ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε πλήρη εξέλιξη η νέα επίθεση

Και άλλες χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ στον πυρήνα του σχεδίου νόμου που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή

Με τη βούλα της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε την περασμένη Τρίτη, το υπουργείο Απασχόλησης προχωρά στην εμβάθυνση της αντιασφαλιστικής επίθεσης. Εχοντας ήδη δρομολογήσει τη λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το έργο της οποίας θα αξιοποιηθεί για να νομοθετηθούν και νέες ανατροπές για το χρονικό διάστημα μετά το 2007, η κυβέρνηση ενέκρινε το «μίνι» Ασφαλιστικό, βασικό αντικείμενο του οποίου είναι άλλη μια χαριστική ρύθμιση προς τους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου που θα προωθηθεί στη Βουλή η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στους μεγαλοοφειλέτες πέρα από τη ρύθμιση εξασφαλίζει για 18 μήνες και αναβολή πληρωμών. Η χαριστική ρύθμιση προβλέπει 80% έκπτωση επί των πρόσθετων τελών και επιβαρύνσεων σε περίπτωση που το χρέος (που είναι οι βεβαιωμένες οφειλές) καταβληθεί εφάπαξ. Και έκπτωση 50% εάν οι οφειλές καταβληθούν τμηματικά. Στην περίπτωση αυτή οι μηνιαίες δόσεις φτάνουν τις 96, δηλαδή η αποπληρωμή θα γίνει μετά από 8 ολόκληρα χρόνια. Για όσους οι οφειλές τους ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ και πέραν της χαριστικής ρύθμισης του 50%, οι επιχειρήσεις με μια ελάχιστη καταβολή του 8% για το ποσό που υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ, εξασφαλίζουν για 18 μήνες να μην καταβάλουν ούτε ένα ευρώ.

Γι' αυτό το διάστημα όμως οι μπαταχτσήδες θα έχουν πάρει φορολογική ενημερότητα. Και βέβαια κατά την πάγια τακτική τους θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εισφορές που παρακρατούν από τους εργαζόμενους, περιμένοντας την επόμενη χαριστική ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από τις δύο τελευταίες χαριστικές ρυθμίσεις, μία από το ΠΑΣΟΚ και μία από τη ΝΔ, το ύψος των βεβαιωμένων οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αυξήθηκε κατά 45% και από τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε φέτος τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Βαθιά αντεργατικό «νοικοκύρεμα»

Και ενώ η κυβέρνηση σπεύδει και με τις εισφοροαπαλλαγές να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια στιγμή ο υπουργός Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδης, δήλωνε μετά την Κυβερνητική Επιτροπή ότι έτσι προωθείται το «νοικοκύρεμα» της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε αυτό το «νοικοκύρεμα» περιλαμβάνει και νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εντός του φθινοπώρου, προκειμένου να γίνουν πράξη όσες από τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του 2039/02 δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Βασικός άξονας αυτών των παρεμβάσεων θα είναι η ένταξη μιας σειράς Ταμείων κύριας ασφάλισης των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ καθώς και οι ομαδοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων.

Τα Ταμεία κύριας σύνταξης που πρέπει, σύμφωνα με το νόμο 3029, τον οποίο ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, να υπαχθούν στο ΙΚΑ μέχρι το τέλος του 2007 είναι του ΟΤΕ, του ΗΣΑΠ, της Εθνικής, της Αγροτικής, της ΕΤΒΑ, της Εθνικής Ασφαλιστικής και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων. Με τον ίδιο νόμο, ομαδοποιούνται επικουρικά ταμεία και άλλα υποχρεωτικά συγχωνεύονται στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ). Κύριος στόχος, μέσα και απ' αυτήν τη διαδικασία, η υπονόμευση και η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Γ. ΖΑΧ.

ΠΣΟ - ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Ουσιαστικές συζητήσεις, ενδυνάμωση των σχέσεων

Αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την Κίνα. Διεθνές Συνδικαλιστικό Φόρουμ θα διοργανώσουν τον ερχόμενο Δεκέμβρη οι δύο Οργανώσεις

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΣΟ με την ηγεσία των κινεζικών συνδικάτων
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΠΣΟ με την ηγεσία των κινεζικών συνδικάτων
Επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, πραγματοποίησε από τις 12 έως τις 20 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον γενικό γραμματέα της Γιώργο Μαυρίκο, τον Αντίμπ Μίτο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα και τον Χουσεΐν Χαμπάντ, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ είχε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ηγεσία των κινεζικών συνδικάτων, που αριθμούν 156.000.000 μέλη. Ηταν η πρώτη φορά, από το 1991, που η Παγκινεζική Ομοσπονδία Συνδικάτων εκπροσωπήθηκε στις συναντήσεις με την ΠΣΟ σε τέτοιο επίπεδο. Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γουάνγκ Ζαογκούο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και αντιπρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, συζητήθηκαν μια σειρά ζητήματα του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος και οι σχέσεις των δύο οργανώσεων.

Η ηγεσία των κινεζικών συνδικάτων σημείωσε ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις πρωτοβουλίες της ΠΣΟ, μετά το τελευταίο της 15ο συνέδριο που έγινε στην Αβάνα της Κούβας και εκτιμά πως η ΠΣΟ ξαναδυναμώνει την παρουσία της στο παγκόσμιο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι. Ταυτόχρονα, δήλωσε με σαφήνεια ότι είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της ΠΣΟ και της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, οι δύο οργανώσεις να οργανώσουν Διεθνές Συνδικαλιστικό Φόρουμ τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Συμφωνήθηκε η ανταλλαγή αντιπροσωπειών σε όλα τα επίπεδα, ενώ έγινε αλληλοενημέρωση για την οργανωτική κατάσταση των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων. Στις συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι υπάρχει συμφωνία θέσεων σε πολλά θέματα, αλλά παρατηρείται παράλληλη αντίληψη και, βέβαια, υπάρχουν κάποια ζητήματα πάνω στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κίνα, εκτός από το Πεκίνο, επισκέφθηκε τις πόλεις Τσεντού και Σαγκάη. Σε αυτές βρέθηκε σε πολλούς χώρους δουλιάς και επιχειρήσεις και είχε επίσης διμερείς επαφές με τα τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για το Λίβανο

Στην Αθήνα, στις 10 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή συνδικάτων και οργανώσεων από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Σημαντική πρωτοβουλία για τις εξελίξεις στο Λίβανο και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναλαμβάνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), διοργανώνοντας στις 10 Σεπτέμβρη Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη.

Στη Συνδιάσκεψη, που θα γίνει στην Αθήνα, έχουν κληθεί και θα συμμετέχουν συνδικάτα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία κλπ. Επίσης, στη Συνδιάσκεψη της Αθήνας, θα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Παλαιστίνης, καθώς και οι δύο Γενικές Συνομοσπονδίες Εργατών από το Λίβανο. Ακόμα συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Ιράν και η Γενική Συνομοσπονδία του Κουβέιτ. Την ίδια μέρα, το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ολοήμερης συνδικαλιστικής συνδιάσκεψης, θα διοργανωθεί ανοιχτή διεθνιστική εκδήλωση της ΠΣΟ.

Η μέχρι τώρα απήχηση της πρωτοβουλίας της ΠΣΟ, αλλά και οι συμμετοχές από τα συνδικάτα τις Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης υπογραμμίζουν την ενίσχυση του κύρους και του ρόλου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, φανερώνουν τα βήματα που κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύοντας τους δεσμούς του και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ