριού στις σχολές. Η Οργάνωση βρέθηκε και στο πλευρό των νέων εργαζομένων πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σε εργοστάσια, εμπορικά κέντρα, σε χώρους δουλιάς, ανοίγοντας μαζί τους, στους χώρους δουλιάς τους, τη συζήτηση και μεταφέροντας το κάλεσμα για ανυπόταχτη στάση ζωής απέναντι στην εκμετάλλευση, τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων, την ανεργία.

Πλατιά εξόρμηση στη νεολαία

Στο επίκεντρο της θεματολογίας του φεστιβάλ βρέθηκαν και βρίσκονται τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία, την εργασία, τον πολιτισμό, η ανάγκη ανυπόταχτης ψήφου στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Με δεδομένο και ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις έγιναν σε μία χρονική περίοδο που ξέσπασε ο άδικος πόλεμος του Ισραήλ ενάντια στο Λίβανο και την Παλαιστίνη, αποτέλεσαν και μια έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς και τη νεολαία που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό, μια φωνή αντίστασης στα σχέδια για συμμετοχή Ελλήνων φαντάρων στο στρατό κατοχής που ετοιμάζουν για το Λίβανο.

«Οι εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή, το ενδιαφέρον της νεολαίας, αλλά και την προσπάθεια να συμπεριλάβουν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, να γίνεται ζωντανή συζήτηση», τονίζει μιλώντας στον «Ρ» ο Β. Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημειώνοντας την ιδιαίτερη θέση που έχουν μέσα στις εκδηλώσεις η καλλιτεχνική δημιουργία, η μουσική, το θέατρο, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο χορός και μια ποικιλία από πολιτικές συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, ταινιών και ιστορικών ντοκουμέντων».

«Το 32ο Φεστιβάλ, σημειώνει, δίνει το ραντεβού του σε όλες τις μεγάλες πόλεις με τους μαθητές, τους νέους εργαζόμενους, τους φοιτητές και σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα. Η ΚΝΕ πραγματοποιεί μια μεγάλη νεανική εξόρμηση για να συζητήσει με χιλιάδες νέους. Παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας, ακούμε τον προβληματισμό της νεολαίας, συζητάμε για τις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές και για την ανάγκη οι νέοι να μη χαρίσουν την ψήφο τους σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και να στηρίξουν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς συνεργασίας που στηρίζουν ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλοι αγωνιστές, ριζοσπάστες. Συζητάμε για όλα τα προβλήματα που βιώνει η νεολαία σήμερα, για τους αγώνες της αλλά και την ανάγκη να αποκαλύπτονται οι ένοχοι, να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συζητάμε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για το λαϊκό μέτωπο».

Η «μάχη» του εισιτηρίου

Με στόχο φέτος, το 32ο φεστιβάλ, να είναι ακόμα πιο μαζικό, να φτάσει σε καινούριους χώρους όπου εργάζεται, ζει και σπουδάζει η νεολαία, τα μέλη της ΚΝΕ έχουν ριχτεί στη μάχη για τη διακίνηση του εισιτηρίου. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ τη μέρα ενώ η κάρτα διαρκείας και για τις τέσσερις μέρες του φεστιβάλ 15 ευρώ.

Η ΚΝΕ, με την πολύμορφη εξόρμηση, για τη μάχη του εισιτηρίου, επιδιώκει να φέρει στο επίκεντρο της συζήτησης τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της νεολαίας, αλλά και την ανάγκη αποφασιστικής στήριξης των ενωτικών ψηφοδελτίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, για να γίνει η νεανική αμφισβήτηση δύναμη αγώνα κι αλλαγής των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα.

Τα κεντρικά φεστιβάλ σε όλη τη χώρα

Εχοντας ήδη πραγματοποιήσει εκατοντάδες προφεστιβαλικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε πόλεις, χωριά και γειτονιές, σε χώρους δουλιάς, σχολεία και σχολές, το ταξίδι του 32ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ συνεχίζεται με την πραγματοποίηση των κεντρικών φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Τα κεντρικά φεστιβάλ πόλεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είναι:

Στην Κρήτη: Ρέθυμνο 9-10/9, Χανιά 8-9/9, Ηράκλειο 15-16/9

Στα νησιά του Αιγαίου: Μυτιλήνη 8-9/9, Χίος 1-2/9, Ρόδος 9/9, Εύδηλος 20/8, Σάμος 3/9

Στερεά Ελλάδα: Χαλκίδα 8-9/9, Λαμία 8-9/9, Λιβαδειά 9/9,

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Αλεξανδρούπολη 1/9, Κομοτηνή 2-3/9, Ξάνθη 1/9, Καβάλα 2/9, Δράμα 6/9, Σέρρες 1-2/9, Εδεσσα 24/8, Βέροια 2/9, Κατερίνη 31/8-1/9, Κιλκίς 26/8, Θεσσαλονίκη 14-16/9, Κοζάνη 2-3/9, Γρεβενά 27/8, Φλώρινα 3/9, Καστοριά 2/9

Στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας: Γιάννενα 8-9/9, Αρτα 2-3/9, Αγρίνιο 1-2/9

Στη Θεσσαλία: Λάρισα 9-10/9, Βόλος 16-17/9, Τρίκαλα 9-10/9, Καρδίτσα 9-10/9

Σε Πελοπόννησο και Ιόνιο: Πάτρα 8-9/9, Καλαμάτα 8-9/9, Κόρινθος 30/8, Ναύπλιο 2-3/9, Τρίπολη 1/9, Πύργος 2/9, Ζάκυνθος 3/9, Κέρκυρα 8-9/9, Λευκάδα 25/8.

Το κεντρικό φεστιβάλ του Πειραιά θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Σεπτέμβρη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ