ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ
Εποικοδομητικές συναντήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα

Πολλές και σημαντικές ήταν οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με την ηγεσία του Πορτογαλικού ΚΚ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πορτογαλία. Ηταν συναντήσεις εργασίας που έγιναν μέσα σε θερμό συντροφικό κλίμα και βάθυναν και διεύρυναν το επίπεδο συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ, Αλέκα Παπαρήγα, και τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, και Νίκο Σερετάκη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επισκέφθηκε την Πορτογαλία, από τις 15 έως τις 18 Αυγούστου, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ.

Πιο συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε αρχικά με αντιπροσωπεία της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Τζερόνιμο Ντε Σόουζα, στην οποία συμμετείχαν και οι Φρανσίσκο Λόπεζ, Μανουέλα Μπερναντίνο, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, και Ατζελο Αλβες, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου.

Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν διεξοδικά και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, τα οξυμένα προβλήματα των εργαζόμενων και λαϊκών στρωμάτων λόγω της επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημερώθηκε εκτενώς για την κατάσταση στην Πορτογαλία και ειδικότερα για τις θέσεις και παρεμβάσεις του Πορτογαλικού ΚΚ, καθώς και για τη δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Επίσης, συζήτησαν για τη διεθνή κατάσταση και ειδικότερα για το πώς αυτή διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, καθώς και στις φιλειρηνικές δυνάμεις της αντίστασης που δρουν στο Ισραήλ.

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Λισαβόνας του Πορτογαλικού ΚΚ, με αντιπροσωπεία της Γραμματείας του Κόμματος για την οργανωτική δουλιά, καθώς και με αντιπροσωπείες του Τμήματος Ιδεολογίας, του Τμήματος για την Εργατική Συνδικαλιστική δουλιά, του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και στελέχη της Κομματικής Σχολής του Πορτογαλικού ΚΚ, όπου έγινε ανταλλαγή εμπειρίας από τη δράση των δύο Κομμάτων στους συγκεκριμένους τομείς.

Η τελευταία συνάντηση έγινε, επίσης, με αντιπροσωπεία της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, με επικεφαλής τον ΓΓ, Τζερόνιμο Ντε Σόουζα. Στην αντιπροσωπεία αυτή συμμετείχαν οι Φρανσίσκο Λόπεζ, Μανουέλα Μπερναντίνο, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, και οι Αλμπανο Νούνες και Ατζελο Αλβες, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τις διμερείς σχέσεις και την κοινή τους δράση στην κατεύθυνση ανάπτυξης του συντονισμού των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο ως βασική προϋπόθεση για το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

ΑΘΗΝΑ
Την Τρίτη 22 Αυγούστου το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο
  • Στις 7 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο
  • Θα ακολουθήσει πορεία στις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Νέο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο διοργανώνεται στην Αθήνα, την Τρίτη 22 του Αυγούστου. Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης πήραν το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο λαό και τη νεολαία του λεκανοπεδίου Αττικής να εκφράσουν τα αλληλέγγυα αισθήματά τους στους πολύπαθους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.

Το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο και την πορεία διαμαρτυρίας που οργανώνει κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος του λαού του Λιβάνου, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη και το λαό. Το συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 22 του Αυγούστου και ώρα 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικανική και ισραηλινή πρεσβεία. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειώνεται: Να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους ιμπεριαλιστές για τον άδικο πόλεμο ενάντια στο λαό του Λιβάνου και στην επιβολή των σχεδίων τους που ετοιμάζουν να πραγματοποιήσουν μέσω της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης».

Η ΕΕΔΥΕ

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη «χαιρετίζει την αποφασιστικότητα, την αντίσταση και τη θυσία του λιβανέζικου λαού που κατάφερε επί 34 μέρες να αποδείξει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος και ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί, ότι το δίκαιο του αγώνα φέρνει αποτέλεσμα ακόμη και όταν χτυπιέται ένας λαός από την πολεμική ισραηλινή μηχανή με την προκλητική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ».

Σημειώνει πως «παράλληλα, για άλλη μια φορά, αποκαλύφθηκε και ο ρόλος του ΟΗΕ που χειραγωγούμενος από τις ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάλυπτε τις επεμβάσεις και προετοίμαζε τις "ειρηνευτικές" αποστολές, ουσιαστικά κατασταλτικές κατοχικές δυνάμεις.

Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ότι η χώρα μας εξετάζει, μετά τη φαινομενική κατάπαυση του πυρός, το ενδεχόμενο συμμετοχής στα πλαίσια "ειρηνευτικών πολυεθνικών δυνάμεων" στο Νότιο Λίβανο.

Συζητούν για αποστολή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και επιμελητειακή και υγειονομική υποστήριξη.

Αυτή τη μορφή συμμετοχής χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά και προσπαθούν με τη στήριξη βέβαια και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι είναι ειρηνευτικές και όχι κατοχικές δυνάμεις. Αλλωστε, υπάρχει εμπειρία από τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την κυβέρνηση να μην έχει καμία συμμετοχή σε οποιαδήποτε δήθεν «ειρηνευτική» αποστολή. Καλεί επίσης τις αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές δυνάμεις για:

  • Να δυναμώσουν το φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.
  • Να συνεχίσουν τον αγώνα και την πιο μαζική συμμετοχή και συμπαράσταση στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.
  • Να μην ξεχνούν ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η Συρία, το Ιράν και η Κούβα.
  • Να γίνει υπόθεση όλων μας η αποχώρηση χωρίς όρους των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
  • Να μην αποσταλούν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο και την Παλαιστίνη.
  • Να μην αναμειχθεί η χώρα μας με κανέναν τρόπο σε τέτοιου είδους αποστολές.
  • Να σταματήσουν οι προκλητικές απειλές των ΗΠΑ στον περήφανο κουβανικό λαό.
Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Τη συμμετοχή και τη στήριξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 22 του Αυγούστου, γνωστοποίησε με δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης του συνδυασμού. Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Μαυρίκου έχει ως εξής:

«Εκ μέρους της ΝΑΣ συμμετέχουμε και στηρίζουμε με τον πιο ενεργητικό τρόπο το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα μπροστά στο Πολεμικό Μουσείο και την πορεία στην αμερικάνικη και ισραηλινή πρεσβεία. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας να δώσουν βροντερό και μαχητικό "παρών" σε αυτό το αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο».

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχει επίσης και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα».

Προσφορά

«Μπράβο στο Κόμμα μας!

Μέσα στις αγριότερες συνθήκες επίθεσης του ιμπεριαλισμού σε όλους τους λαούς - έχοντας σήμερα ως στόχο τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και αύριο κάποιους άλλους - το ΚΚΕ καλεί έκτακτη Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας.

Πρωτοστατεί στο συντονισμό δράσης των λαών και των ταξικών οργανώσεων ενάντια σε αυτή την άγρια ιμπεριαλιστική επίθεση.

Είναι ο μόνος δρόμος.

Ως ελάχιστη βοήθεια - εκτός από την προσωπική συμμετοχή μου σε αυτόν τον αγώνα - προσφέρω 1.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους αυτών των εξόδων».

Μ. Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ